Anasayfa
6 Ağustos 2021, 15:59
anket
Yönetici

Şehit Kime Denir? Şehitlik ölçüsü nedir?

Şehit Kime Denir? Şehitlik ölçüsü nedir?

Şema
Şehit Kime Denir?

şehitlik ölçüsü nedir?
şehadetten amaç ne?

arkadaşlar söyleyeceklerimizi lütfen ayet veya hadisle destekleyelim.

(siyaset yapmayalım. sadece islama göre kim şehittir kim değildir onu tartışalım)

 


Cevap: Şehit Kime Denir? Şehitlik ölçüsü nedir?

Nursedaa
Kur’an-ı Kerim’de, “Allah yolunda öldürülmüş olanlar için, ölüler demeyin. Bilakis onlar diridirler. Fakat siz (bunun keyfiyetini) iyice anlayamazsınız” (El Bakara Suresi, 154) hükmü beyan buyurulmuştur. Bir kimsenin şehid olabilmesi için; Allahu Teala (cc)’nın yolunda ve O’nun rızası kazanmak için cihad etmesi zaruridir. İmam-ı Merginani, “Şehid; müşriklerin katlettiği veya savaş meydanında kendisinde (katledildiğine dair) bir eser bulunan veya kendisini Müslümanların zulmen katlettiği kimselerdir”(1) tarifini yapmıştır. Bu tarifte; Müslümanlar tarafından zulmen öldürülen, diğer bir Müslümanın şehadeti de söz konusudur.
Bir insanın şehid olabilmesi için, şu şartlara haiz olması gerekir:
Birinci şart; Müslüman olmak ve Allah (cc) yolunda (fi’sebilillah) ihlasla savaşmaktır.
İkinci şart; savaşan kimsenin akıllı ve buluğa ermiş olmasıdır.
Üçüncü şart ise; zulmen öldürülmesidir.(2)
Zulmen katledilme hâdisesi, savaş dışında da olabilecek bir hadisedir. Bu üç şartın birarada bulunması, şehidliğin tahakkuku için zaruridir. Bilindiği gibi ibadetlerin değişmeyen rüknü, ihlastır. İmam-ı Serahsi (rh.a), “Allahu Teala (cc)’nın rızasını kazanmak niyetiyle (ihlasla) cihad eden ve bu esnasında hayatını kaybeden kimselere şehid denilir”(3) tarifini yapmış ve bu inceliğe işaret etmiştir.
Şehadet makamı; Allahu Teala (cc)’nın kendi yolunda, ihlasla cihad eden mü’minlere verdiği bir nimettir.

Okudunuz mu?  Bir insana hatasını söyleyince neden kızar/karşı gelir?

Yanıt: Şehit Kime Denir?

Hoca

  • Dünya hayatını âhiret hayatı karşılığında satan,
  • Allah yolunda savaşan


Dünya hayatını âhiret hayatı karşılığında satarlar, Allah yolunda savaşsınlar. Kim Allah yolunda savaşır da öldürülür veya galip gelirse, biz ona yakında büyük bir mükâfat vereceğiz”
(en-Nisa,4/74).“Şehid olmayı Yüce Allah’tan samimi olarak dileyen kimseyi, Allah, rahat yatağında vefat etse bile, şehidlerin derecesine eriştirir”

(Müslim, İmâre, 156, 157; Ebû Davud, İstigfâr, 26; Neseî, Cihâd, 36; ibn Mâce, Cihâd, 15).

Okudunuz mu?  Yılın kaç ayında 30 gün vardır?

Soru: Şehit Kime Denir?

elçi islam
peki arkadaşlar namaz kılmayan,kılına karşı çıkan ve burada namaz kılamazsın diyen insanlar müslüman olduklarını söylese bile şehit olur mu?


