Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

Fussilet Suresi, 33 (Tefsir)

Fussilet Suresi, 33 (Tefsir)

rana
Allaha çağıran, salih amelde bulunan ve: Gerçekten ben Müslümanlardanım iyenden daha güzel sözlü kimdir? (Fussilet Suresi, 33)

İnsanların yaratılış amacı, Allah’a iman etmek ve yalnızca O’na kulluk etmektir. Bütün insanlar yaşamları boyunca bir imtihandan geçirilirler.
Allah sonsuz adalet sahibidir ve elçileri ve kitapları yoluyla insanlara bu sorumluluklarını bildirir. Yaşamının asıl amacından haberdar olan her insan da bu gerçeği başka insanlara aktarmakla yükümlüdür. Bunu, hayatı boyunca, gerek sözleriyle, gerek davranışlarıyla, gerekse de bu amaçla yaptığı çalışmalarla yerine getiren kişi, Allah’a çağırmış olur. Yüce Allah bu ayette, Allah’ın rızasını kazanabilmeyi tüm samimiyetleriyle umut eden, sadece O’nu hoşnut etmek için salih amellerde bulunan kullarını övmektedir.

Okudunuz mu?  Fatiha Sûresi Tefsiri (Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir)

Allah bu ayetiyle bizlere güzel sözü de tarif etmektedir. Güzel söz, insanları Allah’a çağıran, Kuran’a uymaya davet eden sözdür. Allah’ın dinini anlatmak, Kuran ile öğüt vermek, iyiliği emredip kötülükten men etmek, Allah’ın ayetlerini hatırlatmak; bunların hepsi birer çağrıdır ve bir insana söylenebilecek en hayırlı, en güzel sözlerdir. Müminlerin insanları Kuran ahlakına yönelten bu sözlerinin tek bir hedefi vardır; Allah’ı razı etmek ve karşıdaki kişinin de Allah’ın razı olacağı ahlakta bir insan olmasına vesile olmak… Hedef bu olunca Allah’ı zikretmek, güzel ahlakı anlatmak ve ahireti kazanmaya çağırmak gibi, kimi zaman kişiye eksik olduğu yönlerde öğüt vermek, Kuran ayetleri doğrultusunda hatalarını en güzel şekilde eleştirmek, korkup sakınmasını hatırlatmak da aynı şekilde güzel sözdür.


Cevap: Fussilet Suresi, 33 (Tefsir)

Hoca
İnsanları, sözü, davranışı ve fiilleriyle, Allah’ı birlemeye ve ona itaata çağıran, iyi işler yapan ve İslamı kendisine din ve yol edinen kimseden daha güzel sözlü kim vardır. İbn Kesîr şöyle der: Bu âyet, kendisi doğru yolda olduğu halde başkalarını hayra çağıran herkes hakkında geneldir.
Zemahşerî de şöyle der: Bu âyet, şu üç şeyi birlikte yapan herkes hakkında geneldir:
1. İslam dinine inanan biri olması,
2. İyi amel yapan olması,
3. Başkalarını bu iyi amele davet edici olması. Bunlar, ilmiyle amel eden âlimler zümresinden başkası değildir.

Güzel iş yapmak, kötü iş yapmakla bir ol maz. Aksine, karşılığını almak ve güzel sonuç bakımından aralarında bü yük fark vardır. Sen, kötü olanı, en güzel hasletle sav. Me sela, öfkeyi sabırla, cahilliği ağırbaşlılıkla kötülüğü af ile sav. İbn Abbâ şöyle der: Sana karşı cahillik edenin cehaletini, olgunluğunla sav.
Böyle yaptığın zaman düşmanın, sana karşı sevg ve mahabbetinde samimi olan yakın arkadaşın gibi olur.

Ve bu yüce makamı ve güzel hasleti ancak öfkesine engel olmak ve eziyetlere katlanmak suretiyle, nefsiyle cinü eden kimse elde eder. Onu ancak, hayır ve mutluluk tan bol nasibi olan elde eder.


Yanıt: Fussilet Suresi, 33 (Tefsir)

munip
Fussilet 33

Okudunuz mu?  İSRÂ SURESİ Hakkında Bilgi

دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

Ve men ahsenu kavlen mimmen deâ ilâllâhi ve amile sâlihan ve kâle innenî minel muslimîn(muslimîne).

