Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:44
Sohbet
Yönetici

Çanakale Savaşında Mucizevi Olaylar

Çanakale Savaşında Mucizevi Olaylar

neva
Nusret Mayin Gemisi ve Cevat Pasa’nin ruyasi

Itilaf devletlerinin Canakkale ve Istanbul bogazlarini acmak için teskil ettikleri Ingiliz ve Fransiz filolarindan mutesekkil buyuk armada, 17 Mart aksami Karanlik Umani cevresinde son bir defa daha yaptirdigi mayin taramasi ile emniyet hissi ve ertesi gun kazanmayi dusundukleri zaferin tatli hayalleriyle uykuya dalarlar. Oysa uyumayan birileri vardir. Saat gecenin bir bucugunu gosterdigi zamanda 360 tonluk eski bir tekne olan Nusret Mayin Gemisi bütün isiklarini karartmis, agir agir, Rumeli kiyisini çok yakindan takip ederek sessizce Bogaz’dan asagiya doğru inmektedir.

Gemi kumandani Yuzbasi Hakki Bey, aldigi emir geregi çok rizikolu bir ise girismistir. Sisli ve yagmurlu havanin gorus alanini çok azaltmasindan faydalanan Hakki Bey, duman cikarmamasi için makinelerinin dakika devrini l40’da tutmak sartiyla her 15 saniyede bir mayin olmak uzere poyraz lodos yonunden 26 adet Turk yapimi mayini bu bolgeye dokturur.

BOYLE BIR PLAN NEREDEN CIKMISTIR?

Mustahkem Mevki Komutani Cevat (Cobanli) Pasa bir gece çok enteresan bir rüya gorur. Ruyasinda kulaginda yankilanan ses soyle demektedir: "… Deniz uzerine bak! Denize doğru nazar eden Cevat Pasa dalgalar arasinda ciceklerle bezenmis piril piril "Kef" ve "Vav" harflerini gorur. Heyecanla uyanan Cevat Pasa, ruyaya bir anlam veremez.

O sirada Seddulbahir, Ertugrul, Kumkale, Orhaniye istihkam ve bataryalari dusmanin çok ustun sayida ve taretler içinde korunmus cabuk atesli ve buyuk capli gemilerin acimasiz saldirisi karsisinda coktan susmus, moloz ve toprak yigini haline geldiginden savas disi kalmistir.

Tenger, Soganlidere ve Baykus bataryalarini takviye ettirmek için teftise cikan Cevat Pasa, Kilitbahir’den istimbota binerken yedi yil önce veremden olen kızı Bedile Hanim’i hatirlar. Kabri buyuk veli Ahmed Cahidi Sultan’in turbesinin haziresindedir. Az sonra onun mezari basina geldiginde ruyasindaki sesi burada da duyar; soyle demektedir lahuti ses: "… Cevat, depolardaki 26 mayini denize dose". Cevat Pasa, korku ve saskinlik içinde bocalarken karsisinda yuzune bakilmayacak kadar guzel, nurânî bir siluet belirir. Adam,

Cevat Pasa’nin kolundan tutup sorar:

– Bir derdin mi var?

Cevat Pasa, gördüğü ruyayi ve az önce duydugu sesi bir solukta anlatir. Nur yuzlu adam (Ahmed Cahidi Sultan) cevap verir:

– Nur, zafer isaretidir. Ebced hesabinda "Kef" harfi 20, "Vav" da 6 rakamini bildirir ve 26 yapar…

Bunlari soyledikten sonra aniden kaybolur. Cevat Pasa, hemen Mayin Grubu Kumandani Nazmi Bey’i cagirip sorar:

– Depolarimizda kaç mayinimiz var? Nazmi Bey’in cevabi çok sasirticidir:

– Elimizde bir Turk usta tarafindan yapilan 26 mayin var. Alman teknisyenler bunlari dosememizi istemediler. Su anda Bogaz’daki mayin sayisi 377’dir ve hepsi Alman yapimidir.

NAZMI VE HAKKI BEY’LE BULUSMA

Cevat Pasa, daha sonra Nusret Mayin Gemisi Komutani Yuzbasi Hakki Bey ile Yuzbasi Hafiz Nazmi Bey’i makamina cagirir ve mayinlari nereye dokecekleri konusunda plan yaparlar. Ve plan geregi bu sirli 26 mayin Kumbagi Burnu ile Soganlidere arasina iki sira halinde Bogaz’a paralel olarak tekbir ve dualarla dokulur.

