Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:47
Gusul
Yönetici

Gusül Abdestim Doğru mu?

Gusül Abdestim.

huzur_
Merhaba kardeşlerim.Öncelikle aranızda yeni olduğumu söylemek isterim.lafı fazla uzatmadan konuya geçiyorum.

Forumu düzenli olarak takip eden birisiyim.Soracağım sorunun cevabını aldım diyebilirim fakat tekrar sorma ihtiyacı duydum.

Sorum şu; gusül abdestimi aldım ve son olarak ayağımı yıkayıp çıkacaktım,fakat biraz aceleye getirdim ve yıkadığımı bildiğim halde kuru kaldığını düşünerek vesvese ediyordum.Forumda guslün tekrarının gerek olmadığını,sadece kuru kaldığını düşündüğüm yerin yıkanmasının yeterli olacağını okudum.Bu yaptığım doğru mudur ?


Cevap: Gusül Abdestim.

Yetim
Kişi gusül abdestini aldıktan sonra kuru olan uzvunu yani yıkanmamış bir yeri farkederse yapması gereken sadece kuru olan yeri yıkamaktır.Bununla beraber bu tip şeylere fazla kafa yormamak gerekir, yapıldığı vakit vesvese haline gelir ve bu durumdan kurtulmak biraz güç olur.Yapman gereken şüphelerin giderilmesidir. Kuru olduğunu düşünüyor ve kafana takıyorsan hemen yıka.. Vesveseye mahal verme..
Ayrıca yukarıda belirttiğin gibi yapmışsan doğrudur..


Gusul abdestim oldu mu?

kul93
Selam,

az önce Gusul abdesti aldim. Alirken niyet ettim söyle:"Niyet ettim Allah rizasi için Boy abdestimi almaya".
Niyet ettikten sonra tam agzima su alacaktim ve aklima avret yerlerimin temizlemedigim geldi.
Sonra avret yerlerimi temizledim ve bir daha niyet ettim. Ve normal boy abdestimi aldim.
Bi sakincasi var midir?

Ve gusulde sirayi bozunca bir sakincasi var midir??
Yada en son 2 kere (emin olmak için) agzimiza ve burnumuza su vermdigisem guslum gecerli olur mu?

Okudunuz mu?  Rüyada cinsi münasebette bulunmadan sevişmek güslü gerektirir mi?

Allah’a emanet olunuz….


Cevap: Gusul abdestim oldu mu?

Muhammed
Boy abdestini Sırasıyla yapmak en güzelidir.Ama yapmamışsanız da guslün’üz geçerli olur.
Hatırlamayıp Ağzınıza ve burnunuza iki defa daha su çekmeniz gusle mani değildir.


Vober
Bazen bana da öyle oluyor. Acaba burnuma kaç kere su verdim ağzıma 2 kere mi yoksa 3 kere mi su verdim diye. Bular vesvese kardeşim.


crewd0x
Selamün Aleyküm.
İnternette gusül abdestinin alınışı ile ilgili araştırmalar yaptım ve aldığım gusül abdestinin yanlış olup olmadığını merak etmeye başladım. Cevaplarsanız çok teşekkür ederim.
Önce banyo’ya girip güzelce bir şekilde her yerimi yıkıyorum.
Ardından niyet ediyorum. (Niyet ettim Allah rızası için Gusül abdesti almaya diyorum.)
3 defa ağzıma su alıyorum
3 defa burnuma su alıyorum.
3 defa başımdan aşağı, 3 defa sağ omuzumdan aşağı, 3 defa da sol omuzumdan aşağı su döküyorum.
Ardından da Abdest almaya niyet ediyorum. (Niyet ettim Allah rızası için Abdest almaya diyorum.)
Normal bir şekilde abdestimi alıp çıkıyorum.
Bu kadar.


