Anasayfa
5 Ocak 2024, 10:49
Terimler
Abone

Kelime-i şehadet nedir? İslamda kelime-i şehadet kavramı

Kelime-i şehadet nedir? İslamda kelime-i şehadet kavramı

mumsema
KELİME-İ ŞEHADET HAKKINDA ANSİKLOPEDİK DİNİ BİLGİ

İslâm’a girişin temel şartı olan cümle. Bu Arapça cümle, "Eşhedü en la ilahe illAllah ve eşhedü enne Muhammeden abduhü ve rasûluh"tur. Şehadet cümlesi tevhidi ve Hz. Muhammed (s.a.s)’in peygamberliğini ifade eden iki bölümden oluşur. Birinci bolümde Allah’tan başka ilah olmadığına, ikinci bölümde de Hz. Muhammed (s.a.s)’in Allah’ın kulu ve rasulü olduğuna tanıklık edilir. Bu tanıklık kesinlik kazanan bir bilgi ve inancın dille açıklanması anlamındadır.
İslâm, Allah’ın birlenmesi (tevhid) ile Rasul’ün Allah’tan getirdiklerinden oluşur. Diğer tüm inanç esasları, insan ve toplum hayatını düzenleyecek emir ve yasaklar, Allah’a ve Peygamber’inin O’ndan getirdiklerine inanmanın içindedir. Bu nedenle Kelime-i Şehadet İslâm’ın en özlü bir ifadesidir ve bu cümlenin söylenmesi tüm İslâm’ın topluca (mücmel olarak) kabulü anlamına gelir. Kişinin Allah’tan başka ilah bulunmadığını söylemesi, Kur’an’ın tanımladığı tüm isim ve sıfatları ile Allah’ın varlığına iman ettiği; Hz. Muhammed (s.a.s)’in Allah’ın kulu ve elçisi olduğunu söylemesi de onun Allah’tan getirdiği tüm emir ve yasaklara, tüm haberlere inandığı, bunlara itaatla yükümlü olduğunu kabul ettiği anlamına gelir. Aynı cümle içinde Hz. Muhammed (s.a.s)’in Allah’ın "kulu" olarak tanımlanması da Rasul’ün sözgelimi Hristiyanların yaptıkları gibi yüceltilmemesi, tanrılaştırılmaması gereğini ve bununla ilgili yükümlülüğü belirtir.
Kelime-i Şehadet-i söyleyen kişi müslüman ve İslam toplumunun bir üyesi olur. Artık İslâm hukukunun müslümanlara tanıdığı tüm haklara sahiptir. Eğer müslümanlarla savaş halindeki bir toplumun üyesi (harbi) ise dokunulmazlık kazanır. Öldürülemez, esir edilemez, mal varlığına el konulamaz. Hiç kimse Kelime-i şehadet’i söylemeye zorlanamaz; zorlanan kişinin şehadeti geçerli sayılmaz. Buna karşılık kendiliğinden şehadet getiren kişiden girdiğini ilan ettiği İslâm’ın tüm kural ve gereklerini öğrenmesi, yerine getirmesi beklenir.
(Ayrıca bakınız: Kelime-i Tevhid, Muhammed (s.a.s), İman, İslâm, Nebi, Rasul, Peygamber maddeleri).
Ahmed ÖZALP


Cevap: Kelime-i Şehâdet

Sedanur
Eşhedü en la ilahe illAllah ve eşhedü enne Muhammeden abduhü ve rasûluhu

Allah cc razı olsun hocam…

Okudunuz mu?  Cemi Takdim ve Cemi Tehir Nedir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Yanıt: Kelime-i Şehâdet

Medine
< Diğer tüm inanç esasları, insan ve toplum hayatını düzenleyecek emir ve yasaklar, Allah’a ve Peygamber’inin O’ndan getirdiklerine inanmanın içindedir. Bu nedenle Kelime-i Şehadet İslâm’ın en özlü bir ifadesidir >
Eşhedü en la ilahe illAllah ve eşhedü enne Muhammeden abduhü ve rasûluhu

Allah razı olsun mumsema abi
İslam’ın emir ve yasaklarına hakkıyla teslim olabilmek duasıyla…

Okudunuz mu?  Adalet nedir? İslamda adalet kavramı

Kelime-i Şahadet

Hoca
Kelime-i Şahadet

‘Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed (s.a.v.) O’nun kulu ve Resulüdür’ diye kalp ile tasdik edip dil ile ikrar edilmesi gerekir. İslam’ın birinci esası budur. Müslüman olmak isteyen birinden ilk istenen sarsılmaz bir iman ile Kelime-i Şehadeti getirmektir.
Kelime-i Şehadet’in üzerinde biraz duralım. Kelime-i şehadelin temeli iman’dan gelmektedir. Yani öz bir şekilde iman etmek gerekir. Peygamberimiz (s.a.v.) imanı tarifinden: "Kalb ile tasdik, dil ile ikrar ve daha sonra bunları günlük hayatta uygulamak" şeklinde anlamaktayız.
Evet, Kelime-i Şehadet, imanın ilk esası olan Allah’a inanmaktan gelir.Öyle bir iman ki, kendisinden her türlü hayrın dal budak saldığı, meyve verdiği bir meyve ağacı gibi büyük hayatın kökü olmalıdır. İmanın böyle sağlam ve sarsılmaz bir kökten olması gerekir.
Dal budak diyebileceğimiz salih amel, imanın tabii semeresidir. İman, bir kalbe yerleşmesi durumunda kendiliğinden ortaya çıkar. Kelime-i Şehadet’in özünde böyle bir iman olmalıdır.
Salih amellerin başında gelen İslam’ın temel esaslarına devam edelim. [1]

[1] Ğayet’ül-İhtisar ve Şerhi, Ravza Yayınları: 64-65.


Katade

Kelime-i Şehadet ve Anlamı

Okudunuz mu?  İrtica ne demek? İrticanın anlamı...

Kelime-i Şehadet Okunuşu

Eşhedu en lâ ilâhe illellâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resûlü.”

Kelime-i Şehadet Anlamı
"Ben şahitlik ederim ki Allah’tan başka İlah yoktur. Yine şahitlik ederim ki Hazreti Muhammed (s.a.s.) Allah’ın kulu ve Peygamberidir.”


Muhammed
Kelime-i Şehadet ve Anlamı
Kelime-i Şehadet Okunuşu Eşhedu en lâ ilâhe illellâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resûlü.”

Okudunuz mu?  Ravi nedir? İslamda ravi kavramı

Kelime-i Şehadet Anlamı "Ben şahitlik ederim ki Allah’tan başka İlah yoktur. Yine şahitlik ederim ki Hazreti Muhammed (s.a.s.) Allah’ın kulu ve Peygamberidir.”


@hmet
Kelime-i Şehadet ne demek? kısaca bilgi

Kelime-i Şehadet Eşhedü en la ilahe illAllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve resulüh ibaresinin tamamı. Şehadet kelimesi. İslamın beş şartından birincisi ve esasıdır.

Okudunuz mu?  Leben-i Fahl nedir ne demektir

şehadet islamda nasıl oluştu

Bu kategoride yer alan La Havle Vel Kuvvete nedir? İslamda la havle vela kuvvete kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kelime-i şehadet nedir? İslamda kelime-i şehadet kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.