Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:39
Hadisler
Yönetici

Kurban bayramında unutulmuş bir sünnetin ihyası

Kurban bayramında unutulmuş bir sünnetin ihyası

abdullah08
KURBAN BAYRAMINDA UNUTULMUŞ BİR SÜNNETİN İHYASI
”Ahir zamanda unutulmuş bir Sünnetimi ihya edene yüz Şehid sevabı verilir..” (Hadis-i Şerif – İbn-i Mace)
Peygamber efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem’in kurban bayramında kesmiş olduğu hayvanlar arasında günümüzde unutulmuş olan burulmuş koç kurban etme sünnetini ihya etmeye çalışalım.
Ulemanın cumhuru burulmuş hayvanı kurban etmekte bir beis (sakınca) olmadığı görüşündedirler. Nitekim Peygamber efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem, hayaları burulmuş hayvanları kurban etmiştir. İlgili rivayetler şöyledir:
Aişe ve Ebu Hureyre radıyallâhu anhuma’dan şöyle rivayet edilmiştir:
Resûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem kurban bayramında kurban kesmek istediği zaman iri, semiz, çift boynuzlu, alaca ve hayaları burulmuş iki adet koç alırdı. (İbn Mâce, Edâhî, 1.No3122. 2/1043, Ebu Davut,Zahâyâ: 4, No 2795, 2/104)
Cabir b. Abdillah’tan rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir:
Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem kurban bayramı günü hayaları buruk, ala-calı (ve) boynuzlu iki koç kesti, onları (kesime hazırlayıp da yönlerini) kıbleye çevirdiği zaman dua etti ve sonra kesti. (Ebû Dâvûd, Edâhî, 4; Ahmed b. Hanbel, 5/196)
Burma işleminde hayvanın yağlanması iri ve semiz olması ,etinin tatlanması gibi menfaatler kastedilmelidir. Burulmamış koçların etleri yağsız, sert ve ağır kokulu olur. Bunun için koçlar,henüz kuzu iken burularak beslenirler. Normal koçlara göre daha iri ve semiz olmakla beraber etleri de daha lezzetlidir ve koyunsu kokmazlar. Koç halinde burulmuş hayvanların etleri ise sert ve lifli olur. Bunu anlamak için hayalarına bakılır. Kuzu iken burulan koyunların hayaları fındık büyüklüğünde ve beyaz kalır.
Genellikle kırsal kesimlerde Kış aylarında burulan kuzular , hayvan pazarlarından temin edilebilinir.
6 ayı geçmiş kuzu iri ve semiz ise kurban edilmesi caiz olur.
Koçların burulmaları vesilesi ile daha iri bir yapıya sahip olmaları Peygamber efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem’in başka bir hadisinde şöyle ifade edilir:
Kurbanlarınızı neşeli ve kuvvetli hayvanlardan kesin.Çünkü onlar sırat köprüsünde sizin binitleriniz olacaktır. (Es-Sâbûnî, Muhammed Ali, Muhtasar Tefsirü îbn-i Kesîr)

Okudunuz mu?  Sünnet çeşitleri nelerdir

Yorum: Kurban bayramında unutulmuş bir sünnetin ihyası

abdullah08
Resim olarak çıktı almak isteyenler için:
Kurban bayramında unutulmuş bir sünnetin ihyası

(Düzenleme yapamadığım için yeniden yükledim.İlkini silebilirsiniz.Bu notla beraber)

Bu kategoride yer alan Hadislerle çocuk Sevgisi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kurban bayramında unutulmuş bir sünnetin ihyası Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.