Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:52
Risale
Yönetici

Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

İnşirah
1. Öncelikle Risale-i Nur’dan kitap seçimi önemlidir. Bu sebeple ilk defa okumaya başlayanların Sözler ve Asa-yı Musa’dan başlanması faydalı olacaktır. Çünkü bu iki eser, yeni başlayanlar için daha akıcı ve kolay anlaşılır mahiyettedir.

2. Asa-yı Musa’dan başladığınızı düşünürsek, ilk kitabı lügatsız okumanız daha iyi olacaktır. Çünkü lügata bakmak zaman kaybettirir ve bu yüzden canınız sıkılabilir. İlk kitap size üsluba alışmanızı sağlayacaktır. Ayrıca zihninizde bazı kavramlar oluşur. İlaveten bazı kelimelerin de hemen bir sonraki kelimede eş anlamlısı veya daha kuvvetli veya zayıf manası verildiğini fark edeceksiniz.

3. İkinci kitapta veya Sözlerden başladıysanız yarısından itibaren sözlük kullanarak okumanızda fayda var. Fakat her kelimeye bakmanız gerekmez. Eğer cümleden bir şeyler anlayabiliyorsanız sözlü ile zaman kaybetmeyin. Sözlük ile tam olarak çalışma birkaç kitaptan sonra olursa daha iyi olur. Ayrıca sözlük Risale-i Nur için hazırlanmış olmalıdır. Sözlüğe bakarken isim tamlamasıyla beraber bakmakta fayda vardır. Mesela Rezzak ve Kerim kelimeleri beraber geçiyorsa ayrı ayrı bakmak yerine Rezzak-ı Kerim olarak bakmak daha faydalı olacaktır.

Okudunuz mu?  El Esmaul Husna: El-Aliyy

4. İkinci kitabı bitirdikten sonra, bu kitapların hangi makamda ve hangi şartlarda ve kimler için yazıldığını ve uğruna neler feda edildiğini anlamak için Tarihçe-i Hayat okunmalıdır. Bu çalışma diğer kitaplardaki bazı kavramların ve ifadelerin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

5. Bundan sonra, mutlaka Lahikalardan birisi okunmalıdır. Lahikalarda sıralamanın, Barla, Kastamonu ve Emirdağ lahikaları şeklinde olması faydalı olacaktır. Burada temel kitapların yani (Sözler, Lemalar gibi..) günlük hayatımızda ve sosyal hayattaki uygulamaları anlatılmaktadır. Lahikalar istikameti sağlar. Daha sonraki her bir-iki kitaptan sonra bir lahika kitabı okumak gerekir. Lahikalar tek olarak okunabileceği gibi, mesela Mektubat’ı ya da Lemalar’ı okurken her gün bir yada iki mektup okumak şeklinde de olabilir.

Okudunuz mu?  Ölüm Şiddeti ve Ölüm Anında Yaşananlar

6. Mektubat, Lemalar, Mesnevi-i Nuriye, Şualar, Lahikalar ve Sikke-i Tasdik-i Gaybi bittikten sonra Hutbe-i Şamiye ve Sünühat gibi kitaplar okunmalıdır. En son olarak da büyük bir ilmi gayreti gerektiren İşaratü’l İcaz ve Muhakemat adlı eserler okunmalıdır. Tüm kitapları bitirdikten sonra tekrar baştan başlanmalıdır.

7. Risale-i Nur’u okurken, zaman zaman kendimize
neden , niçin ve nasıl sorularını sormalıyız. Bu durum, daha çok istifade etmemizi sağlar. Ayrıca anlatılan konularla ilgili kendi zihninizden örnekler bulmaya çalışmak da manaları pekiştirecektir.

8. Günlük hayatınızda karşılaştığınız hadiselerle okuduğunuz konular arasında ilgi kurmaya çalışın. İlk önce baştan bir bağlantı kurmak zor gibi gözükse de, sonradan kitap ile bir çok konunun ve hadisenin arasında açık ilişkinin olduğu fark edeceksiniz.

