Anasayfa
24 Haziran 2021, 21:19
itikad
Yönetici

Ölüm meleğinin adı ‘Azrail’ Kuran veya Hadislerde geçiyor mu?

Ölüm meleğinin adı ‘Azrail’ Kuran veya Hadislerde geçiyor mu?

Şema
Ölüm meleğinin adı ‘Azrail’ Kuran veya Hadislerde geçiyor mu?


Kur’an’da Azrail ismi geçmemektedir. Ruhların kabz edilmesi/canların alınması hususu, Kur’an’da değişik ifadelerle dile getirilmiştir:

Ölümleri anında, ruhları Allah alır (Zümer, 39/42).

De ki: ruhunuzu -sizin için görevlendirilen- ölüm meleği alır (Secde, 32/11).

Kendi nefislerine zulmetmiş oldukları halde meleklerin ruhlarını aldığı kimseler.. (Nisa,4/97).

Okudunuz mu?  Küllî irade ve cüzi irade ne demektir?

Bu ayetlerde ruhları alanın Allah, ölüm meleği ve (çoğul olarak) melekler olduğu ifade edilmiştir.

Bunun anlamı şudur: Gerçekte ölümün yaratıcısı Allah’tır. Sebepler dairesinde ölüm işini gerçekleştiren ekibin başı ölüm meleğidir. Diğer bazı melekler ise ölüm meleğinin yardımcılarıdır. (bk. Razî tefsiri, XI/11. Arıca bk. B. S. Nursi, Mektubat, s.351-53).

Fahreddin Razî Hz. İsrafil ile Hz. Azrail adlı meleklerin varlığı haberlerle sabittir. Ayrıca canları alan meleğin Azrail olduğunu gösteren haberler de vardır diyerek, Azrail isminin haber/hadisle sabit olduğunu ifade etmiştir. (Razî Tefsiri, II/162).

Okudunuz mu?  Amelsiz İman Meyvesiz Ağaç Gibidir

Suyutî’nin Ebu’ş-Şeyh’den aktardığı bir Hadis’e göre, kıyamet günü Allah dört büyük meleği isimleriyle çağıracak ve görevlerini yapıp yapmadıklarını soracaktır. Bu arada Ey Azrail! Gel bakalım, sen görevini nasıl yaptın? (Suyutî, IV/191-el-mektebe eş-şamile-) diye buyuracaktır. Azrail ismini açıkça anacaktır.

Aynı eserde, Hz. Eşas b. Şuayb’in de ölüm meleğini Azrail olarak adlandırdığı bildirilmektedir. (a.g.e, VII/108; Azrail ismiyle ilgili rivayetler için bkz. Ebu’l-Leys Semerkandi, Hakaiku’d-dekaik, s. 507)

Okudunuz mu?  Müslüman Kalmak Müslüman Ölmek

Secde Suresinin 32. ayetinde Müfesirlerin büyük bir kısmı ölüm meleğini Azrail ismiyle anmışlardır. Bütün bu allamelerin dayandıkları bir delil olmasaydı ölüm meleğini Azrail ismiyle tefsir etmezlerdi.


Cevap: Ölüm meleğinin adı ‘Azrail’ Kuran veya Hadislerde geçiyor mu?

musab.b.umeyr
Ölüm meleği ve Azrail ismi hakkında bilgi için teşekkür ederim

Okudunuz mu?  Kaza-Kader (İslamda Kader ve Kaza Kavramları)

Cevap: Ölüm meleğinin adı ‘Azrail’ Kuran veya Hadislerde geçiyor mu?

Kayıtsız Üye
Ölüm meleği nin yardımcılarından bahsetmişsiniz.
Peki bu Ölüm Meleği yardımcıları diye nitelendirdiğiniz melekler ile ilgili bir Ayet Kur’an da var mıdır ?


Cevap: Ölüm meleğinin adı ‘Azrail’ Kuran veya Hadislerde geçiyor mu?

Kayıtsız Üye
Sagolun Allah selamet versin. Nihat hatipoglu diye bilinen din simsarina güzel cevap olur bu hocam

Okudunuz mu?  Kadere iman kısaca maddeler halinde

Kayıtsız Üye
Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde Azrail ismine rastlanmaz. Bu kelimenin muhtemelen İbrânice asıllı olup (Yahudi din bilginlerine ait eserlerde ondan fazla ölüm meleği adı zikredilirken bunlardan bir tanesi de Azrael’dir) önceleri Yahudi iken daha sonra Müslüman olan Ka’b el-Ahbâr ve Vehb b. Münebbih gibi şahısların etkisiyle İslami eserlere geçtiği düşünülmektedir. (Bkz: Ahmet Sâim Kılavuz, Azrâil , Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 4, s: 350-351.)

Okudunuz mu?  Şirkin psikolojik ve sosyolojik nedenleri

MaazAllah
Kur’anın hiç bir sayfasında Azrail adı geçmez. Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in hadislerinde de Azrail değilde melek-ül mevt (ölüm meleği/melekleri) olarak geçer. Bu durumda kim ne derse desin kuranda ve hadiste bu isim geçmiyorsa böyle bir büyük meleğin varlığından bahsedilemez. Allah kur’anda Cebrail,Mikail ve İsrafilden bahsederken niçin Azrailden bahsetmez ? Hangi şeyh,alim v.s ne demişse açıkçası kuranda ve hadiste geçmedikten sonra hiç birine itibar etmem ve Azrail isimli meleğin varlığını yok sayarım…

Okudunuz mu?  Peygamberlere İman Ayetleri

Kayıtsız Üye
Merhaba, yorumunuza bakılırsa oldukça bilgilisiniz bu konularda. O kadar bilgilisiniz ki ne kadar hadis varsa, Ne kadar Kur’an ayeti varsa ezberlemiş gibi konuşuyorsunuz. Allah size doğru yolu göstersin inşAllah. Bu kadar kibir imana zarar.


arifselim
Bu konuda bir ayet bulunmamaktadır. Hadisi şeriflerde geçtiğine dair bazı tefsirlerde geçmektedir. Büyük müfessirlerden Fahrettin Razi bu konuda şöyle söylemektedir:

Okudunuz mu?  Cennet Melekleri

Fahreddin Razî Hz. İsrafil ile Hz. Azrail adlı meleklerin varlığı haberlerle sabittir. Ayrıca canları alan meleğin Azrail olduğunu gösteren haberler de vardır diyerek, Azrail isminin haber/hadisle sabit olduğunu ifade etmiştir. (Razî Tefsiri, II/162).


Kayıtsız Üye
Tamam da secde süresi 30 ayet siz burada 32.ayet diyorsunuz

Okudunuz mu?  Kalbin Mühürlenmesi Ne Demektir?Allah O Mührü Dilerse Açmaz Mı?

Kayıtsız Üye
Bence melek değil meleke olmalı ayetteki çeviri Allah in gücü herşeye yeter O her yerdedir ayrıca bir melek ekibi varettigini düşünmek yanlış bence.


Kayıtsız Üye
Kardeş sen Azrail (A.s) i yok saymaya devam et zaten öleceğin sırada göreceksin


kuranda azrail, azrail kuranda geçiyormu, azrail ile ilgili ayetler

Bu kategoride yer alan Kaza ve kadere 5 örnek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ölüm meleğinin adı ‘Azrail’ Kuran veya Hadislerde geçiyor mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.