arifselim
Aleykum selam. Bu şekilde aldığın gusül sahihtir geçerlidir ama namaz abdestini sonra değil önce alman sünnettir. Abdesti aldıktan sonra normal hemen guslünü de almaya başlarsın.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm hocam ne olur kızmayın ama size gusül abdesti ile ilgili bir sorum olacak . Günlerdir çalışıp banyo yapamadığım zamanlar oluyor ter kir vb. .Sonrasında gusül etmem gerektiğinde şu şekilde abdest alıyorum doğru mudur. Önce avret yerlerimi sabunlayıp temizliyorum sonrasında namaz abdestimi alıp gusüle niyet ediyor ellerimi yıkayıp üç kez ağzıma üç kez burnuma su verdikten sonra tüm vücudumu başımdan saçlarımdan başlayıp ayak parmaklarıma kadar sabunlayıp iyice duruluyorum.Tüm vücudumu iyice yıkadıktan sonra ALLAHa beni affetmesi için aldığım gusülü kabul etmesi için dua edip banyodan çıkıyorum.Sizce doğru yapıyormuyum.Birde namaz abdestimi basta tam alıp gusül ettikten sonra banyodan çıkmadan tekrar ayaklarımı yıkayıp öyle çıkıyorum buda doğru mudur.ALLAH c.c sizlerden razı olur inşAllah

Okudunuz mu?  Cunup iken gusl abdestinde şampuan kullanmak guslü bozar mı?

ACİLSERVİS
Aleykümüsselam. Guslün doğrudur Allah kabul etsin. Doğruluğunu guslün farzları ve guslün sünnetlerini okuyarakta teyit edebilirsin.


Ercan42
Selamun Aleyküm hocam ne olur kızmayın ama size gusül abdesti ile ilgili bir sorum olacak . Günlerdir çalışıp banyo yapamadığım zamanlar oluyor ter kir vb. .Sonrasında gusül etmem gerektiğinde şu şekilde abdest alıyorum doğru mudur. Önce avret yerlerimi sabunlayıp temizliyorum sonrasında namaz abdestimi alıp gusüle niyet ediyor ellerimi yıkayıp üç kez ağzıma üç kez burnuma su verdikten sonra tüm vücudumu başımdan saçlarımdan başlayıp ayak parmaklarıma kadar sabunlayıp iyice duruluyorum.Tüm vücudumu iyice yıkadıktan sonra ALLAHa beni affetmesi için aldığım gusülü kabul etmesi için dua edip banyodan çıkıyorum.Sizce doğru yapıyormuyum.Birde namaz abdestimi basta tam alıp gusül ettikten sonra banyodan çıkmadan tekrar ayaklarımı yıkayıp öyle çıkıyorum buda doğru mudur.ALLAH c.c sizlerden razı olur inşAllah

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde sırt

arifselim
Aleykum selam. Anlattığın şekilde aldığın guslün doğrudur. Her müslümanın elinin altında ve evinde bir büyük İslam ilmihali kitabı olmalıdır. Bu kitaptan her müslüman gerekli ilimleri öğrenmelidir.


Kayıtsız Üye
Merhaba arkadaşlar, gusül ile bir sorum olacaktı. Önce duşa girip tertemiz yıkanıyorum ardından besmele çekip niyet ediyorum sonra, 3 ağız 3 burun sırasıyla başımı sağ ve sol kolumu 3 kere yıkayıp çıkıyorum doğru mudur şimdiden Allah razı olsun.

Gusül abdesti alırken normal abdestle başlıyoruz. Mesela ben besmele çekip niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya diye niyet ediyorum sonra ağzıma burnuma 3 kere su veriyorum biraz abartılı sonra normal abdestime devam ediyorum 3 yüz 3 sağ 3 sol kol vs. Normal abdest bitince direk 3 baş 3 kere sağ ve sol kolumu yıkayıp çıkıyorum doğru mudur hanefi mezhebine göre şimdiden Allah razı olsun. Bazı yerlerde en başta 3 ağız ve burna su verin normal abdest bitince tekrar 3 kere ağız ve burnunuza su verin yazıyor yardımcı olur musunuz ?


ACİLSERVİS
Tüm vücudunu yıkamıyorsan yanlıştır. ağız ve burundan sonraki üçüncü farz tüm vücudu yıkamaktır.
Üç sağ üç sola su dökmek diye bir şey yok. Sağdan başlayarak üçer kez yıkamak sünnettir.

Okudunuz mu?  Gusül niyetinden sonra avret yeri yıkamak abdeste mani olur mu

Guslün farzlarını ve guslün sünnetlerini öğrenmelisin. Gusül bu ikisinden ibarettir.


inspector52
hocam, kafama takılan iki konu var.

