Anasayfa
28 Kasım 2023, 15:11
missa0
Abone

Sevmediğin Biriyle Evlenmek Caiz mi ?

Sevmediğin Biriyle Evlenmek Caiz mi ?

Kayıtsız Üye
Sevmediğin biriyle evlenmek caizmi? Yani evlendiğinde onu sevmediğin için otomatik olarak soğuk davrancaksın ama eşinin isteklerini yerine getireceksin. Ve boşanmama niyetle caizmi?


Yorum: Sevmediğin Biriyle Evlenmek Caiz mi ?

seyit gazi
nikah erkeğin ahdetmesi, kadının akdetmesidir. sorun şu ki insanlar ne istediklerini, neyi ahdettiklerini, neyi akdettiklerini bilmiyorlar. bu biraz da sizinle alakalı bir durum, önemli olan sizin ne istediğinizdir. insanlar belki on senelerce hayaller kurarlar veya benim kocam veya benim karım böyle olacak derler, bu evlendikten sonra beklentilerin karşılanmamasına veya hayal kırıklıklarına neden olabilir. ben duygusallığı veya heyecanı; hak hukuk tanımamanın, yanlışların adet haline getirilmesinin, kararsızlıkların, gösterilmeyen tutarsızlıkların veya istikrarsızlıkların kullanışlı bir mazereti olarak görürüm. bence önemli olan kalbin ısınmasıdır.kalbinin ısınmasının ölçüsü de sadece sevgi değildir. kalbiniz ısınmadığı insanlarla ise değil evlenmekten, hemcinsiniz olsa arkadaşılık yapmaktan bile sakının. mesafeyi koruduğunuz sürece bu kimseleride sevebilir, bunlarla sağlıklı güzel bir ilişiki yürütebilirsiniz ama muradınız hayır bile olsa gereğinden fazla yaklaştıkca illaki işler bir yerde insanın eline yüzüne bulaşabilecektir.

Okudunuz mu?  Hadisin Hayatımızdaki önemi

istemediğin birisiyle evlenmek caiz midir sorusu biraz değişik bir soru. ne emirleri ve ne tavsiyeleri yerine getirmiyoruz. caiz olan neler neler var yapmıyoruz veya yapacaz diye de bir şey yok. caizdir sözü ile yola çıkıp herşeyi karman çorman yapmanın sonra da ama caizdi demenin alemi yok. bunu caizdir diye düşünmektense, bakış açısı, sınırlı haramlardan kaçınıp kendinize uygun helal bir evlilik yapmaktır. bir insan sevmediğine niye soğuk davransın ki veya sevmemeyi problem edecekse niye evlensin. diyorum ya hemen çoğu problem insanın neyi istediğini, neye ahdettiğini, neye akdettiğini bilmemesinden kaynaklanıyor yoksa helaller dahilinde istediğiniz ölçülerle hareket edebilirsiniz.


İstemediğin Biriyle Evlenmek

Kayıtsız Üye
1. Bi kızın biriyle evlenmesini ailesi karşıysa (anne baba,..) ama dayı karşı çıkmasa, nikahta dayısı olsa bu nikah geçerlimidir ?

Okudunuz mu?  İslamda barış ile ilgili hadisler

2. Sevmediğin biriyle evlenmek kul hakkımı, günah olurmu?

3. Mesela birine evet evlenmek istiyorum desen (ama aslında evlenmek istemesen. Yani aslında istesen ama sevdiğin için değil) ozaman yalan söylenmiş gibi olunurmu?)

4. Çıkar için evlenmek günahmı? (Mesela; bazıları para için evleniyor, bazıları şirketine destek sağlaması için, bazıları başka sebepten dolayı…)

5. Biriyle sonra boşanırım düşüncesiyle evlenmek günahmı ? (Mesela bu olduktan sonra boşanırım, bunu yaptıktan sonra boşanırım gibisinden..)


