Anasayfa
9 Ağustos 2021, 0:17

Sigara Haram mı Mekruh mu?

Sigara Haram mı Mekruh mu?

LeoparGS
Sigara Haram mı Mekruh mu?

Soru: Sigara hakkında bazı kimseler mübah derken, bazı kimseler ise mekruh demekte ve bu hükmü harama kadar götürmektedir. Doğrusu nedir?

Cevap: Peygamber (sav) Efendimiz’in şereflendirdiği asırda ve müctehidlerin devrinde sigara yoktu. Bu sebeple, sigara içmenin hükmünde farklılıklar göze çarpmaktadır. İslam alimlerinin görüşlerinde ortaya çıkan değişik hükümler, meselenin tetkikinde seçilen nokta-i hareketin birbirinden farklı olmasından ileri gelmektedir.

İlim sahiplerinden bir kısmı, “Eşyada aslolan ibahadır” fıkıh kaidesi ile tütün kullanmakta bir mahzur bulunmadığı görüşünü müdafaa etmiş ve bu istikamette fetva vermişlerdir. Bir kısım din alimleri de bu nebatı, hoşa gitmeyen kokuSu yönünden tetkike koyulmuş, sarmısak, soğan ile tütünün kerih kokuları arasında bir benzeyiş yönü olduğu iddiası ile, onlar hakkında verilmiş bulunan “kerahat-ı tenzihiye” hükmünü tütüne de teşmil etmişlerdir.

Bazı ilim adamları ise bu hususu biraz daha geniş olarak tahlil etmiş, çeşitli zararlara yol açmasını dikkate alarak, tütün içmenin harama yakın mekruh olduğu neticesine varmışlardır.

Dini meseleleri incelemekte mahareti bulunan ilim erbabı, tütünün insan sağlığında yaptığı tahribatı dikkate alarak, meseleyi üç bu’dLu ve mukayeseli olarak ele almışlar; tütünün insan sağlığındaki menfi tesirine dair tabip raporlarını nazar -i dikkate alıp haram olduğu neticesine varmışlardır.

Sigara içmenin haram olduğu fikrinİ müdafaa eden ilim sahipleri, Şehr bin Havseb’in Ummu Seleme validemizden naklettiği “Resulullah (sav) muşkir ve müftir her şeyi yasakladı” Hadis-i Şerifini, verdikleri hükmün delili olarak göstermişlerdir.

Hadis-i Şerifin metnindeki “Müftir” kelimesini, İbni Esir, “İçildiği zaman vücuda hararet veren; uzuvlarda kırıklık, güç azalması, göz kapaklarında mahmurluk ve zayıflama meydana getiren şey” diye açıklamaktadır.

Bilhassa tiryakisi olmayanların üzerinde tütünün tesiri incelendiği zaman, vücutta bir gerginlik, göz kapaklarında ağırlık ve mahmurluk hali, gerilen uzuvlarda bir gevşeme olduğu açıkça anlaşılmaktadır.

Şafii mezhebi alimlerinden Kalyubi, bir din alimi olduğu kadar tabip idi. Bahsi geçen muhterem zat, her iki ilimdeki dirayeti ile tütün içmenin haramlılığına hükmetmiş bulunmaktadır.

Doktorların ifade ve beyanları ile zararları ve insan vücudundaki tahribatı gün ışığına çıkmış bulunan tütünü, birbirine ikram etmenin -zararı daha yaygın bulunduğundan-haram olduğu sarahatle ifade edilmektedir.

Bu alışkanlığın zararını yakınen anlamış birçok sigara müptelası, tütünü terketmeyi devamlı olarak temenni etmektedirler. Bu hal, onların tütünden gördükleri zararın acı itirafı olmaktadır.

Son devrin ilim adamlarından Muhammed el-Hamid, “Hiç şüphe yok ki tütün, habis bir şeydir. Onu içmeye devam, eliyle kendini tehlikeye atmaktır. Bu sebeple kendimi onu haram olması hükmüne meyletmiş görüyorum” demiştir.

