Anasayfa
16 Mart 2022, 13:56
Namazlar
Yönetici

İki Namazı Bir Vakitte Kılmak (CEM’)

İki Namazı Bir Vakitte Kılmak (CEM’)

neva
İki Namazı Bir Vakitte Kılmak (CEM’)

SORU: Namazların cem’i konusunda bilgi verir misiniz?

CEVAP: Namazların cem’ (birleştirilmesi) öğle namazı ile ikindi namazının öğle yada ikindi vaktinde peşpeşe kılınması; akşam ile yatsı namazının akşam yada yatsı vaktinde peşpeşe kılınması şeklinde olmaktadır. Sabah namazı cem’ edilemez. Hacc zamanı arefe günü Arafat ve Müzdelifede namazların cem’edilmesi hususunda bütün mezhepler, bütün alimler ittifak halindedir. Ayrıca ihtiyaç, sıkıntı ve meşguliyet sebebiyle namazların cem’i genelde caiz görülmez.
Arafat ve Müzdelifenin dışında namazların cem’ konusunda mezheplerin görüşleri aşağıda ifade edilmiştir:

Okudunuz mu?  Öğle Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

Hanefi mezhebine göre, hacc zamanında arefe günü Arafatta öğle vaktinde öğle ve ikindi(cem’i takdim); Müzdelifede yatsı vaktinde akşam ve yatsı(cem’i tehir) cem’ edilebilir. Bunun dışında iki namazın bir vakitte cem’edilmesi caiz görülmez.

Şafiilere göre, ister yorucu olsun; ister yorucu olmasın yolculuk esnasında iki namaz cem’edilebilir. Ancak bu yolculuğun herhangi bir yolculuk değil, seferiliği gerektiren nitelik, süre veya mesafedeki yolculuk olması gerekir. Şafiiler göre yağmur, kar, dolu gibi sebepler sadece mescidde cemaatle cem’ yapmayı caiz hale getirir. Yerlerin çamur olması cem’ yapmayı caiz kılan mazeret kabul edilmez. Hastalık sebebiyle cem’ caiz görülmez.

Okudunuz mu?  Kevser Suresi Hatmi Yapmak

Malikilere göre, cem’ yapmanın caiz olabilmesi için yolculuğun yorucu olması gerekir. Yağmur, kar ve dolu gibi mazeretlerden dolayı sadece akşam vaktinde mescidde cemaatle akşam ile yatsının cem’i takdim yapılabileceğini ifade etmişlerdir. Hasta olan kimse ikinci bir namaz vaktine kadar durumunun namaz kılamayacak derecede kötüleşeceğinden veya bayılacağından endişe ediyorsa cem’ yapabilir. Yerler çamurlu olduğunda zifiri karanlık da varsa yatsı ile akşam cem’ edilebilir. Zifiri karanlık burada şart koşulmuştur.

Okudunuz mu?  Sadece Farz Namazlardan Sonra mı Allahumme Entes Selam ve Minkes Selam Tebarekte Ya Zel Celali Vel İ

Hanbelilere göre, yorucu olup, olmamasına bakılmadan yolculuğun iki namazın cem’i için mazeret olduğu kabul edilir. Yağmur, kar, dolu ve yerlerin çamur olması da namazların cem’ için mazeret kabul edilmiştir. Hanbeliler bu gibi mazeretlerden dolayı sadece akşam vaktinde mescidde cemaatle yatsı ile akşam namazının cem’i takdim edilebileceğini ifade etmişlerdir.
Emzikli kadın, istihaze kanı gören kadın, özür sahibi kişiler, her vakit için abdest almaktan aciz olan kişilerde aynı hükme tabi tutulmuştur.

