Anasayfa
31 Mayıs 2021, 16:45

Makyajlı Yüzle Abdest Alınabilir Mi?

Makyajlı Yüzle Abdest Alınabilir Mi?

Hesna

Ben, çok bilinen büyük bir kuruluşta sekreterim. Mesleğim gereği el, yüz bakımı çok önem taşıyor. Bunun için her zaman makyajlı olmak zorundayım. Ben dindar bir insan olarak namazlarımı da kılıyorum. İşyerinde makyajımı silemiyorum ve o şekilde abdest alıyorum. Çevremdeki arkadaşlar, aldığım abdestin olmadığına hükmediyorlar. Bu doğru mu, doğruysa ben vaktinde nasıl namaz kılacağım?

Çalışan bir bayan olarak, iş yerinizde bile vaktinde namaz kılma gayretiniz takdire şayandır. Allah gayretinizi artırsın, işinizi kolay kılsın (amin).

Okudunuz mu?  Üzerinde Kabe resmi ve ayet yazılı olan seccadede namaz kılınır mı?

Makyajlı yüze değinmeden evvel namaz abdestinin olmazsa olmaz şartlarından bahsetmek gerekir.

Abdestin dört farzından olan yüz ve ellerin dirseklerle beraber su ile bir defa yıkanması şarttır. Başka bir deyişle söz konusu uzuvlar, sınırları dahilinde kuru bir yer kalmadan ıslanmalıdır.

Örneğin; yüz sınırları içinde (kaş, kirpik, sakal başı, yanak, dudak, burun) kalan bölgede suyun temasını engelleyen; suda erimeyen ağır bir makyajın varlığı abdestin sıhhatini engeller.

Okudunuz mu?  Râbıta bir ibadet midir?

Bundan dolayı yüze yapılan makyajda kullanılan ürünlerin suda eriyen (su bazlı) türden olmasına çok dikkat etmek gerekir. Çünkü suya dayanıksız olan ürünler, altına su geçirir. Aksi takdirde yüzdeki süs ürünleri kaplayıcı olduğundan cildin ıslanmasına izin vermeyeceğinden alınan abdest geçersiz olacaktır. Abdest azalarının tamamen ıslanması gerektiğine delil olarak gösterilen hadislerden biri şöyledir:

İmam Ahmed ve Müslim Ömer b. Hattab (ra) rivayet ediyor:

Bir adam abdest aldı ve ayağında bir tırnak yeri kadar kuru kısım bıraktı. Peygamber (sas) onu gördü ve dedi ki; ‘Dön ve abdestini güzelce al.’ Döndü sonra da namaz kıldı.

Okudunuz mu?  Kuran ve Sahih Sünnete ekmek ile ilgili ayet veya hadis var mıdır

Hadisten de anlaşılacağı üzere abdest alırken dikkat etmemiz isteniyor. Ancak abdest azalarının herhangi birinde suyun değmesini engelleyen yara vb. gibi dinen kabul edilen bir zaruret hali söz konusu ise o zaman bu bölge ıslak el ile meshedilir. Eğer sağlık açısından mesh de edilemezse; o vakit uzuv tamamen atlanıp kuru bırakılır.

Okudunuz mu?  Hocaya gidip dua okutmak günah mı?

İslâmiyet’i tam bir samimiyetle; edinilebilen doğru bilginin ışığında, tam bir saflık ve durulukla beslenen ‘istem’le kulluk yaşamak Müslüman’ın esas görevidir. Bu noktada Hz. Peygamberimiz’in, İmam Ahmed, Müslim, Neseî ve İbni Mace’nin Ebu Hureyre’den sahih olarak rivayet ettiği şu hadisi çok güzel açıklayıcı bir şekilde son noktayı koymaktadır:

Size bir şey emrettim mi ondan gücünüz yettiği kadarını yapın.

JALE ŞİMŞEK, DİN HİZMETLERİ UZMANI

Okudunuz mu?  Saldıran ve gelip geçeni ısıran bir köpeği öldürmek caiz mi?

