Anasayfa
28 Aralık 2023, 22:10
Sohbet
Yönetici

Yaşadığım şeylerin imtihan olduğunu nasıl anlarım?

Yaşadığım şeylerin imtihan olduğunu nasıl anlarım?

Kayıtsız Üye
Selamınaleyküm abilerim ve ablalarım. Ben 14 yaşındayım. Genç bir kızım. Ben durumumu merak ediyorum ve sitenizde çok fazla cevaplar aldığım için yazmak istedim. Ben yaklaşık 5-6 ay önce vesveseye kapıldım tabii o zamanlar vesvese olduğunu bilmiyor her zaman ağlıyordum ve ondan önce de acayip küfür kullanıyordum. Vesveseyi atlatmak zor oldu. Daha sonrasında ayağım burkuldu ve evde yatmak zorunda kaldım. O zamanlar acayip vesvese tekrar gelmeye başladı çok kötüydüm Allah’a binlerce kez şükürler olsun geçti fakat bundan 1-2 hafta önce yine bu vesvese denilen bela sardı beni ama bu sefer gardımı aldım kısa sürede yendim. Ben eskiden her ne kadar küfür etsemde çok dinime bağlıydım hala da öyleyimdir. Ama mesela bu aralar Allah ya da Hz.Muhammed(S.A.V) yazısını okuduğumda ya da söylediğimde eskisi gibi içim kıpır kıpır olmuyor bu durumdan rahatsızım. Acaba bu bir imtihan mıdır?Ben hep şu şekilde kendimi rahatlatmaya çalışıyorum ‘Rabbim tarafından gelen bir imtihan sabret,sabret.’ Diyorum. Size soruyorum bu bir imtihan mıdır abilerim ve ablalarım. Çünkü hep içimden ya imtihan değilse ya Allah korusun dinden çıktıysam diye sorup duruyorum beni aydınlatırsanız çok sevineceğim.Allah sizlerden razı olsun Rabbim hepinizi korusun kollasın. En kısa zamanda cevap verirseniz teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Kar Neden Yağar Ve Neden Beyazdır ?

Yorum: Yaşadığım şeylerin imtihan olduğunu nasıl anlarım?

alice
İmtihan olmayan bir şey mi var. her anımız imtihan zaten.


Yorum: Yaşadığım şeylerin imtihan olduğunu nasıl anlarım?

Kayıtsız Üye
İmtihan bir ölçüttür Allah (cc) bizi ancak bir ölçüt sayesinde değerlendirebilir çünkü diğer türlü kabul etmeyiz. Örn mesela hoca sana sınav yapmadan 50 verse sen demezmisin hocam neden 50 verdiniz işte bu yüzden imtihan gereklidir. Bizim bir imtihan içerisinde olmamız gerekir. ve ayetlerde var

Okudunuz mu?  Haram sevda meğilinden kurtulmaya çalışmak

< 2:49 –
(Hem hatırlayın ki bir zaman) sizi Firavun ailesinden de kurtardık, (onlar) size azabın en kötüsünü reva görüyor, oğullarınızı boğazlıyor, kadınlarınızı sağ bırakıyorlardı. Ve bunda size Rabbiniz tarafından büyük bir imtihan vardı.

2:155 –
Çaresiz biz sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabredenleri!

2:249 –
Talut, ordu ile hareket edince dedi ki: "Allah sizi mutlaka bir nehirle imtihan edecek. Kim ondan içerse, benden değildir. Kim de onu tatmazsa, işte o bendendir. Ancak eliyle bir avuç alan başka (bu kadarına ruhsat vardır)." Derken içlerinden pek azı hariç, hepsi de varır varmaz ondan içtiler. Talut ve beraberindeki iman eden kimseler nehri geçtiklerinde. "Bizim bugün, Calut ile ordusuna karşı duracak gücümüz yok." dediler. Allah’a kavuşacaklarına inanıp, bilenler ise şu cevabı verdiler: "Nice az topluluklar, Allah’ın izniyle nice çok topluluklara galip gelmişlerdir. Allah, sabırlılarla beraberdir."

