Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:58
fikih
Abone

Doğum günü kutlamak câiz midir

Doğum günü kutlamak câiz midir

enerose
selam aleyküm kardeşlerim biraz düşünün sizin kurban bayramınızı veya ramazan şerif aynızı onlar kutluyormu yada şöyle düşünün peygamberimizn hadisinde doğum günü anneler günü babalar günü sevgililer günü veya başka hadiste olmayan günleri varmı hiç bir hadiste duymuşmuydunuz. bunları kafanıza takacağınıza neden sünetleri ve ya Allah’ın emirlerini yerine getirmiyorsunuz bence onlarla değilde bunlarla uğraşın selam ve duayla kalın


Cevap: Doğum günü kutlamak câiz midir

rehnüma
< Hakimin naklettiği "Bir kavme benzeyen onlardandır" hadis-i şerifindeki benzemek, ibadetlerde benzemektir. Kılık kıyafetle ilgili şeyler adettir. Çirkin olmayan adetlerde kafirlere benzemek günah olmaz.
>

ehli küfre benzemek her ne şekilde olursa olsun asla caiz değildir. buna örnek verecek olursak: peygamberimizin tırnaklarını keserken yahudilerinde bu şekilde kestiğini duyunca tırnak kesme şeklini dahi değiştirdiği. ikinci olarak kafirlerden alınan ganimetten çıkan bir elbiseyi hz. ali’ye verip o’nunda bu elbiseyi yıkadıktan sonra giyip peygamberimizin yanına gelince peygamberimizin o’na ‘ ya ali ben sana o elbiseyi değiştirde giy dedim neden olduğu, gibi değiştirmeden giydin ‘ buyurması. başka bir hadiste ‘ bıyığınızı kısaltıp sakalınızı uzatın kafirlere benzemeyin’ buyurulur şimdi nasıl olurda ilk zikredilen hadisten sadece ibadette benzemek hükmü çıkartılır.

Okudunuz mu?  Misafir olduğu yerde ihtilam olan kimse ne yapabilir?

Yanıt: Doğum günü kutlamak câiz midir

gamsız
Arkadaşın Yazdıklarına Bende katılıyorum. Peygamber Efendimiz her zaman Yahudilere Din düşmanlarına muhalefet olunması gerektiğini söylememişmiydi


Soru: Doğum günü kutlamak câiz midir

Yusuf
Doğum günü kutlamak câiz midir? Hıristiyanlara benzemeyin deniyor.

Bir Müslümanın, Hıristiyanların örf ve âdetlerini kabullenmesi, yaşaması, ihya etmesi, uygulaması kötü bir taklitten başka bir şey değildir. Başka milletlerin örf ve âdetlerini taklit yolunun açılmasını tasvib etmeyiz.


aleynabir
benim aile ve akrabalarımda doğum günü kutlamaları parti tarzında değil de,biraraya toplanıp pasta yeme,hediye verip mutlu etme,sohbet etme,Allah’ın nice sağlıklı,huzurlu,mutlu yaşlar nasip etmesini diliyoruz.yılbaşında da aynı biraraya gelirsek geliriz gelmek zorunda da hissetmiyoruz kendimizi.ama en sinir olduğum şey yılbaşı partileri ve çam ağacı muhabbeti.bunlar tam gavur adet ve bayramıdır.müslümanların hıristiyanlar gibi yılbaşı kutlamalarına sinir oluyorum.evet İsa Aleyhisselam’ın doğumu da biz müminler için önemli ama Resullullah’ın doğumu kadar coşkuyla karşılamıyoruz.hele hele içkilerin içilmesi,deli dana gibi tepinerek dans edilmesi….bizim Peygamberimizin doğum etkinliklerine katılıp,lokma döktürüyorlar mı,dualar okuyup salavat getiriyorlar mı?
içki içip dans etmek daha kolaylarına geliyor.bizim evde meyve alınır yemeyi sevdiğimiz birşeyler alırız,hep beraber her zaman ki gibi otururuz,Allah’tan yeni gireceğimiz senenin tüm insanlık için hayırlı olmasını istemek,İsa Aleyhisselam’a selam yollamak(ve beraberinde tüm peygamberlere selam yollamak adetimdir)bitmek üzere olan senede bana verdiği rızık,sağlık ve iyilik için şükrederim,yeni yılda da hakkımda iyilikler dilerim,yani dua tarzında.bu bana öğretilmedi ama kendi içimde doğru olanın bu olduğu hissini her zaman duymuşumdur.dini bayramlarda abuk sabuk programlara da sinir oluyorum;dansözler,şarkıcılar,aklınca komedilik yapmaya çalışanlar….