Cevap: Makyajlı Yüzle Abdest Alınabilir Mi?

ilke
Allah razı olsun kardeş.çok aydınlatıcı oldu.ben de meraktaydım bu konu hususunda.


Yanıt: Makyajlı Yüzle Abdest Alınabilir Mi?

feyza gül
Allah razı olsun güzel konu Emegıne saglık


Soru: Makyajlı Yüzle Abdest Alınabilir Mi?

Hesna
cümlemizden inşAllah
dua ile


Sabri
Makyaj temizlenmeden abdest alınmamalıdır.


Kayıtsız Üye
Dün gece göz makyajımı çıkarıp abdest alıp namazlarımı kıldım. Ruju zaten sabah sürmüş ve gün boyu sürmemiştim. Akşam da göz makyajını çıkarırken aklıma gelmedi, zaten çoğu gitmiştir. ama kalan bir kısım var ise kaldı ve ben abdest alıp namaz kıldım. Bu sabah vesvese yapıyorum ya ruj kaldıysa ve en onu unutup silmedim diye. Lütfen yardımcı olun. Rujum kaldı mı bilmiyorum ama unuttum ve abdest alıp namaz kıldım, geçerli olur mu?

Okudunuz mu?  Genelevde çalışan kadınları o yerden kurtarmak maksadıyla onunla evlenmek

Hoca
Namaz geçerlidir ama rahat etmeniz için her ihtimale karşı namazı kaza edin 🙂


pnrpnr
Yüzümdeki makyajı çıkarırken eye liner iyice silmeme rağmen o siyahlıkları kaldı namazımı aksatmamak adına bu şekilde abdestimi aldım kabul olur mu


mum
Eyeliner kalıntısı altına su geçirmişse abdest olur yoksa giderilmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Çocuklara Berru ismi koymanın dinen bir sakıncası var mıdır?

Kayıtsız Üye
Öncelikle herkese hayırlı günler dilerim.Aslında yazacağım konu daha önce yazılmış ikudum fakat kafamda hala soru işaretleri var, yardımcı olursanız sevinirim. Tam manasıyla makyaj yapan birisi değilim fakat gözlerim küçük olduğu için maalesef bu konuyu takıntı haline getirdim. Gözlerimi büyük göstermek adına içinde necis madde olmayan likit eyelinerlar yani sıvı göz kalemleri var onlardan sürüyorum. Suyla temas halinde elimle biraz ovalayınca çıkıyor bu şimdi bir tabaka oluşturmuş oluyor mu ya da cilt üzerinde tabakadan kasıt tam olarak nedir, ovalayınca bile çıkmayan yağlı doku mu, beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim. Selametle kalın…

Okudunuz mu?  Ben kapanmak istiyorum! Aileme kapanmak istediğimi söyledim ama karşı çıktılar.

arifselim
Hayırlı günler. Derinin üzerinde tabaka oluşturması demek, suyun deriye ulaşmasına engel olması demektir. Eğer yıkayınca geçtiğinden emin isen abdestinde sahih olur. Önemli olan suyun cilde tam bir şekilde temas etmesini sağlamaktır.


Kayıtsız Üye
İyide benim bahsettiğim mürekkep gibi bir şey mesela mürekkebi nasıl yıkasak da izi kalıyor o da öyle yıkayınca tam olarak temizlenmiyor izi kalıyor. Mürekkep vs abdeste engel değildir deniliyor o zaman benim bahsettiğim göz kalemi de değil de mi ???

Okudunuz mu?  Kuaförde ağda yaptırmak günah mı ?

furkan
Önemli olanın suyun deriye ulaşması olduğunu söyledik. Kullanıcısı olarak artık buna senin karar vermen gerekir. Su deri ile buluşmak zorunda.


makyaj abdest geçirir mi, abdest alirken kirpikler, makyajdan abdest geçermi

Bu kategoride yer alan Diş teli taktırmak günah mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Makyajlı Yüzle Abdest Alınabilir Mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.