Anasayfa
20 Ekim 2023, 10:01
sizden1
Abone

Yemin edip bozmak günah mı

Yemin edip bozmak hakkında soru.

bomberman
Selamün Aleyküm

Arkadaşlar geçenlerde bir şeye yemin etmitşim ne odluğunu biliyorum.Ama içimden mi yoksa dışardan mı ettim hatırlayamıyorum ne yapmam gerek?

Vede yeminimde yaparsam "Allahım öldür beni,canımı al" gibi birşeyler sölemiştim.
Bozarsam herçekleşir mi?


Cevap: Yemin edip bozmak hakkında soru.

99/1
Birincisi: Yeminin dini olarak geçerlilik kazanması için vAllahi, tAllahi, Allah’a yemin olsun ki gibi terimler kullanmak gerekir. Eğer bunları söylemediyseniz yemininiz geçersizdir. Yemin edilen işi biliyorsunuz. Yeminin tahakkuk etmesi için yeminin aklen mümkün ve mantıklı olması gerek. Mesela "VAllahi göğe çıkacam" "VAllahi şunun yaşamıyla ölümünü bir araya getirecem" denmez.Yemin eden serbest iradesi ve kasdederek, yani dil sürçmesi olmadan, yemin etmiş olmalıdır. Son olarak da yeminin tahakkuk etmesi için yeminin telaffuz edilmesi, yani kalpten değil dil ile söylenmesi gerek. İçten veya dıştan ettiğinizi hatırlamıyorsunuz ama önceden sayılan maddelerden biri ihlal edildiyse örneğin uçuk bir yemin ettiyseniz yemininiz zaten geçersizdir. Ayrıca Allah’ın adını kullanarak yapmadıysanız yine dini olarak geçersizdir.
İkincisi: Yemin oyuncak değildir. Her önümüze gelene yemin etmemeliyiz. Yeminin oyuncak olmadığını da bozulması halinde (ki zaten bozulmamalıdır ama) 3 gün oruç tutmak gerektiğinden anlıyoruz. Burada tabi sizi gereksiz yeminden itham etmiyorum etmeye haddim de yok ama uyarı mahiyetinde.
Bunun dışında vesvese de yapmayın. Yemininiz geçersizse bunu bilirsiniz zaten. Allah utandırmasın… Selametle!!

Okudunuz mu?  Bilal bin rebah eşi varmıydı

Yemin edip geri bozmak

Misafirkardes
Allahım Allah olmasin eğer bir daha yaparsam bunu diyip bir şey için tevbe edip bozan dinden cikarmi yoksa tevbemi etmeli


Cevap: Yemin edip geri bozmak

munzir
Allah olmayıp demek dinden çıkarır ve kelime-i şehadet ile birlikte tövbe gerekir.

Okudunuz mu?  15 yaşındayım. Geçen sene orucumu bozdum. kefaret vermek zorunda mıyım ?

Kayıtsız Üye
Ama bunu haram olan bir şey üzerine dediyse mesela Allahim bir daha sigara icersem dindem olayim Allahim Allah olmasin diye hani bu kötülüğü yapmamak için yemin kefareti gerekirmi dinde cikma konusu niyetu iyi oldugu için murtedmi sayilir yani bütün sevaplari silinirmi

Okudunuz mu?  Günahını Anlatmak

Şema
Kelime-i şehadet, tevbe ve yemin kefareti gerekir.


_islam_
yemin etmiştim.21 gün boyunca teknoloji ile uğraşırsam önceden kıldığım namazlar kabul olmasın.sinirlendim bir haftaya çıkardım.yine sinirlendim bir aya çıkardım yeminimi.sonra 21 gün sonunda dayanamadan bozdum.gerçekten namazım kabul olmamış mı


imam
Kendine beddua etmişsin
Namazların zarar görmez ama bu gibi beddualardan sakın

Okudunuz mu?  Zihin açıklığı için dua

_islam_
teşekkür ederim gerçekten çok korktum:)


ismailanil123
Selamin Aleykum
Ben bir yemin ettim bir günahı işlemeyeceğime dair kurana el basarak.
Fakat yeminimi bozmaya yakın seyler yaptım tam anlamiyla yemin ettigim seyi yapmasamda yakin seyler yaptim yeminim bozuldumu..
Detay istenirse durumu yazayim yazmaya cekindigim bir durum..


