Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:31
dinisorular
Yönetici

İçki satan firmaya uygulama yapmak

İçki satan firmaya uygulama yapmak

_Filiz
Selamunaleykum,

Ben bilgisayar mühendisliği mesleğini yapıyorum. Küçük bir yazılım firmasında çalışıyorum, yazılım(program) işleri yapıyoruz. İş yerinde karşılaştığım bir durumla ilgili size danışmak istiyorum.

Patronuma şu şekilde bir iş siparişi gelmiş. İşletmelerin sipariş verebileceği ve çeşitli işlemlerini gerçekleştirebileceği bir telefon uygulaması. Yemek sepeti uygulamasına benzer bir sipariş uygulaması düşünebilirsiniz. Bu uygulamayı patronumdan tekel bayiileri için istemişler. Bu telefon uygulaması işinin bir kısmını bana yaptırmak istiyorlar, ben tekel bayiine satılacağı için bu işi yapmak istemediğimi söyledim. Patronumda şöyle diyor, biz bunu genel bir telefon uygulaması yapacağız. Sadece tekel bayiine değil diğer işletmelere de satacağız diyor(dönerci, fast food yerleri gibi yerlere mesela). Ama uygulamayı bize ilk aşamada sipariş veren tekel bayii sadece diyor. Ve bana diyor ki biz bıçak satarız, onu birisi alır adam öldürür, diğeri alır iyi bir iş yapar diye bana böyle bir örnek veriyor.

Okudunuz mu?  Yüzünde ve başında egzama olan ve abdest alırken su zarar veriyorsa ne yapmak gerekir?

Ben bu telefon uygulamasının tekel bayiine satılacağı biliyorum. Bu telefon uygulaması projesinin yazılımında yer almalı mıyım? Bu durumda ne yapmalıyım, nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Benim kararıma saygı duymazsa patronum gerekirse işten ayrılmayı düşünüyorum.

Ben müslüman olarak yaşamaya çalışan bir kardeşinizim. Bu konuyla ilgili görüşlerinizi öğrenmek istiyorum? Güvenilir bir fetva almak için nerelere danışabilirim?

Okudunuz mu?  Uyuşturucu kullanan namaz kılabilir mi

———-

Hayırlı günler.

Yapacağım iş ile ilgili iyi bir açıklama yapamadığımı farkettim sonradan, ek bir açıklama yapmak istiyorum. Benden yapmamı istedikleri ürün bir telefon uygulaması. Bu uygulama her iş dalından işletmelere satılacak bizim şirket tarafından. Bu uygulamayı alan iş yerleri bunu kullanarak kendi ürünlerini satacaklar, satış ve pazarlama yapacaklar. Örneğin bu uygulamayı kullanan tekel bayii kendi ürünlerini satacak bunu kullanarak, dönerci kendi ürünlerini satacak, kırtasiyeci kendi ürünlerini satacak vs. gibi. Bu uygulamayı benim çalıştığım şirketten tekel bayiine satmak için istemişler. İlk aşamada uygulamayı alan tekel bayii olacak ama genel olarak her iş yerine satılabilecek bir uygulama olduğunu düşünebilirsiniz. Bu ek açıklamadan sonra cevabınızı bekliyorum. Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Bu şekilde dua etmem yanlış mı ?

Yorum: İçki satan firmaya uygulama yapmak

mertjundullah
Bu işin içine ilk olarak haram mallar satan bir şirket talip olduysa bu uygulamayla haram malların satımı daha kolay yapılacak. (Zaten günümüzde kolay olsa bile..) Ve siz de bu uygulamayı o haram alışverişlerde insanların kullanmasına cevaz vererek vebal altına gireceksiniz. Bu sizin imtihanınızdır. Bu işe ilk olarak Bir tekelin talip olması da imtihanınızdır. Size yaraşan sizin patronunuz size bu konudaki fikrinizi her sorduğunda, yani müdahale etme hakkınız olduğunda her seferinde bir şekilde bu işe karşı çıkmaktır, engel olmaktır. Eğer ki patronunuz veya çalıştığınız yer sizin direnmenize rağmen, sizi dinlemez de bu uygulamayı sizden habersiz veya zorla satarsa vebal sizden kalkar. O yüzden Allah’ın haram kıldığına karşı çıkmaktan vazgeçmeyin.

Okudunuz mu?  "Etek tıraşı olmak, sünnet olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek, tırnakları kesmek fıtrattandır.