Okudunuz mu?  Namaz kılarken saçın açılması

kaser
benim ailemde de öle büyük kutlamalar olmaz sadece hediye pasta bir çift güzel söz muhabbet maksat ise hatırlamak ve hatırlanmak:)


Kayıtsız Üye
selamun aleykum peygamber efendimiz zamanında mevlit yoktu .o adet süleyman çelebi başlatmıştır


Kayıtsız Üye
aleykümselam, kardeş senin bahsettiğin kurban bayramı ve ramazan bayramı tamamen ibadete dayalı dini günlerdir, doğum günü, evlilik yıldönümü vs. gibi dine aykırı olmayan ve dinde de olmayan günler mübahtır, fakat içerisinde harama götürecek israflar, ahlaki gösterişler ve faydasız olan herşeyde kesinlikle sakınca vardır. birde uslübunuzda karşı tarafları hesap sorucu olarak görmeyiniz, neden sünnetleri veya Allah’ın emirlerini yerine getirmiyorsunuz, diyemek yerine "Allah (cc) güzel emir ve tavsiyelerine uygun, faydalı, sohbetli ortamlarda veya cemaatlerde olalım, emir ve yasaklara dikkat edelim, sünnetleride ihmal etmeyelim" gibisinden cümleler kullanabilirsiniz. Aksi halde karşı tarafta sizi hesaba, suala tutarsa bu davet hoş olmayan tarzda tecelli edebilir, hayır yerine şerre dönüşebilir. Tüm müminlerin uslubunun düzelmesini canı gönülden niyaz ederim. Selamlar..

Okudunuz mu?  Secde ayetini dil ile değil de göz ile okursak tilavet secdesi yapmak vacip olur mu?

Kayıtsız Üye
salam aleykum., çox sağ olun Allah razı olsun., bu gün benim kocamın ablasının doğum günü., sabahdan beri düşünüyorum onu kutlasmmı kutlamasammı?., günahmıdır acaba., bən 3-4 yıldır kutlamardan uzakdayım., sevmiyorum., beni kutlamayın dostlarıma akrabalarıma da söyledim


Kayıtsız Üye
Sımdı dogum gunu ortamında haram olmadıgı surece kutlanabılır oyle mı ? Dogru anlamısmıyım ? Mum uflemek doğru degıl .. Dımı

Okudunuz mu?  Ezan okunduğunda ne söylenir ?

Kayıtsız Üye
Yukarida okudugum yorumlara katilmak hiç icimden gelmedi. Nedenmi ? Adet olan birseyin içinden haram olani cikartip kalani caiz´dir demek hangi Dine yakisir aceba ?? Din derken Allah´in nezlindeki Dinlerden bahsediyorum. Mum dikmek eğer caiz degilse o dogumgününü kutlamakta caiz olamaz. Sizin youmunuz biraz suna benzedi: Bira haramdir. Ama biranin içindeki alkol cikmis olursa icilmesinde bir mahsuz yoktur. Yani alkolsüz bira Islama göre icilebilir. Efendimiz s.a.v. Papaz ayakkabisi ve Rum Elbisesi giymesine gelince, elbetteki gayri müslüm olanin iyi icadlarini kullanabiliriz. Ama burada yararli seylerden bahsediyoruz. Harami helallestirmek bir müslümanin yapmayacagi bir seydir. Bugün hangi dogumgünü kutlamalarina bakarsaniz bakin, size Allah´imi hatirlatiyor yoksa küffarimi ?? Anneler günü, babalar günü, hele hele yilbasi kutlamalari. Bunlarin hangisi insana Allah´i hatirlatiyor ??? Hicbiri !!! Demekki, Pastanin üstündeki Mumu kaldirsanizda Dogumgünü kutlamak haramdir. Dogrusunu sadece Allah bilir.

