Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:11

Sigara İçmenin Dini Hükmü

Sigara İçmenin Dini Hükmü

maraşlıhakan
Günümüz müslümanlarının önemli problemlerinden biri hiç şühe yok ki sigara içmektir. Zira dînî öğrenim görmüş olup müftü, vaiz, imam-hatip gibi din göervlileri veya din bilgisi öğretmenlerinin yanı sıra belli başlı dînî vecibelerini yerine getiren müslümanlardan en azından bir kısmının sigara içtiğini üzülerek görmekteyiz. Bunun sebebi, muhtemelen sigara içmenin haram olmadığını zannetmektir.
Klasik dönem İslam alimleri sigara içmenin mekruh olduğuna hükmetmeleri bu zannın kaynağını teşkil eder. Ancak çağdaş tıp araştırmalarının ortaya koyduğu bilgileri dikkate alarak ve İslam dîninin ana kaynaklarına başvurarak sigara içmenin dînî hükmünün yeniden belirlenmesi gerektiği kanaatindeyim. Tıp biliminin verilerine göre sigara içmek insan sağlığına son derece zararlıdır.
Bu zararların başında ölümcül bir hastalık olan akciğer kanserine ve kalp yetmezliğine kesinlikle yolaçması gelmektedir. Bunların dışında insan sağlığı üzerinde daha başka olumsuz etkiler yaptığı da kesinlikle belirlenmiştir. Bilimin bu tespitleri ışığında sigara içmenin dînî hükmünü belirlemek için Kur’an-ı Kerîm’e baş vurduğumuz zaman onu, insan sağlığına zararlı olan içki içmekle kıyas etmemiz gerekmektedir.
Çünkü ikisi arasında inasan sağlığına zarar vermek ortak bir özelliktir. İçki içmenin yasklanma sebebi insan sağlığına zararlı olmasıdır. Her ne kadar insanı geçiçi olarak rahatlatmak gibi bir faydası varsa da içki içmek insanın beden ve zihin sağlığına son derece zararlıdr. Kur’an’da temas edilen bu zararı tıp bilimi de günümüzde kanıtlamıştır. Aynı durum sigara için söz konusu olduğuna göre sigara içmenin de tıpkı içki içmek gibi yasak olduğu açık bir şekilde ortaya çıkar.
Kıyas İslam fıkhının temel bir ilkesi ve dînî hükümleri belirlemekte baş vurulması gereken bir hüküm kaynağıdır.
Ayrıca İslamda şyle bir temel ilke vardır: Zararlı olan şeyler haram, faydalı olan şeyler ise helaldır, aksine bir hüküm bulunmadıkça . Nitekim Kur’nda Hz.Peygamber’in insanlara faydalı ve iyi şeyleri helal, zrarlı ve pis şeyleri haram kıldığı açıklanmıştır (el-A’râf 7/157). Bu itibarla sigara içmenin dînen caiz olduğunu söylemek mümkün değildir, aksine sigara içmenin kesinlikle haram olduğuna hükmetmek zorunludur. Sigara içmenin zararları dikkate alınarak beşerî hukuk tarafından da kapalı mekanlarda içilmesine sınrlama getirilmiştir.

Okudunuz mu?  Kaş ektirmek günahmı

Cevap: Sigara Içmenin Dînî Hükmü

Ebâ Bekr
Allah’a sukur 120 gün kadar önce bıraktım Rabbim cümlemize nasip etsin hayata bakışım değişti dilime tat geldi Elhamdülillah


Yanıt: Sigara Içmenin Dînî Hükmü

DZALBAY
< Bunun sebebi, muhtemelen sigara içmenin haram olmadığını zannetmektir >
< sigara içmenin kesinlikle haram olduğuna hükmetmek zorunludur >
Ben mekruh veya tahrimen mekruh diye inanıyor ve öyle biliyorum.Neden mi?Çünkü asrımızda yaşamış bazı veli kullar bile bu işi yapmışlardır(Mahmut Samini (rh.a.)ve Ladikli Ahmet Ağa gibi).Allah cc, alenen haram işleyen bir kulunu veli mertebesine ulaştırır mı? diye soralım kendimize…

Okudunuz mu?  Enflasyon oranında faiz helal midir? Yoksa faiz yerine altın, döviz vs.mi alınmalı?

Zararını ise en iyi idrak edenlerden biriyim.Bir çok yakınım (babam dahil) sigaraya bağlı hastalıktan vefat etti.Ben de yıllarca bu pis şeyi içtim.Hiç bir ilaç fayda etmedi;ancak bir gün Rabbim cc den yardım istedim ve inanın bir mucize oldu ve bir günde bıraktım.Bırakmak isteyenlere Allah’cc tan yardım istemelerini tavsiye ediyorum.
Mutlaka başaracaklar.

Okudunuz mu?  Bankaların yüzde sıfır faizli dedikleri kredileri almak caiz midir?

