Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:19
dualar
Yönetici

Hz.Cüveyriye (ra)validemizin duası

Hz.Cüveyriye (ra)validemizin duası

nursema
Cüveyriye RA Validemiz buyuruyorlar ki; Rasûl-ü Ekrem SAS Efendimiz bir gün onun yanından çıkmışlar ve duhà (kuşluk) vaktinden sonra gelmişlerdi. Cüveyriye Validemiz ise, hâlâ tesbihatıyla meşguldüler. Efendimiz SAS Hazretleri buyurdular ki:
"–Hâlâ sen bıraktığım hal üzere misin?"
"–Evet!" cevabını alması üzerine Efendimiz SAS:
"–Ben sana dört kelime öğreteyim ki, bunları üç kere tekrarlarsan, senin bugün sabahtan beri yapmış olduğun tesbihlerinle tartılsalar, onlardan ağır gelirler. O kelimeler şunlardır:

Okudunuz mu?  İzdivac Yapana Dua (evlilik duası)

(Sübhànallàhi ve bihamdihî adede halkıhî,ve rıdà nesihî, ve zinete arşihî, ve midâde kelimâtihî.) (1)
(1) [Yarattıklarının sayısınca, kendisinin razı olacağı kadar, arşının ağırlığınca ve kelimelerindeki mürekkep sayısınca Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih eder, ona hamd ederim.] (Et-Tergîb, 2/438)

Sa’d ibn-i Ebî Vakkas RA’ın kızı Aişe, babasından nakil ve rivayet eder ki:
Bir gün Rasûlüllah SAS le beraber, önünde 400 kadar çakıl taşı veya çekirdek bulunan bir kadına uğramıştık. Kadın bunlarla zikir yapıyordu. Efendimiz SAS Hazretleri kadına:
"–Sana bundan daha kolay ve efdal olanı haber vereyim mi?" dediler ve:

Okudunuz mu?  Hz Musa'nın konuşma duası

(Sübhànallàhi adede mâ haleka fis-semâ’, ve sübhànallàhi adede mâ haleka fil-ard, ve sübhànallàhi adede mâ haleka beyne zâlik, ve sübhànallàhi adede mâ hüve hàlik, vallàhu ekber misle zâlik, vel-hamdü lillâhi misle zâlik, velâ ilâhe illallàhu misle zâlik, velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi misle zâlik.) tesbihini beyan buyurdular. (2)
(2) [Göklerde yarattığı yaratıkları sayısınca Allah’ı tesbih ederim. Yerde yarattığı yaratıkları sayısınca Allah’ı tesbih ederim. Yerle gök arasında yarattığı yaratıkları sayısınca Allah’ı tesbih ederim. Allah’ın yarattığı mahlûkat sayısınca Allah’ı tesbih ederim. Allàhu ekber’i de bu kadar, Elhamdü lillâh’ı da bu kadar, Lâ ilâhe illAllah’ı da bu kadar, Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ı da bu kadar söylerim.] (Et-Tergîb, 2/439-441)

Okudunuz mu?  Tövbe Duası (Arapça Türkçe)

Müslim’in bir rivayetinde, Rasûl-i Ekrem Efendimiz’in Cüveyriye RA’ya tavsiyesi;

(Sübhànallàhi adede halkıhî, ve sübhànallàhi rıdà nefsihî, ve sübhànallàhi zinete arşihî, ve sübhànallàhi midâde kelimâtihî.) olarak kayd edilmiştir. (3)
(3) [Yaratıklarının sayısınca Allah’ı tesbih ve tenzih ederim. Allah’ı razı olacağı kadar tesbih ederim. Arşının ağırlığınca Allah’ı tesbih ederim. Kelimelerindeki mürekkep kadar Allah’ı tesbih ederim.]
İmam-ı Neseî’de ise, âhirine (Vel-hamdü lillâhi kezâlik) ziyadesi vardır.
Müslim’in diğer bir rivayetinde de:

Okudunuz mu?  Bir Müslümanın, din kardeşine gıyâbında yaptığı duâ kabûl olunur.

(Sübhànallàhi ve bihamdihî velâ ilâhe illallàhu vallàhu ekber, adede halkıhî, ve rıdà nefsihî, ve zinete arşihî, ve midâde kelimâtihî.) olarak varid olmuştur. (4)
(4) [Yarattıklarının sayısınca, kendisinin razı olacağı kadar, arşının ağırlığınca ve kelimelerindeki mürekkep sayısınca Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih eder, ona hamd ederim; Lâ ilâhe illAllah ve Allahu ekber derim.]

Okudunuz mu?  Aziz Mahmut Hüdayi Hz. duası

Tirmizi’nin rivayetinde ise, Efendimiz SAS Hazretleri Cüveyriye RA validemize mescidde iken uğramışlar, sonra dışarı çıkmışlar. Öğleye yakın bir zamanda yine mescide geldiklerinde, bakmışlar ki yine mesciddeler,
"–Sabahtan beri hep bu hal üzere misin?" diye sormuşlar.
O da "Evet." deyince, Efendimiz SAS Hazretleri:
"–Ben sana bazı kelimeler öğreteyim ki, onları üçer kere okumaklığın senin için daha a’lâ ve efdaldır." buyurmuşlardır.
Bu konuda, Müslim her cümleyi üçer kere okumayı, Neseî ise bütün cümleyi ayrı ayrı üçer kere okumayı tavsiye etmişlerdir. Bu rivayetlerin muhtelif oluşu, her halde müteaddid zamanlardaki hadiselere göre olsa gerektir. Allàhu a’lem.

Okudunuz mu?  Yasin-i Şerif'ten Sonra Okunacak Dua

Cevap: hz.Cüveyriye (ra)validemizin duası

HADİE
peygamber efendimiz yuce Allahı tesbih etmek için bu güzel duayı hanımlarına tavsiye etmiş bizlerede bu sayede öğrenme fırsatı doğmuştur Allahı daima tesbih ermek en güzel ibadetlerdendir


hz cüveyriye duası, peygamberimizin cüveyriye annemize öğrettiği dua, hz çüveyriye

Bu kategoride yer alan Vefat edene hangi dua okunur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz.Cüveyriye (ra)validemizin duası Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.