Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:43
Namazlar
Yönetici

Tahiyyetü’l Mescid Namazı

Tahiyyetü’l Mescid Namazı

İnşirah
Tahiyye; selam vermek demektir. tahiyyetü’l mescid, mescidi yani camiyi selamlamak demektir. Kuranı kerimde mescitlere "Allah’ın Evleri" denilmiştir. Bir eve giren kimsenin, önce ev sahibini selamlaması kadar tabi bir şey olamaz. Bu halde Allah’ın Evine girenin de Onu selamlaması gerekir. Selamlamanın en mükemmel ve en güzel şekli namazla olur. Camiye giren kimsenin tahiyyetü’l mescid kılmak suretiyle Allah Teala’yı bir nevi selamlamış, ona bağlılığını saygısını ve kulluğunu sunmuş olur. Bir mescide sadece ziyaret için veya öğretmek veya öğrenmek gibi bir maksatla giren kimse orada nafile olarak iki rekat namaz kılar. Dileyen daha fazla kılabilir. Mescide günde birkaç defa bu şekilde girilse , bir defasında böyle namaz kılınması yeterlidir. Tahiyyetü’l mescid namazı, mescide girildiğinde daha oturmadan kılınmalıdır. Faziletli olan da budur. Oturulduktan sonra da kılınır. Bazıları; oturmadan kılınırsa eda, oturduktan sonra kılınırsa kaza olur, demişlerdir.
Ebû Katade -radıyAllahu anh- ‘den rivayet edildiğine göre; Rasulullah -sallAllahü aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: "Sizden her kim mescide girerse iki rekat namaz kılmadan oturmasın" (Buhari, Salat, 59)

Okudunuz mu?  Farz namaz aslında 2 rekat mı?

Cevap: Tahiyyetü’l Mescid Namazı

rana
Tahiyyetü’l–Mescid Namazı (Câmiye Girince Tahiyyetü’l–Mescid Namazı Kılmak, Tahiyyetü’l–Mescid Veya Farz

208) Tahiyyetü’l–Mescid Namazı (Câmiye Girince Tahiyyetü’l–Mescid Namazı Kılmak, Tahiyyetü’l–Mescid Veya Farz Yahut Sünnet Kılmadan Oturmamak)

Bu iki bölümdeki üç hadisten, bir mescide girildiğinde iki rekat namaz kılmadan oturulmaması gerektiğini, bu namazı kılmayan kimseye Rasulullah’ın 2 rekat kıl diye emrettiğini ve her abdest alıştan sonra mümkünse iki rekat namaz kılmanın cennetteki derecemizi artıracağını öğreneceğiz. [1]

1146. Ebû Katâde radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
Biriniz mescide girdiğinde, iki rek`at namaz kılmadan oturmasın. [2]

Birgün Peygamber aleyhisselâm mescidde iken yanına gittim. Bana:
İki rek`at namaz kıl buyurdu.[3]

Hadis kitaplarımızda pek çok hadisler Tahiyyetül Mescid namazının kılınması gerektiğini bize haber vermektedir. Nevevi, burada ikisini bize aktarmış oldu. Tahiyyetül Mescid mescidi selamlama veya mescidde oturma ve mescidden istifade etme hakkı demektir. Alimlerimizin büyük çoğunluğu da bu namazın her vakit mescide girildiğinde kılınabileceğini, mekruh vakitler bile olsa kılınması gerektiğini belirtmişlerdir. Unutarak oturan kimse kalkıp tekrar bu iki rekatı kılabilir. [4]

1147. Cabir (r.a)’den şöyle rivayet edilmiştir. Rasûlullah (s.a.v) mescidde iken yanına girmiştim, bana: İki rekat namaz kıl buyurmuştu.[5]

——————————————————————————–
[1] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 338.
[2] Buhârî, Salât 60, Teheccüd 28; Müslim, Müsâfirîn 69, 70. Ayrıca bk. Tirmizî, Salât 118; Nesâî, Mesâcid 37; İbni Mâce İkâmet 57.
[3] Buhârî, Salât 59, İstikrâz 7; Müslim, Müsâfirîn 72, 73.
[4] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 338.
[5] Buhari, Salat 59, Müslim, Müsafirin 69.


