Anasayfa
10 Ekim 2022, 15:45
sizden1
Abone

Okul Harcım için vade farkı ödemem caiz midir?

Okul Harcım için vade farkı ödemem caiz midir?

numan3434
Selamun Aleyküm.Okul harcım için banka taksitlendirmesi ile 10 aya eşit ücret ile taksitlendirme yapılıyor ve vade farkı alınıyor bu şekilde ödemem caiz midir?


Yorum: Okul Harcım için vade farkı ödemem caiz midir?

mumsema
Okul harcı dediğin şey, bankanın sana para vermesi ve karşılığında yine fazladan para alması ise bu faizin ta kendisidir.
Şayet sana eşya alıyor ve vade farkı koyuyorsa o zaman caiz olur.
Kısaca, Alınan ve verilen aynı cins ve fazlalık alınıyorsa bu faizdir.


Yorum: Okul Harcım için vade farkı ödemem caiz midir?

Omer Faruk
Selamün Aleyküm Kardeşim,

Okudunuz mu?  Günlük hayatta okunacak dua ve sureler

Bir de şu linkten Hayrettin Hoca’yı okumanızı tavsiye ederim. Buna göre hareket edebilirsiniz.

< a) Karz-ı hasen, Allah rızası için, karşılığında bir menfaat beklemeden ödünç vermek demektir. Bu şekilde ödünç vermelerde vade bağlayıcı olmaz. Alacaklı istediğinde borçlunun -imkanı varsa- hemen ödemesi gerekir. Eğer ödünç alma üzerinden geçen süre içinde para değer kaybına uğramışsa borçlu bu kaybı da karşılamakla yükümlüdür. Kabaca açıklamak gerekirse, ödünç alındığında bir kilo pirinç alan bir para, ödendiğinde de bir kilo pirinç alabilmelidir. Kâğıt paranın kendine ait bir değeri yoktur, o değerini satın alma gücünden almaktadır, eğer enflasyon farkı ödenmezse borç eksik ödenmiş olur.b) Vadeli alım satımlarda vade süresi içinde para değerini kaybetse bile enflasyon farkı ödenmez, vade geldiğinde başta belirlenen miktar ödenir; çünkü alacaklı akit yaparken enflasyonu da düşünmüş ve bedele ilave etmiş, vade farkı ile onu telafi etmiştir.
Vade dolduğu halde borç ödenmez, aradan bir süre daha geçer ve bu arada para değer kaybına uğrarsa bunun da (enflasyon farkının) ödenmesi gerekir.
Yukarıda açıklanan ödeme kuralının banka faizine uygulamak ve bankaların verdiği faiz enflasyon miktarını geçmezse bunu almak caiz olur demek mümkün müdür?
Mümkün değildir.
Çünkü bankaya para yatıranlar oraya ödünç para vermezler, az parayı, vadeli olarak çok para (faiz miktarınca fazla para) karşılığında satarlar . Bu işlemi yapmak için de daha başta (enflasyon gerçekleşmeden) belli bir faiz üzerinde anlaşırlar. Daha sonra bu faiz, enflasyon oranının altında veya üstünde kalsa da bunu (faizi) alırlar.
İslam fıkhına göre faizli işlem yapmak caiz değildir.
Banka mevdûatı faizli işlemler yaparak arttırmaktadır. Bankaya yatırılan paradan kazanılan faiz genel olarak (kural olarak) enflasyonun üzerinde olur (reel faiz kazanılır). Banka bu reel faizin bir kısmını kendinde bırakır, bir kısmını da mevdûat sahiplerine verir (verdiği reel faizin bir kısmıdır).
A şahıs bir kimsenin malını çalsa veya gasbetse, sonra bu malın kendine ait olduğu ortaya çıksa, başta yaptığı çalma veya gasbetme eylemi meşru hale gelmez. Bu örnek, banka ile yapılan faiz akdi ne aittir. Ayrıca bankanın ödediği, enflasyon farkı değildir, mevdûattan kazandığı faizdir.
Bu sebeple banka dışı borçlanmalarda enflasyon farkının ödenmesi, bankaya para yatırıp -miktarı ne olursa olsun- faiz almaya kıyas edilmemelidir.
Bankaya isteyerek değil de mecbur bırakılarak para yatıranlar, kendilerine ödenen faizin enflasyon oranı kadarını alıp kullanabilirler. Çünkü başta isteyerek faizli akit yapmamışlardır ve aldıkları nominal fazlalık, gerçek manada (reel) fazlalık değildir, kendilerinden zorla alınan paralarının, satın alma değeri bakımından eşit miktarıdır. Daha fazlasını ise yoksullara vermeleri gerekir. >

Allah’a emanet olunuz.

Okudunuz mu?  Dar Kıyafet

Yorum: Okul Harcım için vade farkı ödemem caiz midir?

numan3434
mumsema hocam okul yıllık ücretimiz aynı örneğin dışarıda bir eşya gördük ve bunun peşin fiyatı 3000 diyelim ve 10 taksit uygulanınca 150 Tl üzerine vade farkı alınıyor yani buda tabi onların anlaşmalı bankaları ile.İlk mesajımı belki yanlış yazdım.Bu caiz değil doğru mu?