Okudunuz mu?  Veccehtü duası namazın neresinde okunur

resul
Bir kavme benzemekten maksat sadece ibadetlerde benzemektir demek yanlıştır her ne konuda olursa olsun bu örf adet giyim kusam tiras vs dir bunula alakali delilde sunarim hemde bir sürü efendimiz hep onlara muhalefet etmistir her seyde yalan dolan bilgi paylasip milleti yakiyorlar


#UguR
Doğum günü batı’ya ait olduğu için kutlanmaz.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun yoksa kardeşimin dogum gününü kutluyacaktım. sag olun


Kayıtsız Üye
peki özel günlerde doğum günü vs sadece uzaktn bir mesaj veya doğum gnü sözü ile hatırladığını belirtmekte günah sayılır mı?


arifselim
Temel olarak güzel ve sevindirici bir söz çok masum ve zararsız olabilir ama asıl sorun bu adetlerin dinimizde olmaması ile bunları başka şeylerin takip etmesidir. Bunları yapmamak gerekir ve caiz de değildir.


Kayıtsız Üye
Hristiyanlar dogum gunu kutlamasini Müslümanlardan mi almislardir hayrret
. mevlid kandilini bidat sayan islam alimleri de vardir .

Okudunuz mu?  Boşaldıktan sonra ne zaman abdest almalı?

#UguR
Ölüme bir gün daha yaklaşıyoruz ve bunu kutlamak uygunda değildir zaten. Batıya yönelik şeyleri yapmamak gerek.


Kayıtsız Üye
Sınıftan karşı cinsten birinin doğum günüydü. Merhaba nasılsın muhabbetinden sonra bir başkasından doğum günü olduğunu duydum ve doğum günün kutlu olsun dendiye bu konuşma (merhaba, nasılsın ve doğum günü kutlaması) caiz mi ? Bu uzak seviyeli bir konuşma ?


Omer Faruk
Kıymetli kardeşlerim,

Bir adetin hristiyanlardan ya da müşriklerden alınıp alınmaması birinci ölçü değildir. Birinci ölçü Kur’an’ın ayetlerine Rasulullah’ın sünnetine uygun olup olmadığıdır.

Doğum günü bir kişinin çevresiyle en sevindiği olaydır. Çünkü yeni bir evlat, yeni bir kardeş, yeni bir yeğen, yeni bir torun demektir. Böylesine sevinçli olayda herkesin sevinçli olması ve akrabaların, tanıdıkların birbirini kutlaması çok tabii ve fıtridir.

Eğer müslümanlar bunu kutlamıyorlarsa bunu bir hüzün sebebi sayıyorlarsa zaten bu fıtri değildir. İlk doğumdan sonra her sene o kişiye "iyi ki varsın, iyi ki doğdun, varlığın bize mutluluk veriyor" demeye devam etmek niçin İSLAMA AYKIRI OLSUN…

Okudunuz mu?  Nasıl olsa arapça bilmiyoruz kuranı arapça okumak gerekmez diyen

Rasulullah’ın Peygamber gelişinden sonra Mekkeli müşriklerin bütün adetlerini terketmediğini yalnızca içinde şirk unsuru taşıyan adetleri kaldırdığını biliyoruz. Bu Rasulullah’ı nasıl Mekkeli Müşriklere benzetmediyse, bizim de böylesine mutlu bir günü hersene kutlamamız bizi müşrik de yapmaz, günahkar da yapmaz. Evlilik yıldönümü de aynı kategoriye giren maalesef müslümanların eşlerine çok hassasiyet göstermedikleri bir mevzudur.

Hiç çekinmeden çocuklarınıza, yeğenlerinize, arkadaşlarınıza, torunlarınıza "iyi ki doğdun, iyi ki varsın, varlığın bize mutluluk katıyor" diye doğum günü mesajı atın onlara güzel hediyeler alın.

