Anasayfa
16 Temmuz 2022, 0:08
sizden08
Abone

Hırsızdan Çalmak

Hırsızdan Çalmak

orienbaris
Başlık garip oldu mazur görün. Varsayalım bir hırsız sizin malınızı çaldı. Bu kişinin zalim veya güç yetiremeyeceğiniz yada karşısında hakkınızı ispat edemeyeceğiniz şekilde bir üstünlüğü var. Ama çalınan mali ve çalanı net olarak biliyorsunuz. Bu durumda çalan kişiden malınızı kaçırmak onun rızası olmadan ama bireysel hareketle almak günah midir?


Yorum: Hirsizdan Calmak

Kuldurdileyen
Bilmene güvenme, hak için acele etme. Kolluk kuvveti değil isen, kolluk kuvvetinin görevini yapmaya kalkma. Savcı değilsin, polis değilsin, gözünün önünde çalınmıyor ise burda senin vazifen ne ise doğru olan yolunu bul. Gözünün önünde mi çalındı?

Okudunuz mu?  Mümin kadına,melek gibidir demek caiz mi?O şekilde hitap etmekte bir sakınca varmıdır

Şahit değilsen, şahit olanı da bulamıyorsan, Allah ın adalet gününü bekle. Sabır. Hak sahipleri O nun hesap gününde hak ettiklerine kavuşturulur.

Kimse Allah tan çalamaz. Allah nereye ne yazmışsa o ordadır. Çalan Allah ın kendisine yazdığı rızkı hırsızlığa çevirerek kendini haramzede edendir. Sabırlı olsaydı çaldığı kendine helalden gelecekti. Kendisinden çalınan bilsin ki Allah ondan zaten eksiltecekti. Sabr ederse bu sınavıdır ve sabrın karşılığı kula verilecektir. Şahit olduklarınızı ise savcılara bildirin. Toplum içinde ahlaksızlığın ın yayılmaması ve Allah ın öfkesini üzerimize çekmemek için üzerimize düşen vazifeler vardır. Yanlışları da doğruları da net şekilde bildirin.

Okudunuz mu?  Bir kaç defa cünüp olan kaç defa yıkanmalı

Yorum: Hırsızdan Çalmak

orienbaris
Yok bu olmuş gerçekleşmiş bir konuya dair bir soru değil. Arkadaşlarla haram helal konularında konuşurken ortaya çıkan ve açıkçası net cevaplayamadığımız bir soru. Zalim ve açık bir üstünlüğü olan bir kişi birinden bir şey çalmış veya gasp etmiş olsa. Ve bu durumu kolluk kuvvetlerine beşeri yargıya ispat edemiyor veya herhangi bir sebeple buna güç yetiremiyor olsa ; o kişinin kendisinden aldığı mali kişinin rızası dışında alma imkanı bulması halinde kendisinin yaptığı da hırsızlık mı olacaktır. Varsayalım bir çiftçi olsun çalınan da ineği olsun. Bir çiftçi ineğini tanır ama başkasına bunu ispat etmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda o kişiden kendi ineğini kolluk kuvveti olmadan veya yargı gücü olmadan alsa yaptığı yine hırsızlık midir?

Okudunuz mu?  Kuran-ı Kerim de veya dinimizde burçların yeri varmıdır?

Yorum: Hırsızdan Çalmak

Kuldurdileyen
İspatlanamıyor ama sanılıyor.
Anlattığınız hayali vakada, zahiri olan ispatlanamamasıdır. Hikayede ahiri olan, gaybi olan, sanılmadır. İnsan ahiri bilemez, hüküm verici, yasa koruyucu hükmünü zahire göre vermek zorundadır. Tedbir alınmış ve ispat gerçekleşmişse kolluk kuvvetleri gereğini yapar. Kolluk kuvvetleri gereği yapamıyorsa yönetim biçiminde büyük zaafiyet vardır. Bu da orda yaşayanların zafiyet içinde yaşadıklarına delalet eder. Zira yaşadıkları gibi yönetilirler.
Kişinin zan ile malı saydığını geriye aklınca almaya çalışması ise tespit edilmişse zahire göre hırsızlıktır. Fakat haikikat gaybi bilenin elindedir. Hakiki adalet onun katında sağlanır. Onun adaletinde bir zaiyat, bir zarar olmaz. Hak, hak sahibine verilir.
İnsanın kendine verilen akla fazlaca güvenmesi, zannınca bolca hareket etmesi, kadı olmadığı halde, kolluk kuvveti olmadığı halde, adaleti kendince sağlamaya kalkması, ehil olanların işine tevessül etmesi, Allah ın adaletini beklememesi, acele etmesi, sabr etmemesi, kendisine ve çevresine, toplum düzenine zarar verebilir. Her içine vesvese düşen, hakkımdır deyip, kendince adalet dağıtmaya kalkacaksa kadıya, kolluk kuvvetine ne lüzum vardı. Fevri hareketlerden kaçınılmalı, içinde bulunulan toplumun dine ters düşmeyen adet ve örflerine uyum gösterilmeli uyulmalıdır.

Okudunuz mu?  Dört Dörtlük Namaz?

Kayıtsız Üye
Haram veya helal demek zor birşey. Ama kulun niyeti hakkını almaksa ve aldığı şey hakkıysa adalet sahibi Allah bunu anlayacaktır. Ama bu yola girerken haklıyken haksız duruma düşmek veya daha çok zarar görmek olabileceğinden yine adaletin asıl sahibi Allah’a havale etmek daha doğru olur. Ama bu miktar sizin için önemliyse geçiminizi etkileyecekse hakkınızı sonuna kadar aramak ve hakkınızı almaya çalışmak da doğru olan yoldur. Zaten bu yüzdendir ki günümüzde haktan hukuktan korkanlar zalimlerin elinde oyuncak oluyor. Güvenip borç verdiğiniz kişiler borcunu ödemiyor, anlaştığınız esnaf sizi dolandırıyor işin sonunda mahkemede de bişey çıkmıyor. Sizden dolandırdığı paralarla zekat veriyor, hacca gidiyor cemaat tarafından da daha çok seviliyor belki siz onun kadar sadaka dağıtmadığınız için daha az müslüman olarak gözüküyorsunuz. Adil olan Allah’ın adını sizden daha çok haykırarak bu zalimliklerini yapacaklardır ama bilmezler ki adaletin sahibi her zerrenin hesabını soracak. Çalandan malınızı geri almak haram olmayabilir ama kesin caizdir de denemez toplumsal güven ve yanlış anlamalardan oluşacak bir kaosa zemin hazırlayacağı için. Selamletle…

Bu kategoride yer alan Ahirette arapça mı konuşulacak ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hırsızdan Çalmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.