Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:05
sizden92
Abone

Allah bazı durumlarda kulunun özgür iradesine karışabilir mi

Allah bazı durumlarda kulunun özgür iradesine karışabilir mi

Yarbay
Allahu teala bazı durumlarda mesela kulu ”Allahım şu adamın aklından geçenleri değiştir lütfen” dediğinde ya da eğer Allahın değiştireceği şey günah ya da sevap etmeyecekse fakat diğer kulu için kötü sonuçlar doğuracak bir düşünce ise bu kulunun düşüncesini değiştirir mi? peki değiştirirse özgür iradeye karışmış mı olur? cevaplarsanız sevinirim

Okudunuz mu?  Müzik Sakıncalı , Peki Dans Etmek ?

Yorum: Allah bazı durumlarda kulunun özgür iradesine karışabilir mi

mum
Alah Teala mü’minlerin duasını kabul eder, birine dua ettiğimizde, o kişi hak etmişse onu yapar bu onun yararınadır. Buna müdahale denebilir ama kendi faydasına olduğu için itiraz edilecek bir durum değildir.
Beddua ise yapılan bunun hükmü ayrıdır.

Okudunuz mu?  Cemaat Evleri Hakkında Yardımcı olabilirmisiniz kardeşlerim ?

Yorum: Allah bazı durumlarda kulunun özgür iradesine karışabilir mi

Yarbay
peki hocam ettiğimiz dua onun yararınaysa mı bizim yararımıza da etki ediyorsa Allah gene bize kötü bir şey olmasın diye diğer kulun düşüncesini değiştirir mi?


Yorum: Allah bazı durumlarda kulunun özgür iradesine karışabilir mi

mum
< kulun düşüncesini değiştirir mi? >
Hayra çevirir demek zaten kötü düşüncesini iyiye çevirmesi demektir.

Okudunuz mu?  Şecaati Nedir?

Kayıtsız Üye
Ben hoca degilim ama konunun basligindaki karismak yerine mudahale etmek demek daha doğru olacaktir heralde.cunku itaat makami kuldur.Allah kulunu diledigi dusunceyle imtihan eder,diledigiyle de etmez.kasit onemli diye anliyorum ama karismak Allah hakkinda kullanilinca hos gelmiyor bana.


Omer Faruk
Mesela Kader Mevzusuna giriyor kardeşim, Kader müslümanlar tarafından çokça tartışılmış bir meseledir.
Allah kaderi bilir ama günah/sevap içeren hiçbir irademize müdahele etmez bu cennet/cehennemi öngören ADALET sıfatına aykırıdır. Allah kulunun hayrını ister ve bunun için Peygamberler ve kitaplar gönderir.

Okudunuz mu?  Üstümüze sıçrayan ve kalıntı olabilcek damlalar...

Ancak bütün buna rağmen kişiyi serbest bırakır. Kişi cenneti de kazanırsa kendi iradesiyle kazanır, kaybederse de kendi iradesiyle kaybeder. Allah siz beddua ettiniz diye kimsenin davranışına müdahele etmez, dua ettiniz diye kimsenin davranışına müdahele etmez. Belki dua sahibi olduğunuz için o duanın hayrınıza olan kısmı için gösterdiğiniz çabaya hikmeti gereği karşılık verir ya da vermez. Aksi takdirde siz dua ettiniz diye kimse iman etmez, etmediniz diye kimse de inkarcı olmaz. Ama siz dua eder ve gerekli ahlakı da gösterirseniz, dua ettiğiniz kişinin faydalanmasına vesile olduğunuz gibi bu bereketten siz de istifade edersiniz.

Okudunuz mu?  Penisden bi parça döl akması durumda cünüp sayılırmı

Zaten birinin iyiliğini istemek, aynı zamanda kendi iyiliğinize katkıdır. Başkası için yaptığınız her dua sizin mutluluğunuza dolaylı veya direk katkı sağlar.

Selametle kalın…

Bu kategoride yer alan Birinin imanından şüphe etmek Küfür mü oluyor ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah bazı durumlarda kulunun özgür iradesine karışabilir mi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.