Anasayfa
15 Mayıs 2022, 2:43
Kuran Meali
Yönetici

Bakara Sûresi 152. Âyet Tefsir

Bakara Sûresi 152. Âyet Tefsir

rana
BAKARA SÛRESİ 152. Âyet Tefsir
فَاذْكُرُون۪يٓ أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا ل۪ى وَلَا تَكْفُرُونِ۟

Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım.

Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin. (el-Bakara, 2/152)

Göklerde ve yerdeki bütün mahlukatın, zâtına boyun eğdiği, sabah-akşam hamd ederek tesbih ettiği Cenâb-ı Mevlâmız’a sonsuz hamd ve Habîbi’ne de katında râzı olana dek salât ve selam olsun!

Cenâb-ı Hak bu âyette biz kullarını iki şeyle mükellef tutmuştur. Bunlardan birisi zikir, diğeri de şükürdür.

Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım.
Zikir; dil, kalp ve beden ile olmak üzere üç çeşittir:

Okudunuz mu?  Nur suresi 32. ayet: Aranızdaki bekârları, kölelerinizden ve cariyelerinizden elverişli olanları evlendirin. Eğer bunlar

1) Dil ile zikir: Cenâb-ı Hakk’ı en güzel isimleri ile anmak, tesbih ve tenzih etmek, O’na hamd etmek, Kur’an okumak ve dua etmektir. Dil ile zikri, kalbî ve bedenî zikre giden yolun ilk aşaması, hazırlık safhası olarak düşünebiliriz. Yaratanımız’ı dilimiz ile anar, tesbih eder ve bunu alışkanlık haline getirirsek, asıl maksadımız olan hakikî kullukta murad olunan kalbî ve bedenî zikre ulaşmamız umulur. Hakk’ın rahmetiyle bunun tesirini daha kuvvetli hissedebiliriz. Günümüzde; Önemli olan ibadetleri yapmak, temiz kalpli olmaktır. diyerek, kalbî zikre kapı olan dil ile zikri hafife alan anlayış maalesef oldukça yaygındır. Oysa bunun faziletini tam olarak bilsek, her Allah deyişlerinde Rabbimiz’in kullarına nazar ettiğini idrak edebilsek, Rabbimiz’i gece-gündüz, otururken-yatarken, her an dilimizden düşürmeden anma gayreti içerisinde olurduk.

Okudunuz mu?  Tefsir Konusunda Yararlanılabilecek Kaynaklar

Bu hususta Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: Allah’ı tesbih, lâyık olmayan sıfatlardan tenzih ve O’na kemal sıfatlarla hamd ve senâ etmekliğim, bence üzerine güneş doğan yerlerden (dünyadan) daha sevgilidir. (1)

2) Kalbî zikir: Gönülden anmaktır. Gönlün sürekli Allah (c.c.) ile meşgul olarak mâsivâlardan arınması, kalpte O’nun zikrinden, sevgisinden başka bir şeyin bulunmayışıdır. Bunun neticesinde; Allah’ın varlığını gösteren delilleri düşünme; şüpheleri atarak isim ve sıfatlarını tefekkür etme; koyduğu hükümleri, kulluk vazifelerimizle ilgili olan delilleri, emir ve yasaklarını öğrenme; O’nun vaat ve tehditlerini düşünme hâli hâsıl olur. İşte bu düşünce hâli ile mahlukâtın her zerresi, kutsî âlemin karşısında bulunan cilâlı bir ayna gibi olur.(2) Kalbi daima zikirle meşgul olan kul, bu aynadan Yüce Zât’ın tecellilerini müşâhede ederek yakınlık nimetine kavuşur.

Okudunuz mu?  Habil ve Kabil ile ilgili ayetler

3) Bedenle zikir: Her organın, yaratılış hikmetini teşkil eden hayır ve menfaate uygun olarak kullanılması suretiyle Hakk’ın emirlerine uyup yasaklarından kaçınılmasıdır. O’nun rızasına nail olmak için bedenimizle yaptığımız bütün ibadet ve itaatleri, salih amelleri bu kapsamda görebiliriz.

Allah Teâlâ’nın …Ben de sizi anayım!… buyruğundaki ‘Allah’ın anması’ şu manalara gelmektedir: Allah’ın kendisini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle, râzı olacağı bir şekilde zikreden ihlâslı kullarına sevap verip onları mükâfatlandırması, medh-ü senâ etmesi, onların derecelerini yükseltmesi, onlara rızâsını bildirmesi, lütuf ve ihsanda bulunması, rahmetiyle muamele edip günahlarını setretmesi, dünya ve âhirette onların işlerini yoluna koyması, onları mağfiret etmesi, kendisini anan bu kulunu daha dünyada iken katındaki melekler indinde övmesidir. (3)

Okudunuz mu?  Kuranda Aklı Kullanmak ayetleri

Âlimler, bu âyette geçen Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. İfadesinin genel olarak şu manalara gelebileceğini söylemişlerdir:

– Beni, bana itaatle zikrediniz ki, ben de sizi övgü ve nimetle zikredeyim.

