Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:24
missa06
Abone

Kul hakkı ve gıybet

Kul hakkı ve gıybet

Kayıtsız Üye
Bir arkadaşım hakkında gıybet etmiştim. Bunu ona söylemeden helallik istedim ve helal etti. Tüm haklarını helal ediyor musun dedim ve helal olsun dedi. Ben de ona helal ettim. Bu durumda ona söyleyip yine helallik almam gerekir mi?

2. sorum: Gıybetin kul hakkı olduğunu bilmiyordum ve çok rahatlıkla gıybet ediyordum. Şimdi ise bu konu yüzünden dinime daha çok yöneldim elhamdülillah. Tövbe de ettim. Önceden ettiğim gıybetler konusunda sorumlu muyum? Birkaç siyasi hakkında ileri geri konuşmuştum. Bu durumda onlardan helallik almam gerekir mi? Gerekiyorsa onları nasıl bulacağım, yani onlardan helallik isteme durumum yoksa ne yapmalıyım? Ayrıca bilmeden ettiğim gıybetler ve kul hakkı olduğunu bilmediğim zamanlarda ettiğim gıybetler için de sahiplerinden helallik istemem gerekir mi? Kimler hakkında gıybet ettiğimi hatırlamıyorum, bu durumda ne yapmalıyım?

Okudunuz mu?  Cünupken kitap okumak

3. sorum: Bir kişinin yaptıklarını hiçbir hakaret, öznel yargı kullanmadan başkalarına anlatırsam bu da kul hakkı kapsamına girer mi?

4. sorum: Arkadaşlarım yanımda başkaları hakkında konuşuyorlar. Ben günaha girmemek için bir şey söylemiyorum ama her fırsatta onları uyarıyorum. Bu durumda kul hakkına ortak olmuş olur muyum?

Okudunuz mu?  Zenginliği istediğime ilmi isteyene veririm" ifadesi ayet veye kutsi hadis olup olmadığını öğrenmek

5. sorum: Araştırdığım kadarıyla bir kişiden helallik istediğimizde eğer hakkını helal etmezse ona dua etmemiz ve adına hayır yapmamız gerekiyormuş. Bunu yaptığımızda kul hakkından kurtulur muyuz?

Teşekkürler, selam ve dua ile.


Yorum: Kul hakkı ve gıybet

arifselim
– Karşı tarafın bilmediği kul hakları genel ifadelerle helallik alınmaz, geçerli olmaz.

Okudunuz mu?  Gece kuran sesi duymak

– Bu günahlarda bilmemek mazeret değildir. Ulaşabildiklerinden helallik al. Ulaşamadıkların içinse tövbe istiğfar et.

– Bir kişi hakkında söylenen şeyleri işittiğinde hoşuna gitmeyecek ise o sözler gıybete girer. Velev ki doğru olsun.

– İmkanın oluyorsa uyar, dinlemiyorlarsa terket. Terketme imkanı da yoksa sen konuşmalarına katılma.

– Eğer hakkını helal etmiyorsa ve sana başka çare de kalmıyorsa, tövbe istiğfar et ve bir miktar sadaka ver. Allah tövbe edenin samimiyetini iyi bilir.

Okudunuz mu?  Çamaşır makinesinin yararları nelerdir?

Gıybet ve kul hakkı ile ilgili bir kaç sorum var

simsim1
Esselamun aleyküm. Değerli hocalarım Allah şimdiden vereceginiz cevaplar için sizlerden razı olsun inşAllah. Bir çok soru sordum cevapladınız Çok çok teşekkür ederim. Hepsini ayrı sormak yerine aklıma takılan bir kaç soruyu bir araya getirip buraya yazarak sordum Allah razı olsun şimdiden.

Okudunuz mu?  Ehlibeyt hikayeleri

1. Sorum : Ben filanca öğretmen için arkadaşlarla otururken şöyle bir şey dedim bu gıybet olurmu kul hakkına girermiyim? filanca öğretmende varya neyse bir şey demiyecegim arkasından konusmuyayım dedim tam bişey dicekken gıybet aklıma geldi ve böyle dedim bu gıybet olurmu kul hakkı olurmu

2. Sorum : Arkadaşım başkaları ile kavga etmiş onlar fazla kişilermiş işte bende dedim 8 9 kişi ile dalınırmı felan fila yani tam hatırlamıyorum ne dedigimi ama böyle bişey dedim bu gıybet olurmu kul hakkı olurmu?

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin güzel ahlakı ile ilgili hikayeler

3. Sorum : Okulda sınıfta yerler için kenarlara mermer döşemişler yani şu zeminin kenarlarındaki yerler varya orası orada bir mermer yerinden oynamış heralde bende arkadaşıma dedim kanka şuraya bir dokun düzelt felan fila bieşyler dedim dokundu bu sefer alttan biraz oynadı sonra birdaha dokundu daha iyi durdu burda bizim bir yükümlülüğümüz varmı kul hakkına felan girmiş oluyormuyuz yani mesela bizim dokunmamızla zarar gelmişse eğer istemeden?

Okudunuz mu?  Görgü kuralları ile ilgili sorular nelerdir?

4. Sorum : Okuldayken sınıfa geç geldim arkadaşım bana koşarakmı geldin dedi bende hayır dedim evden okula kadar koşarak gelmedim hızlı bir şekilde gelmeye calıstım fakat okulun içine girince merdivenlerden felan koşarak çıktım biraz koştum okula girince burda ona yalan söylemiş oldum mu ? kul hakkına girdimmi? birde yine aynı şekilde bir arkadaşıma evden 8:18 geçe çıktım dedim ama ben çıktıgımda 20 kusur du daha sonra ise 20 geçe felan o civarlarda çıktım dedim ilk başta tam dogruyu soylemedim ikinci seferde 20 geçe felan o civarlarda dedim bu yalan sayılırmı? kul hakkı durumu varmı?

Okudunuz mu?  Şabak ne demek? Şabaklar kimlerdir

5. Sorum : Bir arkadaşım bana bir kız hakkında cinsel içerikli şeyler anlatıyordu bende bir anda istemsizce müşterisi çok demekki dedim ama bu dedigim şeyi arakdaşımın anlattıgı şeyler üzerine söyledim bir anda istemsizce agzımdan cıktı bu gıybet olurmu kul hakkı olurmu o kişiyi tanımıyorum anlattıgı kızı daha sonra ismini felan sordum o şekilde bu gıybet olurmu ?

Okudunuz mu?  Kabirde sorulacak sorular arapça mı

Yorum: Kul hakkı ve gıybet

arifselim
Aleykum selam.

1- Eğer bir şey dememişsen gıybet gerçekleşmiş olmaz.
2- Tam hatırlamadığın şeyi sormak boş ve gereksiz bir şeydir.
3- Eğer bir zarar verdiğinden emin isen ancak o zaman okul yönetimine bildirebilirsin.
4. Bunlar boş düşüncelerdir. Bu şeylere takılma.
5. Tövbe istiğfar et ve bir daha deme.

Bu kategoride yer alan Lohusalık döneminde kırk günü aşan kanamalarda cima caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kul hakkı ve gıybet Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.