Selam ve dua ile…


Soru: Sigara Içmenin Dînî Hükmü

Hükümdar
< Klasik dönem İslam alimleri sigara içmenin >
Klasik dönem alimleri ne demek önceki alimler cahil miydi de klasik dönem deniyor ne saçmalıyosunuz

< Kur’an-ı Kerîm’e baş vurduğumuz zaman onu, insan sağlığına zararlı olan içki içmekle kıyas etmemiz gerekmektedir. Çünkü ikisi arasında inasan sağlığına zarar vermek ortak bir özelliktir. İçki içmenin yasklanma sebebi insan sağlığına zararlı olmasıdır. Her ne kadar insanı geçiçi olarak rahatlatmak gibi bir faydası varsa da içki içmek insanın beden ve zihin sağlığına son derece zararlıdr >

Bu kıyaslamayı hangi ahmak yapıyor içki ile sigarayı nasıl aynı görürsün birisinden 3,4 paket içsen bile sarhoş olmazsın dünyada sigara içip sarhoş olanı gördün mü hiç diğerinden 3 bardakla sarhoş olursun ve ne yaptığını bile hatırlamazsın vucudunu uyuşturur karşındakini bile zor tanırsın ve daha kötü şeyler yaparsın

Okudunuz mu?  Bilardo, satranç gibi oyunlar caiz midir?

< İçki içmenin yasklanma sebebi insan sağlığına zararlı olmasıdır. Her ne kadar insanı geçiçi olarak rahatlatmak gibi bir faydası varsa da içki içmek insanın beden ve zihin sağlığına son derece zararlıdr >

Dinimizde bir şey haram ise, hikmetini bilmesek de onun haram olduğuna inanmak gerekir. Muhammed aleyhisselamın peygamber olarak bildirdiği şeylere akla uygun olduğu, yahut tecrübe ile anlaşıldığı için inanmak iman olmaz. Çünkü bu, aklı tasdik etmek demektir. Haramlarda muhakkak vücuda zarar veren bir şey aranmamalıdır!

Okudunuz mu?  Cennette domuz eti var mıdır, eğer varsa yemek helal olacak mıdır?

Sizin yaptığınız kıyaslamaya göre domuz eti niye haram edildi o zaman siz diyeceksiniz şu şu zararları vardır buğün ki tıpba göre ya 1400 yıl önce sahabe bir şey haram edildiği zaman zararına mı bakıyordu yoksa Allah’ın emri olduğu için mi haram sayıyordu

Haram olan şeyler Allah cc Haram ettiği için yasakladığı için haramdır zararı var diye eğer yememek içmemek kıyas alınırsa Allah’ın emri nerde kaldı saçmalamayın


mantık
Sigara haramdır demek kendi ayağına kurşun sıkmak demektir.
Sigaraya haramdır demek yahudilerin cumartesi günü kendilerine haram kılmaları sonra bunu ihlal edip ceza görmelerine benzer.Halbu ki Allah böyle bir şeyi harama kılmamıştı.

Sigaraya haram dersen dünyadaki zararlarına ilaveten ahirette de haram işlemiş biri olarak sorumlu olursun.

Okudunuz mu?  Mescid-i Nebide 40 vakit namaz kılmanın hükmü nedir?

Hiç bir şey demesen,uzun uzun kıyaslar yapmasan sadece "SİGARA SAĞLIĞA ZARARLIDIR." desen ne olur?
Seni zorlayan mı var.
Allah sigarayı haram kılacak olsa haram kılardı.
Affatmiş,açık bir hüküm koymamış.
Sadece ceza olarak dünyadaki zararlarını yeterli görmüş,tiryaki kullarını ahiret sorumluluğunundan muaf etmiş.
Size ne oluyor?


imamhatipli42
< Sigaraya haram dersen dünyadaki zararlarına ilaveten ahirette de haram işlemiş biri olarak sorumlu olursun. >
Delilin nedir kardeş.

< Sadece ceza olarak dünyadaki zararlarını yeterli görmüş,tiryaki kullarını ahiret sorumluluğunundan muaf etmiş.
Size ne oluyor? >

Bak hele bak sen Allah’ın verdiği vucüda (emanete) hıyanetlik et ondan sonra da ahirette hesabı yok de öyle mi? Sadece Allah ilim versin diyorum kardeşim.


mantık
< Bak hele bak sen Allah’ın verdiği vucüda (emanete) hıyanetlik et ondan sonra da ahirette hesabı yok de öyle mi? Sadece Allah ilim versin diyorum kardeşim >
İçki içen ahiette sağlığına zaralı olduğu için mi sorgulanacak yoksa Allahın yasağına kulak asmadığı için mi?

Okudunuz mu?  Geceleyin aynaya bakmanın iyi olmadığı yönündeki ifadelerin hükmü nedir?

