veyselhoca06
Müminlerin din kardeşliği çerçevesinde diğer müminlere karşı bir takım sorumlulukları vardır.Bunlardan biriside mümin kardeşinin ayıp olarak nitelenen tutum ve davranışlarının duyulmasına ve yayılmasına engel olmaktır.İnsanlar arası ilişkilere güven kazandıran dostça ve kardeşçe yaşamayı teşvik eden bu erdem,hatalı davranışların toplumda teşhir edilmesini önlemesi bakımından da önemlidir.Zira teşhir edilen kötülükler dolaylı olarak teşvik edilmiş sayılır.Rasul-i Ekrem (s.a.s.) de insanların kusurlarını araştırmanın neredeyse onların ahlaklarını bozmakla aynı anlama geleceğine işaret etmiştir.(Ebu Davut,Edep 37)
Müslüman kardeşinin kusurlarını örtmek suretiyle onun toplum içinde kınanmasını ve ayıplanmasını önleyen mümin,bu davranışına hem dünyevi hem uhrevi bir karşılık bulacaktır.”Kim dünyada bir müslüman kardeşinin ayıbını örterse Allah’da o kimsenin dünya ve ahirette ayıplarını örter.” buyurmuştur.Buna mukabil Kim de müminlerin kusurlarını araştırıp açıklarsa Allah’da onun kusurlarını ortaya çıkarıverir.Mümin ayrıca kendi kusurlarınıda teşhir etmemeli,bunun yerine tövbe etmek ve iyilik yapmak suretiyle kötülüklerini telafi etmelidir.
Mümin Mevlana’nın deyişiyle kusurları örtmede tıpkı gece gibi olmalı,başkalarının değil kendisinin kusurlarıyla uğraşmalı ve insanlara nasıl davranıyorsa Allah’ında kendisine öyle davranacağının bilincinde olmalıdır.
kaazto
KUSURLARI ÖRTMEDE GECE GİBİ OL
Müminlerin din kardeşliği çerçevesinde diğer müminlere karşı bir takım sorumlulukları vardır. Bunlardan birisi de, mümin kardeşinin ayıp olarak nitelenen tutum ve davranışlarının duyulmasına ve yayılmasına engel olmaktır.
İnsanlar arası ilişkilere güven kazandıran, dostça ve kardeşçe yaşamayı teşvik eden bu erdem, hatalı davranışların toplumda teşhir edilmesini önlemesi bakımından da önemlidir.
Zira teşhir edilen kötülükler, dolaylı olarak teşvik edilmiş sayılır. Resul-i Ekrem (s.a.s.) de, insanların kusurlarını araştırmanın neredeyse onların ahlâklarını bozmakla aynı anlama geleceğine işaret etmiştir..(EbuDavud, Edeb, 37)
Müslüman kardeşinin kusurlarını örtmek suretiyle onun toplum içinde kınanmasını ve ayıplanmasını önleyen mümin, bu davranışına hem dünyevî hem de uhrevî bir karşılık bulacaktır: "Kim dünyada bir Müslüman kardeşinin ayıbını örterse Allah da o kimsenin dünya ve ahirette ayıplarını örler." (Tirmizi, Birr, 19)
Buna mukabil kim de müminlerin kusurlarını araştırıp açıklarsa, Allah da onun kusurlarını ortaya çıkarıverir (Ebu Davud, Edeb, 35)
Mümin ayrıca kendi kusurlarını da teşhir etmemeli, bunun yerine tövbe etmek ve iyilik yapmak süreliyle kötülüklerini telafi etmelidir (Tirmizi, Tefsir, 11)
Mümin, Mevlana’nın deyişiyle, kusurları örtmede tıpkı gece gibi olmalı, başkalarının değil kendisinin kusurlarıyla uğraşmalı (Muvatta, Kelâm, 3) ve insanlara nasıl davranıyorsa, Allah’ın da kendisine öyle davranacağının bilincinde olmalıdır……..
GaribYolcu
Allah Razı Olsun.okuduğuyla Amel Edenlerden Oluruz InşaAllah.
gEnChBoYs
Allah razım olsun….
keşke herkes bunlara uysa….
guzelcem
Allah razı olsun bu kadar derin bilmiyordum…
zara
Allah Razı Olsun okuduğuyla Amel Edenlerden Oluruz InşaAllah
NuN
ayıpları örtmede gece gibi ol anlamı, gece her gizli hareketi örttüğü gibi, sende insanlardan gördüğün kusur ve eksiklikleri görmemezlikten gel demektir.
yasemin
Kusurlu göze sahipsek zaten , eksiğimiz çok demektir , öğrendiklerimizi ve okuduklarımıza kendimizle eşleştiremiyoruz demektir .Cümlelere nail olmak ümidiyle 🙂
ayıpları örtmede gece gibi ol anlamı, ayıpları örtmede gece gibi ol, kusurları örtmede gece gibi ol