Nursedaa
< peki arkadaşlar namaz kılmayan,kılına karşı çıkan ve burada namaz kılamazsın diyen insanlar müslüman olduklarını söylese bile şehit olur mu? >
sorunuzu biraz açarmısınız eğer namazı inkar ediyorsa o kişi müslüman değildir müslüman olmayan kişide şehit olamaz…


elçi islam
kardeşim günümüzde şehitlik kavramının alanı o kadar genişletilmişki içine girmeyen kalmamış.Şehit olanların elinde ölmeden önce müstehcen gazete,kelimei şehadet i sadece diliyle söyleyip gırtlağından aşağı indirmemiş,abdestsiz namazsız yaşamış,namaza karşı çikıp burada namaz kılmak yasaktır diyenlere boyun eğmiş,sabah namazına kalkmayıp bir vazifeyi yerine getirmek için kalkan insanlar……. olur mu kardeş?ben bunları kasdetmiştim…


rana
< peki arkadaşlar namaz kılmayan,kılına karşı çıkan ve burada namaz kılamazsın diyen insanlar müslüman olduklarını söylese bile şehit olur mu? >
< kardeşim günümüzde şehitlik kavramının alanı o kadar genişletilmişki içine girmeyen kalmamış.Şehit olanların elinde ölmeden önce müstehcen gazete,kelimei şehadet i sadece diliyle söyleyip gırtlağından aşağı indirmemiş,abdestsiz namazsız yaşamış,namaza karşı çikıp burada namaz kılmak yasaktır diyenlere boyun eğmiş,sabah namazına kalkmayıp bir vazifeyi yerine getirmek için kalkan insanlar……. olur mu kardeş?ben bunları kasdetmiştim… >
kardesim Sehit anca Müslüman olur Müslüman bir kimse ise Rabbimin farz kildiklarini yerine getirir/getirmeye calisir. Farz olan zaten acik ve bunun icerisinde de Namaz ilk siralarda ve Namaz dinin diregidir. Sehitlik mertebesine herkes ulasamaz yani Sanal Aleminde (TV veya Internet olsun) çok olaylar oluyo sehit diye haklisin ama bu o kadar kolay degildir. Allah en iyisini bilendir.

Şehit, Allah yolunda hayatını veren kişidir. Resulullah’a sorarlar: “Ya Resulullah, adam var kahramanlık için savaşıyor. Adam var bir hamiyyet için savaşıyor. Adam var riya için savaşıyor. Bunların hangisi Allah yolundadır ? Resulullah şu cevabı verir: Kim i’lay-ı kelimetullah ( Allah’ın ismini yüceltmek) için savaşıyorsa, o Allah yolundadır.” (İbnu Mace, Cihad, 13; Tirmizi, Fedailü’l-Cihad, 16)

İslamiyette niyetin büyük bir yeri vardır. “Ameller, niyetlere göredir.” (Buhari, Bed’ül-Vahy, I; Tirmizi, Fedailu’l-Cihad, 16; İbnu Mace, Zühd, 26) “Kişinin niyeti, amelinden hayırlıdır.” (Acluni, II, 324) Uhud Savaşı’nda yaşanan Kuzman olayı, buna ibretli bir misaldir. Şöyle ki: Kuzman, cesur biridir. Savaşta çok yararlılık gösterir. Resulullah, daha önceden onun cehennem ehli olduğunu söylemiştir. Kuzman, ağır yaralı bir halde iken, biri der: “VAllahi, bugün büyük cesaret gösterdin. Müjdeler olsun sana.” Kuzman der: “Ne müjdesi? Ben ancak kavmimin şerefi için savaştım. Yoksa savaşmazdım” Daha sonra, yarası şiddetlenince, acıya dayanamaz, kendini öldürür. (İbnu Hişam, III, 93-94; Ayrıca bkz. Buhari, Cihad, 77)

Peygamber ordusunda öldüğü halde, Kuzman misali şehadeti elde etmeyenler olduğu gibi, evinde öldüğü halde şehit sayılanlar vardır. Hz. Peygamber şöyle bildirir:
“Kim samimi bir şekilde şehitliği istese, yatağında ölse bile Allah onu şehitler menziline ulaştırır.” (İbnu Mace, Cihad, 15; Tirmizi, Fedailul-Cihad, 19)
Hz. Peygamber (asm.), savaşta şehit olanların dışında, doğumdan dolayı vefat eden kadının, boğularak, yanarak ölen mü’minlerin de şehit sayıldığına dikkat çekmiştir. (İbnu Mace, Cihad, 17)

“Mü’minlerden öyle er kişiler var ki, Allah’a verdikleri sözde sadık oldular. Kimi ahdini yerine getirdi, kimi de bekliyor. Sözlerinde döneklik etmediler.” (Ahzab Sûresi, 23)

Allahım, bizi dünyadan ancak şehit olarak ve imanla çıkar.
Allaha emanet ol.


uSTa
Tabiki Allah yolunda malını canını feda edene denir..


