Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:28
Diyanet
Yönetici

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

#UguR
Bu Vaaz Din İşleri Yüksek Kurulu Üye ve Uzmanlarınca Hazırlanmış Vaazdır. Bu konuda ki yazılar beşiktaş kaymakamlığı ilçe müftülüğü sitesinden alınmıştır. İslam ve İlim ile ilgili Word dosyasını indirmek isteyenler için konunun alt kısmından indirebilir.

İSLAM VE İLİM

I-Konunun Plânı
A-İslâm’da ilim ve ilme verilen önem
1-Kur’ân-ı Kerimde ilim
2-Hadis-i Şeriflerde ilim
3-İbadet merkezleri olduğu kadar eğitim ve öğretim kurumları olarak cami ve medreseler

B-İslâm’da ilim öğrenmenin maksadı
1-Tevhidin esası
2-İnsanın ve toplumun eğitimi

C-Dini ilimler ve Pozitif ilim
1-Dinî ilimlerin kaynağı
2-Pozitif bilimlerin kaynağı
3-Vahiy ve Akıl Çelişmezliği

Okudunuz mu?  Hayırda yarışmak ile ilgili hutbe

II-Konunun Açılımı ve İşlenişi

İslâm’ın ilme ve ilim sahiplerine verdiği değer ilgili âyet ve hadisler zikredilerek vurgulanır. İlimde öncelikli maksadın Allah’ın tevhidini bilmek olduğu, tevhidin açılımını insanlara öğretmek ve hayata geçirilmesini temin için Yüce Allah’ın peygamberler gönderdiği hatırlatılır. İslâm’da ilmin, eğitim ve öğretimle yakından ilgili olduğu; bundan maksadın da bireysel ve toplumsal olarak ahlakî değerlerin kazanımı ve uygulanması olduğu belirtilir. Bu amaçla Hz. Peygamberden beri İslâm’ın ilk dönemlerinde camilerin ibadet merkezi olmakla birlikte aynı zamanda eğitim ve öğretim merkezleri olduğu da örneklendirilir. İslâm’ın ilk dönemlerinden beri hayatın idamesi için pozitif bilimlere ve bu konudaki araştırmalara büyük önem verildiği, İslâm âleminde tıp, matematik, kimya ve sosyal bilimlerde önemli merhaleler kat edildiği, bu konularda İbn Sîna, İbn Heysem, Birûnî ve İbn Haldûn gibi âlimlerin yetiştiği örneklendirilir. Dolayısıyla vahiyle akıl arasında bir çelişki olmadığı, vahyi kaynak alan dini ilimlerle aklı ve tecrübeyi esas alan fenni ilimlerin sahalarının farklı olduğu üzerinde durulur. İslam’ın temel kaynakları olan Kur’ân ve hadislerin akla büyük önem verdiği, bu iki kaynağın insana tefekkürü ve ilmi araştırmaları emrettiği hatırlatılır. Sonuç olarak İslâm’ın terakkiye mani olduğu iddiasının İslam’a yapılan bir bühtan ve iftira olduğu ifade edilir.

Okudunuz mu?  Cuma Hutbesi: Ölüme Hazır Olmak

III-Konunun Özeti

De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar. âyetinden hareketle İslâm dininin ilmi, üstünlük sebebi olarak kabul ettiği belirtilir. Ancak Kur’ân, hayatı sadece maddî ve tek boyutlu bir olgu olarak görmediğinden bilgi edinme yoluyla elde edilen kazanımın da sadece maddi bir menfaat ve üstünlükten ibaret olmadığı da hatırlatır. İlimden asıl maksadın Allah’ı bilmek suretiyle ahlak ve adalete dayalı birey ve toplum oluşturmak olduğu belirtilir. Bu bağlamda ilim mücerret bilmekten ibaret kalmayıp uygulamaya dönüşürse, maddi olduğu kadar manevi üstünlük sebebi de olur. Bu takdirde, o kimse, Allah katında üstün bir rütbeye sahip olmuş demektir. İslâm’da ilim ve ilmi araştırmalar her zaman teşvik edilmiş hatta bu konuda Müslümanların diğer milletlerle yarışması ve onlardan ileri durumda olmasını bir mesuliyet olarak Müslümanlara yüklenmiştir. Sonuç olarak ilim ve ilmî araştırmalar, insanın ve toplumun lehine ise; insanı şerre değil hayra sevk ediyorsa faydalı, aksi takdirde şerre ve kötülüğe götürüyorsa zararlı olduğu ifade edilir.

Okudunuz mu?  Örnek Vaaz: Cemaatle Namaz Kilmanin Önemi Ve Ezana İcabet

IV- Konu İşlenirken Başvurulabilecek Bazı Âyetler

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp bunların hepsi ondan sorumludur.
[2]

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar. [3]

Konuyla İlgili diğer Âyet-i kerimeler:
Hucurât, 49/6; Mücâdele, 58/11.