Bu zat, Muhaddis Şeyh Bedreddin el-Haseni ed-Dimeski’nin, Şeyh Haşim el-Hatib’in ve Şeyh Ali Dark’ın, halka yapmış oldukları derslerde tütünün haram olduğu fikrini açıkça ifade ettiklerini eserlerinde nakletmektedir.

Hiç tereddüt etmeden ifade edebiliriz ki, tütün ne besleyici ne de onarıcı bir vitamini ihtiva etmektedir. Keçi ve benzeri canlıların, çalı yapraklarını tutüne tercih etmeleri, onda besleyici bir değer bulunmadığına işaret edici ve dikkat çekici bir husustur.

Nikotin, bazı haseratin itlafında koruyucu ilaç imal etmekte kullanılmakta ise de, ağrıları dindiren, yaraları tedavi eden, tek kelime ile şifa verici bir haşsayı içinde bulunduran ilaç imalatında kullanılmamaktadır.

Sigara, gıda değilse, şifa vermiyorsa ve hiçbir derde deva olamıyorsa ona verilecek para elbette israftır. Peygamber (sav) Efendimiz, boş yere para harcamayı ve malını zarara uğratmayı yasaklamıştır. Karnı doyduktan sonra yemeğe devam etmekte kerahet bulunduğu ve zararlı olacak derecede fazla bir şey yemenin haram olduğu bir gerçektir. Bu hakikat karşısında çocuklarının ekmek parasını sigaraya vermek israf değil ise ya nedir?

İslam dini, ağız kokularını gidermek için misvak kullanmanın sünnet olduğunu hükme bağlamıştır. Ayrıca, çok olarak sarmısak, soğan ve pirasa yiyenlerin cemaate eza vermemek için, camiye gelmelerine müsaade edilmemektedir. Sarmısak ve soğan kokusuna rahmet okutacak kadar fena bir kokusu bulunan tütünü içmek, misvak sünnetinin teşriindeki hikmete tamamen aykırıdır. Efendimiz (sav)’in ve ashabının yoluna aykırı bulunduğu için bid’attır.

Sigara müptelası bulunan bir şahıs ile camide aynı safta, yanyana durma bahtsızlığına uğramış bir mu’mine sorunuz! Onun yanında geçirdiği sıkıntılı dakikalar ne kadar uzun ve çektiği işkence ne derece büyüktür?

İnsanların eza duydukları şeylerden, meleklerin de eza duyacağı bir Hadis-i Şerifte ifade edilmektedir. Peygamber (sav) Efendimiz’in bu beyanı karşısında tutun kokusundan meleklerin rahatsız kalacağında kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Bir mesele hakkında helal ve haramlık hükümleri toplanacak olursa, haramlık hükmünden galip olacağına dair kaadie-i külliye dikkate alındığı zaman, sigara içmekle ilgili olan değişik hükümler arasından haramlığı tercih, ihtiyata muvafık bir davranış olur.

Bu ihtilafların ortaya çıkardığı bir durum vardır: Şüphe… Zira kimi mübah, kimi tenzihen mekruh, kimi de tahrimen mekruh veya haram demektir. Bu çekişmeler karşısında, istemeyerek insanda bir şek ve şüphe doğmaktadır. Hadis-i Şerifte, “Kim şüpheye düşecek olursa harama da düşer” buyurulmuştur. Bunun gibi, haramlıkla mübahlik hükmü bir meselede içtima ederse, haramlık yönü tercih edilmeli ve müteverri alimin sözü öne alınmalıdır.

Kendisi fakir, nüfusu kesir, yatağı hasır bulunan kimselerin, çocuğu ateşler içinde kıvranırken ona alacağı ilaca para bulamayan, kışın ortasında efradı ailesi soğukta titreşirken, sobada tüttüreceği dumanı ağzındaki sigara ile tüttüren kimsenin irtikap ettiği bu hal haramın katmerlisidir.

Çağımız ve Günümüz Meselelerine Fetvalar | Mehmed Emre


Cevap: Sigara Haram mı Mekruh mu?