Allah’a davet eden ve salih amel (nefs tasfiyesi) yapan ve: "Muhakkak ki ben teslim olanlardanım.” diyenden daha güzel sözlü kim vardır?
1.ve men: ve kim, kimse, kişi2.ahsenu: daha güzel, en güzel3.kavlen: söz4.mimmen (min men): kimseden, kişiden5.deâ: çağırdı, davet etti6.ilâllâhi (ilâ allâhi): Allah’a7.ve amile: ve amel etti, yaptı8.sâlihan: salih amel, nefsi ıslâh edici amel9.ve kâle: ve dedi10.inne-nî: muhakkak ben11.min el muslimîne: teslim olanlardan, müslümanlardan
AÇIKLAMA

Okudunuz mu?  Ahzap suresi 36. ayet: Allah ve Resûlü bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteklerine

Bismillâhirrahmânirrahîm
Fussilet Suresinin bu 33. âyet-i kerimesinde, mürşid tarifi yer alıyor. Mürşidlerin birinci özelliği, Allah’a davet etmeleridir. İkinci özellikleri, nefs tezkiyesi ve tasfiyesi yaparlar. Ve üçüncü özellikleri, Allah’a teslim olmuşlardır. Ruhlarını da vechlerini de nefslerini de iradelerini de Allah’a teslim etmişlerdir.

Okudunuz mu?  MUHAMMED SURESİ Hakkında Bilgi

Sahâbe Allah’a teslim olmuşlardı yani ruhlarını da vechlerini de nefslerini de iradelerini de Allah’a teslim etmişlerdi. Ve irşad makamına hepsi tayin edilmişlerdi. Ve Allah’a davet ediyorlardı:

12 / YÛSUF – 108: Kul hâzihî sebîlî ed’û ilallâhi alâ basîretin ene ve menittebeanî, ve subhânallâhi ve mâ ene minel muşrikîn(muşrikîne).
De ki: "Benim ve bana tâbî olanların, basiret üzere (kalp gözüyle basar ederek, Allah’ı görerek) Allah’a davet ettiğimiz yol, işte bu yoldur. Allah’ı tenzih ederim. Ve ben, müşriklerden değilim.”

Okudunuz mu?  Namaz Duaları - Namaz Süreleri

Bütün sahâbe Allah’a teslim-i küllî ile teslim olmuşlardır; çünkü hepsi irşad makamının sahibi olmuşlardır:

9 / TEVBE – 100: Ves sâbikûnel evvelûne minel muhâcirîne vel ensâri vellezînettebeûhum bir ıhsânin radıyallâhu anhum ve radû anhu ve eadde lehum cennâtin tecrî tahtehel enhâru hâlidîne fîhâ ebedâ(ebeden), zâlikel fevzul azîm(azîmu).
O sabikûn-el evvelîn (evvelki hayırlarda yarışanlardan salâh makamında iradesini Allah’a teslim ederek irşada memur ve mezun kılınanlar): Onların bir kısmı muhacirînden (Mekke’den Medine’ye göç edenlerden) bir kısmı ensardan (Medine’deki yardımcılardan) ve bir kısmı da onlara (ensar ve muhacirîne) ihsanla tâbî olanlardandı. (Sahâbe irşad makamına sahip oldukları için onlara tâbî olundu). Allah, onlardan razı ve onlar da O’ndan (Allah’tan) razıdır. Onlara Allah, altlarından ırmaklar akan cennetler hazırladı ve orada ebediyyen kalacaklardır. İşte bu, en büyük (azîm) mükâfattır.

Okudunuz mu?  Kuranda nar Ayetleri.. Nar ile ilgili Ayetler

Sahâbe Hz. Muhammed (S.A.V) Efendimiz’e tâbî olmuşlardır. Nefs tezkiyesini ve tasfiyesini en üst boyutta işleyen kişiler olmuşlar. Hepsi daimî zikirdeki en üst noktaya çıkmıştır. İrşad makamına Allahû Tealâ tarafından tayin edilmişlerdir ve sadece Allah’ın söylediklerini söyleyebilirler. O zaman en güzel sözü de onlar söyler.

Okudunuz mu?  Tarık Suresi Tefsiri

Alıntı İskender Ali Mihr


Soru: Fussilet Suresi, 33 (Tefsir)

Hoca
Munib kardeş,
Lütfen ayet meali seçerken sağlam kaynaklardan alalım. İskender Ali mihr bizim için kaynak değildir.


fussilet 33, fussilet suresi 33, fussilet 33 ibn abbas

Bu kategoride yer alan Tarık Suresi Tefsiri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fussilet Suresi, 33 (Tefsir) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.