Okudunuz mu?  Eşitlik olmazsa toplumda ne gibi sorunlara yol açar ?

3:186 –
Muhakkak siz, mallarınız ve canlarınız hususunda imtihan olunacaksınız. Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve Allah’a ortak koşanlardan size eziyet verici bir çok söz işiteceksiniz. Eğer sabreder ve Allah’dan gereği gibi korkarsanız, şüphesiz işte bu azmi gerektiren işlerdendir.

7:141 –
Hani sizi, Firavun sülâlesinin elinden kurtardığımız zaman, hatırlasanıza, size azabın kötüsünü yapıyorlardı; oğullarınızı öldürüyorlar, kızlarınızı sağ bırakıyorlardı. Bunda sizin için Rabbiniz tarafından büyük imtihan vardı.

Okudunuz mu?  Günah İşleyen Müslümana Ne Denir?

7:163 –
Bir de onlara, o deniz kıyısındaki şehrin başına gelenleri sor. O sırada onlar cumartesi yasağına riayet etmiyorlardı. Cumartesi günü balıklar akın akın geliyorlardı, yasak olmadığı gün gelmiyorlardı. Yoldan çıkıp sapıklık yaptıkları için biz de onları işte böyle sınıyorduk.

7:168 –
Ve onları yeryüzünde birçok ümmetlere ayırdık. İçlerinde iyi olanları da vardı, olmayanları da. Onları biz, bazan nimetlerle, bazan da musibetlerle imtihana çektik. Sonunda belki hakka dönerler diye.

Okudunuz mu?  Öldükten sonra ne zaman dirileceğiz?

8:17 –
Sonra onları siz öldürmediniz, lâkin Allah öldürdü. Attığın zaman da sen atmadın, lâkin Allah attı. Bu da müminlere güzel bir imtihan geçirtmek içindi. Allah işitendir, bilendir.

10:30 –
İşte burada herkes geçmişte yaptığını bulacak. Ve gerçek mevlaları olan Allah’a döndürülecekler. İftira edip uydurdukları şeyler de kendilerinden büsbütün uzaklaşıp gidecek.

14:6 –
Musa kavmine demişti ki: "Allah’ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Çünkü O, bir vakit sizi Firâvun ailesinden kurtardı. Onlar sizi işkencenin en kötüsüne sürüyorlar ve oğullarınızı kesip kadınlarınızı da diri bırakıyorladı. Ve bunda Rabbinizden size büyük bir imtihan vardır."

16:92 –
Bir ümmet, diğer bir ümmetten (sayıca ve malca) daha çok olduğu için, yeminlerinizi aranızda aldatma vasıtası yaparak, ipliğini sağlamca eğirdikten sonra onu söküp bozmaya çalışan kadın gibi olmayın. Allah sizi bununla imtihan eder ve şüphesiz hakkında ihtilaf ettiğiniz şeyleri kıyamet günü size mutlaka açıklayacaktır.

Okudunuz mu?  İnsanın sorumlu olması sözünden ne anlıyorsunuz

21:35 –
Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak kötülük ve iyilikle deneyeceğiz. Hepiniz de sonunda bize döndürüleceksiniz.

29:2 –
İnsanlar, imtihandan geçirilmeden, sadece "İman ettik" demeleriyle bırakılıvereceklerini mi sandılar?

29:3 –
Andolsun ki, biz onlardan öncekileri de imtihandan geçirmişizdir. Elbette Allah, doğruları ortaya çıkaracak, yalancıları da mutlaka ortaya koyacaktır.

33:11 –
İşte burada müminler imtihan edilmiş ve şiddetli bir sarsıntı ile sarsılmışlardı.

37:106 –
"Şüphesiz ki bu apaçık bir imtihandı." (dedik)

Okudunuz mu?  Bir gönül mü kırdın; ağlamalısın.

