Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:52
sizden07
Abone

Resim İslamda günah, o halde çizgi roman okumak caiz değil mi?

Resim İslamda günah, o halde çizgi roman okumak caiz değil mi?

istt34-90
"Her kim bir canlı resmi yaparsa, Allah ona, o resme can verinceye kadar azab eder. Ressam resmine katiyyen ruh veremez ve ebediyen azab olunur." (Tecrid-i Sarih Tercümesi, VI/533).

"Şu resimleri yapanlar yok mu? İşte onlar, kıyamet gününde, ‘Haydi yaptığınız resimlere can veriniz?’, diye azab olunacaklardır." (Tecrid-i Sarih Tercümesi, XII/116).

Okudunuz mu?  Gusülde dudakların durumu

Resim çizmenin caiz olmadığını belirten bu ve bunun gibi hadisler var. Ama bu hadislerdeki resimden kasıt, bir resmin yapılıp "sanata bak, çok güzel çizilmiş" şeklinde hayranlık duyulabilecek resimler değil midir? Çizgiromandaki çizimler caiz değil midir? Çizgiroman okumayı seven biriyim, ama bağımlı gibi, günde saatlerimi harcayan biri de değilimdir. Haftada 1-2 açar karıştırırım. Yani zaman yönünden ayarında kullanan biriyim, kötü içerik deseniz o da yok, ama resim kısmı kafama takıldı. Acaba hadisdeki resimlerden kasıt putlaştırılıp aşırı hayranlık duyulacak resimler midir (Mona Lisa gibi) yoksa bu resimler de dahil midir?

Okudunuz mu?  Namazda yanındakine ikazda bulunmak?

Bu sorumla ilgili Türkçe kaynak bulamadım. İngilizce kaynaklara baktığımda "cinsellik, dine hakaret vb. şeyler içermiyor ve zamanını çok harcamıyorsan sorun yok" ve "resim her türlü haram" şeklinde farklı şeyler okudum, kafam karıştı. Hangisi doğrudur? Dediğim gibi ben hadisi "hayranlık duyulacak portleler" için geçerli olarak yorumladım ve sorularlaislamiyet sitesinde şöyle bir şey okudum, bu yazıya baktığımızda bir insanın aklına ve kalbine çizgiromanla putperestlik girebileceğini düşünmüyorum.

Okudunuz mu?  Ferit aydın hakkında ve itikadı ile ilgili gerçek bilgi arıyorum.

Ama kendim yorumlayıp buna göre hareket etmem yanlış olur. Bu yüzden sormak istedim (sorularlaislamiyet de okudum dediğim yazı): "Allah’ın birliği inancına dayanan İslâm dini, bu inancı korumak için son derece titizlik gösterir. Akla ve kalbe, gizli ve açık bir şekilde girebilecek her tür şirk ve putperestlik yolunu kapatır. Onun için de, resim konusunda hassas davranır. Çünkü çoğunlukla, sevilen kimselerin hatıralarını devam ettirmek gibi bir niyetle başlayan resim ve heykel işi, sonunda Allah’a şirk koşmaya, resmi ve heykeli yapılan kimseleri yüceltmeye kadar varır. Onun için İslâm bu kapıyı kapatmıştır."

Okudunuz mu?  Yemin ettim bozmak için ne yapmalıyım

"Çizmek günah ama okumak değil" gibi bir sonuç çıkarsa diye şöyle de bir soru ekleyeyim: Öyle olsa bile, okuyarak çizeni teşvik etmiş olmaz mıyız? Yine de yanlış değil midir?


Yorum: Resim İslamda günah, o halde çizgi roman okumak caiz değil mi?

arifselim
Öncelikle çocukların gelişimine ve eğitimine katkı sağlayacak her türlü (haram olmayan) resimlerin çizilmesi ve çocuklara çizdirilmesi caizdir. Dinimizin bu konuda hassas olmasının nedeni yukarıda ifade ettiğin gibidir. Günümüzde zaruretler ile olması gereken resimler çektirilebilir veya çizilebilir. Bunun dışında zaruretler olmadığı sürece dikkatli olmak ve takva üzerinde hareket etmek iyi olacaktır.

Okudunuz mu?  Dindar Bir İnsanın Kalbine Gelen Vesvese ?

Çocuklar için hazırlanan çizgi romanlar helaldir. Asıl büyükler için bunlara caizdir diyemeyiz.


aliya izzetbegovic

Bu kategoride yer alan Namazdaki hatalar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Resim İslamda günah, o halde çizgi roman okumak caiz değil mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.