Anasayfa
19 Ocak 2023, 11:12
sizden2
Abone

Devlet Liderlerinin Yaptıklarını Söylemek Gıybet Mi ?

Devlet Liderlerinin Yaptıklarını Söylemek Gıybet Mi ?

zeze
Ölmüş devlet liderleri hakkında bir sohbet açılsa ve bizler onlar hakkında bildiğimiz (mesela tarihe her şeyiyle geçmiş kesin net bir olayı anlatmak) gıybete girer mi ? Amacimiz gerçekleri göstermekse o lider ortamda övülüyorsa bizler de tarih ansiklopedilerinde mesela okuduğumuz bir olayı ama o lider söyle söyle yapmıştı diye anlatabilir miyiz ?


Yorum: Devlet Liderlerinin Yaptıklarını Söylemek Gıybet Mi ?

misafir1
insanların yaptıkları bir şeylere mal olmuşsa veya mal oluyorsa bunlar hakkında konuşmak gıybet değildir. firavun hakkında konuşmak gıybet mi yani ama bu muhabbetlerinde sulanmamasında, boş muhabbetlere dönmemesinde, kör dövüşlere dönmemesinde veya bilip bilmeden konuşup müslümanlar arasında ayrılık ve fitne çıkarmamasında fayda vardır.

Okudunuz mu?  Kayıp eşya şeytandan mı?

yani hemen her şey yapılıp konuşulunca bir problem olmayıp da, firavun yavrularına gelince; aa ölmüş adam hakkında gıybet yapıyorsun muhabbetleri yemez. yok bunu yedirmeye çalışırsalar da; iyi o zaman bundan böyle kimse hakkında gıybet yapmayalım, günah masiyet haramlar hakkında dakonuşmayalım desen, onu da kabul etmezler.

Okudunuz mu?  Geçmişteki günahların hiç akıldan çıkmaması

yani olay sadece gıybet değil veya insanları çekiştirmekde değil. kim olduğunu temsil etmeyen ne olmadığını isbat etmekle ömür tüketirmiş derler. bazen kendimi temsil edip, güzel bir örneklik gösterip, şahsiyetimi izhar ettiğim zaman; insanın hali davranışları sözleri veya konuşmadıkları, yüz çevirdikleri; insanlara daha çok dikte ediyor veya neyin ne olduğunu anlatıyor. konuşmaya gelince o işler olmuyor gibi geliyor bana.

Okudunuz mu?  Allahın varlığı ile ilgili sorular

Yorum: Devlet Liderlerinin Yaptıklarını Söylemek Gıybet Mi ?

Kuldurdileyen
Diri yahut ölü, insan olmadığı yerde, hakkında lehinde, yahut aleyhinde konuşulduğunda kendisini savunamaz. Kimseyi savunmasız duruma düşürecek kişi olmayı seçmeyin. İnsanlar ne yediklerini, ne gördüklerini doğru hatırlarlar. Gerçekte gördüğümüz renk, uzunluk ve sayı, söz ve yorumlar, hatırladıklarımızdan farklıdır. Susmanın faydası çok az yer dışında konuşmayı geçmiştir. Bir yerde yangın varsa itfaiyeye bildirin. Bir yeriniz ağrıyorsa doktora anlatın. Bir suç işlenmiş veya işleneceğine şahit veya haberdar oldu iseniz adli makamlara bildirin. Acil durumlar dışında tehlike yoksa dilin sessiz kalması insanın yükünü hafifletmiştir. Ne kadar az söz o kadar az hesaptır. Az hesap ödemeyi her lokantaya giren akıllı kişi istemiştir.

Okudunuz mu?  Kalp gözünün açılması

Yorum: Devlet Liderlerinin Yaptıklarını Söylemek Gıybet Mi ?

zeze
Yok sorduğum durum şu; kişiyi ovuyorlar ovuyorlar diyelim ki ben de o kişinin geçmişte yaptığı bir olayı söylüyorum o olayın nelere mal olduğunu yani tarihe geçmiş bir olayı söylüyorum yaptığı şey kötü olduğu için doğal olarak o şahsa bakılan açı değişiyor insanlar hıı öyle mi yapmıştı diyor bu durum günah mı ?

Okudunuz mu?  Atesit arkadaşın bana sorduğu sorular

Kuldurdileyen
Arkadaşların bilmedikleri hakkında konuşurlarken, yanlarına vardığında, onlara uyarak sende bilmediklerin hakkında biliyormuş gibi konuşma hevesine mi kapıldın? Sen bunu bil ki, tuzaktır bu. Kuran da sana bildirilmişler hariçinde emin olamazsın. Allah kullarının ayıplarını örter, kalblerindeki gizli arzuları bilir, utandırmaz kimseyi. O yüzden kimse hakkında emin olamazsın, mahşerde hesabı kesilip sende onu görene kadar. Övülecek biri varsa Rabbindir. Tüm sanat ve tüm güzellikler onun eseridir. Yerilecek ve aşağılanacak olan, kovulmuş şeytan ve ona uyanlar, onu sevenlerdir. Arkadaşların övme ihtiyacı varsa onların Rabbi var yeter onlara. Sen birini yereceksen düşmanın şeytan var, kınamak için o yeter sana.

Okudunuz mu?  Olimpiyatların amacı

misafir1
insanların akıllarını da korumak lazım. batıl boy boy reklamlarla propagandalarla, çocukların gençlerin akıllarını yıkarken; kimseye bir şey sormuyor. ne had biliyor, ne hakikatin hatırını gözetiyor. önemli olan, içinde bulunulan şartlar değerlendirildiği zaman, söylediklerinizin doğru ve isabetli olmasıdır, bir faydası olmasıdır. bazen insan bağlamından kopararak doğruları anlattığını zanneder ancak ortaya bambaşka resimler çıkar veya konuştuğunun faydası olmaz zararı olur. bir insan hatasından rücu etmiştir veya toplumda üstlendiği bir misyon olmuştur, piresi deve yapılmaz. kimisinin de din düşmanlığını örtecek veya gözden kaçıracak bir kıstasda yokdur. koca devesini de görmezden gelmemek, gözlerden de gizlememek gerekir. inciği boncuğu önemli değildir. çok abartılmamışsa, insanların akıllarında yüce bambaşka bir imge haline getirilmemişse, inciği boncuğu kalsın problem değil. maksat kurcalamak değildir, insanların dinlerinin ve akıllarının korunmasıdır. bunun içinde önce bizim söylediklerimizin doğru ve isabetli yerli yerinde olması lazım. benim düşüncelerim bunlar.

Okudunuz mu?  Her uyandığımda gusül abdesti almaya zorunlu gibi hissediyorum, sanki cenabetim gibi oluyorum.

zeze
Selamün aleyküm. Yok kardeşim ben övülmeye filan kapildim Allah muhafaza buyursun. Ben o şahıs hakkında İslam ansiklopedilerinde araştırma yapmıştım. Onu öven bir ortam oluşunca uyarmak maksadı ile ama o şahıs böyle böyle yapmış tarihte gibisinden konuştum şaşırdı annem çünkü bilmiyordu böyle bir şeyi ben de duyunca çok şaşırmıştım. Yani bu da mı gıybettir yoksa o an onu söylemem doğru muydu acaba diye düşündüm size sormak istedim

Bu kategoride yer alan Alkol İçeren Parfüm, Kolonya, Kozmetik ürünleri Ve Temizlik ürünlerini Koklamak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Devlet Liderlerinin Yaptıklarını Söylemek Gıybet Mi ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.