Evet sigara içen sağlığına zara verdiği için de ahirette sorumlu tutulabilir ama asl olan yasağı ihlal etmektir.

Çok az içki içince sağlığınıza belki faydası bile vardır ama az diye haramlıktan çıkmaz.

Sizce sağlığına zarar vermeyecek kadar az içki içen haram işlemiş olmuyor mu?

Ahirette sorgulanmayacak mı?

SİGARA SAĞLIĞA ZARARLIDIR.


esin-ti
< Allah sigarayı haram kılacak olsa haram kılardı. >
Tamam diyorsun ki sigara içmenin hükmü Kur’an ‘da yok.Peki emanet olan cana verilen zararın hükmü???

< Sadece ceza olarak dünyadaki zararlarını yeterli görmüş,tiryaki kullarını ahiret sorumluluğunundan muaf etmiş.
Size ne oluyor? >

Ne bilyorsun.Çok dar bir çerçeveden ve hep kendi açından bakıyorsun.Bak sana bir örnek vereyim.Bir adam hergün işe gidiyor.Aynı odada birkaç arkadaşıyla çalışıyor.Çok sigara içen bir adam.Sigara dumanı bütün odadakileri etkiliyor.Onların canına en küçük bir zarar gelse bu kul hakkı değil midir?Pekii kul hakkının hükmü ne????Hatırla bakalım!

Okudunuz mu?  Top Oynamanın Hazret-i Hüseyin Efendimiz?le Alâkası Var mı?

mantık
Sigara zararlıdır demek neyinize yetmiyor da haramdır helaldir diyip duruyorsunuz?

NAHL 116 – Kendi dillerinizle uydurduğunuz asılsız nitelemelere dayanarak "Şu helaldir, şu da haramdır" diyerek Allah adına yalan uydurmayınız. Hiç şüphesiz Allah adına yalan uyduranlar iflah olmazlar. Kurtuluşa eremezler.
Bu ayete dayanarak Kuranda açıkça haram kılınan hususlar dışında ,zorlamalarla şu haramdır bu haramdır gibi yaklaşımların doğru olmadığını söylüyorum.

Altın haramdır,ipek haramdır sigara haramdır….vs. Bunlar haddi aşmadır.
Kuranın açıkça haram kılmadığı şeyler çeşitli sebeplerle devlet tarafından bir süreliğine yasaklanabilir.Fakat bunlara ahiret cezası da gerektiren haram nitelemesi yapılamaz.


halil akyaz
Esselamu aleykum kardeşler.bu konuda Dzalbay.kardeşime katılıyorum. Saygılarımla.

Okudunuz mu?  Borçlu olarak ölen kişinin borçlarını ailesi mi ödemek zorundadır?

imamhatipli42
< Altın haramdır,ipek haramdır sigara haramdır….vs. Bunlar haddi aşmadır. >

Yuh be artık aç da biraz da hadisi şerif oku be.

Hz. Peygamber bir hadisinde; "İpek ve altın ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helal edilmiştir" buyurmuştur. (Tirmizî, Libas, 1).


esin-ti
Sen böyle örnek vermişin ama bunu da inkar eder:)


Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm kardeşim, öncelikle bizim insan olma çabası yolunda ölçümüz ve örneğimiz peygamberler ve peygamber efendimiz olmalıdır.Sen sigarayı takva açısından onlara ve onların varisi olan gerçek evliyalara yakıştırıyor musun?Yorumunda yazdığın iki isim için Rabbimizin yüksek mertebe verdiklerini yazmışsın ve bu konuda onları örnek göstermişsin.Sen onların yüksek bertebede olduklarını nereden biliyorsun.Doğrudan onları örnek almak yerine rabbimizin bizim için şifa kaynağı olarak gönderdiği kitabımızın sayfalarına bir baksaydınız.İsrafın ne demek,gerçek insan nasıl olunur,içki ve kumar niçin yasaklanmış ve yüksek mertebeye nasıl ulaşılır,geçmişteki ümmetler nasıl ulaşmış okurdunuz.Hakiki mümin bunun tartışmasını dahi yapmaz.Çünkü kendisi için sigarada ne maddi nede manevi bir menfaat yoktur.Hayırlı ve sağlıklı günler diliyorum.

Okudunuz mu?  Avukatların Aldığı Para Haram mı, Helâl mi

Kayıtsız Üye
Sigara içenler yüzünden evimde cam kapı açamaz oldum, iş yerinde nefes alamaz oldum, parkta bahçede oturamaz oldum. Hala sigara haram değildir diyenler varsa, ve bunu bir de sözüm ona Allah korkusu ile yapanlar varsa, bilsinler ki bu şeytan işi pisliğin devamına cevaz verdikleri için Allah katında etrafına zulmeden bu zalimlerin zulmüne ortak olacaklardır.


ladikli ahmet ağa sigara

Bu kategoride yer alan Kan vermek orucu bozarmı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sigara İçmenin Dini Hükmü Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.