Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:20
Namazlar
Yönetici

Sabah namazı ve bereket

Sabah namazı ve bereket

malik eşter
Bismillahirrahmanirrahim.

Erken kalkanın nasibi gür olur derler. Sabit ücretli de, erken kalksa, nasibi gür olur. Ücretin kendisi değil, bereketi artar. Bereket, az bir şeyden çok faydalanmaktır. Az bir yemek, çok kişiye yetmişse, bereketli olmuş demektir. Çok kazandığı halde, maaşını yetiremeyen, bereketsizliği sebebiyle borçlanır. Sabah erken kalkmak, hayra, berekete sebep olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ya Rabbi, işine erken gidenin çalışmasını bereketli kıl.)
(Sabah namazını kıldıktan sonra uyumayın, rızkınızı aramaya çalışın!)
(Hak teâlâ rızıkları, fecr ile güneşin doğacağı vakitler arasında verir.)
(Sabah uykusu rızka manidir.)
Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur. Manevî rızıkların dağılması ise ikindi namazından sonradır. Bu iki vakitte uyumamaya dikkat etmelidir!
Zaruret olmadan, ikindiden sonra ve sabah namazından işrak vaktine kadar uyumayı adet haline getirmemeli, ayrıca akşamdan yatsı namazına kadar da uyumamalıdır! Çok uyumak zararlıdır. Çok yiyip içen, istemese de çok uyur. Az yiyip içmek ve az uyumak gerekir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Çok uyumak, insanı ahirette fakir eder.)
(Çok yiyip içeni ve çok uyuyanı Allahü teâlâ sevmez.)
(Çok uyumak, tembelliktir ve inançta zayıflıktır.)
(Yemekten hemen sonra uyuyanın kalbi katılaşır.)
(Rızık için çalışmaya erken gidenin işi bereketli olur ve başarı kazanır.)
(Sabah uykusu, acizlik, tembellik, gevşeklik ve unutkanlık meydana getirir.)
(Sabah namazından sonra, güneş doğana kadar uyumayın!)
(Sabah uyumayı adet haline getiren, yan ve bel ağrılarına müptela olur.)
(Kaylûle uykusu faydalıdır. Akşam üstü uyumak ahmaklıktır.)
(Gündüzün başında uyumak aklı azaltır, ortasında uyumak [kaylûle] enbiya ve evliyanın güzel huylarındandır. Gündüzün sonunda uyumak tembelliktir.)
Hikmet ehli, (Uykuya düşkün olan muradına eremez) buyurmuştur. Genel olarak çok uyumak, çok yiyip içmekten ileri gelir. Hadis-i şerifte, (Allahü teâlâ, çok yiyip içene ve çok uyuyana buğzeder.) buyuruldu.
Helal rızka kavuşmak isteyen sebeplerine yapışmalıdır! Para kazanmak, malı arttırır. Fakat, rızkı arttırmaz. Rızık, mukadderdir. Yani ezelde ayrılmıştır. Rızık, maaşa, mala, çalışmaya bağlı değildir. Fakat Allah emrettiği için çalışmak gerekir. Çünkü Allahü teâlânın işleri, sebepler altında tecelli eder. Adet-i İlahiye böyledir. Fakat bazen, sebebe yapışıldığı hâlde, iş hasıl olmayabilir. Yahut, sebepsiz de, hasıl olabilir. Bu konudaki hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir:
(Rızkının bol olmasını isteyen, sıla-i rahm etsin!)
(Sadaka vermeye devam edenin rızkı artar!)
(İstigfara devam eden, ummadığı yerden rızıklanır.)
(Namaz kılmak rızkın bereketine sebep olur.)
(Hanımı ile [iyi geçinip] şakalaşanın, rızkı artar.)
Bazı şeyler fakirliğe yol açar, rızkın güçlükle gelmesine sebep olur. Mesela tırnağı uzun olanın rızkı meşakkat ile, sıkıntı ile hasıl olur. Bu konudaki hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir:
(Günah işlemek, rızıktan mahrum olmaya sebep olur.)
(Yalan söylemek rızkı azaltır.)
(Zina fakirliğe yol açar.)
(Rızka kavuşan çok hamd etsin!)
Hamdetmek, şükretmek demektir. Şükredilince nimet eksilmez,artar. Allahü teâlâ, Hz.Musa’ya, (Kendine verdiğim nimeti, benden bilip kendinden bilmeyen, nimetlerin şükrünü eda etmiş olur. Rızkını kendi çalışması ile bilip, benden bilmeyen ise, nimetin şükrünü eda etmemiş olur.) buyurdu.
Nasırlı el
Kimseye muhtaç olmamak için çalışmak çok kıymetlidir. Peygamber efendimiz, Hz. Muaz ile musafeha edince buyurdu ki:
– Ya Muaz, ellerin nasırlaşmış.
– Evet ya ResulAllah, kazma elimde toprakla meşgul oluyor ve bu sayede çoluk çocuğumun nafakasını kazanıyorum.
Fahr-i kainat efendimiz, Hz. Muazı öpüp buyurdu ki:
– Bu eli Cehennem yakmaz. (Tibyan)
Yine bir gün bir genç, sabah erkenden işine gidiyordu. Eshab-ı kiramdan bazıları, bunu uygun görmediler. Orada bulunan Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Öyle söylemeyiniz! Eğer kimseye muhtaç olmamak, ana babasını ve aile efradını muhtaç etmemek için işine gidiyorsa, her adımı ibâdettir. Eğer kazanacağı para ile öğünmek, keyf sürmek niyetinde ise, şeytanla beraberdir.) [Taberânî]
Görüldüğü gibi bir müslümanın iyi niyetle çalışması ibâdettir. Fakat kâfirin ve her haramı işleyen kimsenin çalışması ibâdet olmaz. (Namaza ne lüzum var, çalışmak da ibâdettir) demek çok yanlıştır. Böyle söyleyen kâfir olur. Namaz kılan, haramlardan kaçan kimsenin iyi niyetle çalışması ibâdettir.