1) banyodaki su akan ahize bir yerimize değerse ahizeyi yıkamak gerekir mi (kovadan yıkanınca suya elimiz değerse suyu değiştiriyorduk çünkü) yoksa su tazyikli olduğundan kendi kendini yenilediğinden yıkamak gerekmiyor mu

2) ben ağzıma burnuma su vermeden önce kafamı şampuanlıyorum, kulağımı, göz çukurumu iyice yıkıyorum.
ağza burna su verdikten sonra yine kafamı yıkıyorum ama kulakları yıkamasak daha önceden yıkadığımız için ıslanmış oluyor mu, yoksa tekrar mı yıkamak gerekiyor


ACİLSERVİS
Fiskite temiz ise vucüduan değebilir hatta vücuduna da sürebilirsin sakıncası yok.

Önceden yaptığın veya normal ebdestle yıkadığın yerleri gusle başlayınca tekrar yıkayacaksın.

Guslün farzları ve guslün sünnetlerini öğrenmek tüm sorulara cevap olarak yeter.


Kayıtsız Üye
Anlatamadım herhalde hocam. Şöyle anlatayım; duşa girip normal duş alıyorum şampuan vs. tamamen yıkanıyorum kuru yer kalmayacak şekilde. Daha sonra 3 ağız 3 burun sonra normal abdestime devam ediyorum yüzümü sağ kol sol kol başımı kulağımı sonra başımı 3 defa yıkıyorum sağ ve sol omzumu yıkayıp çıkıyorum doğru mudur?

Diğer sorum bazı kaynaklarda gusüle niyet edip daha 3 ağız 3 burunu yıkadıktan sonra normal abdeste devam ediyoruz bu bitince tekrar 3 ağız 3 burun sonra guslün devamı diye yazıyor. Yani anlatmak istediğim guslün hem başında hem de sonun ağıza burna 3 kere mu veriliyor iki kere mi yani ?

Okudunuz mu?  Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak caiz midir? Banyoya girmeden önce abdesti bozuyorum

ACİLSERVİS
Guslün doğru değildir. Kaynak hikayelerini bırak. Guslün farzları ve sünnetleri bellidir. Biraz söz dinle bunlara uymak zorundasın.


Kayıtsız Üye
Kardeşim kime sorsam doğru bir sen yanlış diyorsun orda kol dediğim omuz ona takıldıysan. Hadi o da yanlış diyelim. Sen nasıl aldığını anlat öğrenelim kardeşim böyle ters cevap vermenin anlamı yok nesi yanlış onu belirt doğrusunu söyle ?


ACİLSERVİS
Bende sana ne başkasına nede bana sor diyorum sana guslün farzlarını ve sünnetlerini önerdim. Oku ve amel et. İşte doğrusu budur.


Kayıtsız Üye
Kardeşlerim selamun aleyküm, bir şey aklıma takıldı gusül abdestimi almadan önce kuru yer kalmaksızın yıkanıyorum avret yerlerimi iyice temizliyorum şampuanlanıyorum. Sonra gusle niyet edip 3 ağız 3 burun ( sert şekilde ) daha sonra normal abdestime devam ediyorum 3 yüz 3 sağ kol 3 sol kol vs. Daha sonra 3 başıma 3 sağ omzuma ve sol omzuma su döküp yıkıyorum sonra bitiriyorum doğru mudur ?

Aklıma takılan duşta avret yerlerimi yıkıyorum temizce gusül alırken tekrar yıkamaya gerek var mı duşta aldığım yeterli mi ?


ACİLSERVİS
Normal abdestime devam ediyorum diyen bir başka ziyaretçi vardı bundan bir – iki ay önce oda sen olmalısın. Onada farz ve sünnetleri çokça tavsiye ettim malesef insanlar gerçeği görmek istemiyor."Normal abdeste devam ediyorum" demenden namaz abdestine devam ediyorum anlamını çıkarıyorum. Çünkü gusül abdestini konuşuyoruz ve buna başlamadan da normal ebdest alıyoruz. Analatımında böyle bir hataya düşüyorsun. Şurayı burayı üç kere yıkıyorum demene de gerek yok sağ taraftan başlayıp tüm vücudunu en az bir sünnet olan üçer defa yıkayacaksın. Son soruna başkası cevap yazacak. Farz ve sünnetleri ezberlemeyi ihmal etme.

Okudunuz mu?  Banyo yaparken nasıl gusül alınır?

