Anasayfa
8 Ağustos 2023, 20:58
missa
Abone

Helalleşme imkanı olmayan kul hakkı nasıl ödenir

Helalleşme imkanı olmayan kul hakkı nasıl ödenir

remr
Helalleşme imkanı olmayan bir kul hakkım var. Hatırladıkça üzülüyorum ve kötü oluyorum. İnternette okuduğum kadarıyla helalleşme imkanı olmayan kul haklarında o kişinin hakkına ne kadar girdiysek bir fakire kul hakkına girdiğimiz kişi adına sadaka verip sevabını o kişiye bağışlayıp tövbe ediyormuşuz. Ben bunu yaptım ama içim hala rahat değil. Ben şimdi yükümlülükten kurtuldum mu bilmiyorum. Ne olacağı konusunda da bir fikrim yok. Tekrar tekrar hatırladıkça da üzülüyorum. Hatta bir yazıda kimde yarım gram gümüş kadar birinin hakkı varsa o kişiden 700 tane cemaatle kıldığı ve kabul olan namazın sevabı alınır ve hak sahibine verilir diye bir yazı okumuştum. Gerçekten çok korktum ve ağladım, helalleşme imkanım olsa o kişiden hemen helallik alırım ama yok. Bu beni çok kahrediyor. Lütfen beni aydınlatın, ve kesin cevaplar verin. Mesela olabilir büyük ihtimalle inşAllah gibi kelimeleri kullanmayın kesin bir şekilde dile getirin, çünkü kalbimde şüphe kalıyor ve yine korkuyorum. Lütfen daha ne yapayım nasıl kendimi huzura kavuşturabilirim. Ben bu yükümlülükten kurtuldum mu, yapabileceğim başka bir şey var mı ne varsa söyleyin. Keşke o kişiyi bulsam da helalleşsem ama yok. Kısacası lütfen beni rahatlatın. 🙁

Okudunuz mu?  Tüm terslikler beni buluyor

Teşekkürler, kalbimi rahatlattınız. Az önce internetten izini buldum, kendisine ulaşmaya çalışıyorum. Benim için dua edin de kendisine ulaşabileyim, tekrardan çok teşekkür ederim.


Cevap: Helalleşme İmkanı Olmayan Kul Hakkı ?

mum
Tevbe eden ve tevbsinde samimi olan kişinin kefili Allah’tır.
Yapman gereken tek şey kalmış bir gün hak sahibi ile karşılaşırsan ona hakkını vermelisin.


Cevap: Helalleşme imkanı olmayan kul hakkı konusunda bilgi verir misiniz?

HADİE
yüce Allah kul hakkı ile huzuruma gelmeyin demiş ve bu sözle ne kadar kul hakkının önemli olduğunu söylemiştir hayattayken helalleşmek gerekir eğer yaşamıyorsa alnan hak ailesine verilir dua edilir ve ahirete kalır

Okudunuz mu?  Evlilikte etnik köken farklılığı sorun olurmu?

Helalleşme imkanı olmayan kul hakkı nasıl ödenir

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm.. ben işlemiş olup ta helalleşme imkanı bulamadığım kul haklarını araştırdım,maalesef bende de bu durum söz konusu… bazı hatırlamadığım veya tam aklıma gelmeyen kul haklarını ödemek için iyilik yapıp bağışlamak istiyorum… örneğin ” Allahım bu sevaplarımı hakkını yediğim hak sahiplerine ulaştır yarabbi” gibi bir dua kabul olur mu yani sonuçta kim olduğunu Allah biliyor diye düşünüyorum… çok korkuyorum kul hakkından 🙁 yani geçerli olurmu … mesela ben bir kul hakkını bir den fazla kişiye yaptım ama birini hatırlayıp diğer kişileri tam olarak hatırlayamıyorum. Siz ne düşünüyorsunuz fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum kardeşlerim…

