Anasayfa
2 Eylül 2022, 5:41
Siirler
Yönetici

Olmazsa edep, inan olmuşsun merkep..edep yahu !

Olmazsa edep, inan olmuşsun merkep..edep yahu !

Hesna
Edep yahu!

İlim meclisine vardım, kıldım talep/ İlim ta gerilerde kaldı, İlla edep, illa edep!

Edep nedir sizce? Edep, bir toplumda örf, adet ve kural halini almış iyi tutum ve davranışlar veya bunları kazandıran bilgi anlamında kullanılan terimdir. Terbiye, kavlen, fiilen insanlara lütuf ile muamele etmek, güzel ahlâk, usluluk, hayâ, sünnete uygun hareket etmek demektir (İlkadım dergisi).

Okudunuz mu?  Mübaşeret-i fahişe

En başta gerekmiş edep, olsa da ilim, edeple yıkanmamışsa ve o ilmi sunmayı bilmemişse, insan fayda vereyim derken, zarar veriyor İslâmiyete, haberi olmadan. Olmazsa edep, inan olmuşsun merkep. Haberin yok, çabuk bağır ve de ki illâ edep, illâ edep! Âlim olmadan önce edepli olmayı bil! Unutma edipler edepli olmalı, der Üstad. Zaten ilim edebi de öğretir. İlim en başta Allah’a karşı olan adabı anlatır. Nedir sizce Allah’a karşı olan edep? Allah u Teâlânın emirlerini yerine getirmek, nehiylerinden kaçınmak, ihsan derecesine ulaşmaktır edep. Kişinin Allah’ı görüyormuş gibi ibadet etmesidir. Rabbi’ni göremiyorsa da Allah (c.c.) onu görüyor. (İlkadım dergisi)

Okudunuz mu?  Vesvese Nedir - Vesvese Açıklaması - Vesvese Ne Demektir

Evet, aslında Allah’a karşı edep diye ayırmak istemiyorum. Bütün fiillerimizi, sadece onun için yapmalıyız zaten. Ve her fiilimizde huzur-u daimîde olduğumuzu bilip ona göre davranmalıyız.

Birine karşı terbiyesizlik yaptığımızda, aslında o anda Allah’a karşı edepsizlik ediyoruz. Tam tersini düşünürsek, durum aynıdır. Birine karşı edepli davranıyorsak, o zaman da Allah için edepli olmuş oluruz. Evet, Allah için edepli olmuşuzdur. ‘O’ dedi diye edepli olmuşuzdur.

Okudunuz mu?  El Baki Huvel baki

Evet, edep öyle bir şey ki, açmayacağı kapı yok. Edepsizlik de öyle bir şey ki, kapamayacağı kapı yok. Açık kapıları dahi örter. Ve vebal altına gireriz. Hz. Musa Firavuna gittiği zaman, Rabb’i kavli leyyinle demişti. Bize ne oluyor ki? Müslüman kardeşlerimize sert, haşin ve edep dairesi dışında davranıyoruz. Haddimiz değil, olmamalı da! Bu davranışlarımız yüzünden kaç insan dinden soğudu biliyor musunuz? Bu imajı düzeltelim. Müslüman Asr-ı Saadetteki gibi anılmak istiyorsa, onlar gibi olmayı öğrenmeli…

Okudunuz mu?  Görev Ve Sorumluluk

Hz. Mevlânâ ne güzel demiş: Kalbim, ‘İman nedir?’ diye aklıma sordu. Aklım da, kalbimin kulağına, ‘İman, edepten ibarettir.’ diye fısıldadı. Onun için edepsiz kimseler, yalnız kendisine kötülük etmiş olmaz. O belki edepsizliği yüzünden bütün dünyayı ateşe vermiş olur. Hz. Muhammed’i fahr-i kâinat yapan, Kur’ân ahlâkıydı. Kur’ân’dan aldığı edepti. Ne diyor Peygamberimiz (a.s.m.): Beni Rabb’im edeplendirdi de ne güzel edeplendirdi!

Okudunuz mu?  Mahmud Efendi Hz: Çarşaflı hanım kardeşlere

Haydi! Kur’ân ahlâkına doğru koşalım…

Hatice DURAK


Cevap: Olmazsa edep, inan olmuşsun merkep..edep yahu !

Ekokrem
Kardeşim, Edep var Hz. Osman’ınki gibi edep var bizimki gibi… Allah bizleri ıslah eylesin ve onun o nurlu ve yüceyolundan ayırmasın… Hürmetler


Yanıt: Olmazsa edep, inan olmuşsun merkep..edep yahu !

Kimbilir__
edep :Allah razı olsun kardesim güzel paylasım

Okudunuz mu?  Cinler Rüyalara Gelir mi?

Soru: Olmazsa edep, inan olmuşsun merkep..edep yahu !

haticeer
EDEP İLE GELEN LUTUF İLE GİDER ” " HER KİM EDEPDEN NASİBİNİ ALMAMIŞSA, O İNSAN DEĞİLDİR.
CÜNKÜ İNSAN İLE HAYVAN ARSINDAKİ FARK EDEPTİR.
GÖZÜMÜ AÇTA ALLAHIN KİTAB-I OLAN KURAN-I KERİM’E DİKKATLE BAK!
GÖRECEKSİN Kİ O, AYET AYET
EDEPTEN İBARETTİR. "(hz Mevlana.) saygı değer kardeşim bu güzel paylaşım için çok sağolun Allah hepinizden razı olsun

Okudunuz mu?  Bir Tebessüm Şiiri

@hmet
edepsizin eşşekten ne farkı varki:)


ney_im
hayırdır sorabilir miyim edeple ilgili birisinin bir karın ağrısı mı var geçmek bilmeyen konu yada dava nedir kimlere bu göndermeler burası arena mı nedir ve mumsemada yanınızda arkadaşım ne güzel keşke bütün üyelerle birlik olsalar ben burada farklı şeyler seziyorum

Okudunuz mu?  İnsan Yüzü Manevi Anlamda Değişim İçindedir..

girdim ilim meclisine eyledim kıldım talep dediler ilim geride illa edep illa edep, ilim meclisine girdim kıldım talep ilim tâ gerilerde kaldı illâ edep illâ edep, girdim ilim meclisine

Bu kategoride yer alan Günümüzün Müşrikleri Kimlerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Olmazsa edep, inan olmuşsun merkep..edep yahu ! Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.