Okudunuz mu?  Namazların sonunda okuduğumuz tesbih-tahmid-tekbir ve tehlilin fazileti

selam ve dua ile…


Cevap: Sabah namazı ve bereket

Hesna
Beş vakit namazını düzenli kılsa bile pek çok mümin, gece uykusundan uyanamama veya sabah havanın soğuk olması gibi bahanelerle sabah namazını kazaya bırakıyor.

Kur’an’ı Kerim’de en çok emredilen (70 kez) ibadet olan namaz, imandan sonra gelen en önemli ameldir. Miraç Gecesi Cenab-ı Hak tarafından Peygamber Efendimiz’e perdesiz ve doğrudan emredilen namaz, Rabbimizin bize ihsan ettiği sonsuz nimetlere karşı en güzel şükür ve mü’minlerin ilk hesaba çekileceği meseledir. Bu kadar değerli ve önemli olduğu halde kıymeti bilinmediği için çeşitli bahanelerle terk edilen namazların içinde, Peygamberimiz’in "Dünya ve içindekilerden hayırlıdır." dediği sabah namazı ise en çok kazaya kalan namazdır. Beş vakit namazını düzenli kılsa bile pek çok mümin, gece uykusundan uyanamama veya sabahın erken saatlerinde havanın soğuk olması gibi çeşitli bahanelerle sabah namazlarını kazaya bırakabiliyor. Oysa sabah namazı günün ilk imtihanı, ilk ibadetidir. Sabah namazını kılarak güne Allah’ın garantisinde başlayan bir mümin, ertesi güne kadar karşılaşacağı mücadele ve tehlikelerde büyük bir güven ve güç sahibi olur. Hiç namaz kılmayanların kendilerine göre bahaneleri olduğu gibi, namaz kıldığı halde sabah namazlarını arada bir kaçıranlar da çeşitli bahaneler bulurlar. İlahiyatçı yazar Cemil Tokpınar "Sabah Namazına Nasıl Kalkılır?" adlı kitabında, bütün bu bahanelere çözümler sunuyor ve namaza kalkabilmenin yöntemlerini anlatıyor. Tokpınar, bütün namazları vaktinde kılma esasına dayanan bu hal çarelerini tavsiye ederken, her durumda namazın nasıl kılınabileceğini kendi tecrübelerinden de örnekler vererek ortaya koyuyor.