9. Tefekkür ile ilgili bahisleri mutlaka günlük hayatımızda da hatırlamak gerekir. Yıldızlar, çiçekler, sofradaki ve çevremizdeki nimetler gibi varlıkları seyrederken, bazı nimetlerden istifade ederken Risale-i Nur’daki ilgili konuyu hatırlamak gerekir.

Okudunuz mu?  Kıyamet akşam vakti mi kopacak?

10. Arkadaşlarımızla ve ailemizle günlük sohbetlerimizde, Risale-i Nur’dan bazı konular mutlaka olmalıdır. Dostlarımızla ve arkadaşlarımızla karşılaştığımızda bir önceki gün okuduğumuz bazı konuları açıp onlara anlatalım. O konuyu bizden iyi biliyor olsalar bile önemli değil. Kalbleri zevkle dinleyecektir.

11. Kendi kendimize okurken zaman zaman sesli okumak da oldukça faydalıdır. Mesela kendi evimizde eşimizi ve çocuklarımızı karşımıza alarak Risale-i Nur’dan onlara pasajlar okuyabiliriz.

12. Risale-i Nur’u Bediüzzaman’ın ifadesiyle gazete okur gibi okumamalıyız. Onu duya duya, hissederek, kendimizi vererek ve aynı zamanda arkadaşlarımızla mütalaa ederek okumalıyız.

13. Bir defter alarak okuduğumuz yerleri not almalıyız. Not alma okuduğumuz yerleri unutmamamızı sağlayacaktır. Bir Arap atasözü bunu çok güzel bir şekilde dile getirmektedir: İlim bir avdır, yazmak ise onu yakalamaktır.

14. Her gün, az da olsa, mutlaka her gün okumak gerekir. Çünkü Risale-i Nur’u iyi anlamak devamlı okumaya gerektirir. Bediüzzaman Hazretleri’nin, bir sayfa dahi okumaya vakit bulamıyoruz diyenlere kitabın kapağını açıp kapatın dediğini unutmayın

Okudunuz mu?  En Büyük Ibadet Zikrullahtir

Cevap: Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

İnşirah
1. Günde 17 sayfa Risale-i Nur okumakla bir senede külliyatı bitirebiliriz.

2. Dünya ve ahiret saadeti, huzuru için her gün 24 saatten bir saatimizi tefekkürle okumaya ayırmalıyız.

3. Günlük okumalarımız herhangi bir şekilde aksarsa, haftasonları mutlaka açığı kapatmalıyız.

4. Risale okumalarımızı asla ertelememeliyiz.Nefis, "Sonra okurum, boş vaktimde okurum" diye bizi kandırıp okumalarımızı devamlı erteletme çabasındadır.Bu "sonra"lar kabire kadar asla bitmez.Erteleye erteleye yıllardır Risale-i Nur’u tanıdığı halde bir defa bile Külliyatı bitirmeyen nice okuyucu vardır.

5.Günlük ne kadar okuduğumuzu çizelgelere yazarak tesbit etmeli, kendi kendimizi kontrol etmeliyiz.

6. Her ay sonunda 30 gün içinde ne kadar risale okuduğumuzun muhasebesini yapmalıyız.

Okudunuz mu?  Fitre ve fidye arasındaki fark nedir?

7. Her yıl sonunda bir yıl boyunca ne kadar Risale okuduğumuzu düşünmeli, yıllık okuduklarımızı biryere kaydetmeliyiz.

8. Risale-i Nur okudukça, hayata dair gerçekleri daha iyi algilarız.ŞAhsi dünyamızdaki yeteneklerimiz Risale-i Nur ile gelişecektir.

9.Risale-i Nur’u hayati bir imtihana hazırlanma hassasiyeti içinde çalışmalıyız.

10.İdeal risale çalışması masa başında, elimizde kağıt ve kalem ile, notlar alıp, işaretler koyularak yapılan çalışmalardır.

