Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:44
Kuran Meali
Yönetici

59-HAŞR Suresi 21.ayet

59-HAŞR Suresi 21.ayet

Kendinibulanadam
59/HAŞR (21):"Biz bu Kur’an’ı bir dağa indirseydik, Allah korkusundan onu baş eğmiş, parça,parça olmuş görürdün.Bu misalleri düşünsünler diye insanlara veriyoruz."


Yorum: 59-HAŞR Suresi 21.ayet

Omer Faruk
HAŞR Sûrenin sonu, Allah’a inanıp güvenen herkesi kapsayan bir sorumluluk çağrısıdır: Şu kimseler gibi olmayın ki; onlar Allah’ı unuttular, Allah da onlara kendilerini unutturdu (19). Sorumsuzlukların en büyüğü ise, vahye karşı kör ve sağır davranmaktır. EĞER Biz bu Kur’an’ı bir dağa indirmiş olsaydık, onun Allah’a saygıdan boyun eğmiş bir halde parçalanıp dağıldığını görürdün (21) denilerek, insana Ey insan! Sen dağdan ve taştan daha mı hissizsin! mesajı verilmektedir.

Okudunuz mu?  Surelerin kuranda dizilişi

Vahyin zirvesi, Allah’ın zatı hakkında konuştuğu bölümlerdir. İşte bu sûrenin son üç âyeti o zirvelerden biridir. Allah Rasulü, Allah’ı tanıtan bu âyetlerin her günün sabahında okunmasını, yani mü’minin her gününün ilk gündeminin Allah olmasını (ki okumanın amacı budur) tavsiye eder (Tirmizî). Bu tavsiyede, bu âyetlere başlarken istiaze okunması da yer alır. Bu zihne abdest aldırma tavsiyesi, dahası, mutlak hakikat olan Allah hakkında düşünürken Allah’a sığınma tavsiyesidir. Bunun amacı bellidir: insan aklının mutlak zatını kavramaktan âciz olduğu Allah’ı, esma ve sıfatıyla bilmek, tanımak, anlamak. Zaten sûre de, Allah’ı bilme, tanıma ve anlama vesilemiz olan 16 isim-sıfatın geçtiği âyetlerle son bulur. Kur’an’da İlâhî esmanın peş peşe en çok geçtiği yer bu âyetlerdir. Verdiği mesaj ise açıktır: Dünya fani, Allah bâkidir.

Bu kategoride yer alan Allah'ın,"Kün" (ol) emri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

59-HAŞR Suresi 21.ayet Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.