Anasayfa
25 Eylül 2021, 8:00
aile
Yönetici

Eşini Kıskanmak

Eşini kıskanmak

LeoparGS
Eşini kıskanmak

Sual: Karı-kocadan birinin eşini kıskanmasında bir sakınca var mıdır?

CEVAP
Bazıları eşini kıskanmayı ayıp gibi, çağ dışı gibi göstermeye çalışıyorlar.
Gayur olmak, yani namusunu korumak için, meşru hudutlar içinde kıskançlık göstermek dinimizin emridir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Mümin gayur olur. Allahü teâlâ ise daha gayurdur.) [Müslim]
(Allahü teâlâdan daha gayuru yoktur ve bunun için fuhşu yasaklamıştır.) [Buhari]
(Namus gayreti imandan, kadın-erkek bir arada eğlenmek de nifaktandır.) [Deylemi]

Namusunu kıskanmayana deyyus denir. Deyyuslar için hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, Cenneti yaratınca, Cimri sana giremez, deyyus senin kokunu bile duyamaz buyurdu.) [Deylemi]

(İçki içene, ana-babasına asi olan kimseye ve deyyusa, Cennete girmek haramdır.) [İ.Ahmed]

Bu büyük günahları işleyen kimsenin zerre kadar da olsa imanı varsa, günahlarının cezasını çektikten sonra Cennete gider. Fakat günahlar insanı küfre sürüklediği için, bu günahlara devam etmek büyük felakete yol açar.

Zararın neresinden dönülürse kârdır. Bir an önce tevbe edip günahlardan sıyrılmalıdır. Tevbe eden, hiç günah işlememiş gibi olur.

Kadının, kocasını da kıskanması normaldir. Fakat kıskançlığıyla meşru sınırı aşmamalıdır.
(Allahü teâlâ, kıskançlığı kadınlara ve cihadı erkeklere yükledi. Hangi kadın, bu emre iman ederek sabrederse, şehid olan mücahid kadar sevap kazanır) hadis-i şerifinde de, kadınların sabır göstermelerine işaret buyurulmaktadır.

Sual: Hadis-i şerifte "Haya imandandır" buyurulmaktadır. İbadetlerini başkalarına göstermekten de haya etmek böyle midir?
CEVAP
İbadetlerini başkalarına göstermekten haya etmek caiz değildir. Haya, günahlarını, kabahatlerini göstermemeye denir. Bunun için, vaaz vermekten ve emr-i maruf ve nehy-i münker yapmaktan [ehl-i sünnet kitaplarını yaymaktan] ve imamlık, müezzinlik yapmaktan, Kur’an ve mevlid okumaktan haya etmek caiz değildir. (Haya imandandır) hadis-i şerifinde, haya, kötü, günah şeyleri göstermekten utanmak demektir. Müminin, önce Allahü teâlâdan haya etmesi gerekir. Bunun için, ibadetlerini sıdk ile, ihlas ile yapmalıdır.

Buhara âlimlerinden birisi, sultanın oğullarının sokakta abes oyun oynadıklarını gördü. Elindeki asa ile bunları dövdü. Kaçtılar. Babalarına şikayet ettiler. Sultan, bunu çağırıp, sultana karşı çıkanın hapis olacağını bilmiyor musun dedi. Âlim, cevap olarak, Rahmana karşı çıkanın Cehenneme gideceğini bilmiyor musun dedi. Sultan, emr-i maruf yapmak vazifesini sana kim verdi dedi. Âlim, seni kim sultan yaptı cevabını verince, beni halife sultan yaptı dedi. Beni de, halifenin Rabbi vazifelendirdi dedi.

Sultan, sana Semerkand şehrinde emr-i maruf yapmak vazifesini veriyorum dediğinde, ben de kendimi bu vazifeden azlettim cevabını verdi. Bu cevabına hayret ettim, emir olunmadan, izin verilmeden vazife yaptığını söyledin. İzin verilince de, azlolunmanı istiyorsun dedi. Sen izin verince, sonra azledersin. Rabbimin verdiği vazifeden beni kimse azledemez dedi. Bu söz üzerine sultan, dile benden istediğini vereyim dedi. Gençlik hâlimi bana getir dedi. Bu iş elimden gelmez deyince, bana bir ferman yaz da, Cehennemdeki meleklerin reisi olan Malik, beni ateşte yakmasın dedi. Bunu da yapamam deyince, benim öyle bir sultanım var ki, her şeyimi Ondan istiyorum. Her dilediğimi ihsan etti. Bunu yapamam hiç demedi, dedi. Sultan, beni duadan unutma diyerek serbest bıraktı.

Okudunuz mu?  Dul kadınla evlilik... Mehmet PAKSU yazdı

Cevap: Eşini kıskanmak

Medine
aro hamdolsun öyle bir sultanımız var ki bizi kendisine kul kabul eder inşAllah…O(c.c.) Sultanlığına layık ama biz O’nun(c.c.) kulluğuna layık değiliz…Rabbim affet bizi…


Yanıt: Eşini kıskanmak

asooo
bir evlilikde esler birbirlerini kiskanmazsa o evlilik yürümez bence tabii asiriya kacmamak sarti ile seven erkekde kadinda kiskanir bence

Okudunuz mu?  Evlenirken eş seçiminde neye dikkat etmeli?

Soru: Eşini kıskanmak

hasret
benim öyle bir sultanım var ki, her şeyimi Ondan istiyorum. Her dilediğimi ihsan etti. Bunu yapamam hiç demedi, dedi.

