Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:40
sizden1
Abone

Bilmeyerek, yanılarak kul hakkına girmek, bu hakkı nasıl ödeyebilirim?

Bilmeyerek, yanılarak kul hakkına girmek, bu hakkı nasıl ödeyebilirim?

yardm4000
Ben bilmeyerek, hatayla bir kişinin hakkına girdim, kul hakkı aldım yani. Ama bu konuyu burada yazmak istemiyorum. Ama çok önemli bir konu, hayati bir mesele. Ben bu hakkına girdiğim kişiye her ay sadaka olarak maaşımın yarısını vermeyi düşünüyorum. Ama bu parayı yardım amaçlı olarak verdiğimi söyleyeceğim, yani hakkına girdiğimden dolayı bu parayı verdiğimi söyleyemem. Bu şekilde bendeki kul hakkı ortadan kalkar mı? Yoksa konuşup, helalleşmek mi lazım, ama bunu da ben yapamam, elimden gelen ancak para yardımı olur. Sonuçta bilmeyerek, kasıtlı olmadan hakkına girdim. Ben nasıl bir yol izlemeliyim? O kişiye hep sadaka versem kul hakkım ödenir mi?

Okudunuz mu?  Anne babaya hizmet etmenin sevabı

Yorum: Bilmeyerek, yanılarak kul hakkına girmek, bu hakkı nasıl ödeyebilirim?

kucukfakih
Selamun Aleyküm.
(Ama bu parayı yardım amaçlı olarak verdiğimi söyleyeceğim,yani hakkına girdiğimden dolayı bu parayı verdiğimi söyleyemem.Bu şekilde bendeki kul hakkı ortadan kalkar mı?) cümlesinde parayı kul hakkı için vermediğini söylemenin ardından kul hakkı ortadan kalkar mı demişsin.Yani kul hakkı için para verme niyetindesin.Açıkçası onun rızasını almadan,sadece para vererek nasıl kul hakkını ödersin bilemiyorum.Ayrıca (Yoksa konuşup, helalleşmek mi lazım, ama bunu da ben yapamam) demişsin.Sen yapmayacaksın da kim yapacak?


Yorum: Bilmeyerek, yanılarak kul hakkına girmek, bu hakkı nasıl ödeyebilirim?

yardm4000
kucukfakih, kardeşim bilmeyerek ve hatayla oldu ama çok önemli bir konu olduğundan, kesin yanlış anlayıp, amacımı farklı sanar. söylesem ters teper. ben bundan dolayı söylemeyeyim diyordum.. ama böyle olmasa hiç ödeyemem. en azından içim rahat ederdi, sorudaki gibi yapsam

Okudunuz mu?  Eşim alkollüyken birlikte olduk ve bu birliklitelik sonucu bir çocuğumuz oldu. çocuğun durumu nedir?

cevap yazacak arkadşlar, bu hakkı, kasıtlı olarak, yani bilerek almadım. Hata yapan insanın durumu nedir bu konuda? Bunu da merak ediyorum. Bilmeden alınan kul hakkı olur mu? Yoksa başka bir günah mı oluyor bu? Ben kimseye isteyerek bir şey yapmış değilim.


Yorum: Bilmeyerek, yanılarak kul hakkına girmek, bu hakkı nasıl ödeyebilirim?

kucukfakih
Kardeşim.Açıkçası benim hakkıma girilseydi ve ben bana hakkı olandan para alsaydım asıl ben hakka girerdim.Ortada bir hak varsa gidip konuşman gerekir.Hakkına girdiğin kişi akıllı birisiyse sana niye ters tepsin?Gidip helallik almazsan sonra pişman olursun.Kul hakkını ancak kul affedebilir.O kişi hakkını helal etmezse de o kişi ahirette bu hakkını talep edecektir.Bununla beraber sen samimi olarak tövbe etmiş isen,Allah Teala’nın hak isteyen kuluna kendi fazlından ihsanda bulunarak o kulun hakkından vazgeçmesini sağlayacağı ümit edilir.Böyle rivayetler mevcuttur.Yani her şey gidip konuşmandan ve helallik almandan geçiyor.
Allah’a emanet ol.

Okudunuz mu?  Fatiha suresini yanlış okumak

yardm4000
manevi olarak dediğim kişiyi bir çöküntüye soktum. o kadar üzgünüm ki. söylesem ters teper, yani bu kişi öyle birisi. ahirette hakkını helal etmezse hep cehennemlik mi oluyorum? ta ki hakkını helal edene kadar böyle bir şey var mı


kucukfakih
Ahiret durumları daha vahimdir.Bu dünyada çekilen tüm sıkıntılar toplansa bir anlık cehennem azabı etmez.Ters teperse tepsin.Hakkını helal ederse ne ala.Etmezse senin sevaplarından bir kısımı,o kişiye verilir veyahut onun günahları sana yüklenir.Eğer bu durumda günahın sevabını geçmezse azap görmezsin.Ama bu durumda günahın fazla olursa cezanı çektinden sonra cennete girersin.Ama bu azap öyle kolay değildir.Önemli olan ütülenmeden cennete girmektir.Ayrıca ebedi cehennem kafirler içindir.

Okudunuz mu?  Cennette peygamberimizin düğünü olacak mı

yardm4000
üstadım, burada ne yaptığımı açıkça yazsam, sen bile, senin gibi adam olmaz olsun dersin. imkansız gibi. ben bunu ancak ahirette öderim o zaman. dediğin gibi sevaplarımdan alır ya da günahlarından alırım

anlamsız, saçma sapan sorulara onlarca cevap yazılıyor. ben hayat-memat meselesi bir soru soruyorum. tek bir kişi cevaplıyor. başka cevap yok.anlamadım bu işi.