Mümtehine
Bilgilendirici ve isabetli paylaşımın için Allahü Teala rızasına eresin LeoparGS kardeşim…Rabbim cümle tiryakilerine nefislerine hükmedebilmeyi ve bırakmayı nasip etsin inşaAllah!


Yanıt: Sigara Haram mı Mekruh mu?

İnşirah
Allah cc razı olsun LeoparGS,hem sağlığımıza,hem kesemize zarar…
Rabbim cümle tiryakilerine nefislerine hükmedebilmeyi ve bırakmayı nasip etsin inşaAllah!


Soru: Sigara Haram mı Mekruh mu?

yaremeftun
Sigara müptelası bulunan bir şahıs ile camide aynı safta, yanyana durma bahtsızlığına uğramış bir mu’mine sorunuz! Onun yanında geçirdiği sıkıntılı dakikalar ne kadar uzun ve çektiği işkence ne derece büyüktür?


SİGARA İÇENLERLE SOKAKTA PAZARDA KARŞILAŞIRKEN YANIMDAN HIZLA GEÇERKEN BİLE MİDEM BULANIYOR O KOKUDAN VE ALLAH YARDIMCISI OLSUN EŞİNE DOSTUNA DİYORUM EMEĞİNE SAĞLIK ..RABBİM KİMSEYİ SİGARANIN KÖLESİ ETMESİN..


ÜSTÜNBAŞ
İnsanların eza duydukları şeylerden, meleklerin de eza duyacağı bir Hadis-i Şerifte ifade edilmektedir. Peygamber (sav) Efendimiz’in bu beyanı karşısında tutun kokusundan meleklerin rahatsız kalacağında kimsenin şüphesi olmamalıdır.

….. Kendisi fakir, nüfusu kesir, yatağı hasır bulunan kimselerin, çocuğu ateşler içinde kıvranırken ona alacağı ilaca para bulamayan, kışın ortasında efradı ailesi soğukta titreşirken, sobada tüttüreceği dumanı ağzındaki sigara ile tüttüren kimsenin irtikap ettiği bu hal haramın katmerlisidir.

Bilgilendirici ve isabetli paylaşımın için Allahü Teala rızasına eresin LeoparGS kardeşim…Rabbim cümle tiryakilerine nefislerine hükmedebilmeyi ve bırakmayı nasip etsin inşaAllah!

“SİGARA’ SİZ TEMİZ ÇEVRE, TEMİZ TOPLUM, SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ELELE..” (ÜSTÜNBAŞ)


ravza 2
Bir sözde vardır dumanını yel parasını el alır diye sigarasız bir topluma…

Okudunuz mu?  Gerdek gecesinde damat gelinin ayağını yıkamalı diye bir hadis var mı?

nejlaeskisehi
ben sigara kullanıyorum ve bundan çok rahatsızım
insanlarında bundan nasıl rahatsız olduğunu anlıyorum ama ben ilk başladığımda bunları bilmiyordum çok ufaktım şimdiyse 20 yıl oldu bırakmam çok zor ama bırakıcam rabbimin izniyle
fakat okuduklarımdan fazla bişey anlayamadım doğru olmadığını biliyorum ama eski kelimelerin anlamlarını bilmediğim için fazla okuyamadım
değerli bilgiler için sağolun

Okudunuz mu?  Adetli kadın oruç tutabilir mi?

havle77
s.a
kardeşim bence sen bu soruyu sordun ya zimnen haram oldupunu biliyorsun çünkü yüreğin sızlıyor sen sadece kendine zara vermiyorsun çevrene bile fikhta bir temel var ne diyor لاضرر ولا ضرار la zarara vela zirrar
yanıı insan ne kendisine zarar verir nede başkasına
diyelim ki mekruh haram değil demek şüphe var siz kendiniz kormak için süpheli yerlere girermisiniz şüpheli biriyle arkadaşlık yaparmısınız dengeli insan sakınır değilmi çünkü şunu taşıyor ?

