Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:25
sizden09
Abone

Hayvan Olan Yerde/evde Namaz Ve Kuran Okumak

Hayvan Olan Yerde/evde Namaz Ve Kuran Okumak

Gizemm
Merhaba. Namaza 1 yıl önce başlamıştım. Daha sonra evimize bir köpek aldık ilk başlarda tüm odalara girmiyordu. Sonrasında 1 köpek daha aldık. Ne yazıkki kafam karıştığı için namazı bıraktım. 2 köpeğimiz var. Her yere tuvalet vb şeyler yapmıyorlar ama bütün odalarda geziyorlar. Tabiki elimden geldiğince temizliyorum ama illa ki tüy yada daha önce orada yatmış oluyor. Detaylı olarak doğru yada yanlış olacağını bulamadığım için bilen bir kişinin bilgi vermesini istiyorum. Köpeğin yattığı gezdiği tüyünün düştüğü salyasının aktığı yerde namaz kılınır mı? Kuran okunur mu? Cahilliğimi hoşgörün evden at diyebilirsiniz ama kıyamıyorum asla. Kapıları açıyorlar bir odaya bile girmemelerini sağlayamıyorum. Birde melek girmez diye bir konu var. Gerçekten rızkımız daraldı bir ilgisi varmıdır? Bilgi verirseniz çok sevinirim..

Okudunuz mu?  Fotomontaj yapmak kul hakkımı?

Yorum: Hayvan Olan Yerde/evde Namaz Ve Kuran Okumak

gimsangoksel
Merhaba, öncelikle evdeki canlıları sokağa bırakmayın. Ama namazınız da bırakmayın. Sebepleri oluşturacak olan meseleleri ortadan kaldırmaya çalışın. Seccadenizi bu iş için yardımcı kılın. Ve bunu dolabınızda saklayın ki belki üzerine mi çıktı endişeniz ortadan kalksın. Kuran-ı Kerim-i mealiyle birlikte lütfen ama lütfen okumaya devam edin. Gelelim bahsi olan hadisi şerife; Konuyu hadis hafızları cevaplamalı. Diyelim ki hadisi şerife uyacaksınız o zaman onların evden gitmesi gerekiyor, bunu yaparsanız ki zaten yapsaydınız bu soru olmazdı, o zaman vicdanen sıkıntıya düşeceksiniz gibi. Hadiste varsa ki dediğim gibi işin ehli olanlar bunu cevaplamalı siz buna uymamış olacaksınız, ama bu esnada namazınızın da yerine gelmemiş olacak. Şöyle yapın bence önce gerçekten sahih bir hadis olup olmadığını iyi bir kaynaktan ama cevabıyla birlikte yani çözümüyle sizdeki canlılar adına öğrenin. Sonra da kararınızı verin. Bu esnada Kuran okumaya namazınız da eda etmeye devam ediniz.

Okudunuz mu?  Celaleynin türkçe tefsirinin linki lazım

Yorum: Hayvan Olan Yerde/evde Namaz Ve Kuran Okumak

gimsangoksel
Size bu yanıtı verdikten hemen sonra konuya ilişkin bir kaç kelamı daha yazarsam dedim ve sebebe binaen yazıyorum. Bu yazacaklarımı hususi size ait olan bir tutkunuzun sonucu itibariyle yazdığımı bilmenizi isterim. Canlıları yaratan Rabbimiz elbette onlara ait ve içinde bulunduğumuz dünya dediğimiz yerkürede bir yer uygun görmüş onları halk etmiştir. Kuşların bazıları şehirdeki evlerin çatılarının altında, ağaçların dallarının içinde, evlerin balkonlarının köşelerinde kendilerine yaşam yeri kurmuşlardır. Ama kartallar için bu yerler tamamen zıttır. Onların yeri de sarp kayalar ve gözlerden daha ziyade uzak yerlerdir. Kısacası hayvanlar alemi için dünya bir ikamettir. Ama kedileri-köpekleri-kuşların bazılarını-hatta başka canlıları ( örümcek-akrep-yılan vs) evlerde besleyen insanların olduğu ve onların bu canlılar sayesinde olumsuz enerjilerinin ortadan kalktığı onlara dost oldukları keza aşinadır. Gelelim hadiste geçen mevzuya ( Doğru olduğunu kati olarak düşündüğümüzde) o döneme ait mesele için mi zikredilmiştir? Şöyle arz etmeye çalışayım Efendimizin SAV yaşam şekilleri yeme-içme-uyuma-ticaret-aile-komşu-çevre vesaire hemen her şey muhtemel Kuran-a uygun haliyle şekillenmiştir, onun davranışlarını örnek almakta sünnete riayet etmek anlamı taşır. Burada geniş anlamda baktığımızda örneğin Efendimiz SAV. elinde bir asa ile yürümesi, bugün asa bir sünnettir diyebilir miyiz? Evet diyebiliriz, lakin kaç kişi bunu yapıyor sanırım çok fazla değil, o zaman sünnete uyulmuyor denilir mi, evet denilir. Ama o dönemin coğrafyası ile bu dönemin ki aynı mı? Tabi ki değil, şimdi bu sünneti terk etmek olarak algılanmalı mı? Bence terk etmek değildir. Niye dersek? Zira her davranışın her döneme olan uyumluluğunu düşünmek ve ona uygun hale getirmek ne kadar bizi memnun eder, yada doğruyu yakalamış oluruz. Tabi bunu bazı değişmeyen konular için genelleyemeyiz. Örneğin gıybet etmek gibi. Başında dediğim gibi hadise uymamış olursanız bunun yaptırımı olmaz, ( yukarıdaki açıklamalarımın dahili sonucuyla bunu yazıyorum) ama namazı terk ederseniz farzı terk etmiş olursunuz ki sanırım sebebe dayalı olarak bunu ertelemiş siniz. Kuranı okumayı da aynı uygulamaya tabi tutmuşsunuz karar sizin olmalı değil mi? Buradaki amacım size namaz mevzusunun ehemmiyetine bianen davranışlarımızın şekillenmesi ve namazın hayatımızın en büyük karesi olmasını aktarmak adına bir şeyleri yazmaktı, ümidim bunu yapmış olmadır.

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebinde tahiyyat nasıl okunur?

Yorum: Hayvan Olan Yerde/evde Namaz Ve Kuran Okumak

Gizemm
O kadar güzel anlayip anlatmissiniz ki çok teşekkür ederim 🙏 Allah razı olsun sizden insAllah 🙏🙏

Bu kategoride yer alan Ölmek İstemek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hayvan Olan Yerde/evde Namaz Ve Kuran Okumak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.