Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:19
aile
Yönetici

Müslüman bir kadın hristayan bir erkekle neden evlenemez

Müslüman bir kadın hristayan bir erkekle neden evlenemez

Şema
Müslüman bir kadın hristayan bir erkekle neden evlenemez

Müslüman kadın ve erkek, müşriklerle evlenemez. Müşrik kadın, Allah’a başka şeyleri ortak koşan,örneğîn puta, yıldızlara, ateşe ya da hayvana tapan kadındır.
Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: "Ey iman edenler! Allah ‘a ortak koşan kadınlarla, onlar iman etmedikçe evlenmeyin… (1)

Bir müslüman erkeğin Yahudi veya hıristiyanlardan bîr kadınla evlenmesinde bir sakınca yoktur.Bu konuda ulema icma etmişlerdir.Ayet-i kerimede şöyle buyuruluyor: "…Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden yine hür ve iffetli kadınları, mehirlerini verip nikahlayınız, onlar size helaldir. "(2)

Ehli kitap olan bir kadınla evliliğinin mubah olmasındaki hikmet; bu kadının müslümania evlenmesi sebebiyle Allah’a, peygamberlere, ahiret gününe, İman etme ihtimalidir.

Okudunuz mu?  Cennetlik kadınlar kimlerdir?

Müslüman bir kadının bir kâfirle evlenmesi icma ile haramdır. "Müşrik erkeklerle iman etmedikçe onlara mümin kadınları nikahlamayın. " (3)

Çünki böylesi bir evlilikte, mümin kadının küfre düşmesi korkusu vardır. Koca, karısını kendi dinine çağıracaktır. Kadınlar genelde erkeklerine uyarlar ve onların yaptıklarından etkilenirler ve onları dinlerinde tahrik ederler. (4)

Müslüman bir erkeğin Hıristiyan bir kadınla yaptığı bu evliliğinin caiz oluşundan hareketle, Müslüman bir kızın da Hıristiyan bir erkekle evlenebileceğinin caiz olacağını söylemek mümkün değildir. Çünkü bu anlayışta, ikisi arasındaki büyük farkı fark etmemek vardır. Şöyle ki:

Okudunuz mu?  Kadın Erkek İlişkileri Arasındaki Sınır Nedir?

Hıristiyan bir kadının vardığı Müslüman erkek, Hıristiyan karısının kitabını, peygamberini inkar etmiyor, tam aksine tasdik ediyor, hürmet ve saygıda asla kusur göstermiyor. Böylece Hıristiyan kadın vardığı Müslüman erkekte din açısından bir aşağılanmaya ve saygısızlığa maruz kalmıyor. Bir kaybı da söz konusu olmuyor. Müslüman bir kızın varacağı Hıristiyan bir erkek ise, böyle bir tanıma ve saygıya sahip değildir. Hıristiyan erkek, alacağı Müslüman kadının inandığı Hazreti Muhammed’i (sas) de Kur’an-ı da tasdik etme yolunda bir yaklaşımı söz konusu olmuyor. Böylece Müslüman bir kız, Kitap’ını da Peygamber’ini de dinini de açıkça inkar eden bir erkeğin nikahı altına girme aşağılanmasına maruz kalıyor. Yapılacak evliliğin engeli de bu aşağılanma ile meydana geliyor. Böyle bir evliliğin tek çaresi, Hıristiyan erkeğin de Müslüman erkek gibi aldığı Müslüman kadının Kitap’ını ve Peygamber’ini tanıyarak şehadet kelimesiyle bu inancını açıklamasıdır. Böylece Müslüman kadın da Hıristiyan kadın gibi dinini inkar etmeyen biriyle evlenmiş olma eşitliğine kavuşmuş bulunacak, konu adil şekilde halledilmiş olacaktır.

Okudunuz mu?  Müslüman Kadının, Kocasına Karşı İtaatı Nasıl Olmalıdır ?

Demek oluyor ki; hiçbir kadın, Kitap’ını, Peygamber’ini inkar ederek kendisini aşağılamış olan bir erkekle evlilik yapmaya kendini mecbur duruma düşürmemeli, geçersiz bir evlilik yapmaya mahkum hale gelmemelidir.

Bakara Suresi ayet 221 ile Maide Suresi’nin 5. ayetinin açıklamalarına bakılabilir.

Hristiyan bir erkek eğer müslüman olursa o takdirde müslüman bir kadının onunla evlenmesi caiz olur.

Okudunuz mu?  İslamda cinsellik nasıl olmalı?

(1) Bakara, 221
(2) Maide, 5
(3) Bakara, 221
(4) Fetevâ-i Hindiye 11/330


Cevap: Müslüman bir kadın hristayan bir erkekle neden evlenemez

meçhul_100
< Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: "Ey iman edenler! Allah ‘a ortak koşan kadınlarla, onlar iman etmedikçe evlenmeyin… (1) >
RABBİM razı olsun..RABBİM helal süt emmişlerle karşılaştırsın selam ve dua ile..


Yanıt: Müslüman bir kadın hristayan bir erkekle neden evlenemez

Ecrinim
bilgiler için Allah c.c. razı olsun..

Okudunuz mu?  Kocam Böyle İstiyor!