Okudunuz mu?  İsteksiz Kılınan Namaz Kabul Olur Mu?

..:: Uyanır uyanmaz kalkın ::..
Sünneti bile "dünyadan hayırlı" olan sabah namazını mutlaka güneş doğmadan önce kılmak gerekir. Sabah namazının vakti imsak vaktinde başlar, güneş doğunca biter. Güneş doğduktan sonra sabah namazının ancak kazası kılınır. Bazı kimseler "Güneş doğduktan sonra kılarsak borcumuzu öderiz; ama sevabı olmaz" diye düşünüyorlar; ama bunun gerçekle ilgisi yoktur. Bazen her türlü tedbiri aldığınız halde, gözünüzü açtığınızda ortalığın aydınlandığını görür ve güneşin doğduğunu düşünürsünüz. Bu tür durumlarda karar vermeden önce hemen kalkıp saate ve takvime bakın. Belki birkaç dakika vardır ve bu arada tuvalet ihtiyacınızı gidermeden, abdestin sadece farzlarını yapıp namaz için vakit kazanabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin sav sabah namazı

Soğuk ve serin sabahlarda uyandığınız halde yataktan kalkmak, uyku mahmurluğunu bırakıp sıcacık yatağı terk ederek suyla abdest alıp namaza koşmak kolay gelmez; ama dünyada üç kuruş kazanma yolunda sıcak soğuk, zor kolay demeyip çalışan bir insanın, küçük zahmetlere katlanmak istemeyip sonsuz mutluluk yurdu olan cenneti kaybetmesi kadar kötü bir şey olabilir mi? Bu düşünceye rağmen motive olup kalkmak zor geliyorsa, elektrikli bir soba kullanmak gibi namaz kıldığınız ortamı ısıtacak formüller bulabilirsiniz; ancak farklı şartlarda bu kolaylığı yapamadığınız zaman hiçbir olumsuzluğa aldırmadan zor şartlarda daha çok sevap alacağınızı düşünerek coşkuyla Allah’ın huzuruna çıkın.

Okudunuz mu?  İbadetler içinde en faziletlisi hangisidir?

Bu yazı Cemil Tokpınar’ın
"SABAH NAMAZINA NASIL KALKILIR?" isimli kitabından derlenmiştir.


Yanıt: Sabah namazı ve bereket

kubra
Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur. Manevî rızıkların dağılması ise ikindi namazından sonradır. Bu iki vakitte uyumamaya dikkat etmelidir!

RABBİM razı olsun çok güzel bilgilerdi ellerin dert görmesin inşALLAH

Okudunuz mu?  SemiAllahü limen hamideh ve rabbena lekel hamd ne demek

Soru: Sabah namazı ve bereket

Hesna
amin,ecmain inşAllah
teşekkür ediyorum


mumsema
< Erken kalkanın nasibi gür olur derler. Sabit ücretli de, erken kalksa, nasibi gür olur. Ücretin kendisi değil, bereketi artar. Bereket, az bir şeyden çok faydalanmaktır. Az bir yemek, çok kişiye yetmişse, bereketli olmuş demektir. Çok kazandığı halde, maaşını yetiremeyen, bereketsizliği sebebiyle borçlanır. Sabah erken kalkmak, hayra, berekete sebep olur. >
tecrübeyle sabittir:) Allah cc razı olsun.

< Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ya Rabbi, işine erken gidenin çalışmasını bereketli kıl.) >

Bu Dua’ya nail olmak gerek arkadaşlar:)


ßaran
Amin İnananların Duaya Nasip oLması Niyetiyle Allah Razı oLsun..