Şema
Allah yolunda ölen herkes şehittir (ilayı kelimetullah yolunda)
katılan herkese teşekkürler


Ecrinim
< Dünya hayatını âhiret hayatı karşılığında satarlar, Allah yolunda savaşsınlar. Kim Allah yolunda savaşır da öldürülür veya galip gelirse, biz ona yakında büyük bir mükâfat vereceğiz”
(en-Nisa,4/74).“Şehid olmayı Yüce Allah’tan samimi olarak dileyen kimseyi, Allah, rahat yatağında vefat etse bile, şehidlerin derecesine eriştirir”
>

Rabbim bu güzel mertebeyi canı gönülden dileyen tüm müminlere nasip eylesin
Allah c.c. razı olsun..


Berât1
ŞEHÎD (Eş-Şehîd):
1. Allah yolunda harb ederken, Allahü teâlânın ism-i şerîfini yüceltmeye (İslâmı yaymaya) çalışırken veya düşman saldırdığında vatan, din ve milletini, ırz ve nâmûsunu müdâfâ ederken ölen müslüman.
Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:
Allah yolunda şehîd olanlara ölü demeyiniz. Onlar diridirler. Kendilerine her zaman rızk verilir. Onlarda azâb olunmak korkusu yoktur. Nîmetlerden mahrûm kalmak üzüntüsü de yoktur. (Âl-i İmrân sûresi: 170)
Allah yolunda öldürülüp şehîd olanlar, kıyâmet gününde, yaralarının kanı akarak gelirler. Rengi kan ve kokusu misk kokusu gibi olur. Huzûr-i Mevlâ’da haşr oluncaya kadar, bu hâl üzere bulunurlar. (Hadîs-i şerîf-Dürre-tül-Fâhire)
Cennet’te ağlayan bir adam bulunur. Ona niçin ağlıyorsun denir. O şöyle cevap verir: “Ben Allahü teâlâ yolunda öldürüldüm. Şehîdlik o kadar güzel ki, tekrar dünyâya döndürülüp, üç defâ daha şehîd olmayı arzû ediyorum. Fakat daha fazla şehîd olamadığı m için ağlıyorum.” (Ka’b-ül Ahbâr)
Şehîdin, kul haklarından başka bütün günâhları affolur. Kul haklarını da, Allahü teâlâ kıyâmette helâllaştıracaktır. Cihâdda ve hac yolunda ve sınır boylarında nöbette ölenlere, kıyâmete kadar bu ibâdetlerin sevâbı devamlı verilir. Bedenleri çürümez. Her biri kıyâmette yetmiş kişiye şefâat eder (İbn-i Âbidîn, Seyfeddîn Fârûkî)
Bütün müslümanlar, kalben ve severek şehidliği arzu etmeye memurdur. Şehîd olmayı istememek münâfıklıktır. (Seyyid Abdülhakîm-i Arvâsî)
2. Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden). Bütün mahlûkâtın (yaratılmışların) açık ve gizli şeylerini bilen, kıyâmet gününde leh ve aleyhlerinde olan amellere şâhidlik eden.
Evden kaçan çocuk üzerine eş-Şehîd ism-i şerîfi söylenirse, hâli düzelir, hak yola döner.
Ana-baba, isyankâr evlâdının alnından tutar ve Allahü teâlânın eş-Şehîd ism-i şerîfini okursa, o çocuk Allahü teâlânın izniyle itâatkâr olur. (Yûsuf Nebhânî)


AmeS
80 tür şehit vardır ama en yüksek derecesi, Allah in dinini yüceltme yolunda olendir.

Okudunuz mu?  Kelime-i Tevhid ve anlamı

mum
İslamda Şehit kimdir? şehit kime denir?