Okudunuz mu?  Düşüncesiz bir insan olmak

Kayıtsız Üye
Aleyküm selam güzel kardeşim.Öncelikle seni hassasiyetinden ötürü kutluyorum.Karşımda tam manasıyla Allah’a iman etmiş gerçek bir müslüman gördüğümü söyleyebilirim.Kul hakkı bir insanın dünya hayatında en fazla dikkat etmesi gereken sosyal bir konudur.Bir müslümanın en belirgin özelliği güvenilir olmasıdır.Başkalarının maddi manevi anlamda haklarını hiçbir surette gasp edemeyiz.Çünkü lehül mülk hikmeti sırrınca yani mülkün tümüyle Allah’ın olmasının sebebiyle hiçbir canlıya hiç bir yapıya zarar veremeyiz.Çünkü mülk Allah’ın malı olduğuna göre ateistinden budistine hayvanından bitkisine herşey Allah’ın mülküdür.Dolayısıyla kul hakkı aslında Allah’ın malikül mülk hakkına da bir tecavüzdür.Yani bir insanın bu hayatta en işlememesi gereken günah budur.Dolayısıyla kul haklarımızı ödememiz gerekiyor.Ancak siz hiçbir surette açığa vuramayacağınız veya hiçbir şekilde ulaşamayacağınız insanlar ise bu hakkı ödemenin tek bir yolu vardır o da sizin de dediğiniz gibi onların adına bir yerlere hayırda bulunmak.Bu onlar için de en güzel hediye olacaktır ahiret gününde.Kimbilir kimler kimler kurtulacak bu ekstra süpriz hayırlardan dolayı.Bu yüzden kul hakkını ödemenin en iyi yolu budur.Allah merhametlilerin en merhametlisidir.Muhtemelen o da bu tarz bir ödeme seçeneği sunardı size.Çünkü O merhametlilerin en merhametlisidir.Tüm alemler kafayı yemiş Allah aşkından atomundan yıldızına galaksisine kadar herşey dönüp duruyor.Bir hoca değilim herhangi bir müslüman kardeşin olarak en doğru çözümün bu olduğuna kanaat getiriyorum.

Okudunuz mu?  Sadaka ve zekat arasındaki farklar

Gülce675
Selamun Aleykum yaşım 14 içimden ne geçiyorsa yazacağım…Geçmişte birçok kul hakkına girdim manevi olanından.Heryerde yazıyor Allah hrr tövbeyi kabul eder ama kul hakkını affetmez ben bu yazıları okudukça kahroluyorum kardeşlerim mahvoluyorum.Ben bu kişileri bulabilsem inanın silahla zorlasalar benim helallik almamı engelleyemezler yok işte bulamıyorum tamam sadaka ve tövbe diyorsunuz ama içim vicdanım hiç rahat değil ben bu vicdan azabıyla ne yaparım nasıl yaşarım.Ümitsizliğe düşmiyim diyorum ama o cehennem azabı yazılarını görünce sanki içim cehenneme dönüyor inanın ki yanıyor.14 yaşındayım ama hiç mutlu değilim.İbadet yapma isteğimde gelmiyor gelen vesveseleristediğin kadar ibadet yaparsan yap zaten hak sahipleriyle paylaşacaksın sana geriye kalan 0 olacak diyor.Çok çok yanlış düşünüyorum farkındayım ama birgüm bu vicdan azabıyla öleceğim olmuyor yapamıyorum.Kendimi kirli hissediyorum nerdeyse her gün ağlıyorum hatta şuan o kadar zor tutuyorum ki kendimi annem var yanımda yeter artık güzel kardeşlerim bunun bir çözümü yokmudur bir çıkışı? Yoksa illa ki yanmak mıdır bunun cezası? Lütfen içimi rahatlatacak birşeyler söyleyin YüceRabbimin Rızası İçin 😭

Okudunuz mu?  Kocamla aram iyi değil

Kayıtsız Üye
Hakkina girdigin insanların hidayeti için iyiligi için dua et, onlarin adina sadaka ver, Onlarin adina darda kalmis insanlara yaridim et sevabini simdiden onlara bagisla. Onlarin gunahlari için sen istigfar et.
Huzuru ilahide enazindan tutunacak dalin olsun. Ayrica bu acize de dua et belki beni tanimayan birisinin duası kabul olunur.

Okudunuz mu?  İslam'da Kadın Hakları ile ilgili hutbe

Gülce675
Yüce Rabbim Seni bağışlasın hepimize mağrifet buyursun
En kısa zamanda bende eski ben olurum inşAllah
O gün Allah Ümmet-i Muhammed’in hesabını kolaylaştırsın Amin


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatühu
Hocam şimdi ben daha önceden birisiyle anlaşmıştım. Beraber ortak iş yapıyorduk. Benim sınavlarım sonucu ayrı kaldık. Bir daha da ulaşamadım. Adam 30 ₺ civarı bir para ödemişti iş için (parayı bana ödemedi ortak yapacağımız işe ödedi) ben de tam hatırlamıyorsam 5,10 ₺ gibi bir şey ödemiştim işe. Birbirimizden ayrı kalınca ulaşamadım. Ulaşmayı denedim cevap alamadım. Kul hakkına girmiş olur muyum?


