Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:36
sizden7
Abone

Kredi kartıyla peşin fiyatına taksitli alışveriş caiz midir?

Kredi kartıyla peşin fiyatına taksitli alışveriş caiz midir?

numan3434
Esselamu aleykum.Kredi kartıyla peşin fiyatına , vade farkı ödemeden yapılan alışveriş caiz midir?Yani merak ettiğim sonuçta banka benim yerime ödeme yapıyor ve banka bu ödemeyi kazandığı FAİZ ve komisyonlarla yapıyor ve ay sonu ben bankaya ödememi yapıyorum.Bu şekilde sıkıntı olmuyor mu?

Okudunuz mu?  Vesvese sıkıntım var şu zamanlarda sözlü ayda hayali olarak ben rahatsızım bu durumda

Yorum: Kredi kartıyla peşin fiyatına taksitli alışveriş caiz midir?

Omer Faruk
Ve Aleykümselam Kardeşim,

Öncelikle şu hatırlatmayı yaparak başlayalım. Faiz konusu netameli bir konudur verilen her fetva tam yerine oturmayacaktır. Sebebi ise ekonomik düzen tamamıyla faiz düzeni üzerine kurulmuş bunun temsilcisi de kağıt paradır.

Kağıt para özünde değer taşımayan "temsili" paradır. Değerini piyasa işlemleri, faiz, kredi kurumları ve uluslararası piyasanın belirlediği komplike bir değişim aracıdır.

Okudunuz mu?  Kâfirler necis midir?

Eğer müslümanlar dünya sistemini kağıt paradan kurtarıp bizatihi değer ifade eden altın ve gümüş gibi değerli madenlere çevirirlerse o zaman faizin kağıt paranın değer kaybından doğan farkları ortadan kalkar ve gerçek faizle ilgili doğru fetvalar verilebilir.

Peygamberimizin hayatına baktığımızda da faiz ile ilgili kesin yasaklayıcı ayetlerin peygamberimizin vefatından hemen önce geldiği görülür. Veda hutbesinde de amcası Abbas’ın faizini yasaklayarak aslında hala piyasada faizle iş görüldüğü görülmektedir.

Okudunuz mu?  Uçak korkusu için Dua

Peki bununla hangi sonuca varıyoruz;
1- Kişisel olarak faizle mücadele edemeyiz
2- Faiz devletin de kanunlarla düzenleyip değiştirmesi gereken bir afettir.
3- Bu düzenleme oluncaya kadar yaptığımız işlemlerde mümkün olduğu kadar dikkatli olmalıyız
4- Ama dikkat edeceğiz derken hayatımızı da yaşanmaz kılıp daha da daraltan hale getirmeyeceğiz.
5- Bugünün faiz meselesine klasik fetva kitaplarına göre çözüm bulma imkanımız yoktur. Çünkü o fetvaların yayınlandığı dönemde bugünkü ekonomik sistem yoktu.
6- Bu konuda Hayrettin Karaman Hoca’nın çok değerli yazıları var bunları okumak lazım. Borsayı bilmeden, enflasyonu, deflasyonu bilmeden fetva veren hocaların fetvası geçerli görülse de yaşama ve uygulama noktasında değersizdir.
7- Memur ve Esnaf bankayı ve banka işlemlerini dışladığı zaman piyasada yer alma şansını kaybetmektedir. Bu da ekonomik olarak fakirleşmemize sebep olmaktadır. Hz. Peygamber döneminde olduğu gibi bir yandan piyasayı dönüştürmeye çalışırken (faizsiz bankalar gibi) bir yandan da kerahetle beraber bu işlemleri sürdürmemiz gerekiyor. İkisi bir dengeyi ifade ediyor ve en önemlisi iman samimiyeti.
8- Batıya bağlı ekonomimiz onun enstrümanlarını da birlikte almak zorunda kalıyor kredi kartı dediğimiz kart çok uzak değil 10 yıl içerisinde tamamen kağıt paranın yerini alacak. Bu da yeni bir durum demektir. Şu anda bile önemli ölçüde almış durumda.
9- Siz bu kartla kendi paranızı kullanarak alışveriş yapıyorsunuz, faize düşmeden yaptığınız bu taksitlendirme helaldir. Esnafın ise bankayla yaptığı anlaşma kendini bağlar. Burada komisyon ile faiz farklıdır. Sizin alışveriş yaptığınız müslüman esnaf kardeşimiz de bundan dolayı bankaya komisyon ödüyor. Siz mümkünse faizsiz finans (yukarıda saydığım sebeplerden dolayı tamamen helal olmasa da) kurumunun kredi kartını, esnaf kardeşimiz de faizsiz bankanın post cihazını kullanırsa nispeten faizsiz piyasanın gelişmesine yardımcı olmuş oluruz, vesselam.

Okudunuz mu?  Levlake hadisi Şerifi (sen olmasaydın Ya Muhammed Kainatı yaratmazdım)

Yorum: Kredi kartıyla peşin fiyatına taksitli alışveriş caiz midir?

numan3434
Teşekkürker Allah razı olsun.

Bu kategoride yer alan Eşim çalışıyor ben çalışmasını istemiyorum. Boşananmam caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kredi kartıyla peşin fiyatına taksitli alışveriş caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.