Hoca
Selamin değil SELAMUN olacak.
Yemin bozulmaz kardeş günah konusunda diren, seni takip eden iki melek ve seni her an gören Allahtan utan.

Okudunuz mu?  Yenilmesi ve içilmesi haram olan şeyler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Merhaba benim sevgilim yarın annemin yanına gelmezsen Allah carpsin konuşmam bir daha dedi fakat ben onun dediği gün değil 2 gün sonra gidicem ve o konuda anlaştık şuan yeminden pişman ne yapmaliyiz


vel Fecr
< Merhaba benim sevgilim yarın annemin yanına gelmezsen Allah carpsin konuşmam bir daha dedi fakat ben onun dediği gün değil 2 gün sonra gidicem ve o konuda anlaştık şuan yeminden pişman ne yapmaliyiz >
tövbeni Allah’a et ve bundan sonra basit gereksiz abudik gubudik şeyler için Allahı şahit tutma.

Okudunuz mu?  Zulme uğramış birisi önceden hakkını helal etmişse beddua ederse ne olur?

mum
< yanına gelmezsen Allah carpsin konuşmam bir daha dedi >
Bu çok kötü bedduadır. Tövbe edin yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Korsan film ve oyun oynamayacağıma yemin ettim geçenlerde 2 adet film satın aldım internet üzerinden bu filmleri internet uzerinden izleniyor ben internet olmadigi için internet buldugum yerde korsan bir siteden indirdim bilgisayara yükledim.calisiyormu diye birini acip 10 dakika izledim ama bu filmler satin alinmisti.simdi ben yeminimi bozmusmu oldum korsan indirdim ama nihayetinde satin aldigim bir seyin korsan versiyonunu indirdim

Okudunuz mu?  Hind Müslüman olmuş mudur ?

arifselim
Korsan bir siteden indirmekle zaten korsan bir film olduğu açıktır. İzleyerek yeminini bozduğun için sana yemin kefareti lazım gelir.


Kayıtsız Üye
Aynı Onunda 2-3 Kez Yemin Edip Bozmak
Selamınaleyküm, ben büyük sorunların karşısındayım, Problemim şu: ben internettde açık saçık videolara bakmıyacağıma dair yemin etmiştim, 1. yemin etmiştim yapmıyacağıma ama yaptım.
2. kez bidaha bakmamak için yemin ettiydim ve dediydim BU defa bakarsam 1000€ camiye yardım yapacam diye, niyetim Belli böyle bir miktarı ödemekte çok zorlanacağım için kesin bozman düşünmüştüm ama maalesef yinede baktım( pono bakmıcam diye yemin değildide, bakarsam 1000€ bağış yapacam diye yemin ettim (arasında küçük bir fark var diye yazıyorum)
3. kez de yine aynı yemini yapmıştım budefada kendime yemin ettim videolara bakarsam 100€ biyere bağış yapacam diye…şimdi ben daha öğrenciyim ama biriktirmişlerim var ödeyebilirim ama çok param yok ne yapmalıyım? Ödemeliyim mi? Yoksa yemin lerin 3u aynı konuda olduğu için işler değişiyormu?
Selametle

Okudunuz mu?  Kendimden nefret ediyorum sapık oldum resmen:(

ACİLSERVİS
Ben yardım alıp cevaplarımı düzenledim. Umarım sana da bir ders olmuş olur.
Yemin ettiğin şey haram bir durum zaten yapmamakla sorumlu olduğun için bunun için bir söz-adak-yemin edemezsin. Sözlerinin bir geçerliliği olmadığı için hiçbir ödeme yapman gerekmez.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun hocam cevap için… Ben yani adagi yerine getirmem gerekmezmi? Birinci yeminim de normal yemin etmistim "bozarsam bagis yapacam" diye adakta bulunmadim. Sadece 2/3 de adakta bulundum.

Okudunuz mu?  Mekke - Me'la ve Selam kapısı

Ayrica yemin ederken kurana yemin ettiydim bilmiyom bunun bir farki varmi… Cevaplariniz için çok teşekkür ederim


ACİLSERVİS
Haram-günah işlemeye veya işlememeye yemin edilmez ve adak adanmaz. Her ikiside geçersizdir. Tövbeden başka bir şey yapman gerekmez.


yemin bozmak günahmıdır

Bu kategoride yer alan Kadının kocanın rızası olmadan çalışması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yemin edip bozmak günah mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.