Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:04
Sahabe
Yönetici

Alkame ve Annesi

Alkame ve Annesi

mumsema
Devr-i saadette Alkame isminde gayretli çalışkan ve sehâvetli bir genç vardı. Hastalandı ve rahatsızlığı şiddetlendi.
Karısı vaziyeti Rasülü Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem efendimize bildirdi: Ya RasûlAllah, kocam çok hasta, ölüm halinde, dedi.
Rasülü Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem, vaziyeti öğrenmek için Bilal Habeşî, Ali, Selman ve Ammar radıyAllahu anhum hazeratını, Alkama’nin evine gönderdi. Gittiler, Alkame ağır hasta idi. Lâ ilâhe İllAllah, Muhammedün Rasûlullah demesini söylediler. Bir türlü söyleyemedi. Üzüldüler.
Vaziyeti bildirmesi için Bilal radıyAllahu anh’ı Rasülü Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem efendimize gönderdiler. Rasülü Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem efendimiz ana ve babasının hayatta olup olmadıklarını sordu.
Babasının öldüğünü, ihtiyar anasının hayatta olduğunu öğrendiler.
Rasülü Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem efendimiz, ihtiyar kadına oğlu ile vaziyetinin nasıl olduğunu sordurduğunda, ihtiyar kadın:
O hep karısını dinliyor, hep beni tersliyor, hiç bir dileğimi yerine getirmiyor, cevabını verdi. Rasülü Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem , Bilal Habeşî radıyAllahu anh’a: Git bir yığın odun topla, onu ateşle yakalım, buyurdu. Bu sözleri duyan Alkame’nin annesi: Ya RasûlAllah! O benim oğlum ve gönlümün meyvesidir. Onu benim gözlerimin önünde yakacak mısın? Buna yüreğim nasıl dayanır, dedi. Rasülü Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem efendimiz şöyle buyurdu: Ey Alkame’nin annesi, Allah’ın azabı daha şiddetli ve daha devamlıdır. Sen içinden Allah’ın onu mağfiret etmesini diliyorsun. O halde ona kırgın olmadığınıaçıkla. Hakkını helal et. Varlığım Kudret elinde olan Allah’a yeminle söylerim ki, sen ona kırgın oldukça, onun ne namazı, ne orucu ne de diğer iyilikleri kendisine fayda vermez.
Alkame’nin annesi ellerini göğe kaldırdı ve: Ya RasûlAllah! Allah’ı, seni ve burada bulunanları şahid tutuyorum ki, ben Alkame’den razıyım, haklarımı ona helal ettim, dedi. Rasülü Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem efendimiz:
Ya bilal! Git bak, Alkame Lâ ilahe İlAllah diyebiliyor mu? buyurdu. Bilal hemen gitti. Alkame’nin evine vardı. Daha kapıdan girerken onun, Lâ ilahe İlAllah, Muhammedun Rasûlullah demekte olduğunu işitti. Aynı gün Alkame radıyAllahu anh vefat etti. Yıkandı, kefenlendi. Rasülü Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem efendimiz namazını kıldırdı ve defnetti. Definden sonra Fahr-i Kainat efendimiz, kabri başında dırarak halka şunları söyledi: Ey Muhâcirler! Ey Ensarlar! Kim karısını annesinden daha üstün tutarsa Allah’ın laneti onun üzerindedir. Onun diğer ibadet ve iyiliklerinin de kendisine hiçbir faydası yoktur, kabul olunmaz, buyurdu.
Rasülü Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem efendimiz buyurur: Kim Kur’an okur, öğrenir ve onunla amel ederse kıyamet günü anne ve babasına nurdan ( yapılmışcasına parlak ) bir tac giydirilir. Onun ziyası güneş ışığı misalidir. Onun ebeveynine iki hulle giydirilir ki dünya ( malı ) onlarla boy ölçüşemez. Onlar ne karşılığında bunlar bize giydirildi derler. "
" Çocuğunuzun Kur’an ahkâmını tutması sebebiyle " denilir. ( et-terğib c.2 355 ) Musâ aleyhisselam bir defesında şöyle dedi:
Ya rabbi! bana öğüt ver. Allah Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri buyurdu: Rabbinin hukukuna riayet et. Musâ aleyhisselam tekrar etti: Allah Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri buyurdu: Ananın hakkını gözet. Musâ aleyhisselam tekrar sordu: Allah Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri tekrar buyurdu: Ananın hakkını gözet.


Cevap: Alkame ve Annesi

Yetim
onlara öf bile deme hitabı anlayana yeter. . . Allah razı olsun hocam

Okudunuz mu?  Hz. Alinin çocukları

Yanıt: Alkame ve Annesi

BELİNAY
emeğinize sağlık Allah razı olsun…


Cevap: Alkame ve Annesi

Desert Rose
Alkame’nin annesi ellerini göğe kaldırdı ve: Ya RasûlAllah! Allah’ı, seni ve burada bulunanları şahid tutuyorum ki, ben Alkame’den razıyım, haklarımı ona helal ettim, dedi.
Anne baba rızasını alabilene ne mutlu…
bazıları için elinden kayıp gittiklerinde iş işten geçmiş olur…
Allah c.c razı olsun hocam…

Okudunuz mu?  Hz.Osman ın Cömertligi

alkame, alkamenin hikayesi, alkame kimdir

Bu kategoride yer alan Sahabelerin İsim ve Künyeleri (72 Sahabe) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Alkame ve Annesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.