Allah yolunda öldürülen müminlere, şehîd denilmesi, ölen kişinin cennetlik olduğuna dünyada şâhidlik edilmesi, gerçekte ölü olmayıp yaşaması (Bakara, 2/154) sebebiyledir. “Şehîdler, âhirette gördüğü nimet ve mükâfat sebebiyle dünyaya tekrar dönüp on defa öldürülmeyi temenni ederler” (Buhârî, Îmân, 26; Müslim, İmare, 103) Şehîdler âhirette peygamberler, sıddîklar ve sâlihlerle beraber olurlar (Nisâ, 4/69). “Şehîdin kul hakkından başka bütün günahlarını Allah bağışlar” (Müslim, İmare, 32)

Okudunuz mu?  Niçin Namaz Kılıyoruz

Şehîdler üç kısımdır:
1- Hakîki şehîd: İslâm’ın yücelmesi (îlâ-i kelimetüllah) vatan müdafası için savaşırken ölen Müslümanlar. Bu kimseler, yıkanmaz, kefenlenmez, namazları kılınıp kanlı elbiseleri ile defnedilir. Uhud, Bedir ve Çanakkale şehîdleri gibi.
2- Hükmî şehîd. Hakîkî şehîdin şartlarından birini taşımaması sebebiyle yıkanıp kefenlenen ve âhiret itibariyle şehit olanlardır. Savaşta yaralandıktan sonra yiyip içen, uyuyan, tedâvi gören, başka bir yere nakledilen ve daha sonra ölen kimseler; deprem yangın, sel felaketi, âfet ve benzeri musibetlere maruz kalarak ölen, mide ağrısından ölen, doğum sırasında ölen, suda boğularak ölen, kolera, veba ve veremden ölen, göçük altında kalarak ölen, ilim yolunda ölen Müslümanlar da hükmen şehittirler. (Buhârî, Cihâd, 30, Tıb, 30; Ebû Dâvûd, Cenaiz, 11, 16; Nesâi, Cenaiz, 14; Malik, Cenaiz, 36; Müslim, İmâre, 164-166)
3- Dünya hükümleri bakımından şehîd; Müslümanların yanında savaşırken ölen münafıklardır. Bunlar da yıkanıp kefenlenmeden cenaze namazları kılınır, kanlı elbiseleri ile defnedilir. Ancak îmânları bulunmadığı için âhirette şehîdlik sevabı alamazlar. Şehîdlik, Müslümanlara özgü bir niteliktir. Müslüman olmayanlar şehîd olamazlar.

Okudunuz mu?  İslamda Hangi suçlar idamı gerektirir? Cezası ölüm olan günahlar nelerdir?

© 2014 Diyanet İşleri Başkanlığı


Kayıtsız Üye
Amcama düğünde kör kurşun değdi şehitlik mertebesinde olurmuş düğün başkasının ama kendisi evlenmelerine aracı olmuştu


Kayıtsız Üye
Ya gercekten kafam karisti bazi sitelerde sehit kavrami çok derayli yani iste dunya menfaati için olAn,abdesli olaan ,ve savasta olenlere sehit deniliyo ama siz sadece Allah yo
lunda olenere sehit demissiniz…cok rica editorum en azindan benim gkibi ikilemde kalanlar için konuyu ele alirmisiniz çok riica ediyorum ..

Okudunuz mu?  Fethullah Gülen ile ilgili düşüncelerinizi sormak istiyorum Sizce o nasıl biri ?

@hmet
Şehitlik konusunda bilgi edinince kafanızın karoşması gayet normal çünkü 80 derece şehit türü vardır ama sıl şehitlik; Allahın hükmü yücelsin ve dünyada hakim olsun diye kafirlerle yapılan savaşta ölmektir.


Kayıtsız Üye
genellikle bu zaman 2017 de vatan için savaşanlar ve islam için savaşanlara diyor

Okudunuz mu?  Medresede okudunuz mu? Arapça eğitimi aldınız mı?

Kayıtsız Üye
Şehit olanlara üzülmekte bir sakınca varmıdır? Sonuçta şehitse, bu çok güzel ve onun için üzülmeye gerek yokmu? Ve kişi şehitlere değilde kendisi için üzülmesimi lazım? Yani nasıl öleceğimizi bilmiyoruz?

Ve birisi öldüğünde mesela yazık demek günahmıdır?


şehit kime denir, şehit kimlere denir, sehit kime denir

Bu kategoride yer alan Sevgiyi ifade eden resim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şehit Kime Denir? Şehitlik ölçüsü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.