Yorum: Sevmediğin Biriyle Evlenmek Caiz mi ?

seyit gazi
insan istemediği birisiyle niye evlensin. yok evleniyorsa da istemediğin birisiyle evlenmek caiz mi diye niye sorsun. herkes başka bir şey arayabilir, onu ön plana koyabilir ama bunu kendisi de bilir karşısındaki de bilir, insanlar razı gelir evlenirler. insan hayal satmaz, insan insanı kandırmaz. tabi bu insanın önce kendisini kandırmasıyla başlar.


ACİLSERVİS
1- Baba varken diğer hiç birisi veli olamaz.
2- Sevmediğin biri ile evlenebilirsin ama haklarını ve mutluluğunu gasp edersen hakkına girersin.
3- Bunun yalan olduğu açık ve net değil mi?
4- Malı için evlenebilir ama bunu kötüye kullanmak manasında değil.
5- Daha sonra boşanmak üzere kıyılan nikahlar geçersizdir.

Okudunuz mu?  Kovulmuş şeytanın kötülüklerinden Allah'a sığınırım ne demek

murat5837
Merhaba,

ben 28 yaşındayım kız bulamıyorum, yani istediğim bir kızı bulamıyorum, bu yüzden benim annem babam bizim akrabaların kızına bakmışlar ve ben görmemiştim o kızı önceden. Görmeye gittim kızı annem babamla ve kızı gördüm hiç hoşlanmadım, ama kız çok ilgi gösteriyor bana, çok iyi hürmetler ediyor, efendi, konuşması, davranışı çok güzel, saygılı, tessettürlü, 5 vakit namazını kılıyormuş.

Ama ben kızdan hiç hoşlanmadım, yanlız kız bulamadığım için birde saygılı, hürmetli, ve bana o kadar ilgi göstermesinden dolayı sadece şimdilik bir whatsappdan yazışalım dedim ve numaramızı kaydettik. Kız herzaman sürekli bana mesaj yolluyor çok ilgi gösteriyor seni seviyorum çok hoşlandım senden diyor, sen benden hoşlandınmı sorduğunda, konuşman davranışın saygın çok hoşuma gitti dedim. Yanlız kendisinden hiç hoşlanmadığım için bana her mesaj attığında bakmak istemiyorum sanki, ilgi gösteremiyorum.

Okudunuz mu?  Bedir savaşında ölen sahabelerin isimleri

Ne yapmalıyım?


Ensar
Öncelikle evlenmek ve aile kurmak herkesin yaptığı gibi yaşantımızın doğal bir parçasıdır. Eğer işiniz gönül eğlendirmek,vakit geçirmekse bu asla caiz değildir. Seviyor ve size uygun olduğunu sanıyorsanız evlenin aksi halde yazışmanız ve karşı tarafa açık kapı bırakmanız caiz değildir. Selametle


misafir1
geçen insan istemediği birisiyle niye evlenmesin, evleniyorsa da niye böyle bir soru sorsun demiştim; hayat tozpembe konuşuyorsun tarzı bir tepki almıştım. ben kimsenin derdine de bir şey demiyorum, bir insanın on derdi olur, iki derdi olan bir kapıyı kendisi isteyerek tercih eder, bunu istemiş buna razı olmuş olur. kararının arkasında durur ve hoşnut olur ama yok bilmiyorum ya, zaten istemiyordum falan filana bağlarsa, devamlı hoşnutsuz olur hoşnutsuzluk yaşatır. size gelecek olursam mesele sizin kalbinizin neye ısınacağıdır. karşınızdaki kimsenin size saygı duymasına veya benzeri özelliklerine kalbiniz ısınıyor mu, bu sizi tatmin edecek mi, önemli olan budur. kalbinizin ısındığı bir tercih yaparsanız, problem yaşamazsınız inşaAllah. ilgi göstermek de şekil şekildir, biriyle saygı çerçevesinde bir ilişki kurarsınız ama buna razı olabilir veya böyle bir ilişkiye ısınabilirsiniz ama yok aranızda soğukluk varsa, hoşnut değilseniz, razı değilseniz uzak durabilirsiniz. kalbinizin ısınmadığı kimselerden uzak durun. ben sizin kalbinizi ve ilginizi bileşenlerine ayırıp, kendi istediğinizin farkına varmanızı söylüyorum. ilgiyi de böyle kalbim pır pır ettiye de bağlayabilirsiniz de, bağlamayabilirsiniz de, bu size kalmış. bilinçli bir şekilde kendi tercihlerinizi yaparsanız, kendiniz razı, kendiniz hoşnut olursanız; arkasında durursunuz. bu da size kalmış. ben sizin ilginizi keşfetmenizi söylüyorum yoksa bazı şeyler zamanla olur, ilginiz artar falan demiyorum. yine kalbiniz neye ısınıyorsa onu yapın.