Kayıtsız Üye
Aslında aynı şeyleri söylüyoruz anlatma biçimlerimiz farklı 😌 Neyse Allah razı olsun kardeşim sağol

Peki hocam Allah razı olsun. Peki şunu cevaplar mısınız ben duşta avret yerlerimi iyice temizliyorum. Sonra gusle başlıyorum niyet ettikten sonra tekrar avret yerlerini yıkamaya gerek var mı ?


arifselim
Ne zaman gusül almaya başlarsan o andan itibaren yıkama geçerli olur. Bu senin niyetine bağlıdır. Eğer gusülden önce yaptığın temizlik gusül içinse bu yıkama geçerli olur, yoksa olmaz.


crewd0x
Selamün Aleyküm.
Gusül konusunda vesvese sahibi bir kişiyim. Gusül abdesti almam 1 saati geçiyor. Anlattığım şekilde alsam gusül abdestim geçerli olur mu?

Önce banyo’ya girip avret yerlerimi yıkıyorum.
Ardından niyet ediyorum.
Ağzıma 3 defa su alıp çalkalıyorum.
Burnuma 3 defa su alıp burnumu temizliyorum.
Son olarak da fıskiye ile tüm vücudumu yıkıyorum.

Bu şekilde aldığım gusül abdesti doğru mudur?


ACİLSERVİS
Guslün farzlarını yerine getirenin guslü geçerli olur.

Okudunuz mu?  Evli eşlerin birlikte banyo yapması

Kayıtsız Üye
Gusulu soyle aldigimin farkina vardim ilk önce bedenimi pis yerlerini yikadiktan sonra gusle niyet edip normal namaz abdesti alip vucudumu igne ucu kadar kuru yer kalmayacak sekilde yikiyorum kitapta ise önce niyet sonra edep yerleri temizligi sonra abdest artik buna gore aliyorum ama sıkıntım önceki sekil aldigimla ilgili


Hoca
< sıkıntım önceki sekil aldigimla ilgili >
ikisi de geçerlidir.
Biz kafamıza su dökmeye başlayınca niyet ederiz hepsi olur


birdostunuz
Arkadaşlar öncelikle banyo kapısının önüne gelince, banyodan içeri girmeden "euzü besmeleyi" içimden çekiyorum ve sol ayakla banyoya giriyorum. Hemen ardından kıyafetlerimin hepsini çıkarıp banyonun bir kenarına koyup, içimden "besmele" çekip gusle niyet ediyorum ve banyodaki lavaboda üç defa sağ elle ağzıma su verip gargara yapıyorum ve gargaradan hemen sonra ağzımı çalkalayıp tükürüyorum bu suyu. Hemen ardından sağ elle burnuma üç defa iyicene su çekip, her seferinde sol elle iyice sümkürüyorum. Daha sonra vücudumun her yerini temizcene duş jeliyle ve saçlarımı da şampuanla yıkıyorum, hiç kuru yer kalmayacak şekilde. Yani normal bir şekilde banyomu yapıyorum. Tabii banyoda tamamen çıplak yıkanıyorum ve kıbleye dönmüyorum yıkanma esnasında. Yıkandıktan sonra havlu ile kurulanıp, temiz elbiselerimi giyiyorum. Ayrıca dişlerimi de önceden, aralarında bir şey kalmayacak şekilde güzelce fırçalıyorum.

Bu şekilde aldığım gusül abdesti acaba doğru mudur? Tamamen bu şekilde alıyorum, anlattığımdan farklı olan hiçbir şey yok.

Okudunuz mu?  Büyük abdest sırasında sıvı gelmesi nedir gusül gerekirmi?

Tevbe
Allah kabul buyursun. Doğrudur yaptıklarınız.


istt34-90
Once niyet ettim ve agzima ve burnuma su goturdum. Lakin agzima goturdugumde suyu calkalarken bogazima su kacti. Bu durumun guslun kabulune mani olup olmayacagini bilmedigim için agza burna suyu tekrar goturup gusle sifirden başlamak niyetiyle tekrar niyet ettim. Lakin agzima ve burnuma su goturmeyi unuttum. Guslum kabul olmus mudur? Sanirim ben orada kafamda onceki agzima ve burnuma su goturusumu gusulden saymadigim ve sifirdan basladigim, ikincisinde de unuttugum için gecersiz olmus oluyor değil mi?


