Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:56
Tasavvuf
Yönetici

Evliya Mertebeleri

Evliya Mertebeleri

rana
Evliya Mertebeleri

Kemalat-ı velayet yani evliya mertebelerindeki yolculuk çeşit çeşittir. Bazıları evliya derecelerinden sadece birinciye ulaşma kabiliyetindedirler. Bazıları iki, bazıları üç, bazıları da dört mertebeye ulaşabilirler. Beş mertebeye ulaşabilenler ise oldukça azdır. Bu beş velilik mertebesinden birincisine ulaşabilmek Allah’ın fiil tecellisine bağlıdır (yani bütün fiilleri yapanın gerçekte Allah Teala olduğunu idrak etme, Kuvvet yalnız Allah’ındır [el-Kehf, 18/39] ayetinin tefekkürüne varma hali).

İkinci mertebeye ulaşabilmek de Allah’ın sıfat tecellisine bağlıdır (bütün sıfatların gerçekte Allah’a ait olduğunu idrak etme, kulların sıfatlarını Allah’ın sıfatlarının gölgesi olarak görme hali. …Bir kulumu sevdiğim zaman onun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum… [Buhari, Rikak, 38] hadis-i şerifini idrak etmek).

Son üç mertebe ise, dereceleri farklı olmakla birlikte Allah’ın zati tecellilerine bağlıdır. Bu dervişin dostlarından çoğu bu mertebelerden üçüncüsünde bulunmaktadır. Az bir kısmı dördüncü mertebe ile münasebet kurmuş, azın azı da velilik derecelerinin sonu olan beşinci mertebeye ulaşmıştır.

Bu dervişe göre muteber olan kemal bu derecelerin ötesindedir. Cezbe ve süluk kemalatının üstünde olan bu kemal, ashab-ı kiramın zamanından sonra ortaya çıkmamıştır. Bu kemal ve yüksek derece yarın inşAllah Hazret-i Mehdi’de zuhur edecektir.

Salat ve selam mahlukatın en hayırlısına.

İmam-ı Rabbani (ks), Rabbani İlhamlar, Timaş


Cevap: Evliya Mertebeleri

rehnüma01
bir çok müminin gafil olduğu ummandan bir katre sunmuşsun Allah razı olsun ellerine sağlık. VE GIS MİN HALİ BÜSTANİ REBİ’İ bahçeme bak baharımı anla’ der imamı rabbani zaman zaman gerçektende öyle (şahsen) ibarede yazanı dahi anlamaktan aciziz ya onu yaşamak… Allah celle celalühü analmayı ve yaşayabilmeyi cümlemize nasıb etsin.

Okudunuz mu?  İslamiyette rabıta var mıdır? Şeyhe rabıta yapmak caiz mi?

Yanıt: Evliya Mertebeleri

rana
AMIN

Rabbim sizden de razı olsun ßoran ve rehnüma01


Soru: Evliya Mertebeleri

Hoca
konu ilgili alana taşındı


Berât1
< Kemalat-ı velayet yani evliya mertebelerindeki yolculuk çeşit çeşittir. Bazıları evliya derecelerinden sadece birinciye ulaşma kabiliyetindedirler. Bazıları iki, bazıları üç, bazıları da dört mertebeye ulaşabilirler. Beş mertebeye ulaşabilenler ise oldukça azdır. Bu beş velilik mertebesinden birincisine ulaşabilmek Allah’ın "fiil tecellisine” bağlıdır (yani bütün fiilleri yapanın gerçekte Allah Teala olduğunu idrak etme, "Kuvvet yalnız Allah’ındır” [el-Kehf, 18/39] ayetinin tefekkürüne varma hali). >
şahsen ben ilk mertebeye bile ulaşamam ama ulaşmaya çalışmak bile büyük bir nimet

Okudunuz mu?  İbni Teymiyye Uydurma Hadislerle Amel Etmesi ve Sahıh Hadise Uydurma Demesi

Hoca
1- Nefs-i Emmâre: Allah’ın emirlerine uymayan, yasaklarını çekinmeden yapan ve zevkine tabi olan nefistir.

2- Nefs-i Levvâme: Allah’ın emirlerine bazen uyan, bazen uymayan, işlediği günahlardan dolayı üzülen ve sevaplardan dolayı sevinen nefistir.

3- Nefs-i Mülheme: Mümkün mertebe Allah’ın emir ve yasaklarına uyan nefistir.

Okudunuz mu?  Gavs Nedir? Ne Anlama Geliyor?

4- Nefs-i Mutmainne: İmân esaslarına inanan, İslâm’ın emir ve yasaklarına uyan, bu konularda hiç bir şüphe ve tereddüdü olmayan, neticede Allah ile manevî bir bağ kuran ve bunun lezzetine ulaşan nefistir.

5- Nefs-i Radiye: Her yönüyle Hakk’a yönelen, Allah’tan gâfil olmama şuuruna eren ve O’ndan razı olan nefistir.

Okudunuz mu?  Gavs-i Sani Seyyid Abdülbaki Hz Hakkında Bilgiler

6- Nefs-i Mardiyye: Bütün benliği ile Hakk’a teslim olan ve böylece Allah’ın kendisinden razı olduğu nefistir (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’an Dili, İstanbul 1970, VIII, 5817).

7- Nefs-i Kâmile: Bütün kötülüklerden sıyrılıp manevi olgunluğa eren nefis. Bu mertebeye erişen bir kişinin bütün sıfatları güzeldir ve her hali ibadet sayılır (Süleyman Uludağ, Kuşeyri Risalesi tercümesi, s. 222, 277, 290).

Okudunuz mu?  Tarikattan Çıkan Gencin Sorusu

evliya mertebeleri

Bu kategoride yer alan Muhabbetullah Ayet, Hadis, Kıssa başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evliya Mertebeleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.