Okudunuz mu?  İslami İlimleri öğrenmek için hangi kitapları okumalıyız?

murat5837
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Yukarıdada yazdığım gibi benim annem kızı ilk ben yanında olmadan gittiğinde görmüş, geldi eve şurada bir kız var annesi görsünler birbirini isterlerse evlenirler diyor dedi. Bende tamam gidelim göriyim kızı dedim. Sonra arada bir annem hem kızı gör diyor, hem kız şöyle de böylede çok kilolu, ne biliyim bilmem birşeyler saydı. Bende dedim bizim akrabalardan o halam gil bence hiç çirkin olmaz, çünkü onlar genelde güzel oluyor dedim, bence ben beğenirim dedim anneme. Gittik kızı gördüm, acayip çok hürmetli, konuşması güzel, aklı fikri yerinde bence, çok efendi, türbanlı ve yukarıda yazdığım gibi günde 5 vakit namazını kılıyormuş, cuma günleri kuran okuyormuş, imam hatip lisesini bitirmiş, türbanlı.

Okudunuz mu?  Hz. Muhammedin cenazesi neden 2-3 gün bekletilip defnedildi?

Ama sadece görünüşünü beğenmedim, birde bağzen otururken arada bir dalıyor gibi yapıyor, sonra birisi bir şey dediğinde hemen dalgınlıktan çıkıyor ve kendine geliyor gibi oluyor. Bu hareketinede annem biz eve gittikten sonra evde yine saymaya başladı, kız yoksa hasta mı aceba, çünkü şöyle yapıyor böyle yapıyor, konuşmasına dikkat ettinmi, görünüşü güzel, ama bağzen dalınca hasta gibi görünüyor öyle böyle diye saydı. Bende ne yapiyim?

Okudunuz mu?  Hz.ibrahim ateşe atılırken yapmış oldugu duayı öğrenmek istiyorumama hasbinAllahi veniğmel vekil den daha uzun

Ben kızla konuştum, konuşurken çok güzel konuşuyor hiç hasta gibi değil, normal bir insan nasıl konuşuyorsa öyle, hatta bence çok da akıllı bir kız, evi çok iyi geçindirir. Mesajlaşırkende çok akıllıca konuşuyor, hiç bir problemi yok. Hem annemde rüyasında o kızın babasının köyünden olan bir kızı istemiş benim için.