Yanıt: Müslüman bir kadın hristayan bir erkekle neden evlenemez

farukyazici
<

  • Evlenmede olmazsa olmaz şartlardan biri namuslu olmaktır.
  • Zinakar birisi ancak zinakar başka biriyle veya müşrikle evlenebilir. Ancak tevbe edip durumunu düzeltirse namuslularla da (Nur 24/5) evlenebilir.
  • Müslüman bir erkek veya kadın, Müslüman’la veya diğer dinlerden biriyle evlenebilir. Ama Allah Müslümanların Müslümanlarla evlenmelerini önemle tavsiye etmiş ama diğerlerini yasaklamamıştır.
  • Evli çiftlerden biri din değiştirdiğinde nikâh sona ermez. Mesela ikisi de kâfir olan çiftlerden biri Müslüman olduğunda nikâh devam eder. Veya ikisi de Müslüman olan çiftlerden biri kâfir olduğunda nikâh yine devam eder.
  • Evlenmede Allah’ın tavsiye ettiği sıralama şöyledir: Namuslu Müslüman bir erkek öncelikle namuslu Müslüman bir kadınla evlenmelidir. Buna gücü yetmezse namuslu Müslüman bir esir kadınla evlenmelidir. Ancak bu durumu Allah tavsiye etmemekte, sabretmesinin daha hayırlı olduğunu söylemektedir. Bu da olmazsa başka dinlerden olan namuslu bir kadınla evlenebilir.
  • Peygamberimiz Müslüman olan hiçbir kadına kocan da Müslüman oldu mu? Müslüman olan hiçbir erkeğe de Karın da Müslüman oldu mu? diye sormamış ve hiçbir çifti din farkından dolayı ayırmamıştır.
  • Nuh ve Lut (onlara selam olsun) peygamber olmalarına rağmen hanımları müşrikti. Bundan dolayı ayrılmadılar.
  • Bu delillere rağmen fıkıh kitaplarında geçen ‘din farklılığı nikâhı bozar’ şeklindeki genel yargının yanlış olduğu ortaya çıkmaktadır.
  • Allah Kur’ân’ı yine kendi açıklayacağını söylemiştir. Bunun için de Kur’ân’ı mesâni (ikili) sisteme göre indirmiştir. Bu ikili sistemin anlaşılmasının kolay olması için de teşâbuh sistemini koymuştur.
  • Kur’ân ve hikmet ayrı ayrı şeyler değildir. Hikmet Kur’ân’ın içindeki bilgi ve hükümlerdir. Peygamberlere hikmet yani Kur’ân’daki hüküm ve bilgileri bulma yeteneği verilmiştir. Peygamberler Kur’ân’da ki hikmet ile örnek olurlar. Bu örnekliğe biz sünnet diyoruz. Kur’ân’da gösterilen yönteme göre çalışan kişiler de hikmete ulaşır. Biz mü’minler Kur’ân’ı açıklama alışkanlığını bırakmalı ve Allah’ın Kur’ân’da yaptığı açıklamaları bulmaya çalışmalıyız.

Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır. >
Detaylı bir şekilde incelemek istiyorsanız aşağıdaki adresten izleyebilirsiniz:

Okudunuz mu?  Saliha kadın kimdir?

konulu-kuran-sohbetleri/2009/din-farkliliginin-evlilige-etkisi


mumsema
< üslüman bir erkek veya kadın, Müslüman’la veya diğer dinlerden biriyle evlenebilir. Ama Allah Müslümanların Müslümanlarla evlenmelerini önemle tavsiye etmiş ama diğerlerini yasaklamamıştır. >
Bayındır hata etmiş
Müslüman kadın gayrimüslim bir erkekle evlenmesi konusu
Günümüze kadar İslam bilginleri arasında Müslüman kadınların gayrimüslim erkeklerle evlenemeyecekleri konusunda herhangi bir görüş ayrılığı olmamış, aksine bu konuda icma oluşmuştur.

Okudunuz mu?  Kıskançlık ve evlilik

Kayıtsız Üye
Sayın beyefendi, yorumunuzda hakikatları çarptırmışsınız. Mesela yazıyorsunuz ki: Müslüman kadın hıristiyan erkekle evlenemez, çünkü hıristiyan erkek müslüman kadının Peygamberini ve kitabını inkar ediyor. Ama bunun aynısının hıristiyan kadın için de geçerli olduğunu açığa vermek istemiyorsunuz! Müslüman erkeğin evlendiği hıristiyan kadın da müslüman erkeğin kitabını ve peygamberini inkar eder ve bu bigileri aynı şekilde çocuklarına verir. Doğal olarak çocukların babadan daha çok anneyle vakit geçirdiği için bu tür evliliklerden gördüğümüz çocuklarım daha çok hıristiyanlığa yönelmesidir. Ve üstelik bu devirde kadınların sözü daha çok geçiyor. Ayrıca Kuran da kadınlara hıristiyanlarla evlenmek haram diye bir ayet YOK. Kuran sadece müşriklerle evlenmeyi haram kılmıştır. Müşrik demek tanrı ya ortak koşan demek, hıristiyan demek değil!! Saygılarla

Okudunuz mu?  Kıskanmak sünnettir

müslüman bir kadın hristiyan bir erkekle evlenebilir mi ayet, ermeni ile evlenmek, ermeni erkekle evlenmek

Bu kategoride yer alan Kadının Kocasından İzinsiz Olarak Evden Çıkabileceği Durumlar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müslüman bir kadın hristayan bir erkekle neden evlenemez Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.