– Beni dünyada zikrediniz, ben de sizi âhirette zikredeyim.

Okudunuz mu?  Hz.İsa'nın babasız olarak doğması ile ilgili ayetler

– Beni ibadetle zikrediniz, ben de sizi yardımımla zikredeyim.

– Beni sıdk ve ihlâsınızla anın ki, ben de sizi kurtararak ve kendime daha fazla yaklaştırarak zikredeyim.

– Siz beni bolluk içindeyken zikredin ki, ben de sizi başınız belada iken anayım, size yardım edeyim.

Okudunuz mu?  HACC SURESİ Hakkında Bilgi

– Beni, ilâhlığımı kabul ile zikrediniz, ben de sizi rahmet ve kulluğa kabul ile zikredeyim.

– Siz benim uğrumda cihad ederek beni anın ki, ben de hidayet ederek, doğru yolu göstererek sizi anayım.
– Beni övgü ve itaatle zikrediniz, ben de sizi övgü ve nimetle zikredeyim.

Bana şükredin, nankörlük etmeyin!

Şükür; Cenâb-ı Mevlâmız’ın vermiş olduğu nimetlere mukabil kalp, dil, beden ile yahut hepsiyle birlikte Hakk’a saygı göstererek nimetleri yerinde kullanmaktır.
Şükrün olması için, şükreden kimsenin kendisine ulaşmış olan nimeti hissetmesi ve bunu o nimete karşılık bir saygı vazifesi olarak yapması şarttır. Zikir ise, nimetin ulaşmasına bağlı olmaksızın genel olarak bir muhabbetin, olgun bir aşkın eseridir. Her ilerleme adımında zikir başlangıç, şükür bir sonuçtur.(4)

Okudunuz mu?  Ali imran suresi 169. ve 170. ayetler: Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilakis onlar diridirler; Allah

Kulun Rabbi’ni zikri, kendisine verilen nimetlere karşı O’na şükretmesini gerektirir. Çünkü insan bu nimetlerin çokluğunu ve değerini ancak Rabbi’ni zikrettiği zaman anlayabilir ve dolayısıyla O’na şükreder. Rabbi’ni zikretmeyen ve zikir için kendisini zorlamayan kimse ise, elbette O’nun kendisine ihsan ettiği nimetleri düşünüp idrak edemez.(5)

Okudunuz mu?  Tevbe suresi hakkında bilgi

Kulluğun başı zikir, sonu ise şükürdür. Rabbimiz’in bizi sorumlu tuttuğu bu iki vazifeyi en güzel şekilde yerine getirmek için var gücümüzle gayret etmeliyiz. Gerçi kemal manada zikir ve şükür borcumuzu ikmal etmemiz olanaksızdır. Çünkü zikir ve şükür, Cenâb-ı Hakk’ı bütün sıfatlarıyla bilmek demek olacağından, kul olarak bizim bunları kamil manada eda edebilmemiz imkansızdır. Bir nefes alış verişimizde bile iki nimet vardır. Bu da demek oluyor ki, her nefes alış verişimizde en az iki şükür vaciptir. Cenâb-ı Hakk’ın üzerimizdeki nimetlerini saymakla bitiremeyiz. Dolayısıyla bunların şükrünü hakkıyla eda edebilmemiz mümkün değildir.

Okudunuz mu?  Fatiha süresinin anlamı her müslüman ezbere bilinmesi gerek

Sana layıkıyla kulluk yapamıyoruz Rabbim! Acziyet içerisinde yüceliğini tasdik ediyor, azâmetin karşısında huzurunda boyun eğiyoruz. Yalnız senden yardım dileriz Rabbim! Katında razı olduğun kulluğu nasip et bize ve bize bunu kolaylaştır, gayretlerimizi artır Allah’ım! Âmin!

Kaynakça:
1. İmâm Nevevî, Riyâzü’s-Sâlihîn, c. III, s. 22.
2. Elmalılı Hamdi YAZIR, Hak Dini Kur’ân Dili, c. I, s. 445.
3. Fahrettin Râzî, Tefsîr-i Kebîr, c. IV, s. 72.
4. Elmalılı Hamdi YAZIR, a.g.e., c. I, s. 446.
5. Talat KOÇYİĞİT–İsmail CERRAHOĞLU, Kur’ân-ı Kerîm Meâl ve Tefsiri, c. I, s. 264.

Okudunuz mu?  Allahın konuşması ile ilgili ayetler


Cevap: Bakara Sûresi 152. Âyet Tefsir

rdagdagan
Allah cc razı olsun.


bakara 152, bakara suresi 152. ayet, bakara suresi 152.ayet tefsiri

Bu kategoride yer alan Bazı önemli Müfessirler Ve Eserleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bakara Sûresi 152. Âyet Tefsir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.