Okudunuz mu?  Dua mı büyü mü?

hayatt_58
Selamun aleykum. Ben bir şey soracağım bugün okulda korıdorda ilerlerken bir çocuk vardı nasıl oldu anlamadım ama omuz omuza çarpıştık sonra yoluma devam ettim sonra ise aklıma takıldı acaba bu kul hakkı mı diye hocam bilerek kastiyen omuz atmadım bu kul hakkımıdır ( Hoca , ACİLSERVİS , mumsema hocalarım özellikle sizden cevap bekliyorum. Vermesenizde yinede ALLAH razı olsun çok soruma cevap aldım bu sitede. )


Hoca
Yürürken istemeden çarpışmak kul hakkı değildir.


Simsek5861
Esselamun aleyküm. Benim bir sorum var hocam. Hocam bugün sınıfıma doğru ilerlerken biraz yükseymiydi tam olarak aklıma getiremiyorum ama öksürdüm. Bu mecburi içimden gelen bir öksürük değildi. Yani hocam bende takıntı gibi bir şey var sanırım. Böyle yürürken kişilerin çok olduğu ortamda böyle elimi burnuma koyma , öksürüp elimi ağzıma koyma burdaki ağzıma koymadan kastımı anlamışsınızdır zaten hocam öksürürken elimiz koyuyoruz ya o şekilde her neyse hocam işte bu takıntılarımın sebebi var galiba ama sağlık açısından değil utangaçlık gibi vs. aslında utangaçlıgımında bir sebebi oldugunu düşünüyorum ama bunu söylemiyeceğim hocam yani diyeceğim şu hocam böyle takıntılarımdan dolayı gerek başka sebeplerden dolayı öksürmek kul hakkımıdır sınıfa girerken sınıfın kenarındaki sandalyede bir kaç kişi oturuyordu millet koridordaydı ben burada millet oksurugumden rahatsız oldu demiyorum herkes normal bir şekildeydi ama ben bunu takıntı ediyorum kul hakkımı diye bu kul hakkımıdır hocam? amacımda zaten yuksek sesle oksurup milleti rahatsız etmek değildi.

Okudunuz mu?  Nefsin çeşitleri

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm merak ettiğim bir soruyu sormak istedim cennetlik birinden örneğin down sendromlu’nun hakkına girmiş isen nasıl helallik alırsın , alamaz isen ahirette nasıl hesaplaşırsın. Şimdiden Teşekkürler


Hoca
Kul hakkı maddi ise ödeyin, manevi ise gönlünü alabiliyorsanız alın sevindirin bu da mümkün değilse Allahtan af dileyin ve bir sadaka verin.

Okudunuz mu?  400 senelik kılınan kaza namazı

yunn
Selamun aleykum hocam bugün okulumun spor salonunda tribündeydim üst kısımlarında. Baya doluydu tribün aşağıda arkadaşımı gördüm inecektim. Dikkatlice arkadaşların önünden geçerek çarpmamaya çok dikkat ediyordum çünkü kendimi biliyorum ki kul hakkına çok takıntılıyım her neyse oradan başka bir arkadaşım şakasına tuttu kolumdan çekti ve ister istemez bir anda bir alt kısıma hızlı bir şekilde indim onun çekmesi ile. Ve orada oturan bir kız vardı kendisinide tanıyorum zaten ona çarptım pardon dedim ve yoluma devam ettim burada kul hakkına girmiş oldum mu acaba? tüm bu olanlar arkadaşın itmesiyle oldu ben ne güzel dikkatlice geçiyordum.

Okudunuz mu?  Torun babaannesine fitre verebilirmi?

Kayıtsız Üye
merhaba 2 sene önce birisi benimle tanışmak istemişti.fakat ben onunla tanışmayı kabul etmiyordum içimden .ama bunu ona söylemek bana biraz zor geldi.sonra ona başka bir bahaneyle babamın kızdığını filan söyledim.ama o yalan söylediğimi anladı.çok fena kalbimi kırdın dedi.bu vicdanla yatabiliyorsan yat dedi.ben biraz korktum.ama niyetim onu ters cevap vermek değildi.bunu başka şekilde ona anlatmaktı.ama o üzerine alındı.şimdi de aklıma geldi bu.

Okudunuz mu?  Rükudan doğruluşta semiAllahu limen hamiden yerine Allahu Ekber demek namazı bozar mı?

Kayıtsız Üye
Hocam kafile başkanı olarak bir organizasyona katıldım para hukmu bende antrenor istedikçe veriyorum eğer o adam bu paranın bir kısmını cebe atıyorsa ama emin değilim bilmiyorum kafiledikilerin hakkına girmiş olurmuyum yemin etti parayı öğrencilere harcadığına sizce ne yapmalıyım…


arifselim
Sen gördüğünden ve bildiğinden sadece sorumlusun. Hakkında kesin bir bilgiye sahip olmadığın şeylerden sorumlu değilsin. Eğer sana böyle demişse artık ondan bir şey görmedikçe onu Allah’a havale etmelisin.


Kayıtsız Üye
feyste Gördüm kötü sesli biri şarkı söylemiş bu videoyu bende espri olsun diye paylaştım ama daha sonra bu kişiyi araştırdım bu kardeşimizin görme özürlü biri olduğunu öğrenince hemen videoyu sildim ama çok üzüldüm rabbimden af diledim acaba kul hakkına girdim mi.

Okudunuz mu?  Namazın kabul olmadığı durumlar

bilmeyerek kul hakkına girmek, bilmeden kul hakkına girmek, kul hakkını bilmeden işlemek

Bu kategoride yer alan Okul Harcım için vade farkı ödemem caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bilmeyerek, yanılarak kul hakkına girmek, bu hakkı nasıl ödeyebilirim? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.