Anasayfa
3 Aralık 2023, 19:55
missa01
Abone

LamElif durağı

LamElif durağı

Kayıtsız Üye
Değerli arkadaşlar, lamelif durağıyla ilgili aradığım cevabı malesef hiçbir yerde bulamadım.Belki de doğru araştırmadığım içindir. Yardım ederseniz sürekli kafama takılan bu soruya çare olacaksınız Allah’ın izniyle. Sorum şu:

Bilindiği gibi lamelif durağı ayet sonuna gelince durmamızda bir mahsur yok. Ancak aynı zamanda lamelif durağının amacı anlamın tamamlanmadığı, devamında gelen kelime veya ayetle anlamın (veya anlatılmak istenilenin) tamamlanacağı yerlerde durulmaması veya durulursa geriden okumaya devam edimesidir.

Okudunuz mu?  Ölü yıkayan hoca parasını almamiş cemaate haber vermiş paramı versinlerdıye

Burda şu konu aklıma takılıyor. Ayet sonunda lamelif durağı varsa ve biz ayet sonunda durup, Kuran okumayı bırakırsak, anlam tamamlanmamış olmuyor mu? Yani lamelif durağı olan ayette Kuran okumayı bırakmamak gerekmez mi? Sonraki ayetle devam edip okumayı bırakacaksak lamelif olmayan durakta bırakmak gerekir diye düşünüyorum. Özellikle sayfa sonlarında lamelif durağı olan ayetler var, Kuran okumayı o sayfada bitirsek anlam yarım kalmaz mı?

Okudunuz mu?  Bağkur'a belli bir müddet para yatırılıp daha sonra emekli olmak caiz midir?

Diğer bir deyişle madem lamelif durağında durulursa anlam yarım kalıyor, neden ayet sonlarında lamelif durağı var. Benim kendimce buna yorumum şu: Eğer lamelif durağı cümle ortasında ise kesinlikle durmamak (fatiha suresi 7. ayet hariç), durulsa da geriden okumaya devam etmek, eğer lamelif durağı ayet sonundaysa durakta durulabilir ama Kuran okumayı o ayette bırakmamak gerekir, sayfa sonuna da denk gelse bir sonraki sayfaya geçip lamelifsiz durakta okumayı bırakmak gerekir diye düşünüyorum.

Okudunuz mu?  İbni sina neler bulmuştur

Çok uzattım kusura bakmayın. Cevaplarınızı bekliyorum inşAllah.


Yorum: LamElif durağı

arifselim
Selamun aleykum. Sorunu gayet anlaşılır biçimde sormuşsun teşekkür ederim. Ayet sonlarında durak işaretleri ne olursa olsun orda duraklamak veya okumayı sonlandırmak caizdir yasak değildir. Lamelif durağı varsa bile ayet sonunda durulabilir, kıraat bitirilebilir ve daha sonra devam edildiğinde kaldığın yerden okumaya başlanabilir. Yani özetlersek, lamelif işareti ayetin sonunda olsa bile ve anlam tamam olmasa bile yinede ayet sonu olduğu için durmaya mani değildir.

Okudunuz mu?  Dişi keçi adak ve kurban olur mu?

Yorum: LamElif durağı

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun siz de çok net cevaplamışsınız. Yalnız bir konuyu netleştirebilirsek çok rahatlayacağım:

-Lamelif durağı ayet sonundaysa bu ne anlama geliyor? Buraya lamelif durağı konmasının sebebi nedir?

-Cevabınızdan yaptığım çıkarıma göre; konunun tamam olmadığı, devamının da okunmasının iyi olacağı, ama durulup, okumaya son verilse de anlamın hatalı olmayacağı, yanlış bir anlaşılma olmayacağı mı?

Okudunuz mu?  HZ.muhammed hangi yılda doğmuştur

Yorum: LamElif durağı

arifselim
Ayetin sonunda Lamelif durağı olduğunda; eğer devam etmek için nefesin yeterli geliyorsa ve devam etmek istiyorsan bunu yapabileceğine dair bir tavsiye gibidir. Yoksa ayet sonu olduğu için durulması yasak değildir.


lamelif durağı

Bu kategoride yer alan Ayet sure ve cüz terimlerinin anlamları nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

LamElif durağı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.