Cevap: Tahiyyetü’l Mescid Namazı

kadirba72
niyeti nasıl edilir Tahiyyetü’l Mescid Namazının

Okudunuz mu?  Kurana Göre Namaz

bide
cuma namazı bitimiden sonra 2 rekat kılınıyor acaba bilen varsa beni bilgilendirebilir mi ? ne için kılınıyor


Cevap: Tahiyyetü’l Mescid Namazı

Hoca
Şafii Mezhebinde Tehiyyetül Mescid Namazı

Farz Namazlara Tâbi Olmayan Nafileler

1. Tahiyyetu’l-Mescid Namazı

Mescide girildiğinde oturmadan önce kılınan iki rekât sünnettir. Bunun delili şu hadîstir:
Herhangibiriniz mescide girdiğinde iki rekât namaz kılmadan oturmasın.[12]
Tahiyyetu’l-Mescid namazı, farz namaz veya herhangibir nafile namaz kılmakla da eda edilmiş olur. Çünkü esas olan, mescide girildiğinde oturmadan önce namaz kılmaktır.

___________________________
Hanefi Mezhebinde Tehiyyetül Mescid

Okudunuz mu?  Namaz kılmayanın diğer badetleri kabul olur mu?

Kelime anlamı bakımından mescidin selamlanması, saygı gösterilmesi demektir. Dinî bir kavram olarak, camiye giren kimsenin, mescidlerin sahibi olan Allah’a saygı ve ta’zîm amacıyla iki rekat namaz kılması anlamına gelir. Hz. Peygamber, "Biriniz mescide girdiğinde, oturmadan önce iki rekat namaz kılsın." buyurmuştur (Müslim, Salatü’l-Müsâfirîn, 11).
Namaz kılınması mekruh olan vakitlerin dışında mescitlere giren kimsenin, oturmadan önce tahiyyetü’l-mescid kılması menduptur. Normal vakitlerde mescide girdiği halde tahiyyetü’l-mescid kılamayan kimsenin, bunun yerine dört defa "sübhanAllahi ve’l-hamdü lillahi velâ ilâhe illAllahu vAllahu ekber" demesi menduptur. Camiye herhangi bir namazı kılmak için veya farz kılmak ve imama uymak niyetiyle girmek ve oturmadan o namaza başlamak da tahiyyetü’l-mescid yerine geçer.

Okudunuz mu?  Sabah ve İkindi Namazından Sonra Nafile Namaz Kılınır mı?

return
mekandan münezzeh Yüce Allah’a bir ibadethane nasıl ev olarak ithaf edilir? okuduğum kadarıyla; Kabe-i Muazzama’nin O’nun katında ayrı bir anlamı var. zaten yönümüzün oraya çevrilmesinden de belli.

ibadet edilen mekanların ayrıcalığı olabilir makbullük açısından; ama mescitler için aynı iddiada bulunmak biraz garip değil mi?

Okudunuz mu?  Sübha namazı kıldınızmı

Fetva Meclisi
Kur’an okunurken camiye giren bir kimse, taahiyyetü’l-mescid namazını kılabilir mi?

Kur’an okunurken kişinin zorunlu olmadıkça başka bir işle meşgul olmayıp Kur’an’ı dinlemesi gerekir. Nitekim; Kur’an okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki merhamet olunasınız (A’râf, 7/204) mealindeki ayeti-kerimede mü’minlere, Kur’an okunurken onun dinlenilmesi emredilmektedir. Ancak Kur’an dinlemek farz-ı kifaye olduğundan dinleyen birileri varsa, tahiyyetu’l-mescid namazı kılmak caizdir (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtar, I, 546).

Okudunuz mu?  Namazda elleri kaldırmanın hükmü

tahiyyetül mescid namazı, tahiyyatül mescid namazı, tahiyyetül mescid namazı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan İstihare ve istihare Namazı ile ilgili başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tahiyyetü’l Mescid Namazı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.