Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:43
Sohbet
Yönetici

Masal tatlı dil

Masal tatlı dil

onr
Bir varmış bir yokmuş… Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, develer tellâl iken pireler de berber iken kış gelir kar yağar, bahar gelir çiçekler açarmış.

Dünya kendi hâlinde dönüp giderken, ülkelerden birinde bir oduncu yaşarmış.

Oduncu sabahtan akşama kadar saraya odun taşır, hava karardığında da taşıdığı odunları bir güzel sıralayıp, evine gidermiş.

Okudunuz mu?  Günün Karikatürü

Evine gider gitmez yemeğini yer, hemen uyurmuş. Sabahleyin de dinç bir şekilde kalkar, işine koyulurmuş.

Oduncu o kadar çok çalışırmış ki, onun sabahtan akşama kadar sırtıyla bu kadar çok odunu nasıl taşıdığına herkes hayret edermiş.

Bir de getirdiği odunları görseniz, hepsinin boyu aynıymış. Sanki oklava yapmak için kesilmişler gibi son derece düzgünmüşler.

Bu mesele o kadar çok konuşuluyormuş ki, sonunda padişahın kulağına kadar gitmiş.

Okudunuz mu?  Çok çalışıp kazanamamak

Padişah, halkı arasında görevine bu kadar bağlı insanları sürekli ödüllendirirmiş. Bir gün oduncuyu huzuruna çağırıp: Duyduğuma göre hem çok çalışırmışsın, hem de getirdiğin odunlar çok düzgün ve güzelmiş.

Bu işi nasıl becerirsin? Oduncu başı, ömründe ilk defa gördüğü padişahına ne cevap vereceğini şaşmış. Sultanım, marifet ben de değil sizdedir.

Okudunuz mu?  Çalışma hayatının ve umumiyetle muvaffak olmanın kanunları

Ben size lâyık odunları getirmeye çalışıyorum. Eğer getirdiğim odunlar güzelse, sizin de amelleriniz o kadar güzeldir.

Padişah bu sözler üzerine, oduncuda başka marifetler de olduğunu tahmin etmiş. Bir süre onu takip etmeye karar vermiş. Böyle bir adam, padişahın birkaç gününü almaya değermiş.

Oduncu, ertesi gün yine erkenden saraya gelip ipini ve baltasını alarak, hızlı adımlarla ormana dalmış. Padişah gizlenerek onu arkasından takip etmiş.

Okudunuz mu?  Çok zor durumdayım imani vesveseler

Sabahtan öğleye kadar iki tur yapmasına rağmen, padişahın istedikleri bir türlü olmuyormuş.

Öğleden sonra oduncu yine ormanda ilerlerken gözüne bir ağacı kestirip, dibine iyice yaklaşmış; Ey ağaç, bu dünyaya niçin geldin söyler misin bana? demiş.

Ağaç: Bu dünyadaki işim, iyilerin işine yarayabilmek. ½u üzerinde bulunduğum toprakları çöl olmaktan kurtarmak demiş.

Okudunuz mu?  Kararan Kalp Nasıl Temizlenir?

Oduncu: Peki, ülkemizin tek ve adaletli sultanı için bana birkaç tane dalını verebilir misin? Her parçan, tam istediğin gibi iyi kişiler tarafından kullanılacak demiş.

Ağaç bu güzel sözleri duyunca, en altta bulunan en güzel dört tane dalını aşağı eğmiş. Oduncu bunları özenle ağacın gövdesinden ayırarak, güzel bir deste yapmış.

Aynı sözlerle birkaç tane daha ağaçtan düzgün ve güzel dallarını alarak, tam sarayın yolunu tutuyormuş ki, padişah karşısına çıkmış. Oduncu, heyecandan ne yapacağını şaşırmış.

Okudunuz mu?  Nefisle ilgili Özlü Sözler

Padişah kendisine bu kadar sadık olan oduncusuna neden böyle yaptığını sormuş. Oduncu: Sultanım, bilirsiniz tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır.

Ne zaman ki, baltayla yaklaştım ağacın dibine yediğim tekmeyle metrelerce uzakta kendime geldim anladım ki, marifet iyi kesmede değil gönül almadaymış.

Okudunuz mu?  Moraliniz mi Bozuk?

Ben bunu öğrendim öğreneli, işte böyle her gün yüklerce odunu hiçbir ağacın gönlünü kırmadan alıp, sizin için saraya taşıyorum.

Padişah, bu tatlı dilli oduncuya büyük bir kese altın vererek mükafatlandırmış. Oduncu keseyi almış, bize de dersi kalmış.


Cevap: masal tatlı dil

conspix
Bu mesj alınmıyoo


Yanıt: masal tatlı dil

sahra
< Bu mesj alınmıyoo >
lütfen konulara düzgün,anlamlı ve konuyla ilgili mesajlar yazalım.Anlatmak istediğiniz kopyalama ise artık açıldı.

Okudunuz mu?  Baba.. (çocukların yaşına göre babaları hakkında düşündükleri)

Soru: masal tatlı dil

Yetim
< Padişah kendisine bu kadar sadık olan oduncusuna neden böyle yaptığını sormuş Oduncu: "Sultanım, bilirsiniz tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır

Ne zaman ki, baltayla yaklaştım ağacın dibine yediğim tekmeyle metrelerce uzakta kendime geldim anladım ki, marifet iyi kesmede değil gönül almadaymış >
tatlı dil ile ilgili güzel bir hikaye:)

Okudunuz mu?  Bütün Günahlarin Tövbesi Vardir

Kayıtsız Üye
ya biliyi musunuz 5. sınıf abdul kadir eriş ortaokulu Türkçe kitabı (ders kitabı ) tatlı dil de var 🙂 😉 🙂 😉


tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır ile ilgili hikayeler, tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır ile ilgili hikaye, tatlı dil ile ilgili hikayeler

Bu kategoride yer alan Tecvid ilminde idgam maal gunne başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Masal tatlı dil Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.