Okudunuz mu?  İmam nikahını kıyacak kişinin hoca olması şart mı?

piLgRim
Bedenizim bir emanettir
Emanete hıyanet helal değil haramdır ayrıca sigara kullanan kişi münafıklık alameti de taşımış olur …


aziz83
alimlerin kesin ittifakıyla kesin ve son hüküm: TAHRİMEN(harama yakın) MEKRUH tur…


->Eş Pişman<-
acizane ben içiyorum. geçenlerde bir haftalığına bıraktım sonra tekrar başladım. günlük koşuyorum kondisyonim iyi, yıllarca futbol oynadım ama son bir kaç yıldır ligde oynamıyorum. futbolla sigara bir arada gidiyordu ama eşim sigara içmiyordu. onu kaybedince sizin yazdıklarınızıda okuyunca bir daha yerin dibine geçtim 🙁 ona ne kadar zulmetmişim ya 🙁

Okudunuz mu?  İmsaktan sonra oruca niyet edilir mi? Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir?

 


aziz83
alimlerin kesin ittifakıyla, kesin ve son hüküm: TAHRİMEN(harama yakın) MEKRUH tur…

Kaynak: Cübbeli Ahmet Hoca

Bizim alimlerimiz incelemişler, sigaraya kerahet-i tahrimiye ile mekruh demişler.

Kaynak: Mahmut esad COŞAN Hocaefendi


VanLı
karar, kesin ret, aşırı istek olduktan sonra bırakılabilir.

Okudunuz mu?  İçinde kuran olan telefonla tuvalete girmek

Allah sigaradan kurtarsın ve uzak tutsun içmeyenleride bulaştırmasın inşAllah.


ebubaşır
Selamünaleyküm kardeşlerim. Seri bir meselede hakinda kesin hüküm olmayan bir konuda fikir yürütmek uluorta bir mevzu olmamalı. Nitekim bir şeye helal veya haram demek için edilleyi seriye göre bir delil olmalı. Kaldı ki bu konuda istihat verebilmek için ehil olmak şarttır. Bu fikhin olmazsa olmaz kuralıdır. Şimdi gelelim “SİGARA”ya. Sigara sağlığa zararlı olması hasebi ile sigarayı men etmek için illede dini bir hükme gerek yok. Zira sigara insanın hem sıhhatina ve hemde malına zarar veren bir illettir. Keşke ehil olan alimlerimiz bu konuda bir heyet oluşturup adam akilli bir hüküm verselerdi. böylece her kafadan bir ses çıkmazdı. Yalnız bir konuya dikkat çekmek istiyorum; Eski devirlerde de sigara içilirdi. hatta bu gaye ile köy yerlerde tütün ekerlerdi. o zamanlar kimse sigaranın helal veya haram olduğu konusunda bir fikir beyan etmezdi. ne hikmetse batılılar bu işe haram – pardon yasak dedide herkes sigara konusunda fakih kesildi. Ha sigara iyidir demiyorum. sağlığa zararlı olduğunu söylüyorlar. vesselam.

Okudunuz mu?  Düğünde takılan takıların zekatı

hfzcln
Allah razı olsun kardeşim.Hemen not aldım çevremde o kadar çok içen varki maalesef bizde pasif içici oluyoruz.Yanlışışım varsa lütfen düzeltin.Mekruhu sürekli işlersen haram olur diye duymuştum.Hani küçük günahları işlersin arkasından büyük günahları işlemeye başllanır işte insanda alışkanlık yapar.Allahım cümlemizi küçük büyük günahlardan veşüpheli yiyecek ve içeceklerdenhıfzı muhafaza buyursun inşaAllah.AMİN.