38:24 –
Davud dedi ki: "Doğrusu senin bir koyununu kendi koyunlarına katmak istemesiyle sana zulmetmiştir. Gerçekten bir cemiyette yaşayanların çoğu mutlaka birbirlerine haksızlık ediyorlar. Ancak iman edip de salih amel işleyenler başka. Ama onlar da pek az." Davud, bizim kendisini imtihan ettiğimizi sanmıştı. Hemen Rabbinden mağfiret diledi, rüku ederek yere kapandı, tevbe ile Allah’a yöneldi.

38:34 –
Andolsun ki Süleyman’ı imtihan da ettik ve tahtının üzerine bir ceset bıraktık. Sonra tekrar tevbe ile önceki haline döndü.

44:33 –
Biz onlara içinde apaçık bir imtihan bulunan mucizeler verdik.

47:31 –
Andolsun ki, biz içinizden cihad edenlerle sabredenleri ortaya çıkarıncaya ve yaptıklarınızla ilgili haberlerinizi açıklayıncaya kadar sizi deneyeceğiz.

49:3 –
Allah’ın elçisinin huzurunda seslerini kısanlar, şüphesiz Allah’ın kalplerini takva ile imtihan ettiği kimselerdir. Onlara mağfiret ve büyük bir mükâfat vardır.

Okudunuz mu?  Ailem Dergisi 250. Sayı ile ELVEDA diyor

60:10 –
Ey iman edenler! Mümin kadınlar hicret ederek size geldiği zaman, onları imtihan edin. Allah onların imanlarını daha iyi bilir. Eğer siz de onların inanmış kadınlar olduğunu öğrenirseniz onları kâfirlere geri döndürmeyin. Bunlar onlara helal değildir. Onlar da bunlara helal olmazlar. Onların (kocalarının) sarfettiklerini (mehirleri) geri verin. Mehirlerini kendilerine verdiğiniz zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur. Kâfir kadınları nikâhınızda tutmayın, sarfettiğinizi isteyin. Onlar da sarfettiklerini istesinler. Allah’ın hükmü budur. Aranızda O, hükmeder, Allah bilendir, hikmet sahibidir. >


Yorum: Yaşadığım şeylerin imtihan olduğunu nasıl anlarım?

ixa
Genel olarak her an imtihan halindeyiz,bazı zamanlar imtihan daha zor bazı zamanlar daha kolay olur.Ancak bizim tabi olduğumuz imtihan çok geniş ve maddi,manevi her alanı kaplamıştır.
Genç arkadaşımız,bu yaşadıkların son derece normal durumlar,herkesin başında bela halinde olan şeyler var.Biz insanlar çok karmaşık canlılarız,bir günümüz bir günümüzü tutmuyor.Önemli olan sevaplar ya da günahlar değildir önemli olan ne olursa olsun sabredebilmektir.Günah işlemek dünya’nın sonu değildir,hemen arkasından tevbe ve yerine yapılan iyi işler aradaki dengeyi sağlar.Hatasız olmaya çalışma o zaman dayanamazsın ama hatalarını en aza indirmeye çalış,o zaman daha da kolaylaşır,yapman gereken ibadetlere zorunluluk gözüyle bakma,minnet ve teşekkür gözüyle bak.Eğer kendini iyi hissedersen iyi şeyler yapacaksın ama kötü hissedersen kötü şeyler yaparsın.Kendi içinde ve dışında diyaloğa ve merhamete dayalı bir savunma oluştur.Ne kendine ne de başkalarına zulmedemeyiz.Vesveseler biz ölünceye dek olacak ne yazıkki,onunla baş etmek için önce onu duymamazlıktan gelmeliyiz,hem Allah’a güvenip O’na sığınmalı hem de ibadetlerimizle Allah’ı sevdiğimizi O’na göstermeliyiz.Böylelikle ALLAH bizi asla yarı yolda bırakmaz.

Okudunuz mu?  Peygamberlere takılan lakapların adı ve anlamları

imtihan dünyası olduğunu nasıl anlarız, Allahin imtihani nasıl anlasilir, imtihan oldugumu nasıl anlarim

Bu kategoride yer alan Amellere göre vücut kıllarını almak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yaşadığım şeylerin imtihan olduğunu nasıl anlarım? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.