Hoca
Ortak ikinizin yerine vermişse bu Kul hakkıdır ama ulaşamayınca onun adına 10 tl bir fakire ver

Okudunuz mu?  Hz.ebubekirin bütün malını islam uğruna hibe etmesi

Mert Ali rıza
Hoca selamün aleyküm ticaret yapıyor um iş yaptığı m Kişiler den paramı alamadım çok maddi sıkıntı ya girdim borç umu ödeyemiyor um ödemek için de var gücümle çalışıyor um her namazımdan sonra ne sağlık ne sıhat diyorum Allah ım borç umu ödemeyi diliyorum sadece çünkü önce Allah ımdan sonra kul hakkından korku yorum ölümden deyil kul borcu ile ölmekten çok korkuyorum yüce yaradanım şahit olsun ödeyemiyor um bir aydınlatırmısınız

Hoca m misafir olarak bir yazı yazmıştım 1 mart ta cevap yazarsanız memnun olurum


mum
Allah sıkıntılarını gidersin.
İmkan nispetinde kul haklarını öde gerisini Allah affeder ve ama mutlaka Allah ile samimi ol


Kayıtsız Üye
20 tl 2 kişiye yazdırdım ama onları bulmam imkansız ne yapmalıyım çok pişmanım tevbe ettim ama vicdan azabı çekiyorum ne olur yardım edin ne yapayım

Okudunuz mu?  Kul hakkı... Ahirette bunun sonucu ne olur?

Kayıtsız Üye
Hesaba çekildiğimiz vakit birinde hakkımız varsa onun kaşılığında hak sahibi sevaplarının bir kısmını istermiş onun karşılığında hakkını helal edermiş peygamber efendimizin (s.a.v) anlattığı bir olaydan bunu biliyoruz. Eğer hak sahibine verecek bir sevabınız kalmamışsa hak sahibi günahlarının bir kısmını vermek istermiş. Buna göre günahlarınızdan tövbe edin sevap işleyin.


mum
< onları bulmam imkansız ne yapmalıyım >
Onların adına bir fakire verin


Kayıtsız Üye
Merhaba, benimde hellaleşmenin mümkün olmadığı üzerimde bir hak var. Kendisi gayrimüslim onun için hayır hasenat yapsam olur mu . Ben olmaz diye biliyorum. Hak maddi bir hak da değil ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Kendisine ulaşmaya çalışıyorum ama ulaşamıyorum. Ona hidayet dilemekten başka ne yapabilirim yardımcı olur musunuz ?


Kayıtsız Üye
Ben de ticaretten dolayı ödenmeyecek derecede borçlandım.Ustelik çoğu devlete.Çikalim dedikçe battim.İnancli biri öyle zor bir durum ki.Kurtulmak için hiçbir ümidim yok.Kul hakkı kişiye bağlı.Allah her günahı affedebilir ama kul hakkı hariç.Zaten devletin işlettiği faizi bile ödemem imkansız.Tek yol cehennem de yanıp,eninde sonunda cennete ve Peygamberimize kavuşmak.

Okudunuz mu?  Ehli sünnet ve ehli beyt farklı mı?

mum
< Kendisi gayrimüslim onun için hayır hasenat yapsam olur mu >
Hayır ve hesanatı onun için değil kendiniz için yapın. Ahirette hakkını istemeye geldiğinde verdiğiniz hak karşılığı verilir.
Ödemezseniz sevaplarınızdan verilir (onun cezası hafifletilir.)


Kızıl elma
İyi akşamlar arkadaşlar. Son zamanlarda aklıma, önceden hakkını(çok affedersiniz) yediğim kimseler geldi. Bir tanesi var ki, o kimseye ulaşabiliyorum ama aynı zamanda ulaşamıyorum. Adam’a facebooktan 3 kere mesaj gönderim lakin adam mesajları görmedi bile. Şimdi aracı ile ulaşmaya çalışıyorum lakin o da işe yaramayacak gibi çünkü sanırım adama çok mesaj geldiği için artık bazılarına bakmıyor. Bu halde benim ne yapmam gerekiyor?

Okudunuz mu?  Kul Hakkı Ve Evlilik

ACİLSERVİS
Denemeye devam et. Bir bakmaz iki bakmaz mutlaka bir gün görecektir.


Kayıtsız Üye
eğer çok tövbe edersen ALLAH seni kul borçlarını öder o kişilere cennette mülk verir belki sen ibadetini yap ALLAH tan sana kul borçlarını ödeyecek kadar sevap yazmasını işte İNŞALLAH cehenneme gitmezsin


helalleşme imkanı olmayan kul hakkı, kul hakkı helalleşme imkanı yoksa, kul hakkı nasıl ödenir

Bu kategoride yer alan Birine imansız demek dinden çıkarır mı?? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Helalleşme imkanı olmayan kul hakkı nasıl ödenir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.