Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:42
Sohbet
Yönetici

Şehir Çeşitleri ( Çevre, İnsan Çeşitleri ? )

Şehir Çeşitleri ( Çevre, İnsan Çeşitleri ? )

seyit gazi
farabiye göre şehir çeşitleri şunlardır

faziletli şehir, cahil şehir , fasık şehir, sapkın şehir

cahil şehir : kemali yanlış yerde arayan şehir
fasık şehir : doğru inanca sahip olup gereğini yerine getirmeyen şehir
sapkın şehir : bir zamanlar doğru iken yolunu kaybetmiş olan şehir
mübeddel şehir : medinetül fazıla iken nevabidlerin türemesi ve baskın hale gelmesiyle, erdemli vasfını kaybedip erdemsiz hale gelen şehir.

Okudunuz mu?  Çok zor bilmeceler

bunlarda nihai gaye, doğru gaye olmakdan çıkmıştır.
bunlar gerçek mutluluğu değil başka mutlulukları esas alır hale gelmişlerdir.

cahil şehir tipleri şöyledir

el medinetül zaruriye : zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için çabalayan insanların şehridir. fazla gelişmedikleri için fazla da kirlenmemişlerdir. erdemli şehre dönüşmesi en kolay olan şehir olarak görülmüştür.

el medinetün nezzale : kemali malı çoğaltmakta biriktirmekte gören, bunu yegane hedef seçmiş ve bununla mutlu olanların şehridir. bunların hayatlarında başlangıçta doğru bir maksat olmadığı için kendilerine yeterli olanı amaçlarlar. malları birikmeye başlayınca, bunların maksatları bunu kontrol etmek olur. bunlarda sadece biriktirmek ve biriktirdikleriyle övünmek vardır. (zenginlikle hükmetmek)

Okudunuz mu?  Fidanın Ağaç Olma öyküsü

el medinetül hasise : bayağı aşağılık şehir, sükut şehri, düşüş en dipte olan şehir. oyun ve eğlenceyi maksat haline getiren, hedonist, kemali her türlü hazlarının peşinde koşmakda arayanların şehridir. üstelik bunlar, başka toplumların kendilerine özendiklerini, başkalarında olmayan meziyetlerin kendilerinde olduklarını düşünürler. zaruri ihtiyaçlarını karşılamış, mal biriktirmiş, fazlasıyla da hazlarının peşinde koşacak imkan elde etmişlerdir.

Okudunuz mu?  Çoçuklar İçin Demet Gül Resimleri (Boyama Resimleri)

el medinetül kerrame : kemali şan şöhret statü onur gurur sahibi olmakta görenlerin şehri. (Timokrasi) bunlar onurları için yaşarlar. bunun için hayatlarını bile verebilirler. kibirlidirler, müstağnidirler.

el medinetüt tegallubin : kemali galebe çalmakda, başkalarına baskın olmakda görenlerin şehri. tiranlık.

el medinetül cemaiyye : önceki sayılan şehirlerdeki bütün özellikler bu şehirde bulunur. bu şehirde yaşayanlar birbirlerine eşitlerdir, özgürlerir ve istedikleri her şeyi yaparlar. biri diğerine benim tuttuğum yol seninkinden daha üstündür diyemez. birisi diğerine niye böyle yaptığını soramaz. biri diğeri üzerinde egemenlik kurmak için çaba gösteremez . birisi diğerinin özgürlük sınırı kısıtladığı zaman engellenir.

Okudunuz mu?  Domuz eti yiyenlerde çıkan hastalıklar

(ayrıca her rejimin kendi insan modelini cisimlendireceği söylenmiş ve demokrasinin cisimlendireceği insan modeli, 2500 sene öncesinden şöyle tarif edilmişdir: : flüt dinleyen şarab içen, bazen felsefe ile meşgulmüş gibi görünen sıkça siyasetle uğraşan, aklına geleni yapan ve söyleyen, toplumun ihtiyaçlarına değil herkes ne yapıyorsa ne revaçta ise ona yönelen, bir düzen ve zorunluluğun olmadığı bu yaşamı; tatlı, özgür ve kutsal addeden ve bunu sonuna kadar takib eden insan modeliymiş.)

Okudunuz mu?  Çoçuklara Sevimli Kaplumbağa Resimleri (Boyama Resimleri)

genel olarakda bu şehirlerde kurucu ilkeler her ne ise o kurucu ilkeye en fazla sahip olanlar yönetici olurlar. bu kurucu ilke her ne ise ona hizmet edecek yasalar vaz edilir. hayat formuna dönüşmüş uygulamalar, ana değeri muhafaza edecek şekilde uygulanır.kemali bunlarda saklı bulanlar, bunlara daha yetkin oldukları zaman, sadece daha yetkin hayvanlar haline gelirler.

Okudunuz mu?  Çocuklarımıza kısa ve zevkli yemek duası

neyse bu yönetim ve şehir bahsini geçeyim çok gider de

bunları yazmamdaki maksat : insanların da hayatlarında böyle dönemler geçirebileceği ve insanın kendisine kemali nerede aradığı sorusunu sorması gerektiğidir. (linkteki https://www.youtube.com/watch?v=DL6-miRMRPs&list=PL24RP3gsXK9bBBi12tKZgJ3wkpVd9roHW&in dex=3&t=0s , iki dakika onsekiz saniyelik hadisi kutsiyi dinlemenizi tavsiye ederim) zaruri ihtiyaçları karşılamaya çalışmak, bir noktaya kadar mazur görülebilse de; insanın en azından kafasını kaldırıp zaruri ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra, kemali nerede aradığı sorusunun cevabını kendisine hatırlatması gerektiğidir. aksi takdirde insan ömrünü dünya vadilerinden birinde ziyan edebilecekdir. insanın yokken başkalarına imrenerek, varken de kendisine imrenildiğini zannederek bir ömür tüketmesi de içten bile olmayacakdır. bu yanlış kemal arayışının neticesinde insanın çevresindeki insanlar da kendisi gibi olacağı için insan bunun farkına hiçbir zaman varamayabilecekdir.

Okudunuz mu?  Yabancı dil öğrenmek için 16 temel ilke!

Yorum: Şehir Çeşitleri ( Çevre, İnsan Çeşitleri ? )

seyit gazi
yani insanlar da hayatlarında böyle dönemler geçirebilir ve insanın kendisine kemali nerede aradığı sorusunu sorması gerekir. zaruri ihtiyaçları karşılamaya çalışmak, bir noktaya kadar mazur görülebilse de; insanın en azından kafasını kaldırıp zaruri ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra, kemali nerede aradığı sorusunun cevabını kendisine hatırlatması gerekir. aksi takdirde insan ömrünü dünya vadilerinden birinde ziyan edebilecekdir; yokken başkalarına imrenebilecek, varken de kendisine imrenildiğini zannederek bir ömür tüketebilecekdir.
bu yanlış kemal arayışının neticesinde insanın çevresindeki insanlar da kendisi gibi olacağı için insan bunun farkına hiçbir zaman varamayabilecekdir.

Bu kategoride yer alan Toplumdaki Ayrık Otları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şehir Çeşitleri ( Çevre, İnsan Çeşitleri ? ) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.