Okudunuz mu?  Namaz kılmayan kardeşlerim !! Buyurun izleyin ( Nihat Hatipoğlu)

fecr
eyv. Allah razı olsun


yusuf0571
< (Çok uyumak, insanı ahirette fakir eder.)
(Çok yiyip içeni ve çok uyuyanı Allahü teâlâ sevmez.)

(Çok uyumak, tembelliktir ve inançta zayıflıktır.)
(Yemekten hemen sonra uyuyanın kalbi katılaşır.) >

ne yazık ki alışkanlık haline getiriyoruz

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre Kamet

OGOG
< (Sabah namazını kıldıktan sonra uyumayın, rızkınızı aramaya çalışın!) >
Namazdan işrak vaktine kadar başka bir mecburiyet olmadıkça zikir ile meşgul olmalı, hemen işe güce sarılmamalı.


Desert Rose
Allah razı olsun çok güzel olmuş paylaşım için teşekkür ederim


Fetva Meclisi
Gündüzün başında uyumak aklı azaltır, ortasında uyumak [kaylûle] enbiya ve evliyanın güzel huylarındandır. Gündüzün sonunda uyumak tembelliktir.

Okudunuz mu?  Seccadenin Feryadı

abdullah06
Allah razı olsun.


benanneyim
sabah namazını kılanla Allah gün boyu bereberdir.tabi diğer namazları unutmamalı


gülmum
Sabah erken kalkmak, hayra, berekete sebep olur. çok doğru


selami6363
Allah Razı OLsun Kardeşim sabah Namazının İki Sünneti Dünyaya Bedel Ama Malesef Şunuda Söylemeden Geçemeyecem Sabah Namazların Camilerimizde Ne yazıkki Sadece İhtiyarlar oluyor oysaki sabah namazı temeldir temelsiz bir evi ne kadar güzel inşa edersen et yıkılmaya mahkumdur bende geçen aya kadar kılmıyordum ama rabbim timurtaş uçar hocamdan razı olsun onun vaazleri sayesinde bir aydır sabah namazlarına kalkıyorum ve inanın kalkmak o kadarda zor değil yeterki niyet et ilk kaç gün zor sonra ise kendi alişiyor insan çünkü insanın alışamayacağı heç bişe yok

Okudunuz mu?  Rabbena ve lekel hamd arapça yazılışı

Galus
Sabah namazı ve bereket i adlı konu içim Allah razı olsun.


YaZaROW
Allah razı olsun paylaşımlar için. Gerçekten faydalı bir sayfa olmuş.


selami6363
Sabah Namazının İki Sünneti Dünyaya Bedeldir


kanarya
Sabah uykusu rızka engeldir.


m.deniz
Sabah vakti berekettir. uykuda geçirmeyelim


Sumame
Sabah erken kalkmak, hayra, berekete sebep olur


karınca

Yine bir gün bir genç, sabah erkenden işine gidiyordu. Eshab-ı kiramdan bazıları, bunu uygun görmediler. Orada bulunan Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Öyle söylemeyiniz! Eğer kimseye muhtaç olmamak, ana babasını ve aile efradını muhtaç etmemek için işine gidiyorsa, her adımı ibâdettir. Eğer kazanacağı para ile öğünmek, keyf sürmek niyetinde ise, şeytanla beraberdir.) [Taberânî]

Okudunuz mu?  Sabah Namazının Sünnetinden Sonra Birazcık Uzanmak

Allah Razı olsun çok faydalı bir yazı olmuş


Kayıtsız Üye
Allah sizlerden razı olsun bende çok uyuyan biriydim artık kendime geldim rabbim az uyuyp ibadet edenlerden eylesin aminn


yüzbin
Erken kalkan koyun gibi bereketli olur.


Zeyd
Sabah namazı ve bereket


Kayıtsız Üye
Allah herkesi Cenneti nasib etsin


sabah namazının bereketi, sabah namazı bereketi, sabah namazından sonra güneş doğana kadar uyumayın

Bu kategoride yer alan Sabah Namazı şiiri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sabah namazı ve bereket Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.