Yorum: İçki satan firmaya uygulama yapmak

Kayıtsız Üye
Iyi günler
size bir sorum olacaktı belkide bu soru aynı zamanda sizin için cevap da olabilir.
Allah yasaklamış olduğunu size Allahdan başka herkes demiştir eminim daha varlığını yokluğunu bilmediğin bir yere sence biraz fazla itibar göstermiş olmuyormusun?

Okudunuz mu?  Doğumda bebekler karışır mı

Yorum: İçki satan firmaya uygulama yapmak

Omer Faruk
Selamün Aleyküm Kardeşim,

< Ben bilgisayar mühendisliği mesleğini yapıyorum. Küçük bir yazılım firmasında çalışıyorum, yazılım(program) işleri yapıyoruz. İş yerinde karşılaştığım bir durumla ilgili size danışmak istiyorum. >
Patronunuzun argümanı yerinde bir argüman. Ancak, program ayrıntısında satılacak malların resimleri vs. donanımlarını da siz yerleştirerek satacaksanız bu işte çalışmak da satmak da haramdır. Ama siz yalnızca herkes için standart bir satış programı yapacaksanız ve içki ile ilgili herhangi bir tanıtıma yardımcı olmayacaksanız sattığınız mal bıçak gibidir, dileyen yemek yapar dileyen gider suç işler. Bundan dolayı da siz sorumlu olmazsınız.

Okudunuz mu?  Siverek lakapları

Allah haramlardan sakınanlardan eylesin. Allah kolaylık versin…


_Filiz
< Bu işin içine ilk olarak haram mallar satan bir şirket talip olduysa bu uygulamayla haram malların satımı daha kolay yapılacak. (Zaten günümüzde kolay olsa bile..) Ve siz de bu uygulamayı o haram alışverişlerde insanların kullanmasına cevaz vererek vebal altına gireceksiniz. Bu sizin imtihanınızdır. Bu işe ilk olarak Bir tekelin talip olması da imtihanınızdır. Size yaraşan sizin patronunuz size bu konudaki fikrinizi her sorduğunda, yani müdahale etme hakkınız olduğunda her seferinde bir şekilde bu işe karşı çıkmaktır, engel olmaktır. Eğer ki patronunuz veya çalıştığınız yer sizin direnmenize rağmen, sizi dinlemez de bu uygulamayı sizden habersiz veya zorla satarsa vebal sizden kalkar. O yüzden Allah’ın haram kıldığına karşı çıkmaktan vazgeçmeyin. >
Cevabınız için teşekkür ederim. Allah razı olsun. Telefon uygulaması şuan tamamlanmış değil, satışa hazır bir halde değil. Böyle bir sipariş geldi, daha yeni yapımına başlandı.

Okudunuz mu?  Tekrar aynı günahı işliyorum sizce affı olur mu kurtulur muyum ?

_Filiz
< Iyi günler
size bir sorum olacaktı belkide bu soru aynı zamanda sizin için cevap da olabilir.
Allah yasaklamış olduğunu size Allahdan başka herkes demiştir eminim daha varlığını yokluğunu bilmediğin bir yere sence biraz fazla itibar göstermiş olmuyormusun? >

Cevabınız için teşekkürler. "Daha varlığını yokluğunu bilmediğin bir yer" ile kastetdiğiniz nedir? Uygulamayı sipariş veren tekel bayiini mi kastediyorsunuz varlığı yokluğu belli değil derken? Telefon uygulamasını bizim şirkete sipariş veren tekel bayii için istiyor. Yani tekel bayiinin varlığı kesin ve istediği uygulama belli.

Okudunuz mu?  Eşimle barışmak için selava-tı tefriciye okusam faydası olur mu ?

_Filiz
< Selamün Aleyküm Kardeşim,
Patronunuzun argümanı yerinde bir argüman. Ancak, program ayrıntısında satılacak malların resimleri vs. donanımlarını da siz yerleştirerek satacaksanız bu işte çalışmak da satmak da haramdır. Ama siz yalnızca herkes için standart bir satış programı yapacaksanız ve içki ile ilgili herhangi bir tanıtıma yardımcı olmayacaksanız sattığınız mal bıçak gibidir, dileyen yemek yapar dileyen gider suç işler. Bundan dolayı da siz sorumlu olmazsınız.

Okudunuz mu?  Kuranın Anlaşılmasında Müfessirde Olması Gereken özellikler Nelerdir?

Allah haramlardan sakınanlardan eylesin. Allah kolaylık versin… >
Aleykumselam. Cevabınız için teşekkür ederim. Allah razı olsun.

Bu kategoride yer alan Şeytana meleklerin başı yada meleklerden daha üstündü demek insanı dinden çıkarır mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İçki satan firmaya uygulama yapmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.