Okudunuz mu?  Erkek çoçuk olması için ne yapmalı

rana07
Kendisi fakir, nüfusu kesir, yatağı hasır bulunan kimselerin, çocuğu ateşler içinde kıvranırken ona alacağı ilaca para bulamayan, kışın ortasında efradı ailesi soğukta titreşirken, sobada tüttüreceği dumanı ağzındaki sigara ile tüttüren kimsenin irtikap ettiği bu hal haramın katmerlisidir.


zerzebil
ben yıllardır sigara kullanıyorum.sigara içtikten sonra karşımdakini rahatsız etmek korkusuyla ona çok yaklaşmam.yeğenlerimi sevmek istediğimde bir süre sigara içmem.bugüne dek “sigara kokuyorsun” diye şikayet eden tek bir insana rastladım.orda da abartmıştım.tamam, bedenime ve cebime zararlı.lakin en çok kendi rızkımdan başkasınınkine zarar vermediğimi düşünüyorum.Allaha çok şükür yeri geldiğimde aileme madden destek çıkabiliyorum.elimden geldiğince de sadakamı veriyorum(bunları söylemek hoş değil farkındayım, lakin konu bu babdan ele alındığı için söylemek zorundayım)
şimdi, benim içtiğim sigara da mı bana haramdır?sigara bana rehavet vermiyor, göz kapaklarımı ağırlaştırmıyor.şuanda 3 km. koşabilirim.80 kiloya kadar biriyle güreşebilirim.yani çok şükür sağlıklıyım.diyeceksiniz ki “yine de zarar veriyor işte bedenine”
tamam, biri çıksın, “haramdır” desin, Allahın izniyle ben de bırakayım..

Okudunuz mu?  Evli bir kadının kocası için evde süslenip...

VanLı
< benim içtiğim sigara da mı bana haramdır? >
Sanada onada bunada haram değildir Cumhuru Ulema tarafından böyle bir görüş yoktur.

Görüş birliği sigaranın mekruh olmasındadır.Mekruhu Allah (c.c) sevmez.Allah (c.c) sevmediği birşeyi yapmamak yapmaktan daha iyidir.
İlla birinin haram demesine gerek yok şuanda iyiyim diyorsunuz ama dikkatinizi çekerim şuanda.

Okudunuz mu?  Cami imamının görevi

Bırakmanız duasıyla.


muallimfatih
Sigara içmek haramsa,
Yeşil ışıkta geçmek de haramdır.
Sebep?
Çünkü:
1. Kul hakkı.
2. Kendisinin ve insanlarla bineklerin emniyetini suistimal.
3. Kazâya ve maddî-manevî zarâra sebebiyet.
4. Emânete hiyânet (kendisinin ve diğer insanlarla hayvanâtin canına kast)
5. Kanunlara, kurallara aykırılık (emîre isyân)
6. Kamu malına zarar verme.


ebuturab
içene mekruh içmeyene haram arkadaşlar 😎

fazla yemekte ömrü kısaltıyor

fazla sporda ama sigara hakikaten kötü içilmemesi en güzeli içenlerin en yakın zamanda bırakmasını dilerim


Muhasibi
Alimler arasında haram ve mekruh olduğu hakkında ihtilaflar vardır.
Bana kalırsa vücuda zarar veren her şeyden sakınılması lazım…Unutmayalım kıyamet gününde kişi şu beş şeyden hesaba çekilmedikçe kıyamet günü Allah’ın huzurundan ayrılmayacaktır. O beş şeyden biriside kişinin vücudunu neyle yıprattığıdır…Sigara içenler öteki dünyada Allah’a hesap vereceklerini unutmaması lazım…


Kayıtsız Üye
Haram olan şeyler kur an ve hadislerde yazıyormuş bunların hariçinde haram veya helal denilmezmiş. Peygamberimizin zamanında sigara yoktu ama vücuda zararlı şeyler haramdır gibi hadisler varmış tam bilmiyorum. Ayet ve hadislerle beni aydınlatır mısınız herkes farklı bişi söylüyor

Okudunuz mu?  Kuran-ı Kerim ile ilgili Sorular ve cevapları

Sema
sigara haram mı mekruh mu konusu hep tartışılmış ve kimi haram kimi mekruh kabul etmiştir.
Dayandıkları delil “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız” ayetidir.


sigara haram mı mekruh mu

Bu kategoride yer alan Dede yetimi (babası, dedesinden önce ölmüş) torunun miras alması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sigara Haram mı Mekruh mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.