11.Anlamadığımız veya kafamıza takılan veya yeni keşifler olabileceğini hissettiğiimz yerleri başkalarıyla istişare etmeliyiz.

12.Önce nefsimize okumalıyız.

13.Genel olarak Risale-i Nur Külliyatında neyin nerede hangi konunun hangi risalede, hangi konu başka bir konuyu destekler öğrenmeliyiz.

14.Risale-i Nur’un genel haritası kafamızda daima bulunmalı.Her risalenin karakteristik ana hatları bilinmeli.

15. Risale-i Nur’u, Risale-i Nur ile anlamaya, açıklamaya çalışmalıyız.

16. Risale-i Nur okumalarımızda akıl ikna eidilmelidir ki, kalp tatmin olsun.Akıl midesinde hazmolunmayan bildi kalbe giderse giderse onu tatmin etmez.

17. Risale-i Nur’u kafalarımıza bilgi yığınları doldurmak için değil,hayata, düşünceye dair usul, metot çıkarmak için okumalıyız.

Okudunuz mu?  İslamda İstihare Ne Demektir ?.Hükmü Nedir ? Caiz midir ?..

18. Risale-i Nur’u daha iyi kavrayabilmek için kendimizi ciddi, hatta insafsız denemelere tabi tutarak, sınırlrımızı zorlmalıyız.

19. Okuduklarımızı sindirebilmek için gün boyu her fırsatta hatırlamalı, yaşadıklarımıza tatbik etmeye çalışmlıyız.

20. Hatırlamak, yaşamak için okuyalım, unutmak için değil.

Risale-i Nur Okuma Metotları(Levent Bilgi) Kitabından kısmen alıntıdır.


Yanıt: Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

İnşirah
1. Genel Risale okumalarımız ile beraber ruhumuza daha yakın bulduğumuz yerleri daha bol okuyarak, o konularda uzmanlaşmalıyız.Şahsi gıdamızı iyi seçmeliyiz.

2. Risale-i Nur Külliyatını bir bütün bilerek imani, içtimai, lahika diye ayırmadan her bahsi çalışmalıyız.

3. Bir risaleyi okurken dikkatimizi ona teksif etmeli, kendimize dışarıdaki hadiselerden etkilenmeyecek ortamlar hazırlamalıyız.

4.Göz gezdirme tarzında, sık aralıklar vererek okumamalıyız.Zihnimizin başka taraflara kaymasına izin vermemeliyiz.

5.Okumalarımızı kısa ve dar vakitlere değil, uzun zamanlara yaymalı; geniş, rahat ve mekanlarda okumalıyız.

Okudunuz mu?  Er-rizku alAllah, Tevekkeltü alAllah

6.Hayatımızla okuduklarımız arasında irtibatlar kurmalıyız.

7.Öğüterek okumalıyız.

8.Aynı konuları zaman zaman değişik yerlerden aynı zamanda okumalıyız.

9. Aynı Risaleyi bir defa okumakla yetinmemeli, defalarca okumalıyız.Risale kitapları şehirlere benzerler.Onu kavramak için turistler gibi içinden rabayla geçmek, hatta bir defa yürüyerek geçmek yetmez.Dikkate layık yerlerde tekrar tekrar dolaşmak, şehrin içinde bir müddet yaşamak gerekir.

10. Okuduğumuz yerlere daha sonraki dönmelerimizde önceki düşüncelerimizi hatırlatıcı işaretler koymalıyız.

11. Kenidmiz için Risale-i Nur okuma saatleri ayırmalıyız.

12.Risale okuyamadığımız geçmişi değil, Risale okuyacağımız geleceği düşünmeli ve planlamalıyız.

13.Risale-i Nur okuyamıyorsanız bilin ki, siz Risaleleri değil, Risaleler sizi bırakmıştır.

14.Aklımızı, ruhumuzu ve kalbimizi malaniyata dağıtmadan okumalıyız.

15. Vesveselerimiz, kuruntularımız, sıkıntılarımız arttıkça Risale okumalarımızı artırmalıyız.Çünkü bunların çareleri Risalelerdir.

