Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:14
sizden91
Abone

Korsan ürün kullanmak günah mı?

Korsan ürün kullanmak günah mı?

Anonimb
Arkadaşlar korsan üründen kastım bilgisayar programları. Şimdi mesela ben bir uygulamanın yapımı, reklamı ve dağıtımı için harcanan masrafı internetten bakıp hesaplıyorum. Sonra görüyorum ki, mesela uygulamanın yapım, üretim bedeli(sermayesi) 50,000,000 ve satışlardan kazandığı(hasılatı) 100,000,000 yani iki katı, veya daha fazlası. Sonuç olarak harcadığı parayı kurtarmış ve belirli bir de kar sağlamış. Ve benim önceden bildiğim kadarıyla ürüne alış fiyatı üzerine en fazla %25 kar eklenebiliyor. Fakat az önce araştırdığıma göre ise, böyle belirli bir miktar yok. Fakat ben şöyle düşünsem; uygulamanın sahipleri harcadıkları parayı kurtarmanın yanında en az %25’de kar sağlamış. Ve uygulama sahipleri bir mağaza, restoran ve benzeri kuruluşlar gibi her seferinde harcamada yapmıyorlar. Mesela bir mağaza bir ürünü satmak için o ürüne her seferinde harcama yapmak, yani o ürünü satın almak veya üretmek zorunda. Fakat uygulama sahipleri, her seferinde üretilen ürünün kopyasını satıyor. Yani her müşterisi için yeni bir uygulama üretmiyor. Lakin yine de gördüğüm kadarıyla bu doğru bir düşünce değil fakat yinede sizin de görüşlerinizi almak, ve dinimizin emrettiğini öğrenmek için sormak istedim. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Bir Müslümana dinsiz, imansız, kitapsız, putperest dersek söyleyen kişi dinden mi Çıkarız?

Yorum: Korsan ürün kullanmak günah mı?

capscroll
Yüzlerce kopyası olsa dahi hepsi tek bir çatı altından dağıtılıyor, ve o çatı altında yıllarca eğitim görüp gecesini gündüzünü birbirine katıp o yazılımı ortaya çıkarmış bir ekip var. Mutlaka emeklerinin karşılıklarını almaları gerekir. Korsan yazılımları şöyle düşün; Sen bir ağaç dikip büyütüyorsun ve vakti gelince meyvesini toplayıp satıyorsun geçimini bu şekilde sağlıyorsun, ama bir sabah bakmışsın ki ağaçta hiç meyve kalmamış, birileri gelip senden izinsiz o ağacın meyvelerini toplayıp götürmüş.

Okudunuz mu?  Havludan necaset bulaşır mı

Yorum: Korsan ürün kullanmak günah mı?

duzgunomer
Şöylede düşünebiliriz:

Bir elma ağacı ve sahibi var. Bir gün bir müşteri gelip elma satın alıyor. Ve elmanın çekirdeklerini kendi toprağına dikiyor. O ağaç yıllar sonra filizleniyor ve o müşteri artık kendi elmasını satmaya(ücretsiz) başlıyor. (Buraya kadar iyi)

Okudunuz mu?  Ateist oyuncu/karakter bulunan filmleri izlemek

Ama kendi elmasını sattığı için, asıl satıcının müşterisini azaltıyor. Tabi asıl satıcısının malına bir zarar vermiyor, sadece satışı azalıyor.

Kul hakkı olduğunu sanmıyorum, çünkü satıcı malını değil, sadece müşterisini kaybediyor. Aslında müşteri kaybetme şeyi de farklı, ücretsiz alan kişi, orjinali 1000 tl olduğu için belki hiç satın almaz.

Okudunuz mu?  Namaz kılarken biri beni izliyor gibi hissediyorum

Yazdığım yazı kafamı karıştırdı, ben biraz daha düşüneyim 🙂


Yorum: Korsan ürün kullanmak günah mı?

capscroll
Hocam örneklendirme güzel ama senin bahsettiğin uygulamayı geliştirmek gibi bir şey oluyor, yani ortada bir emek söz konusu. O yazılımı yapan ekip yıllarca eğitim görmüş, gecesini gündüzüne katmış insanlar. Emekleri bu kadar ucuz olmamalı, müşteri bulunsa da bulunmasa da satış yönetimi ve uygulama hakları onların ellerinde.

Okudunuz mu?  Namazda Kıraat Nasıl Okunmalı

Anonimb
Arkadaşlar biz kendi aramızda tartışıyoruz fakat bir hoca’ya sorsak en azından daha net bir cevap alabiliriz. Yetkililerden her hangi birini etiketleme şansımız var mı?


Enes Davulcu
Selamün aleyküm, ben yurt dışında evde ek iş olarak türkiye den ticaret amaçlı giysi/saat/kıyafet alıp onları almanya da satıyordum.

Okudunuz mu?  Kendime Vesvese İle Kötüü Dualar Ediyorum Yada Yakınıma

Aldığım ürünler ise orijinal değildi.
Ürünleri sattığım müşterilere orijinal olmadığını söylüyordum tabi.

Bir zamanları sonra satıklarım ürünlerin orijinal olmadığı için marka sahibin hakkına girebilirmişim diye duydum ve bir daha sahte marka olan ürünleri satmamaya başladım.

Sorum şu olacaktı:

-Satım ürünler orijinal olmadığı için marka sahibin hakkına girmiş oldum mu?

Okudunuz mu?  Borsa oynayarak kazanç elde etmek haram mıdır?

-kazandığı para haram olur mu? olur sa ne yapmalıyım?


FıkıhYolu
Örnek veriyorum adidas marka bir tişört kalkıp birisi satarsa kendi imâl edip burada hakkına girer elbette çünkü onun adına olan malları satıp kâr yapıyor bu marka patentli sonuçta


korsan

Bu kategoride yer alan Namaz Harici Secde Etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Korsan ürün kullanmak günah mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.