ACİLSERVİS
İlmihalin neresinde boğaza su kaçsa gusül geçersiz olu diye yazıyor. Yani icatlar çıkarmayalım. Birinci guslün geçerli olduğuna göre ikincisini konuşmaya gerek yok.


istt34-90
Olur yazmamisim. Olur mu olmaz mi o sirada bilmiyordum, kafama takildi. Ve birincisini bitirmemistim. Yani vucudumu tamamen yikamadim. Ikinciye niyetlendim. Yani birinciyi kesmis ikinciye baslamis gibi olur muyum, bu durumda birincisinde vucudumu yikamamis ikincisinde agzima ve burnuma su vermemis olmuyor muyum? Ne kadar bu 2 guslu ardi ardina yapsam da sonucta ben ikincisine ayri bir gusül olmasi niyetiyle basladim ve onu da eksik yaptim (mi ki, acaba?).


ACİLSERVİS
Eksik olanın eksiği daha sonra tamamladığı zaman eksik olan şey tam olur. Yeniden gusle gerek yok.

Okudunuz mu?  Alkollü gusül abdesti

furkanser
Merhabalar benim bir sorum olacaktı dün mast yaparken cinsel organımdan sıvı geldi ama ben bu sıvının geldiğini hissetmedim eşofmanıma baktığımda önü ıslaktı fakat çamaşırımda bir ıslaklık yoktu tuvalete gittim organımın ucu ıslaktı belliki bişey akmıştı ama dediğim gibi geldiğini hiç hissetmedim kokusunuda tam alamadım bu sıvı menimi yada başka bişeymi ? hemen cevaplarsanız sevinirim ona göre gusül alıcam Teşekkürler


ACİLSERVİS
Ne olduğunu kendin bileceksin forumda çokça konularda tarifleri var.


Kayıtsız Üye
-Gusül almadan önce lavaboda dişlerimi fırçalıyorum.

-İdrarımı yapıyorum.

-Duşkabine giriyorum niyet falan etmeden.

-Köpüklenip durulanıyorum.

-Euzu besmele çekip ve niyet ederek Normal abdest alıyorum.

-Gusül için euzu besmele çekip ve niyet ediyorum.

-3 kere elleri yıkıyorum.

Sabunu/duş jelini elime sıkıp/sürüp köpürtüyorum. ve penis bölgemi köpürtüyorum. Her tarafını sadece penis bölgesini. Sonra da aynı köpükle popomu temizliyorum yalnız popo kenarlarını köpürtmüyorum sadece içi

-Fiskiyeyi elime alıp duruluyorum köpükledigim yerleri

-ellerimdeki kopugude durulayip 3 kere agza su alıyorum her su alışımda bogazımda gargara yapıp gargara yaptığım suyu agzimin içinde calkalayip tukuruyom

-3 kere burna su veriyorum

-Ve son olarak 3 kere başa 3 kere sag omuza 3 kere sol omuza sırayla su döküyorum ovalamam gerekir mi?


Kayıtsız Üye
3 kere yapmak sünnettir, 1 kere ise farz.
Hanefide : ağız, burun ve bütün vücudu yıkamak farz (şart)
Şafiide : niyet edip ağız, burun ve bütün vücudu yıkamak farz (şart)
Kısaca niyet edip, ağız, burun ve bütün vücudu yıkadıktan sonra guslünüz 4 mezhebe göre de geçerlidir inşaAllah.
Dediğiniz gibi yapmak sünnettir, yani size sevap kazandırır.

Okudunuz mu?  Gusül alırken yaşadığım 4 sıkıntı

Kayıtsız Üye
Gusul abdestini doğrumu alıyorum yanlış mı emin değilim. İnternetten bakıyorum farklı şeyler yazıyor şu şekilde alıyorum.
Niyet besmele
Eller
Edep yerleri
3 defa ağza
3 defa buruna
Sonrasında
3 defa başa
3 defa sağ omuza
3 defa sol omuza
Sonrasında vücutta kuru kalan yerleri yani tüm vücudu yıkıyorum
Saç dipleri kulak içi bıyıklarım felan
Göbek deliği
Ve ayakları yıkayıp çıkıyorum
Doğrumudur hocam teşekkür ederim


ACİLSERVİS
İnternetten baktığın yer guslün farzları ve sünnetleri olsun. Guslü farz ve sünnetlere bakarak öğrenmelisin. Farz ve sünnetleri muhakkak öğren. Guslün geçerli ancak fazlalıklar ve eksiklikler var. Örneğin sünnette önce namaz abdesti var ve sağdan başlamak var sağa üç sola üç diye bir şey yok.


Acilservis

Bu kategoride yer alan Namaz abdesti alırken yanlış mesh etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül Abdestim Doğru mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.