Okudunuz mu?  Hafız'ın dilinden (hafızlık yemini)

V- Konu İşlenirken Başvurulabilecek Bazı Hadisler

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

Ebu’d-Derda (ra)’dan Resûlullah (sav)’ın şöyle buyurduğu rivayet edilir: Kim ilim öğrenmek için bir yol tutarsa, Allah da onu cennete giden yollardan birine dahil eder. Melekler, ilim öğrenmesinden hoşnut olarak o kimseyi korurlar. İlim öğrenen için göklerde ve yerde olanlar, hatta denizdeki canlılar bile istiğfar ederler. Âlimin ibadet edene üstünlüğü, dolunaylı gecede ayın diğer yıldızlara olan üstünlüğü gibidir. Âlimler peygamberlerin vârisleridir. Peygamberler, ne dinar ne de dirhem miras bırakırlar, ama ilim miras bırakırlar. Kim ilme sahip çıkarsa, büyük bir nasip elde etmiş olur. [4]

Okudunuz mu?  HAFIZLIK Hikayesi

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

Humeyd İbni Abdirrahmân’dan rivayet edildiğine göre o, Hz. Muâviye’nin Resulullah (sav)’ın şöyle buyurduğunu işittiğini söylüyor: Allah hakkında hayır dilediği kimseyi dinde fakih kılar. [5]

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

Ebu Ümâme (ra) anlatıyor: Resûlullah (sav)’a biri âbid diğeri âlim iki kişiden bahsedilmişti. Bunun üzerine Hz. Peygamber: Âlimin âbide üstünlüğü, benim sizden en basitinize olan üstünlüğüm gibidir buyurdu. [6]

Okudunuz mu?  Namazın Hikmetleri, Namaz İle İlgili Hutbe - İstanbul Müftülüğü

——————————————————————-
[2] İsra,17/36.
[3]Zümer, 39/9.
[4]Ebû Davûd, İlim 1(3641); Tirmizî, İlim, 19.
[5]Buhari, Farzu’l Humus 7; İlim, 13; İ’tisam 10; Müslim, İmâre 98; Zekât 98, 100.
[6]Tirmizî, İlim 19 (2688)
——————————————————————–

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

Enes (ra)’dan Hz. Peygamber’in şöyle buyurduğu rivayet ediliyor: İlim talebi için yola çıkan kimse dönünceye kadar Allah yolundadır.

Okudunuz mu?  Vaaz Konusu: Namazla ilgili hükümler

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

Sahbere (ra)’dan merfu olarak rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber buyurmuştur: Kim ilim öğrenmeği talep ederse, bu onun geçmişteki günahlarına kefaret olur.

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

Ebu Hüreyre (ra) Resûlullah (sav)’in şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: Hikmet, mü’minin yitiğidir. Mümin hikmeti nerde bulursa onu sahiplenir.

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz

İbn Amr İbni’l-Âs’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: Allah, ilmi insanlardan söküp almak suretiyle yok etmez. Fakat ilim, alimlerin ölümüyle yok olur. Öyle ki, tek bir âlim kalmaz, halk da cahilleri (alim sanarak ilimde) önder edinir. Bunlar kendilerine sorulan meselelere bilgisizce fetva verirler. Hem kendilerini hem de başkalarını yanıltırlar.

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Çalışma Ve Dürüstlük

VI-Yararlanılabilecek Bazı Kaynaklar

1-Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, İlim maddesi, c. 22, s. 109-114.
2-Nasr, Seyyid Hüseyin, İslam ve İlim, çeviren, İlhan Kutluer, İnsan yayınları, 1989.
3-Bilgiz, Musa, Kur’anda Bilgi, İnsan yayınları, 2003.
4-Hamidullah, Muhammed, İslam Peygamberi, çeviren, Mehmet Yazgan, İstanbul, 2004, c. 2, s. 626-669.
5- Afzalur Rahman, Sîret Ansiklopedisi, İstanbul 1996, c. 4, s. 135-309; c. 5, s. 289-350.
6-Yazır, Muhammed Hamdi, Hak Dini Kur’ân Dili, İstanbul 1982, c. 2, s. 1439; c. 3, s. 1885; c. 4, s. 2513; c. 7, s. 4794; c. 9, s. 6184.

Okudunuz mu?  Kolay Hafızlık İçin Uygulanacak Metodlar

basvaizismail.com/vaazlar/islam_ve_ilim.docİSLAM VE İLİM İLE İLGİLİ DOSYAYI İNDİRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ


ilim ile ilgili vaaz, islamda ilmin önemi vaaz, Bilgi ilim ile ilgili hadis ve ayetler

Bu kategoride yer alan İzmir Müftülüğü Cuma Hutbeleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslam ve İlim ile ilgili hazır vaaz Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.