H. Karamanın ifadesine göre, hadislerden müçtehitlerin çıkardığı hüküm şöyledir: Korku, tehlike, şiddetli yağmur ve kar, yürümeyi zorlaştıran çamur, hastalık, hastaya bakma gibi sebepler ve mazeretler bulunduğunda yolcu olmayanlarında namazları birleştirerek kılmaları caizdir. Namaz vakitli bir ibadet olduğundan birleştirmenin mazereti olması gerekir. Ameliyata giren bir doktor, ameliyatın uzun sürmesinden dolayı bulunduğu yer ve durumda namazı eda etmesi mümkün değilse, fırsat bulduğunda namazları cem’ etmesi caizdir. Din mü’minlerin zorluk çekmelerini ve ibadet yüzünden zarar görmelerini değil, gönül huzuru ile ibadet etmelerini istemektedir. Dinde güçlük yoktur. (Hayrettin Karaman, Hayatımızdaki İslam)
Hadislerde bu görüşü destekler mahiyettedir. Bu hususla alakalı bir hadisin mealini; diğer hadislerin bazılarının kaynaklarını verelim:
Müslim’den gelen bir rivayete göre, ” Allah Resulü (a.s) korku ve sefer hali olmaksızın öğle ve ikindiyi; akşam ile yatsıyı da birleştirerek kıldı.” İmam Malik bu hadisi değerlendirirken ” ben bunun yağmurlu günde yapılmış olduğunu zannediyorum” demiştir. ( Muvatta, Kasru’s-Salat, 4 (1- 144); Müslim, Müsafirin, 49, (705) ) ( ayrc. bkz. Buhari, Taksiru’s- Salat, 13, 15, 16; Hacc, 93, 96, 97, 99; Mevakıt 12; Müslim, Hacc, 286, (703), 987, ( 1288) ; Ebu Davud, Salat, 274, (1218,1219); Menasik, 65, (1926, 1933)
Namazların cem’i nin ancak mazeret durumunda caiz olduğuna dair rivayet edilen hadis bulunmaktadır. İbn Abbas’tan (r.a) gelen bir rivayette, Kim iki namazı özürsüz olarak cem’ ederse büyük günah kapılarından bir kapıya gelmiş olur.” ( Tirmizi, Salat, 138 (188) buyurulmaktadır.

Okudunuz mu?  Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Kuşluk Namazı

SORU: Vaktinde kılınamayan sabah namazı o gün güneşin doğuşundan tam tepe noktasında olana kadar kılınabilirse niyet nasıl olmalı ?

CEVAP: ”Niyet ettim vaktinde eda edemediğim sabah namazının sünnetini ya da farzını kılmaya” şeklinde niyet edilebilir.

Memurların Zimmetinden Düşüp Atıl Hale Gelen Eşyaları Özel İşlerinde Kullanması

Okudunuz mu?  Namazın İnsana Kazandırdıkları

SORU: Devlet memuruyum. Benim zimmetimdeki veya diğer memurların zimmetindeki bazı cihazlar zimmetten düşüp, bahçeye atıl olarak konuyor ve oradan da çöpe atılıyor. Şimdi bu cihazları atıldığı yerden alıp işyeri dışında kendi özel işlerimizde kullanmak caiz midir?

CEVAP: Bu cihazlar çöpe atılıp, çürüyüp yok olacaksa kullanılmasında sakınca yoktur. Ancak atıl durumda olan bu cihazları kullanırken dairede çalışan amirlerden(Müdürlerin), cihazla alakalı birimlerden izin alınması gerekir. Cihazla alakası olan memurların tamamının da rızası alınırsa daha iyi olur. En azından insanların zihnindeki tereddütler bertaraf edilmiş olur.

Okudunuz mu?  Akşam namazında yanlıslıkla kunut tekbiri almak

aslan çıtır.


Cevap: İki Namazı Bir Vakitte Kılmak (CEM’)

İZGEN
namazlar kendi vakitlerinde ve vaktini geciktirmeden kılınmalıdır.bu konuda alimler tarafından önemli uyarılar vardır.kısaca iki namaz bir vakitte kılınmamalıdır


Yorum: İki Namazı Bir Vakitte Kılmak (CEM’)

ismail1
Selamun Aleyküm işim gereği sürekli seferi oluyorum ve gittiğim yerlerde hep şafi veya diğer mezheplerden araplarla karşılaşıyorum onların bir çoğu namazı cem ediyor ben vaktin namazı için imama uyduğumda örneğin öğlen namazı ise namaz bittiğinde imamın aslında ikindi için niyet ettiğini öğreniyorum onlara sorduğumda bir şey olmaz diyorlar yine geçenlerde akşam namazı vaktinde yatsıyı kılacak bir şafi bana katıl dedi ben akşamı kılacağım dediğinde tamam ben 2 de selam veririm sen 3 e tamamlarsın dedi imam ile cemaatin aynı namaza niyet etmeleri gerekmez mi böyle durumlarda ne yapmalıyım

Okudunuz mu?  İstihare Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

Yorum: İki Namazı Bir Vakitte Kılmak (CEM’)

Ensar
ve aleykum selam sizler seferi iseniz bu kolaylığı yani cemu taksir den faydalanmanız sizin için bir kolaylık olacaktır. önünüzde namaz kılan imam arkadaş o vakite niyet etsede sizler başka vaktin niyetini edip namaz kılabilirsiniz herhangi bir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Öğle namazı kaç rekattır hangi dualar okunur

iki nmazi bir vektta kilmek

Bu kategoride yer alan Namaz Kılarken Avret Yeri Açılırsa başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İki Namazı Bir Vakitte Kılmak (CEM’) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.