Selametle kalın…


Kayıtsız Üye
Hiçbir Müslüman doğum günü kutlamaz kutlayamaz.
1-Bir zorlama olmadan gayri müslümlerin boş ve yararsız adetlerini alıp uygulayanlar,onlara benzeyenler bizden değildir sahih hadisi.
2-1400 Yıldır Müslümanlar neden kutlamamışlardır doğum günlerini?Doğum günü gayri müslümlerde çok eski bir adettir,Müslümanlar bunu bilmiyorlar mıydı?Yenimi haberleri oldu bu kutlamadan?Bu soruların cevabını verdiğiniz an bir müslüman düğün günü kutlarmı kutlayamazmı anlarsınız.
3-Doğun günü sadece gayri müslimlerin değil ayrıca dinsizlerin de olmazsa olmaz değerlerindendir ve hayatlarının en önemli günüdür.Doğum günü kutlamak içki içmek gibi bireysel bir eylem değil tüm toplumu değiştirip dönüştürmektir yani günahtan da öte dinden çıkmaktır.Hain Fetocularla kutlu doğum haftası adıyla içimize sokulmuş bir projedir.Gençlerin arabesk müzikte dedikleri gibi kefereler peygamber efendimizi kötü emellerine alet etmişler tam damardan girmişlerdir.Çünkü Müslümanların 1400 yıllık geleneğinde olmayan ve gayri müslümlerin ataistlerin kutladığı doğum gününü başka türlü Müslümanlar yemeyeceklerdi onun için sinsice şeytanca kutlu doğum olayını kullandılar ve Müslümanları yavaş yavaş alıştırdılar.Bu İslamın altını oyma içini boşaltma ve müslümanları bozma projesidir.Ne yazık ki Diyanet işleri de gereken tepkiyi vermeyerek bu işi başardılar.Şimdi her gün televizyonlarda özellikle ballandıra ballandıra övgüler düzerek haber olarak veriyorlar doğum günü haberlerini hemde en güvendiğimiz İslami değerleri gözeten dediğimiz kanallarda.Ben İngilterede yaşıyorum Allah’a yemin ederim ki şimdi Müslümanlar ataistler ve gayri müslümlerden çok daha aşırı kutluyorlar hemde onların adetlerini bunu Türkiyeye gelip gittikçe ve televizyonları izledikçe görüyor biliyorum.Sanki 1400 yıldır kutlanmayan yılların acısını çıkarır gibiler, seyirci kalan karşı çıkmayan korkan ürken gerçekleri birilerini kırmayayım,eleştiriye uğramayayım diye söylemeyen sözde din adamlarının vereceği hesapta ve vebalide çok büyük.Bir insan içki içer günah işler çünkü yaptığı eylem bireyseldir ve sadece kendini bağlar ama doğum günü kutlamak bireysel bir eylem değildir, toplumu etkileyen topluma empoze edilen güzel gösterilen övülerek özendirilen dolayısıyla tüm toplumu değiştiren dönüştüren bir eylemdir.Sonuç olarak Müslümanları yavaş yavaş alıştıra alıştıra Müslümanlıktan uzaklaştırmak ve İslamın içini boşaltmaktır.Pazılın parçaları bir zincirin halkaları gibi.Birini yaparsın sonra diğeri sonra diğeri gelir ve sonunda artık ortada adı olan ama kendi olmayan Müslüman kalır,bozulmuş dağılmış bütün İslami değerlerini yitirmiş ama adı Müslüman.İşte doğum günü Projesi budur.Bütün Müslüman kardeşlerime sesleniyorum ALLAH aşkı için sakin olaki kutlamayın kutlamalarına katılmayın ve bu projeyi yıkmak için mücadele edin bu her Müslümanın görevidir.Saygılarımla…

Okudunuz mu?  Diş fırçalarken diş eti kanaması abdesti bozar mı?

Kayıtsız Üye
Doğum günü kutlamalarına Hristiyan Kilisesi bir süre karşı koymuş. Sebep; Pagan adetlerinden olduğu için. İlk olarak Mısır Firavunların tanrılığa geçtikleri gün için kutlanmış. Yunan ve Roma medeniyetleride kutlamışlar (tanrılığa(!) istinaden). Doğum günü pastası neden yuvarlak dersiniz. Ay tanrıçası Artemis adına yapılan pastalardan ötürü. Ayın parlaklığını temsilende üzerine mumlar yakılmış. Caiz mi değil mi? Dinimizde olmayan bir adeti normalleştirip, uygulamak tutarsızlık değilse nedir.

Okudunuz mu?  Ağız yoluyla ilişki günah mı?

doğum günü kutlamak caiz mi, doğum günü kutlamak günah mı, islamda doğum günü kutlamak

Bu kategoride yer alan Namaz İçindeki Secde de Dua Edilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Doğum günü kutlamak câiz midir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.