Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:10
Terimler
Abone

İstinşâk Abdest veya gusül sırasında buruna üç defa su çekme

İstinşâk Abdest veya gusül sırasında buruna üç defa su çekme

Şema
İSTİNŞÂK

Abdest veya gusül sırasında buruna üç defa su çekme; şiddetle koklama, koklatma. Buruna su çekilmesi gusül abdestinde farz; normal abdestte ise sünnettir. Guslün farzları ağız ve burna su vermek ve bedenin tamamını yıkamak olmak üzere üçtür.
Kur’an-ı Kerîm’de; "Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin" (el-Mâide, 5/6) buyurulur. Gerçekte guslün rüknü; suyun bir güçlük olmaksızın ulaşabileceği bütün bedeni bir defa yıkamaktan ibarettir. Bedende herhangi bir kuru yerin kalmaması şarttır. Ayet, "bedeninizi iyice yıkayınız" demektir. Beden kelimesi, insanın dış ve iç kısımlarını ifade eder. Bu yüzden suyun zorluk olmaksızın ulaşabildiği ağız ve burnun içi de beden kapsamina girer. Mazmaza (ağza su alma) ve istinşâk (buruna su alma)’ın gusülde farz olmasının sebebi budur.
Abdestin farzlarından birisi olan; "Yüzlerinizi yıkayınız" (el-Mâide, 5/6) emri ise, ağız ve burnun içini kapsamina almaz. Çünkü yüzü yıkarken, ağız ve burnun içine suyun kendiliğinden girmesi mümkün olmaz. (el-Kâsânî, Bedâyîu’s-Sanâyi’, Beyrut 1402-1982, I, 34, 35).
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Sizden biriniz abdest aldığı zaman burnuna su çekip sümkürsün (istinşâk yapsın)" (Buhârî, Vüdû’, 25, Savm, 98, Bedü’l-Halk, II; Müslim, Tahâre, 21, 22; İbn Mâce, Tahâre, 44; Mâlik, el-Muvatta’, Tahâre, 3, 72). Bu duruma göre, abdestte istinşak yapmak sünnettir.
Buruna su verilirken şu hususlara dikkat edilmelidir.
a. Suyun önce ağza, ondan sonra buruna verilmesi ve dışarı atılması.
b. Üç defa su verilmesi.
c. Her defasında suyun yenilenmesi.
d. Oruçlu olmayan kimsenin burna su verirken mübalağa göstermesi. Yani su mazmazada boğaza iner, istinşakta burnun katı yerine kadar vardırılır. Böylece ağız ve burnun içerisi yıkanılmış ve kullanılacak suyun tadı ve kokusu anlaşılmış olur (Mehmed Zihnî, Ni’met-i İslâm, İstanbul 1324, s. 82-83).
İmam Şafiî’ye göre mazmaza ve istinşak gusülde de, abdestte de sünnettir. Ahmed b. Hanbel’in ilk görüşü de böyledir. Başka bir rivayete göre ise, İbn Hanbel mazmaza ve istinşakın gusülde de abdestte de farz olduğu görüşündedir (Sahîh-ı Müslim Terc. ve Şerhi, Terc. A. Davudoğlu, İstanbul 1978, II, 825, 826).
Şâmil İA

Okudunuz mu?  Rızık nedir? İslamda rızık kavramı

Cevap: İstinşâk

Hoca
İSTİNŞÂK:
Abdest ve boy abdesti (gusül) alırken burna su çekme.
On şey sünnettir: Bıyığı kısaltmak, sakalı uzatmak, misvâk kullanmak, mazmaza (abdestte ağıza su almak) , istinşâk, tırnak kesmek, ayak parmaklarını yıkamak, koltuk altını temizlemek, kasıkları temizlemek, su ile istincâ. (Hadîs-i şerîf-Sahîh-i Müslim)
Guslün (boy abdestinin) sünnetlerinden birisi de; mazmaza (ağıza su vermek) ve istinşâkta mübâlağa etmek.

Okudunuz mu?  Ahidname ne demektir?

Yanıt: İstinşâk Abdest veya gusül sırasında buruna üç defa su çekme

Ateş-i Bahar
bazilari aci verdigi için cekmedigini duydum söyleyen oldu yani arkadaş cevremde gercekden üzücü durum, herseyi veren Allah bizlerden zararli bir şey istememekte ve merhametli olan Rabbim için bir tek güsul alirken aci cekmek Onun için bu aciyi cekmek ne mutlu bu yönden bakilirsa belki daha kolay olur 🙂

Okudunuz mu?  Bİat (beyat) Nedir? İslamda Biat Kavramı

paylasim için Allah c.c. razı olsun


mazmaza ve istinşak nedir, abdestte buruna nasıl su çekilir, abdest alırken burna su çekme

Bu kategoride yer alan Ubudiyet Nedir? İslamda Ubudiyet Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İstinşâk Abdest veya gusül sırasında buruna üç defa su çekme Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.