Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:04
missa08
Abone

Kendine Hakaret Etmek Haram mı

Kendine Hakaret Etmek Haram mı

Kayıtsız Üye
Abi bir arkadaşla konuşuyorduk kendisi kilo almış. Bana diyor ki hayvan gibi oldum. Kendisine hakaret etmesi haram mı? Kendisiyle dalga geçmesini?


Yorum: Kendine Hakaret Etmek Haram mı

Vuslat79
Bu konu hakkında bende fikir sahibi olmak istiyorum. Mütevazi olmak için bazen kendimiz ile ilgili dalga geçebiliyoruz. Bu caiz midir?

Okudunuz mu?  Yalanım ortaya çıktı ne yapmalıyım

İşin ehli kişiler net bilgi verebilirse sevinirim. Şimdiden Allah razı olsun.


Yorum: Kendine Hakaret Etmek Haram mı

Kuldurdileyen
Tevazu ve latife, güzel ahlak üzere olmak iyidir. Kendi gibi yaradılmış diğer bir mahluktan kendini üstün görmek, kötü ahlak üzere olmak iyi değildir. Niyeti güzeldir ama sözün içinde içteki bir hastalık kendini dışa vurmuştur. İyi niyetlidir, iyi işler yaparsa içteki rahatsızlıklar vücudu sarmadan düzelir.

Okudunuz mu?  İstibra hakkında hadislerde delil var mıdır?

Yorum: Kendine Hakaret Etmek Haram mı

Vuslat79
hocam kusura bakmayın ama tam olarak anlayamadım ”


Kuldurdileyen
Kendisini kınayarak, eleştirerek tevazu göstermiş, ayrıca arkadaşını güldürmek isteyerek latife yapmıştır. İyi niyetlidir, karşısındakinin kendisini kınamayacağını düşünmüş, dost olarak görüp açık konuşmuştur. Burası güzel ahlak üzere olan kısmıdır. Fakat ruhunun bünyesinde bazı hasletler vardır. Yaradılmış hayvanları derece olarak alt görmüş, onların derecesine durumunun benzediğini ifade etmiştir. Bu ise bir nevi alt üst görme durumudur ve kişinin içinde kandırılmaya açık bir zayıflık olarak görülmelidir. Oysa ki hayvanları yaradan bizi de yaradandır ve bir hukuklarının ve haklarının olduğunu bilmek gerekir. Aslında genç sadece latife yapmıştır. Hallerin iki yoldan iki akışı da vardır. Güzel ahlak üzere iş işleyenlerde bu ruha kara olarak sirayet etmez. Çiçekse bal olur. Lakin kötü ahlak üzere yaşayanlar da bu latife olan fikir zamanla arkadaşlarını, komşularını ve kendi dışında kimseyi beğenmeme hali olarak kalbin tamamını saran bir hastalık haline dönüşme riski taşır. Güzel ahlak üzere olmak gibi faydalı ne varsa sarılın. Kimin Habibi güzel ahlak üzereydi bilirmisin? Yolların biri ona benzetir, ona götürür. Diğeri ondan uzaklaştırır. Biri geceydi, biri gündüz. Biri dikenlikti biri gül bahçesi. Biri nefretti biri sevgi. Kalbinde neyi tercih etmişse kınansalarda yolarına revan oldular. Allah ın dur demediğine kim dur dese de hükümsüzdür. Ne söylese de ne tercih ettiği nasıl yaşadığı götürdü. Yoksa kelimeler değil.

Bu kategoride yer alan Dua etmeyi bıraktım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kendine Hakaret Etmek Haram mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.