Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:45
Gusul
Yönetici

Diş dolgusu maliki mezhebi

Diş dolgusu maliki mezhebi

yunusere123
Hanefi mezhebindenim dişim de dolgu var. Çoğunluklu görüş, mezhep taklidi gerekmediğini söylerken bir kimseler ise taklit etmek gerekir diyorlar. Bu durumda içim rahat etmediği için ben yine de Maliki mezhebini taklit ediyorum. Bu durum sonucunda maliki mezhebini taklit ederek yapmış olduğum ibadetler bu açıdan geçerlimidir. Yani ben yine de içimin rahat etmesi açısından maliki mezhebini taklit ederek namaz kılmaya devam ediyorum bir sorun olur mu ?

Okudunuz mu?  Ön taraftan taharet nasıl alınır

Yorum: Diş dolgusu maliki mezhebi

arifselim
Bu konuda fetva vardır ve mezhep taklit etmene gerek yoktur. Sana verilmiş olan bir imkan ve ruhsat olmasına rağmen içinin rahat etmemesine bir neden yoktur. Malikiyi de taklit edebilirsin ama dediğimiz gibi buna gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Gusülden sonra dişleri fırçalamak olur mu

Diş dolgusu taklit

Kayıtsız Üye
Diş dolgusu zaruret değildir çünkü başka mezheplerde çıkış yolu vardır, zaruret olması için hiç bir mezhepte çıkış yolunun olmaması lazım, bu sebeple hanefi birisi gusülde malikiyi taklid etmeli diyenler var aynı zamanda alakalı bazı fıkıh kitaplarının diş dolgusu gusle mani değildir kısmı sonradan ilave edilmiştir deniyor bu durumda bir hanefi olarak ne yapılmalı detaylı bilgi verir misiniz ?

Okudunuz mu?  Eşler birlikte banyo yapıp gusül abdesti alabilirler mi

Yorum: Diş dolgusu maliki mezhebi

arifselim
Diş dolgusu günümüzde bir tedavi yöntemidir ve diş sağlığı çok önemlidir. Dolayısıyla hastalandığında tedaviyi emreden dinimiz bu konuda da mensuplarına kolaylıklar ihsan etmiştir. Hanefilerde ağzın ve burnun içi de vücudun dışı kabul edildiğinden dolayı gusül alırken bu iki uzvun içini de yıkamak gerektiği görüşndedirler. Ancak diğer mezheplerde bu görüş mevcut değildir. Günümüzde verilen ve kabul görülen fetvaya göre diş dolgusu yada kaplama yapıldıktan sonra artık buda dişin bir parçası gibi kabul edilmiş olup alınan gusüllerde tamamen geçerli kabul edilmiştir. Daha ayrıntılı bilgi için Diyanetin İslam İlmihali kitabına bakabilir veya alo fetva hattını arayarak bilgi alabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti gerekmediği halde gusül abdesti alıyorum ve vesveseye düşüyorum

Kayıtsız Üye
Misafir Kardeş şimdi sana söylüyorum başka alternatif yol nedir söyler misin bana ya dişin tamamen çürümesini bekleyeceksin ki kökünden çekilsin,ki bu da çok acıtır ya da dolgu başka seçenek var mı lütfen söyler misin kafamı karıştıran mesele diş dolgusu yerine başka alternatif yol var mıdır onu söyle bize ?

Okudunuz mu?  Bir kişi beş defadan fazla cünüp olmuş ise kaç kere gusül abdesti almalıdır?

ACİLSERVİS
Misafirin sana cevap vermesi mümkün değil. Alternatif yola gerek yok diş dolgunu yap gusle engel değil. Israrla kendine engel çıkarma gayreti içine girmenin anlamı yok


Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm ben diş dolgusu sebebiyle Maliki mezhebini taklid ediyorum malikide niyet farz olduğunu biliyorum bugün cünüplükten yıkanmak için girdim banyoya niyet ederken

Okudunuz mu?  Banyo yaparken nasıl gusül alınır?

Niyet ettim Cünüplükten kurtulmak için gusül abdesti almaya maliki mezhebine uymaya diye değilde

Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya maliki mezhebine uymaya diye niyet ettim özellikle belirmetim cünüplükten yıkanacağımı bu şekilde guslüm geçerli olurmu ?


ACİLSERVİS
Ve aleykümüsselam. Cümlenin nasıl olacağının bir önemi yok. Gusül için banyoya girmen de gusle niyettir zaten.

Okudunuz mu?  Cünüp kalmak, Gusül, kulakları yıkamak ve kılları ovmak

tam ilmihal, diş dolgusu, Dolgu gusül

Bu kategoride yer alan Pis Su İle Gusül Abdesti Alınır Mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Diş dolgusu maliki mezhebi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.