Ertesi gun 18 Mart 1915 sabahi Ingilizlerin en buyuk zirhlilarindan Irresistible ve Ocean zirhlilari, Nusret’in sabaha karsi doktukleri mayinlara carparak herkesin saskin bakislari arasinda Bogaz’in dibini boylarlar.

Canakkale vadilerindeki yesil kuslar

Tarihimizdeki bircok savasta hemen her zaman anlatila gelen bir hadisedir yesil sariklilar. Kimdirler, necidirler, nerelerden gelmislerdir, kesin olarak bilen yoktur. Ama herkes onlarin ya Allah katindan gonderilen melekler ya da daha onceki savaslarimizda Allah, vatan ve din ugruna can veren sehitlerimiz olduklarini dusunurler. Canakkale’de de bunun ornekleri gorulmustur. Halk, bu tarz olaganustulukleri hemen her mucadelemizde yasadigi ya da gördüğü için, acaba demistir, bu harbimizde de boyle seyler oldu mu?

Rusen Esref Bey, Canakkale gazilerinden biriyle yaptigi mulakatta yesil sariklilari gorup gormedikleri ile ilgili sordugu soruya ilginc bir cevap almisti. Bir parmagini savasta kaybeden gazimiz ona su cevabi vermisti: "Hayir efendim, biz gormedik. Yalniz kuslar vardi. Yesil yesil. Atesin arasinda gezerlerdi. Sonra zeytin agaclarina konarlardi. Baska bir sey gormedik. Iste o zeytin agaclarini kursun, gulle kirmis, yikmis, dalini budagini karistirmis. O yesil kuslar oraya konarlardi. Kursun mursun, Allah tarafindan, onlara dokunmuyordu." (Kaynak: Rusen E. Unaydin, Canakkale’de Savasanlar Dediler ki, TTK Yay., Ankara 1990. Aktaran: Doc. Dr. Abdulhakim Yuce, Sehtler ve Sehitlerin Hayati, Nil Yay. Ist. 2001 s. 167)

HADIS-I SERIFTE NASIL ANLATILIYOR?

Kutub-u Sitte’den Esbab-i Nuzûl bolumunden 529 no’lu hadis-i serif:

"Resulullah (sallAllahu aleyhi ve sellem) ashabina soyle dedi: "Uhud’da sehid olan kardesleriniz var ya! Allah, onlarin ruhlarini yesil kuslarin içine koydu. Bunlar cennetin nehirlerine giden, cennet meyvelerinden yiyen ve Ars’in golgesine asilmis altindan kandillere girip istirahat eden kuslardir. Sehitler boylece güzel guzel yiyip icip dinlenince soyle dediler: Kardeslerimize bizden kim haber goturecek ve bildirecek ki bizler Cennet’te dirileriz, riziklaniyoruz? Bu haber gitmeli ki onlar Cennet’e karsi isteksiz olmasinlar ve harpte korkak davranmasinlar!" Allahu Teala onlara cevaben: "Sizin haberinizi Ben duyuracagim." buyurdu ve su ayeti indirdi: "Allah yolunda oldurulenleri olu saymayin, bilakis onlar Rabb’leri katinda diridirler. Allah’in bol nimetinden onlara verdigi seylerle sevinc içinde riziklanirlar. Arkalarindan kendilerine ulasmayan kimselere, kendilerine korku olmadigini ve kendilerinin uzulmeyeceklerini mujde etmek isterler." (Al-i Imran, 169).


Cevap: Çanakale Savaşında Mucizevi Olaylar

VESLiHAN
çanakkale savaşı tarihte çok farklı duygular uyandıran bir savaştır hem hüzün var hemde bir gurur ve garip bir sevinç belkide onların gözlerini inançları uğruna kararatıp aslında mutlu ve istekli bir biçimde şehit olmaları bizimde duygularımızı etkiliyor

Okudunuz mu?  Selatu selam getirme şekilleri

yeşil sarıklılar, çanakkale savaşında mucizevi olaylar, çanakkale savaşı yeşil sarıklılar

Bu kategoride yer alan İlahi Hükümler - İslama göre Dost ve Düşman başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çanakale Savaşında Mucizevi Olaylar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.