Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:28
sizden95
Abone

Mümin ile Müslüman aynı şey mi?

Mümin ile Müslüman aynı şey mi?

_islam_
Mümin ile Müslüman aynı şey mi?


Yorum: Mümin ile Müslüman aynı şey mi?

Nicksiz
Yıllar önce bir kardeşimiz bu soruya cevap vermiş:

< Müslüman ile mümin kelimesinin arasındaki fark, maksada işaret eder. Müslüman, daha çok, İslam’ın ahkam ve muamelat kısmına bakar, yani amel ve ibadetlere bakar. Mümin ise, islam’ın iman ve inanç yönünü temsil eder.

Okudunuz mu?  Hz Muhammed Kudüste bütün Peygamberlere namaz kıldırdığında Hz Adem var mıydı , ve camiye sığdılar mı?

Amel ve ibadetler bir yüktür. Altından, ancak iman ve inanç gücü kalkar. İman ne kadar kuvvetli ise, amel ve ibadet de o derece kuvvetli olur.
Bir binanın bütün varlığı ve ağırlığı, tamamen temele bakar. Temel sağlamsa, bina da sağlam olur. İslam binasının temeli ve esası ise imandır. İman, sağlam ve kuvvetli ise, ona bağlı olan ibadet ve muamelat da sağlam ve kuvvetli olur.

Okudunuz mu?  Teheccüd namazına kalktıktan sonra uyumadan sabah namazı kılınır mı

Bu zamanda iman ve inançlar, maddeci felsefenin hücumu ve saldırısı ile, ya tamamen gitmiş, ya da zaafa uğramıştır. İslam binasının temeli olan iman sarsıldığı için, Risale-i Nur bütün gayret ve himmetini binanın temeli olan imanın takviye ve kuvvetlendirilmesine sarf ediyor. Bu yüzden, Risale-i Nur’da iman ve inanç ile alakalı delil ve ispatlar, her aksamı ile, çoklukla kullanılmış ve büyük tahşidatlar yapılmıştır.

Okudunuz mu?  Bir damla necis şeyin suya damlaması ve tüm suyu necis etmesi

Zaten İslam’ın ibadet ve amele dair meseleleri geçmişte, müçtehitler tarafından tamamen halledildiği için, Üstad, bütün mesai ve gayretini zaafa uğramış olan iman ve inanç üzerine teksif etmiştir. Bu yüzden Risale-i Nur’un ifade ve kelimelerinin de iman ve mümin manası ve lafzı daha galiptir. >

Okudunuz mu?  Abdest alırken yara bandının altına su geçer mi?

Yorum: Mümin ile Müslüman aynı şey mi?

Ercan
İslam âlimleri, (Her mümin Müslümandır, her Müslüman, mümindir) buyuruyor. Kelime olarak mümin, iman eden, imanın altı şartını kabul eden kimse demektir. Müslüman da, İslam’ın beş şartına inanan kimse demektir. Bir kimse, imanın altı şartına inanıp da İslam’ın beş şartına inanmazsa o kimse mümin de, Müslüman da olmaz. Tersine, bir kimse de İslam’ın beş şartına inansa, imanın altı şartına, hatta birine bile inanmasa, mümin de, Müslüman da olmaz.

Okudunuz mu?  Cemul fevaid nsıl bireser? tavsiye edermisiniz?

İmam-ı Kurtubi hazretleri tefsirinde, (Müslüman olarak can verin) mealindeki âyet-i kerimenin, (Müminler olarak can verin) demek olduğunu bildiriyor. (Müminler kardeştir) mealinde âyet-i kerimenin tefsirinde ise, (Müslümanlar kardeştir) anlamına da geldiğini bildiriyor. Peygamber efendimiz de bu âyet-i kerimeleri, aynı şekilde açıklamıştır.

Bu kategoride yer alan Çorapla tuvalete gitmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mümin ile Müslüman aynı şey mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.