Anasayfa
26 Aralık 2023, 6:57
missa3
Abone

Mezar yönünün kıbleye bakması

Mezar yönünün kıbleye bakması

Mehmet Ören
Mezarlarda cesetin baş tarafı Batı’da,
Bacak tarafı doğudadır.
Ama Doğu ve Batı her zaman değişiktir. Acaba 23 Mart ve 23 eylüldeki Doğu ve Batı mı dikkate alınacaktır. Bu durumda Yüzümüzün kıbleye bakması her zaman mümkün olamaz.
Güney yarı kürede de aynı mı olacak

Okudunuz mu?  Ben Müslüman Değilim Demek Dinden Çıkarır Mı

Yorum: Mezar yönünün kıbleye bakması

arifselim
Daima ölünün yüzü kıbleye gelecek şekilde yerleştirilir. Esas alınan budur. Açıklandığı şekilde mezara konulması ise sünnettir. Şayet yanlış konulmuş olsa bile tekrar kabri açmaya bile gerek yoktur çünkü bu kerahetle birlikte caizdir. Fıkıh kitaplarımızda bu konu şu şekilde izah edilmiştir:

Okudunuz mu?  Aile içinde olan olayı konuşmak

Bir sünneti düzeltmek için kapanan kabri açmak doğru değildir. (Fetâvâ-yi Hindiyye : 1/167)

Ama üzerine tahta ya da sal taş konulmuş, henüz toprak atılmamışsa, o takdirde açıp yüzünü kıbleye gelecek şekilde düzeltmek caizdir. (Et-Tebyîn – Zeylai; bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/85)

Bu kategoride yer alan Küçükken tutulmayan oruçların fidyesi ve kazası başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mezar yönünün kıbleye bakması Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.