Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:28
Diyanet
Yönetici

Cuma Hutbesi: Islamda Yardimlaşma

Cuma Hutbesi: Islamda Yardimlaşma

merve
İSLAMDA YARDIMLAŞMA

(Al-i İmran s.Ayet.134)

Muhterem Müslümanlar

Mensubu olmakla şeref duyduğumuz İslam Dini,fertler arasında yardımlaşma ve dayanışmayı emretmiştir.Yüce Mevla’sına teslim olan ve onun bütün emirlerini yerine getirmekle yükümlü olan Müslüman, Cenabı Hakkın yardımlaşma ile alakalı emirlerini, kendi gücü nispetinde icra ve ifa edecektir.çünkü bizler,kelime manası emniyet, esenlik,selamet ve huzur olan bir dinin mensuplarıyız.Yine komşusu aç iken tok yatan bizden değildir1. diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Bu itibarla Müslüman sadece kendi nefsini düşünen değil,daima çevresini,akrabalarını,komşularını görüp gözeten,varsa ihtiyaçlarını araştırıp tespit eden ve karşılayan bir zihniyete sahip olmalıdır.

Aziz kardeşlerim

Bu hususta Cenabı Hak şöyle buyuruyor: iyilikte ve kötülükten sakınmakta yardımlaşın,günah işlemekte ve aşırı gitmekte yardımlaşmayın Allah’tan sakının Allah’ın cezası çok şiddetlidir. 2. Peygamber efendimiz(s.a.v)de mü’min müminin aynası ve kardeşidir.Kardeşinin nafakasını temin etmesine yardımcı olur.onu gıyabında korur ve gözetir. 3 buyurmaktadır.Öyleyse bizler bu ayet ve hadislerin ışığında , yeniden bir yardımlaşma şuuruna varıp, çevremizdeki güçsüzleri, öksüzleri, yetimleri ve kimsesizleri bulup yardım elimizi uzatmalı ve onları sevindirmeliyiz.Yardımlaşma hususunda örnek almamız gereken pek çok değerli şahsiyet vardır.Mesela: Hz. Ebubekir’in Müslüman olduktan sonra seksen bin altınını fakirlere dağıttığını (4) Hz. Osman’ın ise kıtlığın ve açlığın hüküm sürdüğü bir dönemde üzüm ve buğday yüklü bin deveyi, yükleriyle beraber tasadduk ettiğini.5 görüyoruz.işte bu gibi yardımlaşma hususunda zirveye ulaşmış olan değerler, bizleri de cezbetmeli içimizdeki yardımlaşma ve yoksulun elinden tutma hissini harekete geçirmelidir.

Değerli müminler!

Yüce rabbimizin bizlere yol gösteren, hayırlarda yarışmayı, durmadan çalışmayı ve insanlara faydalı olmayı öğütleyen emirlerini, hayata geçirdiğimiz an, inanınız bütün sıkıntılarımız son bulacaktır.Bu ülkenin evlatları olarak bizler ve bu hususta kendini sorumlu addeden bütün kurum, kuruluş ve şahsiyetler, topyekün birlik olup el ele vererek, sıkıntılarımızı tespit edip, onları mükemmel bir din kardeşliği kombinezonuyla halletmeliyiz. Bu konuda bize en güzel örnek asrı saadet döneminde Mekkeli Müslümanlarla Medineli Müslümanlar arasında gerçekleştirilen Ensar Muhacir kardeşliğidir.Öyle ümit ediyorum ki; bizlerde de onlardaki gibi birleşme, paylaşma, katlanma, destek olma ve kaynaşma şuuru hasıl olduğu an, bütün sorunlarımız son bulacaktır. Unutmamalıyız ki , maddi çıkarlar üzerine kurulmayıp, sırf Allah rızası için tesis edilen dostluk, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma, fertlerin dünya ve ahirette mutlu olmalarına vesile olacaktır,hutbeme bir ayet mealiyle son vermek istiyorum. Yüce Allah şöyle buyuruyor: Onlar bollukta ve darlıkta(acize,yetime,fakire ve darda olana) yardım ederler.Öfkelerini yenerler ve insanları affederler.Allah iyilik edenleri sever. 6.

1-Mişkatül Mesabih-4991
2-Maide suresi Ayet 2
3-Keşfül Hafa-2687
4-Şemsüddin Ahmet , 4 büyük halife (sayfa 39 No.23)
5-Şemsüddin Ahmet 4 büyük halife (sayfa 220 No.53)
6-Ali İmran suresi Ayet 134


Yorum: Cuma Hutbesi: Islamda Yardimlaşma

YAĞMUR
islamda yardımlaşma olmalıdır çünkü o kadar çok islam düşmanı insan varki ve o kadar zülum altınada kardeşlerimiz varki bunları görmemezlikten gelme acımasızlık olur

Okudunuz mu?  Hanefi ve Şafiiye göre Kamet

yardımlaşma ile ilgili hutbeler, islamda yardımlaşma, yardımlaşma ile ilgili hutbe

Bu kategoride yer alan Çanakkalenin Aziz şehitleri ile ilgili cuma hutbesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma Hutbesi: Islamda Yardimlaşma Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.