Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:04
sizden92
Abone

Mürted hakkında ulgulanan hükümleri açıklar mısınız ?

Mürted hakkında ulgulanan hükümleri açıklar mısınız ?

MuratKıyma
Müslüman anne babadan doğan ve müslüman olarak yetişen kimse irtidat edince, tevbe etmeye çağrılmadan had uygulanır. Fakat daha önce küfre girip sonra müslüman olan kimse tevbeye çağrılır.

Allah’a ve Rasûlüne küfreden kimse de tevbe etmeye çağrılmadan öldürülür. Böyle bir kimse tevbe etse dahi durum değişmez. Çünkü, Allah’a ve rasûlüne küfretmek haddi gerektirir. Tevbe ise haddi düşürmez (İbn Kudame, a.g.e., 125 vd.)

Okudunuz mu?  İç çamaşırında leke olması gusül gerektirir mi

Burda tevbe edilmeden had uygulanır diyor,yani imandan sonra küfrün tevbesi yokmudur açıklar mısınız ?


Yorum: Mürted hakkında ulgulanan hükümleri açıklar mısınız ?

Şem’a
Mürted – İrtidat – Ridde ile ilgili hadisler

Hadisler de Efendimiz şöyle buyurur:

"Kim dininden dönerse, onu öldürün" (Buhârî, Cihad, 148; İ’tisâm, 28);

Okudunuz mu?  Gusül abdestiyle (boy abdesti) namaz kılınır mı?

"Müslüman bir kimsenin öldürülmesi ancak su üç sebepten biriyle helâl olur: İmandan sonra dinden çıkma, evlilikten sonra zina, haksız yere birini kasden öldürme" (Buhârî, Diyât, 6, Kasâme, 25, 26).
—————————————————
CEVAP:
İrtidad edene, İslâm dini arzedilerek tövbe etmesi istenir. Bu müstehaptır. Kendisine daha önce İslâm daveti ulaştığı için, bu çağrı farz değildir. O, yeniden İslâm’a dönerse problem bitmiş olur. Eğer küfürde ısrar eder, devlet başkanı tövbe ümidi görürse veya mürted, süre istemiş bulunursa; kendisine üç gün süre verilir. Eğer devlet başkanı tövbe ümidi görmez ve mürted de bir süre talebinde bulunmamış olursa, derhal öldürülür. Bu konuya delil olarak Hz. Ömer’in uygulaması gösterilir. İslâm ordusunda irtidad edip, derhal öldürülen bir adamın durumu Hz. Ömer’e haber verilince şöyle demiştir: "Onu bir yerde üç gün hapsetmeniz her gün bir ekmek vermeniz ve tövbeye davet etmeniz gerekmez miydi? Umulur ki o, tövbe eder ve Allah’a dönerdi. Ey Allah’ım! Ben bu olayda hazır bulunmadım. Emir vermedim. Haber bana ulaştığı zaman rıza da göstermedim" (el-Kâsânı, Bedâyîu’s-Sanâyi Beyrut 1402/1982, VII, 134, 135). Hz. Ali de mürtedi üç defa tövbeye davet eder ve şu ayeti okurdu; "İman edip sonra inkâr eden, sonra iman edip tekrar inkâr eden, sonra da inkarlarında ileri gidenleri Allah ne bağışlayacak ne de doğru yola eriştirecektir" (en-Nisâ, 4/137). Mürted’in tevbeye davet edilmeden önce öldürülmesi mekruhtur. Ancak dinden dönmekte ismetini yitirdiği için, onu öldüren yetkiliye bir şey gerekmez. Mürtedin tevbesi kelime-i şehâdet getirmesi ve girdiği dinden yeniden İslâm’a dönmesidir.
Dinden dönen kadının öldürülmesi caiz değildir. Fakat o yeniden İslâm’a girmeye zorlanır. Zorlama şöyle olur: Hapsedilir ve her gün çıkarılarak tövbe etmesi istenir. İslâm’a dönerse serbest bırakılır. Aksi halde ölünceye kadar hapiste kalır. Öldürülmeme konusunda delil şu hadistir: "Kadın ve çocukları öldürmeyin" (Ebfi Dâvud, Cihâd, 90)

Okudunuz mu?  Çapak Namaza Mani midir?

Yorum: Mürted hakkında ulgulanan hükümleri açıklar mısınız ?

MuratKıyma
Teşekkür ederim.Allah razı olsun.

Peki yazdığım sözlerde imandan sonra küfrün tevbesi var mı ? anne babası müslüman olan bir çocuk mürted olunca tevbesi olmaz mı ? yada haşa Allaha,Peygambere küfürün tevbesi yok mudur ??

Okudunuz mu?  Psikolojim bozuldu ölmek istiyorum

Yorum: Mürted hakkında ulgulanan hükümleri açıklar mısınız ?

Şem’a
Benim okuduğum bildiğim ve raşid halifelerin uygulaması şudur: Mürted 3-4 ay hapsedilir ve tevbeye davet edilir iman etmezse öldürülür.

Bu kategoride yer alan Kötü alışkanlıklar için bir dua varmıdır... başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mürted hakkında ulgulanan hükümleri açıklar mısınız ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.