Okudunuz mu?  Namaza niyet etme konusunda şeytan vesvesesi

mumsema
Vade farkı nakitte olunca faiz, eşyada olunca helaldir.


vel Fecr
< mumsema hocam okul yıllık ücretimiz aynı örneğin dışarıda bir eşya gördük ve bunun peşin fiyatı 3000 diyelim ve 10 taksit uygulanınca 150 Tl üzerine vade farkı alınıyor yani buda tabi onların anlaşmalı bankaları ile.İlk mesajımı belki yanlış yazdım.Bu caiz değil doğru mu? >
burda alıcı satıcı ahdi var. ve bu ahdi en başta yapıyorsunuz ve mal sizin oluyor ve anlaşılan ücretten borcunu ödüyorsun. burada faiz yoktur.

Okudunuz mu?  Oruçluyken Abdest Alırken Mazmaza Yapmalı mıyız?

ödemede gecikince uygulanan faiz haramdır.


imam
İlk ile 2. Soru çok farklı
Eşya mi alınıyor para mı belli değil


mum
Vadeli eşya alımında vade farkı olması normal ve caizdir
Hiç kimse mal satıp parasını 10 beklemek istemez
Para alınıp üzerine vade koyulursa bu halk dilinde kredi ama dinen faiz denir

Okudunuz mu?  Antidepresan ilacı kullanmak caiz mi?

Hoca
Numan kardeş sen eşya mi aldın para mı net yazar mısın


numan3434
Hocam aldığım bu benim 1 yıllık egitim ücretim ödemeyide banka üzerinden alıyorlar.

Ödemem caiz midir?


mum
Kaç para alıyor ve kaç para ödüyorsun net yazmıyorsun cevaplar ondan net değil

Okudunuz mu?  Besmele çekince salavat getirince yada dini birşey ile ilgilensem sanki içimde birşeyler oluyor

numan3434
Hocam şöyle söyleyim;Yıllık eğitim ücretini ödemek için okulun sitesine giriyorum orada peşin ödeme 3.325 lira veya vadeli 10 taksit seçeneği var ve oda 3500 tl oluyor ben vadeli ödemek istiyorum dediğim zaman kredi kart bilgilerimi artık hangi bankanın kartıysa onun bilgilerini giriyorum ve ayda 350 lira olarak ödüyorum.

Okudunuz mu?  Vücüdumdaki kıllardan rahatsızım kıl azaltıcı ilaç kullanmam caiz mi?

vel Fecr
< Hocam şöyle söyleyim;Yıllık eğitim ücretini ödemek için okulun sitesine giriyorum orada peşin ödeme 3.325 lira veya vadeli 10 taksit seçeneği var ve oda 3500 tl oluyor ben vadeli ödemek istiyorum dediğim zaman kredi kart bilgilerimi artık hangi bankanın kartıysa onun bilgilerini giriyorum ve ayda 350 lira olarak ödüyorum. >
ödeyebilirsin. çünkü taksit fiyatına anlaşmış oluyorsun. ama taksit öderken fiyat arttıramaz o faiz olur.

Okudunuz mu?  Uykulu iken dua etmek

mum
Dilediğin fiyattan ödeyebilirsin. Para aldığını sandım.


Misafir1234
Hocam sosyal medyada internette birilerinin arkasından konuşulması,yorum yapılması,magazin çok karşılaştığım bir durum elimden geldiğince o tarz sayfaları engellemeye ve o tarz paylaşımları okumamaya uzak durmaya çalışıyorum.Denk geldiğimde uyarmaya çalışıyorum o gıybete ortak olmamak adına,arkasından konuşmayalım gibi şeyler yazıyorum ama artık çok sık rastladığım bir durum olduğu için bu yorumları yapmasam yine de gıybete ortak olmuş olur muyuz kul hakkı olur mu?

Okudunuz mu?  Toza Karşı Hassasiyet ve Göz Yaşı

mum
Siyasetçi veya sanatçı fark etmez kimin hakkında hoşlanmayacağı şeyleri konuşur veya konuşanı dinlerseniz gıybette ortak olurusunuz.
Elinizden geldiği kadar sakınınız


Üye0003
Hocam çok üzgünüm. Lütfen sorumu cevaplayın. Özel üniversitede ots sistemi ile okulun anlaştığı banka ile vade farksız ödeme yapmak caiz mi? Ödeme geciktirme olursa cezai ücret ekleyebiliyorlar sanırım ama gecikme olmazsa aynı ücret. Bu şekilde okumam dolayısıyla ben ve ailem vebale girmiş olur muyuz?

Okudunuz mu?  H.z Muhammed'in Yanında Yatan Peygamber

Okul taksitlendirme

Bu kategoride yer alan Şeytan rüyada diğer peygamberlerin kılığına girebilir mi?? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Okul Harcım için vade farkı ödemem caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.