Sonsuz şükürler olsun Rabbim…
Aciziz,günahkârız…
Hesabımızı kolay eyle…


Hesna
Bu büyük günâhları işliyen kimsenin zerre kadar da olsa îmânı varsa, günâhlarının cezâsını çektikten sonra Cennete gider. Fakat günâhlar insanı küfre sürüklediği için, bu günâhlara devam etmek büyük felâkete yol açar. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Bir an önce tevbe edip günâhlardan sıyrılmalıdır. Tevbe eden, hiç günâh işlememiş gibi olur. Kadının, kumasını da kıskanması normaldir. Fakat kıskançlığını açığa vurarak meşrû sınırı aşmamalıdır. (Allahü teâlâ, kıskançlığı kadınlara ve cihâdı erkeklere yükledi. Hangi kadın, bu emre îmân ederek sabrederse, şehîd olan mücâhid kadar sevâb kazanır) hadîs-i şerîfinde de, kadınların sabır göstermelerine işâret buyurulmaktadır. Kadın, hem kıskanacak, hem de buna katlanacaktır. İşte bu büyük fedâkârlık, erkeklerin cihâdı gibi tutulmuştur.

Okudunuz mu?  Amca kızıyla evlenmek caiz mi?

mvy54
Belli sınırlarda kıskanmak ve kıskanılmak güzeldir. paylaşım için teşekkürler.


malik eşter
Bismillahirrahmanirrahim.

Allah (cc) razı olsun, emeğine sağlık,

" Hayvanlar içinde eşini kıskanmayan tek hayvan domuz’ dur, Rabbimiz de domuz etini yasaklamıştır, hikmete binaen herhalde en doğrusunu Allah (cc) bilir.

Okudunuz mu?  Evlilik görüşmesi

selam ve dua ile…


flora
Allah razı olsun.bencede seven erkek de seven kadında kıskanır.:) zaten bir söz wardıya tam bilmiyorum ama "zeki ve imanlı erkek kıskanırmış"o tip bir sözdü işte:)


kalpsızkral
islamıyette gerılmek aşırı kıskanmak kıskanırkende karsılarındakı ınsanları kırıcı aşagılayıcı sozler sarf etmek dıgrumudur

Okudunuz mu?  Ailemi bu evliliğe nasıl ikna edebilirim

Şema
< islamıyette gerılmek aşırı kıskanmak kıskanırkende karsılarındakı ınsanları kırıcı aşagılayıcı sozler sarf etmek dıgrumudur >
tabiki doğru değildir.

Kıskanmak fıtratımızda/yaradılışızda vardır, onu söküp atamayız ama aşırısı da insanı bıktırır.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm hocam.
Ben bundan 1 yil önce bir hata yaptım. Apartmana taşınan bir bayanın eşimle samimi konuşmasından rahatsız oldum ve ona karşı kötü zana kapıldım. Kadın ben evde yokken eşime gelip çamaşır makinesinin bozulduğunu tamir edip edemeyeceğini sormuş bunu öğrenmem benim içine daha büyük kıskançlık tohumu ekti. Nefsime yenildim sadece aile içinde çevreye yaymadn kadın hakkında kötü şeyler söyledim. Eşime bilinçli yaklaştığına dair kötü cümleler kurdum..bunu söylerken bile utanıyorum. Aşırı samimi davranışları beni bu noktaya getirdi. Eşimle aramız bozuldu. Eşim de bunun üzerine ona gerekli mesafeyi koydu. Kadın çekildi. Ama ben şu an çok pişman oldum. Kadının belki rahat bir kişiliği vardı ve benim gibi düşünmüyor oluşu bu çirkin zannimi hak edeceği anlamına gelmiyordu. Eşimden helallik isteyeceğim ama kadına bu konuyu açıp helallik istemem uygun olmaz diye düşünüyorum ama bu hakla da Allah huzuruna çıkamıyorum utanıyorum. Ne yapmam gerek bu hakla ölmek istemiyorum. Nasıl yapabilirim hocam yardım edin bana.

Okudunuz mu?  Ben engelli bir genci seviyor ve evlenmek istiyorum. Ama engeli yüzünden babam asla razı olmuyor.

vel Fecr
< Selamun aleyküm hocam.
Ben bundan 1 yil önce bir hata yaptım. Apartmana taşınan bir bayanın eşimle samimi konuşmasından rahatsız oldum >

doğru olanı yapmışsınız anlamadığım bu neyin pişmanlığı, o samimiyet ilerde daha kötü sonuçlar doğurabilirdi. sakın geri adım atmayın. helallik falanda isteyip onları tekrar aynı noktaya getirmeyin. burda haram olan zaten eşinle o kadının konuşması. siz bir haramın önüne geçmeye çalışmışsınız. insanoğlu bu fıtratında şevk var şehvet var. bunu inkar eden yaratılışını inkar eder. sakın ha sakın vesveseye kapılıp eski günlere dönmeyin. sonrasında çok üzüleceğiniz noktalara gelebilirsiniz.

Okudunuz mu?  İnsanın evleneceği kişi önceden belli midir

eşini kıskanmayan tek canlı, eşini kıskanmayan tek hayvan, eşini kıskanmayan erkek cennete giremez

Bu kategoride yer alan Anne Babanın çocuğa karşı görevleri ile ilgili hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eşini Kıskanmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.