Bilmiyorum ne yapiyim.


misafir1
güzel kardeşim bende bekarım, gerisi hariçden gazel okumak olacakdır. ben senin kendi ilgini veya kendi isteklerini keşfetmeni söylüyorum. ilgi, istenen veya kalbin ısındığı; her zaman görünüş veya zahiren bir sıcaklık olmak durumunda olmayabilir. mesela Allah rasulü sav, henüz evlenmiş gençce bir sahabeyle yürürken, kendisine bekar birisiyle mi yoksa evlenip boşanmış birisiyle mi evlendiğini sormuş. sahabede evlenip boşanmış birisiyle evlendiğini söyleyince, Allah rasulü sav; neden bekar birisiyle evlenmediğini sormuş. sahabe de anne ve babasını kaybettiğini, kardeşlerinin yetim olduğunu, dolayısıyla halden anlayan birisiyle evlendiğini söyleyince, Allah rasulü sav de iyi yapmışsın demiş. yani benim "istemediğin birisiyle evlenmek caiz midir" sorusuna tepki göstermemin sebebi bu. bu sahabe anne baba gitti, belki borç bıraktılar, kardeşler ayrı bir dert, bu karıyı da zaten sevmiyordum, bu nereden çıktı da diyebilir, hoşnutsuzluk yaşayabilir hoşnutsuzluk yaşatabilir veya güzelce kendisine, arayışına, ilgisine göre bir dünya nimetidir; olduğu kadar deyip değerini de bilebilir. yoksa daha ilk görüşmeden ilgimi çekmedi, bilmiyorum falan varsa, bu iş olmaz deyip kestirip atmak; daha kolay, daha isabetli de olabilir. ben senin kendi ilgini, kendi kalbinin neye ısınacağını; kendinin farketmeni söylüyorum. hanım kızın öyle ısınılmayacak bir tarafı da yok gibi de duruyor. sana kalmış, kalbin neye ısınıyorsa odur. aklına yatıyorsa istişareni et, olaylara bak hayır mı şer mi ne istiyorsan onu yap. dalıp gidiyorsa belki zikir falan çekiyordur, dua ediyordur. rahatsızlığı var mı diye aklında işkil varsa, sor. zaten böyle rahatsızlıkları insanların, sorulmadan söylemesi gerekir. her rahatsızlık gözde büyütülecek diye bir şey yok karşı taraf hiç dertte etmeyebilir. insanlar bilerek alsınlar ki, hem alan, hem razı olan; bundan bir tedirginlik yaşamasın. güzel kardeşim nikah erkeğin ahdetmesi, kadının akdetmesidir. erkek neyi ahdettiğini neyi aldığını neye talib olduğunu bilirse, kadın neyi kabul ettiğini bilirse; ortada fazla bir sorun olmaz inşaAllah. insanlar neyi ahdettiklerini neyi kabul ettiklerini bilmezlerse, hayal aleminde havanda su döverler. senin var mı 5 vakit namazın, belki de kız sana fazladır. 5 vakit namazı olan kız her türlü ağır basar.

Okudunuz mu?  Cuma Hutbesi ile ilgili ayet ve hadisler

yani güzel kardeşim ne istiyorsan onu yap. aklına yatıyorsa, zahiren hayırlıysa, istişareni yap, hayır yollarda adımlar at. hak, helal haram, hayır şer kabak gibi ortadadır. buradaki esas mesele senin kalbinin neye ısınacağıdır. önce bir aklın keser istersin ondan sonra bunları yaparsın. bence istemedikden sonrası, açık kapı bırakıp umutlandırmakdır kırmakdır. sizde zaten dikkat ediyorsunuzdur da ensar beyin dediği gibi de yazışmak ümit vermek uzatmak uygun değildir. ben ne kadar erken ayıkırsak o kadar iyi diyorum. yani kardeş benim de bildiğim bir şey yok. düzgün bir kıza ısındıysan, kaçırma; ısınmadıysanda, önemli olan tarafların razı ve hoşnut olmasıdır. bu durum ileride insanların kararlarının arkasında durmalarına ve bu kararlarından pişmanlık duymamalarına da neden olur. bilmiyorumla falan olmaz bu işler, ben sadece kendini ayık diye bu kadar açdım. hakkınızda hayırlısı olsun

Bu kategoride yer alan Hz.Ali'ye neden Allah'ın aslanı deniyor? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sevmediğin Biriyle Evlenmek Caiz mi ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.