16. Kur’an hakikatlerinin hakim olmadığı evlerde ya kavga hakim olur ya da nefisler.

Okudunuz mu?  Sadaka Nedir?

17. Nurları okuyanların imani manada başka eserlere veya bir şeyhe ihtiyacı olmaz.

18.Risale-i Nur okumalarını planlı, sisitemli, hedefli yürütmeliyiz.

19.Risale okuma grupları meydana getirerek bir program dahilinde kendi kendimizi kontrol ederek okuyabiliriz.

Risale-i Nur Okuma Metotları Kitabından(Levent Bilgi) alıntıdır.


Soru: Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı?

infak
çok faydalı oldu Allah razı olsun deniycem bunu inşAllah


İnşirah
< çok faydalı oldu Allah razı olsun deniycem bunu inşAllah >
inşAllah faydalı olur ergül kardeşim,Rabbim razı olsun


zehraoku
Paylasimin için eline saglik kardesim.


VanLi
Paylaşım için Allah razı olsun

< 1. Öncelikle Risale-i Nur’dan kitap seçimi önemlidir. Bu sebeple ilk defa okumaya başlayanların Sözler ve Asa-yı Musa’dan başlanması faydalı olacaktır. Çünkü bu iki eser, yeni başlayanlar için daha akıcı ve kolay anlaşılır mahiyettedir. >
Bence bunlardan önce İmam ve Küfür yada Mesnevi-i Nuriye daha kolay neredeyse tamamı anlaşılır oluyor sözlerle asa-yı musa bence bunlarda sonra okunsa daha iyi olur şahsi fikrim 🙂

Okudunuz mu?  Esma-ül Hüsna İle Allah'a Dua Nasıl Yapılır?

svmş’ben
Sözler ve Asa-yı Musa’dan başlanması faydalı olacaktır

Allah razı olsun kardeşim vanli
.


Ferhat1991
Öncelikle Risale-i Nur’dan kitap seçimi önemlidir. Bu sebeple ilk defa okumaya başlayanların Sözler ve Asa-yı Musa’dan başlanması faydalı olacaktır. Çünkü bu iki eser, yeni başlayanlar için daha akıcı ve kolay anlaşılır mahiyettedir

Sözlerdenmi Başlim Yoksa Asa-yı Musadanmı?


musab.b.umeyr
Paylaşım için teşekkürler.
İnşaAllah deniycem.

Allah razı olsun.


Kayıtsız Üye
Iman ve kufur bir nevi küçük soZ zaten mubarek 🙂


Kayıtsız Üye
ben lemalardan başladım hoşumada gitti devam ediyimmi yoksa asayı musayımı okuyayım


Kayıtsız Üye
Daha kolay anlasilabilmesi için nasıl bir sozluk kullanmaliyiz. Bilinen bir sozluk adi var mi


Kayıtsız Üye
Android uygulamasından tüm külliyatı indirdim. Sizce fayda alabilirmiyim. Yoksa kitaptanmı okuyayım


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun istifademizi artırsin insaAllah….

Okudunuz mu?  Tarikat tövbesi, Tevbenin 8 şartı, Rüyada mürşidi görme hakkında

Kayıtsız Üye
Cok faydalı bilgiler çok yardımcı oldunuz Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
Allah ebeden razı memnun olsun kardeşim, çok yerinde ve faydalı bir konu olmuş.Ben de bir arkadaşımla bir saat evvel mütalaa için hangi eserden başlasak diye hasbihal ettik kararada varamadik ama nette yazdım ilk bu konuya denk geldim isabet de olmuş inşAllah asayi musa dan Bismillahirrahmanirrahim deyip başlayacağız.


risale i nur hangi sırayla okunmalı, risale i nur nasıl okunmalı, risale i nur okuma sırası

Bu kategoride yer alan Birçok defa duâ ediyoruz Dualarımız neden kabul olmuyor ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yeni Başlayanlar Risale-i Nuru Nasıl Okumalı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.